Γερμανοί συνδέουν τις πολεμικές αποζημιώσεις με το κούρεμα

Κόσμος
Tools

germanik apozim

Να «πατσίσει» η Γερμανία τις πολεμικές αποζημιώσεις της προς την Ελλάδα ζήτησαν πολιτικοί και επιστήμονες που συμμετείχαν σχετική εκδήλωση στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στο Βερολίνο!

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η Deutche Welle, η αφορμή αλλά και το κοινό συμπέρασμα ήταν ότι η Γερμανία δεν θα δεχόταν ποτέ το σενάριο της άμεσης πληρωμής επανορθώσεων στην Ελλάδα.

«Η καλύτερη λύση συνίσταται στο να πάψει να διακηρύσσει κανείς τη λέξη επανορθώσεις. Θα έλεγα ότι η πολιτική των συμβόλων είναι ουσιαστική πολιτική και αυτό που χρειάζεται από γερμανικής πλευράς είναι μία συμβολική πράξη που θα ικανοποιήσει την ελληνική κοινή γνώμη και θα ξαναδώσει στους Ελληνες την αξιοπρέπειά τους. Στη συνέχεια μπορούμε να συμφωνήσουμε και για τα οικονομικά ζητήματα, καθώς ο καθένας ξέρει ότι πρέπει να βρεθούν οικονομικές λύσεις. Αυτό το ξέρουν όλοι στο Βερολίνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιστορικός της Οικονομίας στο London School of Economics Αμπρεχτ Ριτσλ.

«Ο μεγαλύτερος φόβος στο μυαλό των γερμανών πολιτικών είναι ότι αν πληρώναμε πολεμικές αποζημιώσεις σε μία χώρα, θα ακολουθούσαν μετά και οι υπόλοιπες. Άρα πρέπει να βρούμε έναν άλλο όρο για το ζήτημα» υποστήριξε η Ανέτε Γκροτ, βουλευτής της γερμανικής Αριστεράς και πρόεδρος της μεικτής ελληνογερμανικής κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο ευρωβουλευτής των γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης δεν διαφώνησε με τη «σιωπηρή» αναγνώριση ως απαραίτητη τουλάχιστον προϋπόθεση ότι υφίσταται ζήτημα αποζημιώσεων και την ετοιμότητα της Ελλάδας, αλλά πρόσθεσε ότι δεν αρκεί «κούρεμα» του χρέους για να διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα.

«Πιστεύω ότι χρειάζεται ένα πακέτο, το οποίο θα προβλέπει απομείωση του ελληνικού χρέους, όπως έγινε με τη Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να καταβληθούν όμως και χρήματα. Αυτό δεν γίνεται μόνο με κούρεμα. Ενα επενδυτικό ταμείο, στο οποίο η Γερμανία θα μπορούσε να συμβάλει ενεργά, θα ήταν μία ενδεχόμενη λύση» ανέφερε.

star