Εμφαση από τον αμερικανικό Τύπο στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Κόσμος
Tools

avramopoul glezos

Ως μια «νέα διάσταση» στις ελληνογερμανικές σχέσεις χαρακτηρίζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων από την Αθήνα και αρκετά προβάλλουν τη συζήτηση της Τετάρτης στη Βουλή αναλύοντας τις γενικότερες εξελίξεις για το θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα επί πολλές δεκαετίες.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, στο οποίο επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα αναζητά τρόπους για να αναβιώσει το μακροχρόνιο αίτημα των γερμανικών αποζημιώσεων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε μια κίνηση που ενδέχεται να δοκιμάσει τις σχέσεις Αθήνας-Βερολίνου, δεδομένου ότι η Γερμανία φέρει το μεγαλύτερο βάρος του δανειακού πακέτου βοήθειας».

Στη συνέχεια, της ανταπόκρισης από την Αθήνα, σημειώνεται ότι η ελληνική διεκδίκηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις δεν είναι νέα και υπάρχουν λιγοστές ενδείξεις ότι αυτή τη φορά θα είναι επιτυχής, όπως υπογραμμίζεται, καθώς προηγούμενες απόπειρες παλαιότερων κυβερνήσεων και μεμονωμένων ατόμων κατέληξαν σε μακρόχρονες νομικές διαμάχες, ορισμένες εκ των οποίων εκκρεμούν ακόμη σε διεθνή δικαστήρια.

Ωστόσο, τονίζεται, «η εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού δέχεται πιέσεις για να προχωρήσει με την υπόθεση, τόσο από την κοινή γνώμη, όσο και από μια αριστερή αντιπολίτευση που προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την οργή του ελληνικού λαού για τη Γερμανία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Επίσης, σημειώνεται ότι «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν προσδιόρισε το ποσό που θα διεκδικήσει η Ελλάδα, ούτε βάσει ποιου νομικού πλαισίου, καθώς αναμένει τις οδηγίες νομικών συμβούλων».

«Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αντιμετωπίζοντας την αυξανόμενη οργή και απόγνωση, λόγω της εξαετούς ύφεσης στη χώρα, θα κληθεί να εξισορροπήσει επιδέξια την κατάσταση, καθώς θα αναβιώνει το οικονομικό αίτημα της Ελλάδας», σύμφωνα με την ίδια ανταπόκριση.

Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας ενισχύθηκαν στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, όταν η Ελλάδα απειλήθηκε με έξοδο από το ευρώ, ωστόσο οι διμερείς σχέσεις βελτιώθηκαν μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά και την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου 'Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Παράλληλα, προστίθεται στο δημοσίευμα, «τους τελευταίους μήνες οι Γερμανοί αξιωματούχοι επαίνεσαν την Ελλάδα για τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, μετά τους βραδείς ρυθμούς που παρατηρήθηκαν κατά την έναρξη του προγράμματος δημοσιονομικής αναπροσαρμογής στη χώρα».