Πέθανε η Μάργκαρετ Θάτσερ

Κόσμος
Tools

Φωτό Reuters

Η Μάργκαρετ Θάτσερ, η μοναδική μέχρι σήμερα γυναίκα που βρέθηκε στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, πέθανε σε ηλικία 87 ετών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειάς της.

"Με λύπη τους ο Μαρκ και η Κάρολ Θάτσερ ανακοινώνουν ότι η μητέρα τους πέθανε ήσυχα μετά από εγκεφαλικό που υπέστη το πρωί της Δευτέρας" ανέφερε ο λόρδος Τιμ Μπελ, εκπρόσωπος της οικογένειας.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ οδήγησε τους Συντηρητικούς σε τρεις εκλογικές νίκες και βρέθηκε στη διακυβέρνηση της Βρετανίας από το 1979 έως το 1990,  κάνοντας ρεκόρ διαρκούς παραμονής στην πρωθυπουργία από τις αρχές του 19ου αιώνα.

"Η Βρετανία έχασε μια μεγάλη ηγέτιδα, μια μεγάλη πρωθυπουργό και μια μεγάλη Βρετανίδα" σχολίασε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Η M.Θάτσερ απευθύνεται στο συνέδριο των Συντηρητικών στο Μπράιτον, τον Οκτώβριο του 1988 (φωτό:Reuters)

Η M.Θάτσερ απευθύνεται στο συνέδριο των Συντηρητικών στο Μπράιτον, τον Οκτώβριο του 1988 (φωτό:Reuters)  

Η "Σιδηρά Κυρία" της βρετανικής πολιτικής σκηνής κατάφερε με επιτυχία να ανατρέψει από την ηγεσία των Συντηρητικών τον πρώην πρωθυπουργό Εντουαρντ Χιθ το 1975 και κέρδισε τις εκλογικές αναμετρήσεις το 1979, το 1983 και το 1987.
 
Κατά τη διάρκεια της θητείας της προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση δεκάδων κρατικών βιομηχανιών ενώ ήταν στην εξουσία την περίοδο που η Βρετανία οδηγήθηκε σε σύρραξη με την Αργεντινή για την κυριαρχία των νησιών Φόκλαντ το 1982.
 
enet