Τραγική ανθρωπιστική κρίση: Στο Νότιο Σουδάν τρέφονται με ρίζες και φύλλα!

Κόσμος
Tools
 
Εφιαλτικές εικόνες ανθρώπων - και κυρίως παιδιών -  στο Νότιο Σουδάν, που ζουν σε βαθιά φτώχεια, χωρίς φαγητό, νερό και φάρμακα, περιέγραψε ο υπεύθυνος για τις ανθρωπιστικές αποστολές του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Τζον Γκινγκς έκανε λόγο για μια τραγική ανθρωπιστική κρίση: ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ανάμεσά τους εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, πεθαίνουν αβοήθητοι, καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αδυνατούν να φτάσουν ως εκεί.

Όπως τόνισε, μόνη πηγή τροφής είναι οι ρίζες και τα φύλλα των δέντρων!!.
 
Ο πρώην επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν, Μούκες Καπίλα, κατηγόρησε τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι καταδικάζουν σε θάνατο χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στα σύνορα Βόρειου και Νότιου Σουδάν, καθώς δεν τους βοηθούν για να μην διαταράξουν τις σχέσεις τους με την επίσημη κυβέρνηση του Βόρειου Σουδάν.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, από την πλευρά τους, κατηγορούν την κυβέρνηση του Βόρειου Σουδάν ότι από το 2009 απελαύνει από τη χώρα οποιαδήποτε διεθνή ΜΚΟ παρέχει τρόφιμα στους αντάρτες του Νότου, ενώ εδώ και μήνες δεν επιτρέπει τη διέλευση γιατρών, τροφίμων και φαρμάκων από τα σύνορά της, αποκόπτοντας οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια προς το Νότο.

Το Νότιο Σουδάν θεωρείται η πιο φτωχή χώρα στον κόσμο, με ανθρώπους που δεν ζουν πάνω από το 42ο έτος της ηλικίας τους και με τα 3/4 του πληθυσμού να είναι αναλφάβητοι.

Το 2012 διεθνείς οργανώσεις κατάφεραν να παράσχουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και σκηνές, συνολική βοήθεια ύψους 700 εκατ. δολαρίων, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη σκοπεύουν μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος να ταΐσουν περισσότερους από 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή.
 
soudan food crisis