ΠΟΥ: "Παραλλαγή ανησυχίας" η νέα επικίνδυνη μετάλλαξη "Όμικρον" (Μποτσουάνα) του κορονοϊού- Όσα γνωρίζουμε με τα μεχρι τώρα δεδομένα

Κόσμος
Tools

Μετάλλαξη Όμικρον ονόμασε ο ΠΟΥ την μετάλλαξη της Μποτσουάνας, χαρακτηρίζοντάς την "μετάλλαξη ανησυχίας". Ερωτήσεις και απαντήσεις για όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνεδρίασε την Παρασκευή για να αξιολογήσει το νέο, παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, αποφάσισε να το χαρακτηρίσει «παραλλαγή ανησυχίας».

Στην παραλλαγή B.1.1.529 δόθηκε η ονομασία «Όμικρον» από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας».

Τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΠΟΥ. 

Εν τω μεταξύ ο Guardian δημοσίευσε χρήσιμες ερωτοαπαντήσεις για τη νέα μετάλλαξη η οποία φαίνεται ότι αλλάζει τα δεδομένα.

Πότε εντοπίστηκε για πρώτη φορά η νέα μετάλλαξη;

Αναγνωρίστηκε μόλις την Τρίτη και χαρακτηρίστηκε ανησηχυτική για τις πολλές μορφές της. Συνδέθηκε με την αύξηση των κρουσμάτων σε συγκεκριμένη επαρχία της Νοτίου Αφρικής η οποία περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ και την Πρετόρια.

Από που προέρχεται;

Το "παλαιότερο" δείγμα της εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου. Οι επιστήμονες εκφράζουν την άποψη ότι μπορεί να εμφανίστηκε σε μόλυνση ανοσοκατεσταλμένου ανθρώπου, πιθανότατα από Aids.

Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες;

Διότι η B.1.1.529 "γεννά" περίπου 30 διαφορετικές μεταλλάξεις, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από τις συνολικές μεταλλάξεις που προκαλεί η Delta. Το αν τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και αυτή τη μετάλλαξη αποτελεί, προς το παρόν, ερωτηματικό. Είναι πιθανό αυτό το νέο στέλεχος να μπορεί να μολύνει άτομα που έχουν ανοσία σε προηγούμενες μεταλλάξεις.

Τι ακριβώς ισχύει για τα υπάρχοντα φάρμακα;

Επιστήμονες πιστεύουν ότι τα προσφάτως εγκεκριμένα φάρμακα θα αποδειχθούν αποτελεσματικά, εμποδίζοντας την περαιτέρω διασπορά. Υπάρχει όμως περίπτωση τα μονοκλωνικά φάρματα να στοχεύουν σε τμήματα του ιού που έχουν ήδη μεταλλαχθεί.

Μπορεί η νέα μετάλλαξει να χειροτερέψει την ασθένεια Covid-19;

Δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς πληροφορίες για να ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο. Θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για πιο αξιόπιστα συμπεράσματα. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί τα συμπτώματα της Covid να επιδεινωθούν.

Πόσο πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο;

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Νότια Αφρική, το Χονγκ Κονγκ, την Μποτσουάνα και στο Βέλγιο από άτομο ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες βρισκόνταν στην Αίγυπτο και την Τουρκία.

Μέτρα σε όλη την ΕΕ για τη νέα παραλλαγή

Αυτή η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε στη νότια Αφρική και οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι ίσως είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες. Σε αυτό το στάδιο είναι άγνωστο αν τα διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντί της.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αποφασίσει να αναστείλουν τις πτήσεις από χώρες της νότιας Αφρικής, ενώ και η ΕΕ ανακοίνωσε πως συνολικά τα κράτη-μέλη θα βάζουν σε καραντίνα τους ταξιδιώτες. 

Οι επενδυτές φοβούνται «για τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτοί οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Ακόμη και χωρίς σκληρούς περιορισμούς, οι άνθρωποι θα είναι πιο επιφυλακτικοί και αυτό θα έχει επιπτώσεις στη ζήτηση», σχολίασε ο Κρεγκ Έρλαμ.