Εκλογές Γερμανίας: Νικητές με διαφορά 1,6% από το κόμμα της Μέρκελ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Στόχος, να δημιουργηθεί κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα

Κόσμος
Tools

Με όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) βρίσκονται μπροστά από τη συντηρητική παράταξη της απερχόμενης καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), σύμφωνα με τον ιστότοπο της εθνικής εκλογικής επιτροπής.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD είναι οι νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή στη Γερμανία.

Πιο αναλυτικά, το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU έλαβαν 24,1% (-8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σημείωσαν με άλλα λόγια τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.

Οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, εξασφαλίζουν το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βελτιώνει τη θέση του, συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων. Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων. Το κόμμα Η Αριστερά πέφτει στο 4,9%. 

Μετά την αποχώρηση της Άγγελας Μέρκελ και το αποτέλεσμα των εκλογών, η Γερμανία εισέρχεται σε πολύ πιο απρόβλεπτη φάση, ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων ενόψει για να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση είτε υπό τους Σοσιαλδημοκράτες, που κέρδισαν αλλά με μικρή διαφορά, είτε υπό τους συντηρητικούς.

Την ίδια ώρα, μεγάλο ποσοστό ζητά την παραίτηση Λάσετ μετά το χαμηλό ποσοστό που κατάφερε να συγκεντρώσει. 

Η διαφορά μεταξύ των πρώτων κομμάτων είναι πολύ μικρή, γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχομένως να υπάρξει συνασπισμός των τριών πρώτων κομμάτων μαζί με τους Πράσινους, που αυτή την ώρα συγκεντρώνουν 14,6%.

Στόχος είναι να έχει δημιουργηθεί κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα.

Στη Γερμανία, οι κάτω των 60 φαίνεται πως δεν ψήφισαν τις δύο μεγάλες ενώσεις, σε αντίθεση με τους άνω των 60.

madata