Πέθανε ο Πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ. Κηρύχθηκε 8ήμερο πένθος στο Ηνωμένο Βασίλειο

Κόσμος
Tools

Βαθιά επίδραση θα έχει στη βασίλισσα Ελισάβετ ο θάνατος τού επί 73 χρόνια συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών.

Η βασίλισσα, η οποία κάποτε είχε χαρακτηρίσει τον πρίγκιπα Φίλιππο τη «δύναμη και το στήριγμά» της, θα ξεκινήσει μία περίοδο πένθους 8 ημερών. Κατά τη διάρκεια αυτής δεν θα υπογράφει για τα νομοσχέδια και οι κρατικές υποθέσεις θα ανασταλούν, σε ένδειξη σεβασμού.

Μετά την κηδεία η βασίλισσα θα συνεχίσει να θρηνεί ιδιωτικά, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες θα συνεχίσει τα καθήκοντά της.

Όπως εξηγεί επίσης η metro.co.uk, είναι απίθανο να υπάρξει δημόσια εμφάνιση της βασίλισσας για έναν μήνα, επειδή ολόκληρη η βασιλική οικογένεια θα εισέλθει σε μία επίσημη περίοδο πένθους για 30 ημέρες. 

Ακόμα και μετά από αυτό το διάστημα, η βασίλισσα θα μπορούσε να αποσυρθεί σημαντικά λόγω της απώλειας του δούκα, ο οποίος τον Ιούνιο θα έκλεινε τα 100.

Υπενθυμίζεται ότι η βασίλισσα και ο πρίγκιπας Φίλιππος βρήκαν καταφύγιο για το διάστημα του lockdown στο κάστρο του Γουίνδσορ, εγκαταλείποντας ακόμα και παραδόσεις, όπως η χριστουγεννιάτικη συγκέντρωση της βασιλικής οικογένεια στο Σάντριγχαμ.

Πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, η βασίλισσα περνούσε τις διακοπές της στο Σάντριγχαμ, το Μπαλμόραλ ή στο Γουίνδσορ, περιτριγυρισμένη από τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά της. Είναι πιθανό ότι τώρα θα βασιστεί στην υποστήριξή τους, καθώς προετοιμάζεται για τη ζωή χωρίς να έχει στο πλευρό της τον σύζυγό της.

Αφού ο δούκας αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο Γούντφαρμ, ένα ταπεινό εξοχικό σπίτι στο Σάντριγχαμ, όπου η βασίλισσα τον επισκεπτόταν όποτε μπορούσε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς αυτό ήταν το μέρος όπου ένιωθαν και συμπεριφέρονταν σαν κανονικοί άνθρωποι.

Ο δούκας περνούσε τον χρόνο του διαβάζοντας, ζωγραφίζοντας, γράφοντας γράμματα και δεχόμενος επισκέψεις από φίλους. Επίσης, επέβλεψε την εγκατάσταση μιας νέας κουζίνας, που ήταν και η πρώτη φορά που εκσυγχρονίστηκε το σπίτι σε 30 χρόνια.