Γιατί οι ΗΠΑ κρύβουν βαρέλια με τεράστια ποσότητα πετρελαίου κάτω από το έδαφός τους

Κόσμος
Tools

petrelaio barelia

Έπειτα από τις επιθέσεις εναντίον της βασικής πετρελαϊκής υποδομής της Σαουδικής Αραβίας, αξιωματούχοι των ΗΠΑ μιλούσαν για την ανάγκη ενεργοποίησης ενός τεράστιου σε μέγεθος αποθέματος έκτακτης ανάγκης του «μαύρου χρυσού» που φυλάσσεται εντός της χώρας.

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, χρησιμοποίησε τον αγαπημένο του τρόπο, το Twitter, προκειμένου να πει πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το πετρέλαιο αυτό, «ώστε να κρατήσει "όρθιες" τις αγορές».

Η ποσότητα πετρελαίου στην οποία αναφερόταν, ανέρχεται σε περισσότερα από 640 εκατομμύρια βαρέλια που αποθηκεύονται σε σπήλαια αλατιού κάτω από τις πολιτείες του Τέξας και της Λουιζιάνα, σύμφωνα με το BBC. Η ιδέα της ύπαρξης αυτών των στρατηγικών αποθεμάτων χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970.

Όλα τα μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας οφείλουν να κατέχουν μια τέτοια ποσότητα, που αντιστοιχεί στο ισοδύναμο εισαγωγών πετρελαίου 90 ημερών, αλλά το απόθεμα των ΗΠΑ για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Το ξεκίνημα και η υλοποίηση της ιδέας

Η ιδέα ενός αποθέματος πετρελαίου στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μετά από ένα εμπάργκο πετρελαίου από τα κράτη της Μέσης Ανατολής, το οποίο προκάλεσε άνοδο των τιμών σε όλον τον κόσμο.

Μέλη του Οργανισμού Αραβικών χωρών εξαγωγής πετρελαίου -συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, του Ιράκ, του Κουβέιτ, του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας- αρνήθηκαν να εξάγουν πετρέλαιο στους Αμερικανούς, επειδή υποστήριζαν το Ισραήλ στον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973.

Ο πόλεμος είχε διάρκεια μόλις τρεις εβδομάδες, τον Οκτώβριο εκείνου του έτους. Αλλά το εμπάργκο -το οποίο στόχευε και άλλες χώρες- κράτησε μέχρι τον Μάρτιο του 1974, προκαλώντας τετραπλασιασμό των τιμών παγκοσμίως από περίπου 3 δολάρια σε σχεδόν 12 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι εικόνες των αυτοκινήτων να σχηματίζουν τεράστιες ουρές για ανεφοδιασμό στα πληγέντα κράτη, αποτύπωναν γλαφυρά τα αποτελέσματα εκείνης της κρίσης. Το Αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε τον σχετικό νόμο το 1975 και έτσι καθιερώθηκε το στρατηγικό αποθεματικό πετρελαίου, σε περίπτωση ανάλογου και τόσο σημαντικού προβλήματος εφοδιασμού.

madata