Νεκροί οι τρεις εργαζόμενοι στο εργοστάσιο που ισοπεδώθηκε από τη μεγάλη έκκρηξη στα Γρεβενά

Ελλάδα
Tools

Πρόκειται για τον 46χρονο Χαράλαμπο Κικίδη από τον Πολύμυλο Κοζάνης, τον 33χρονο Ζήση Αποστολίδη από τα Γρεβενά και τον 36χρονο Κώστα Ορφανίδη με καταγωγή από το χωριό Δήμητρα Γρεβενών 

Νεκροί είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση του εργαστασίου της ΕΛΤΕΚ στα Γρέβενα, οι τρεις εργαζόμενοι που θεωρούνταν αγνοούμενοι μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας το πρωί της Δευτέρας.

Έλεγα στον αδερφό μου να προσέχει - Είμαι στρατιωτικός και ήξερα από εκρηκτικά

Στο protothema.gr μίλησε και ο Γιάννης Ορφανίδης, αδερφός ενός εκ των τριών αγνοούμενων. «Είμαι στρατιωτικός και υπηρετώ στον Έβρο. Νωρίς το πρωί με πήρε η αδελφή μου και με ενημέρωσε πως κάτι κακό έχει συμβεί στο εργοστάσιο που δουλεύει ο αδελφός μου. Λίγο μετά τις δέκα με πήρε και ο πατέρας μου και μου είπε πως ανάμεσα σ αυτούς που αναζητούν είναι και ο αδελφός μου. Τώρα τι έγινε και πως δεν ξέρω».

«Ο αδελφός μου ήταν 35χρονων και εργαζόταν στο εργοστάσιο αυτό κοντά στα 4χρόνια. Συζητούσαμε συχνά για την δουλειά του και του έλεγα να προσέχει γιατί εξαιτίας του στρατού ήξερα από εκρηκτικά. Τώρα τι έγινε και τι φταίει ή δεν φταίει δεν ξέρω. Εγώ ξέρω ότι τον αδελφό μου κανένας δεν θα τον φέρει πίσω. Εύχομαι να μην συμβεί ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο και καμία μάνα να μην θρηνήσει άλλο παιδί», επεσήμανε ακόμη.

Η έκρηξη ακούστηκε μέχρι την πόλη των Γρεβενών

Ενδεικτικό είναι, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης, το πρωί δέχτηκε τηλεφώνημα από συντοπίτη του ο οποίος νόμιζε πως έγινε σεισμός και στη συνέχεια ενημερώθηκε για τη μεγάλη έκρηξη που ακούστηκε έως την πόλη των Γρεβενών, 25 χιλιόμετρα δηλαδή μακριά. Μιλώντας για τους δύο αγνοούμενους, ανέφερε ότι ο ένας είναι από την περιοχή της Κοζάνης και οι δύο από την περιοχή των Γρεβενών.

Σχετικά με το εργοστάσιο, ο δήμαρχος ανέφερε ότι είναι δημιουργήθηκε το 2010 και μπήκε σε λειτουργία το 2015, ενώ ποτέ στο παρελθόν δεν είχε δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, Αναστάσιος Φολινάς, η εικόνα που συναντά κανείς στο σημείο της έκρηξης είναι συντρίμμια και παρά πολλά υλικά του εργοστασίου διασκορπισμενα. "Πρόκειται για ένα πολύ κακό θέαμα και μια δυσάρεστη στιγμή για την περιοχή μας", είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, εφαρμόζονται όλα τα πρωτόκολλα, όπως είναι το δείγμα νερού από το έδαφος προκειμένου να εξεταστεί αν υπάρχει κάποια μόλυνση.

Χαρακτηριστικό της ισχυρής έκρηξης είναι ότι τα συντρίμμια έχουν εκτοξευτεί ακόμα και ένα χιλιόμετρο μακριά από τη μονάδα, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης.

Την ώρα της έκρηξης στο εργοστάσιο βρίσκονταν τέσσερα άτομα

Η μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στις 8:15 το πρωί της Δευτέρας και στον χώρο του εργοστασίου βρισκόντουσαν τέσσερα άτομα, οι τρεις εργαζόμενοι του εργοστασίου και ένας φύλακας ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ.

Τρόμο προκαλεί το γεγονός ότι εάν η έκρηξη γινόταν ένα τέταρτο αργότερα στο εργοστάσιο θα υπήρχαν άλλα έντεκα άτομα τα οποία έπιαναν βάρδια στις 8:30. Το έργο της έρευνας σχετικά με τον εντοπισμό των τριών αγνουμένων εργαζομένων είναι δύσκολο καθώς το εργοστάσιο όπου σημειώθηκε η έκρηξη έχει καταστραφεί ολοσχερώς ενώ υπάρχουν υπολείμματα πυρίτιδας στο έδαφος.

Για τον λόγο αυτό, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχουν κλείσει την είσοδο στον χώρο που σημειώθηκε η ισχυρή έκρηξη ενώ δεν έχει αποκλειστεί ακόμα το ενδεχόμενο μιας νέας έκρηξης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένουν ειδικό κλιμάκιο πυροτεχνουργών από την Θεσσαλονίκη ώστε να εξετάσει τον περιβάλλοντα χώρο και να δώσει το πράσινο φως για να ολοκληρωθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό των τριών αγνοούμενων.

Οι ελπίδες να βρεθούν οι τρεις εργαζόμενοι είναι ελάχιστες καθώς σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν εντοπιστεί ανθρώπινα μέλη έως και 150μέτρα μακριά από το σημείο της έκρηξης.