€100 εκατομμυρία για αγορά νέων ηλεκτρικών συσκευών και ανακύκλωση των παλαιών- Η διαδικασία - Ο ενεργειακός αντίκτυπος

Ελλάδα
Tools

Σε 200.000 νοικοκυριά υπολογίζεται ότι θα διατεθεί ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ από την κυβέρνηση, προκειμένου να ανανεώσουν τις ηλεκτρικές τους συσκευές.

Όπως είπε χθες (5/2) ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο ΣΚΑΪ "θα χορηγηθούν 100 εκατομμύρια ευρώ σε 200.000 νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλιών κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στη δράση είναι η ανακύκλωση των παλιών συσκευών".

Ο λόγος που η κυβέρνηση επενδύει στην αντικατάσταση των εν λόγω συσκευών, είναι διότι δημιουργούν τα μεγαλύτερα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τα νοικοκυριά που θα πάρουν την επιδότηση, θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές, με τα ποσοστά επιδότησης να κυμαίνονται από 30-50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα.

Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους.

Ποιος θα είναι ο ενεργειακός αντίκτυπος

Μέσα από αυτή τη δράση αναμένεται να αντικατασταθούν και να ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές.

Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο, γεγονός που μπορεί να σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 25-40% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με τη κατανάλωση.

Επιπρόσθετα, η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα επιτύχει η χώρα μας, με την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης πως οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 εύρω τον χρόνο, τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση μαστίζει τα νοικοκυριά.

Το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, λόγω της εγκατάστασης νέων συσκευών, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 15 έως 27 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ποια είναι η διαδικασία

Η αίτηση θα γίνεται ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα και για υποβολή απευθείας στα καταστήματα λιανικής.

Η επιδότηση θα δίνεται με εκπτωτικό κουπόνι και το σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης.

Πρέπει να σημειωθεί πως η παράδοση και τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση. Τα στάδια υλοποίησης της διαδικασίας θα ελέγχονται αυτόματα από την ψηφιακή πλατφόρμα.