Έξυπνη μάσκα αλλάζει χρώμα όταν σταματάει να φιλτράρει τον αέρα

Ελλάδα
Tools

Ο 19χρονος φοιτητής αποφάσισε να σχεδιάσει την έξυπνη μάσκα, όταν διάβασε ότι το 72% των χρηστών φορούσαν τη μάσκα τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η προστασία της απέναντι στον κορονοϊό.

Μια έξυπνη μάσκα που αλλάζει χρόνο όταν σταματάει να φιλτράρει τον αέρα σχεδίασε ένας φοιτητής στην Ιταλία.

Ο 19χρονος Viorel Ionuț Bohotici, που σπουδάζει ηλεκτρική εφαρμοσμένη μηχανική στο Πολυτεχνείο του Τορίνο, αποφάσισε να σχεδιάσει τη συγκεκριμένη μάσκα όταν διάβασε ότι το 72% των χρηστών φορούσαν τη μάσκα τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η προστασία της απέναντι στον κορονοϊό.

«Καθώς οι μάσκες είναι παντού, ένας αισθητήρας σαν και αυτόν που σχεδίασα είναι πλέον απαραίτητος. Εάν η μάσκα δεν φιλτράρει πια τον αέρα, το χρώμα της αλλάζει σε πορτοκαλί», εξήγησε ο 19χρονος φοιτητής, ο οποίος έχει καταγωγή από τη Ρουμανία. 

Ο αισθητήρας που σχεδίασε ο Viorel λειτουργεί με τη βοήθεια συγκεκριμένων ενζύμων, τα οποία προκαλούν τη μεταβολή του χρώματος της μάσκας, όταν το φίλτρο εξαερισμού παύει να λειτουργεί.

Ο 19χρονος πρόκειται να παρουσιάσει την εφεύρεσή του σε έκθεση του Ντουμπάι στις 18 Φεβρουαρίου, ενώ έχει ήδη λάβει προσφορές από κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες θέλουν να κατασκευάσουν και να κυκλοφορήσουν την εφεύρεσή του στο εμπόριο. 

ieidiseis.