Ανακονώθηκαν νέα οριζόντια μέτρα κατά της ακρίβειας σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ελλάδα
Tools

Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας με επιδοτήσεις σε οικιακά και μη οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, 

Ο υπουργός Ενέργειας ανακοινώνει νέα μέτρα κατά της ακρίβειας, που αναμένεται να ισχύσουν για τον Ιανουάριο και αφο΄ρούν τη στήριξη όσων πλήττονται από την κρίση στην ενέργεια. 

«Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και απειλούν τα νοικοκυριά που θέλουν να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Τον Ιανουάριο η κιλοβατώρα δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης αλλά είναι τρεις φορές υψηλότερη από την περασμένη χρονιά.

Η κυβέρνηση συνεχίζει για πέμπτο μήνα να στηρίζει την ελληνική οικογένεια απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Συνεχίζουμε με τα μέτρα στήριξης να επεκτείνονται σε επιχειρηματίες και επιχειρήσεις.

Η στήριξη διασφαλίζει θέσεις εργασίας και αποτρέπει τη μετακύλιση του κόστους. Το μέτρο έλαβε την έγκριση της επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρώπης. Η Ελλάδα κατέθεσε πρόταση στην ΕΕ για στήριξη του ιδιωτικού τομέα.

Θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριακς κατοικίας όπως δηλώνονται στο Ε1 ανεξαρτήτως εισοδήματος ή παρόχου. Κλιμακωτή επιδότηση. 150 κιλοβατώρες, επιδοτούμε το 80% της αύξησης. Από 151 - 300 το 60% της αύξησης. Μέση μηνιαία ενίσχυση 42 ευρώ. Στο κοινωνικό τιμολόγιο απορροφούμε το 90% της αύξησης. Μέση μηνιαία ενίσχυση 54 ευρώ.

Επιδότηση σε μη οικιακά τιμολόγια. Οριζόντια αγροτικά, επαγγελματικά, ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης. Χαμηλής, μέσης υψηλής τάσης. Επιδότηση στο 50% του αυξημένου κόστους, 65 ευ΄ρώ ανά μεγαβατώρα.

Από τον Φεβρουάριο εξετάζεται επιδότηση ανά επαγγελματικό κλάδο, προσαρμοσμένο.

Φυσικό αέριο

Επιδότηση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές.

Θα δοθεί επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Και θα ζητηθεί η αντίστοιχη στήριξη και από τους υπόλοιπους παρόχους.
Μη οικιακά τιμολόγια

Επεκτείνεται η επιδότηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου αριθμού εργαζομένων. Επιδότηση 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.