Υπερψηφίστηκε στη Βουλή o Προϋπολογισμός 2022. Σταϊκούρας: Μέτρα στήριξης 3,3 δισ. ευρώ και οι 7 στόχοι για το 2022

Ελλάδα
Tools

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022. «Ναι» είπαν οι 157 βουλευτές της ΝΔ και ο διαγραφείς Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ενώ 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Επί συνόλου 300 βουλευτών, υπέρ του Προϋπολογισμού ψήφισαν 158 βουλευτές, 142 κατά , ενώ δεν υπήρξε βουλευτής που να ψήφισε «παρών».

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπερψηφιστηκε από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, την Ελληνική Λϋση και την ανεξάρτητη βουλευτή, προερχόμενη από το ΜέΡΑ 25 Κωνσταντίνα Αδάμου. O ΣΥΡΙΖΑ καταψήφησε!

Σταϊκούρας: Μέτρα στήριξης 3,3 δισ. ευρώ και οι επτά στόχοι για το 2022

Νέες παρεμβάσεις για το 2022 ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Καταλογίζοντας ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα ότι επέλεξε το δρόμο της «ακρότητας, του ανεύθυνου λαϊκισμού και της πόλωσης» σε περιόδους που η χώρα «χρειάζεται εθνική ομοψυχία», ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη συζήτηση στη Βουλή για τον νέο κρατικό Προϋπολογισμό, αναφέρθηκε σε 7 στόχους και 8 προτεραιότητες της κυβέρνησης για την οικονομία και την ενίσχυση των νοικοκυριών. 

Γι' αυτό, όπως είπε, υπάρχουν ήδη στον προϋπολογισμό μέτρα στήριξης και το 2022, ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Μεταξύ αυτών είναι: Η αύξηση της κρατικής επιδότησης σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και παροχής φυσικού αερίου, η ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης, ο διπλασιασμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο, πρόσθετη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, πρόσθετο βοήθημα σε άτομα με αναπηρία και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για αγρότες.

Ειδικότερα, ανέφερε τους 7 στόχους για το 2022 που είναι:

Η επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, από το 2021, που ήδη, επιτυγχάνεται.
Η επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, από το 2021 που ήδη, επιτυγχάνεται.
Η μείωση των οικονομικών ανισοτήτων, από το 2021 καθώς ήδη καταγράφεται μείωση της φτώχειας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη, μέσω της δυναμικής ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης.
Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, το 2022.
Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, το 2022, όπου ήδη συστημικές τράπεζες θα το επιτύχουν αυτό, από εφέτος.
Η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023, μέσα από την ισχυρή και διατηρήσιμη μεγέθυνση της οικονομίας.
Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέχρι το 2023.
Η επίτευξη αυτών των στόχων, είπε ο υπουργός Οικονομικών, κρίνεται απολύτως ρεαλιστική.

Έθεσε 8 προτεραιότητες που είναι: Η στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Γι' αυτό και υπάρχουν, ήδη στον προϋπολογισμό, μέτρα στήριξης και το 2022, ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Και ανακοίνωσε 5 πρόσθετες παρεμβάσεις:

1ον. Μετατίθεται η πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.

2ον. Επεκτείνεται η περίοδος λήξης των πιστωτικών που έχουν εκδοθεί στο Πρόγραμμα των Παγίων Δαπανών, έως τις 30 Ιουνίου 2022.

3ον. Επεκτείνεται το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους, έως τις 31 Μαρτίου 2022.

4ον. Παρατείνονται, όπως συζητάμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για αγαθά που χρησιμοποιούνται στην αιμοκάθαρση, καθώς και στα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής για την προστασία από ιούς, έως τις 30 Ιουνίου 2022.

Επίσης, παρατείνεται η αναστολή της υποχρέωσης των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης να καταβάλλουν στο Δημόσιο το 5% των νοσηλίων που εισπράττουν, έως τις 30 Ιουνίου 2022.

5ον. Από το 2022 και για 3 έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.