ΥΕΘΑ: Στις 19 Ιανουαρίου τα 6 πρώτα ελληνικά Rafale στην Τανάγρα - Απόκτηση και πλήρης αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων και μέσων των Ε. Δ

Ελλάδα
Tools

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος βρέθηκε σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος του 2022, όπου και αναφέρθηκε στους τρεις άξονες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πάνω στους οποίους βασίζεται η στρατηγική ενίσχυσης και αναβάθμισης της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεκίνησε λέγοντας πως ο προϋπολογισμός του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το 2022 υπολογίζεται στα 6,39 δισεκατομμύρια ευρώ, τονίζοντας ότι υπάρχει η επιφύλαξη για την περαιτέρω ενίσχυσή του από το ειδικό αποθεματικό κατόπιν διαβούλευσης με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Πρόκειται για μια ετήσια αύξηση της τάξης του 17,5 %, γεγονός που επαναφέρει τον πρϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ για πρώτη φορά σε επίπεδα «προ-κρίσης» του 2009.

Στη συνέχεια ο ΥΕΘΑ ανέλυσε την διαδικασία με την οποία διαμορφώνονται τα εξοπλιστικά προγράμματα, ξεκινώντας από τις εισηγήσεις των Επιτελείων για τις ανάγκες που υπάρχουν, τις οποίες ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Φλώρος μαζί με το επιτελείο του συγκεντρώνει και καταρτίζει σχετικό σχέδιο που κατατίθεται στο ΥΠΕΘΑ.

Έπειτα, το Υπουργείο προχωρά στην έγκριση και την αντιπαραβολή του σχεδίου αυτού, το οποίο σε τελικό στάδιο εγκρίνεται από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι άξονες, πάνω στους οποίους εφαρμόζεται η πολιτική του ΥΠΕΘΑ είναι:

Η εξασφάλιση επάρκειας αμυντικού εξοπλισμού, με την αναβάθμιση υφισταμένων μέσων και την πρόσκτηση νέων.

Η αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο την αύξηση της διαθεσιμότητας.

Η επένδυση στην στρατιωτική εκπαίδευση, μέσω της αύξηση των εισακτέων στα ΑΣΕΙ

Η ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας

Η υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, με ενημέρωση και πλήρη διαφάνεια στο Κοινοβούλιο

Η ενεργή αμυντική διπλωματία, με ένα πλέγμα συμμαχιών για την εαπύξηση εθνικής ισχύος

Σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς, ο προϋπολογισμός για το 2022 είναι αυξημένος κατά 856 εκατομμύρια ευρώ έναντι των πιστώσεων του 2021 και 636% σε σχέση με τον προ-διετίας προϋπολογισμό, ενώ οι δαπάνες διαμορφώνονται στο ύψος των 3,37 δισεκατομμυρίων ευρών για να εξυπηρετηθούν η υποστηριξη, η απόκτηση και η αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο ΥΕΘΑ υπογράμμισε ότι δεν τίθεται ζήτημα «κούρσας εξοπλισμών» με την Τουρκία, αλλά αντίθεται είναι ένας «αγώνας δρόμου» για να καλυφθούν οι ανάγκες ετών, ενώ ακόμα οι δαπάνες γίνονται σύμφωνα με τη νέα Δομή Δυνάμεων 2020-2025 και με βάση το δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια.

Τα πρώτα Rafale έρχονται Τανάγρα στις 19 Ιανουαρίου

Τα αποτελέσματα της προσπάθειας στο ΥΠΕΘΑ, είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι απτά και συνοπτικά ανέφερε ότι: Πραγματοποιήθηκε η σύμβαση για τα 18 μαχητικά Rafale σε «χρόνο ρεκόρ», εκ των οποίων τα πρώτα 6 θα είναι στην αεροπορική βάση της Τανάγρας στις 19 Ιανουαρίου του 2022.

Η δεύτερη παρτίδα γαλλικών μαχητικών θα παραδοθεί το 2022 και η τρίτη παρτίδα αεροσκαφών εντός του 2023.

Σε ό,τι αφορά τα έξι νέα Rafale που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, η διαδικασία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και έπεται η ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, για να ληφθεί η σχετική έγκριση, γεγονός που θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας πλήρους μοίρας μαχητικών (συνολικά 24 αεροσκάφη), υποστηριζόμενα από τα οπλικά συστήματα, ανταλλακτικά και την εν συχνεία υποστήριξη με νέες υποδομές και εκπαιδευμένο, εξειδικευμένο έμψυχο δυναμικό.

Οι Belharra και οι νέες κορβέτες

Έπειτα, ο ΥΕΘΑ είπε ότι με τη συμφωνία για την προμήθεια τριών νεών φρεγατών Belharra, εκ των οποίων οι πρώτες δύο θα παραδοθούν το 2025 (η δεύτερη ενδέχεται αρχές 2026) και η τρίτη εντός του 2026. Έτσι, το Πολεμικό Ναυτικό μπαίνει σε μια «νέα εποχή», ενώ η αναβάθμιση του Στόλου συνεχίζεται με την ένταξη της πυραυλακάτου no7.

Ακόμα, τοποθετήθηκε για την διαπραγμάτευση για τις τέσσερις νέες κορβέτες και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO, που θα συμπληρώσουν το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Πολεμικό Ναυτικό για το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ «θα πιάσουμε στο απόλυτο την οροφή».

Σχετικά με άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι:

Επετεύχθη αυξημένη διαθεσιμότητα στα μαχητικά Mirage 2000-5, με εν συνεχεία υποστηριξη

«Ξεμπλόκαρε» το πρόγραμμα των F-16 έκδοσης Viper (8 αεροσκάφη είναι στην ΕΑΒ)

Η αναβάθμιση των F-16 Block50 αναμένει έγκριση σύντομα από την αρμόδια Επιτροπή

Εγκρίνεται σύντομα το κατακυρωτικό πρόγραμμα για τα μεταγωγικά C-27

Τον Φεβρουάριο του 2022 εγκαινιάζονται οι πρώτες δύο υποδομές στο Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, που αφορούν τον εξομοιωτή πτήσης και την αποθήκη υλικών.

Το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά 7 προηγμένα ελικόπτερα τύπου MH-60Romeo ανθυποβρυχιακού πολέμου, εκ των οποίων τα 2 πρώτα παραλαμβάνονται εντός 2022.

Από τον Ιούλιου του 2019, από τα συνολικά 165 υποπρογράμματα για την απόκτηση οπλικών συστημάτων, τα 135 χρηματοδοτούνται και 46 έχουν συμβασιοποιηθεί

Το 2022 θα γίνει η πρόσληψη 1.600 ΕΠ.ΟΠ και 1.000 ΟΒΑ.
Οι εισακτέοι στις στρατιωτικές σχολές θα αυξηθούν με στόχο την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με 15.000 νέο προσωπικό σε ορίζοντα πενταετίας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ηλικιακή ανανέωση του στρατεύματος και την ποιοτική του αναβάθμιση.

Η επιτυχημένη ενεργή αμυντική διπλωματία είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη στρατηγικών συμφωνιών με τη Γαλλία, αλλά και τις ΗΠΑ.

απε-μπε