Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η τηλεμαχία των υποψηφίων πλην Παπανδρέου - Tα κυριότερα σημεία της

Ελλάδα
Tools

Κρίσιμο τεστ για τη συνέχεια της εκλογικής αναμέτρησης στο ΚΙΝΑΛ αποτέλεσε το debate που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο στούντιο της ΕΡΤ μεταξύ των πέντε από τους έξι υποψηφίους, καθώς ως γνωστόν ο Γιώργος Παπανδρέου διαφώνησε και δεν συμμετείχε.

Οι υποψήφιοι Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης, απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, Γιώργου Κουβαρά (ACTION24), Παύλου Τσίμα (ΣΚΑΪ), και Τάσου Παππά (ΕΦΣΥΝ). Τον συντονισμό της τηλεμαχίας έχει η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης, Αντριάνα Παρασκευόπουλου.

«Ναι» στον κόσμο της Αριστεράς, «όχι» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο εκ των υποψηφίων Νίκος Ανδρουλάκης και σημείωσε: «Την παράταξη την ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, εκφράζοντας δύο ρεύματα: το προοδευτικό Κέντρο και την προοδευτική Αριστερά και έκανε ένα πολιτικό κίνημα. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα μικρό κόμμα του Κέντρου, αλλά ένα μεγάλο κόμμα της Κεντροαριστεράς. Με τον κόσμο της Αριστεράς μπορούμε να κάνουμε κοινωνικές συμμαχίες όπως στην Αυτοδιοίκηση. Αλλά άλλο ο κόσμος της Αριστεράς και άλλο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

Από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος υποστήριξε: «Κανείς δεν αναφέρεται στα προβλήματα του πολιτικού συστήματος. Είναι εντυπωσιακό ότι επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη με το παρελθόν, όπου η κυβέρνηση της ΝΔ μας οδηγεί σε νέα χρεοκοπία, αλλά κανείς δεν μιλά για τον “ελέφαντα στο δωμάτιο”. Και ο "ελέφαντας στο δωμάτιο" είναι ότι δεν λειτουργεί το πολιτικό σύστημα».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας: «Εγώ είμαι πατριώτης. Είμαι αρνητικός στις Πρέσπες. Ήμουν και παραμένω, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που άλλα έλεγε πριν τις εκλογές και άλλα εφαρμόζει τώρα. Εφόσον αυτή η χώρα δεν τηρεί τη συμφωνία μας, δεν έχει κανένα νόημα η Βουλή να ψηφίζει για τη χώρα αυτή». Παράλληλα, ρωτήθηκε αν θα αποχωρήσει από το κόμμα αν δεν εκλεγεί και ο επόμενος αρχηγός συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να απαντήσει: «Έχω ένα βιογραφικό ενότητας. Το 2015 δεν κέρδισα, έμεινα εκεί και έδωσα τις μεγαλύτερες μάχες. Δεν κατέβηκα ποτέ υποψήφιος με άλλο κόμμα».

Yποστήριξε ότι αν εκλεγεί θα εφαρμόσει μια πολιτική αμφίπλευρης διεύρυνσης ως μέσο για να μεγαλώσει η παράταξη κι απέκλεισε κάθε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ  «Με ταπεινώνει το ερώτημα με ποιον θα πάτε, θέλω ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ, που η ερώτηση για δεκανίκι να φορά όλους, όχι εμάς» τόνισε ο κ. Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι «την κυβερνητική προοπτική την προτείνει μόνο ο Τσίπρας γιατί δεν του βγαίνουν οι αριθμοί. Κανείς μας δεν έχει πει για συνεργασία με τη ΝΔ, ούτε αυτή μας τη ζητάει. Δεν χαρίζουμε τη χώρα στη ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ».

‘Αφησε αιχμές για όσους λένε «όχι στο μικρό ΚΙΝΑΛ, που σκοτώνει το μεγάλο ΠΑΣΟΚ, όχι στα ύποπτα σενάρια, να γίνουμε ξανά δύναμη εξουσίας» και κάλεσε τους πάντες να ψηφίσουν στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επέμεινε στην άρνηση του στη συμφωνία των Πρεσπών, καλώντας τους υπόλοιπους υποψήφιους να δηλώσουν εάν είναι αντίθετοι ή υπέρ καθώς κι αν τη θεωρούν πρότυπο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών θεμάτων. Ξεκαθάρισε ότι είναι εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων και ότι θα καταψηφίσει τα μνημόνια που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Παύλος Χρηστίδης ρωτήθηκε γιατί η σοσιαλδημοκρατία έχασε την προοδευτική της δύναμη. «Δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις διαρκώς αυξανόμενες ανισότητες. Η δικιά μας γενιά είναι η πρώτη γενιά από την μεταπολίτευση που ζει χειρότερα από τη γενιά των γονιών της. Η σοσιαλδημοκρατία δεν "ζυμώνεται" μπροστά σε αναμμένα τζάκια με πούρα, η Σοσιαλδημοκρατία ζυμώνεται εκεί που ο κόσμος ασφυκτιά. Με αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να προχωρήσουμε. Αυτούς τους ανθρώπους καλώ να έρθουν στις 5 Δεκέμβρη» ήταν η απάντησή του.

Τέλος, ο Χάρης Καστανίδης ρωτήθηκε για την υπόθεση Novartis: «Προφανώς ήταν σκάνδαλο. Υπάρχει σκάνδαλο με την έννοια ότι υπήρξαν κύκλοι μη πολιτικοί που συμμετείχαν. Από δύο διαδοχικές κυβερνήσεις χρησιμοποιήθηκαν μεθοδεύσεις οι οποίες παραβίασαν στοιχειώδεις νομικές δικλείδες» ανέφερε. Επίσης, ερωτηθείς «ποιο ΠΑΣΟΚ έχει ως οδηγό» απάντησε: «Στην εποχή Παπανδρέου ήταν κεντρικό θέμα να αναδειχθούν Έλληνες που ήταν στο περιθώριο Η περίοδος Σημίτη είναι η περίοδος των πολύ μεγάλων έργων. Δεν υπάρχει έργο αυτή τη στιγμή που να μην ξεκίνησε εκείνη την περίοδο. Η περίοδος της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι η περίοδος του πατριωτικού χρέους».