20 χρόνια μετά την αποφράδα μέρα της 11ης Σεπτεμβρίου, η κατεστραμμένη εκκλησία του Αγ. Νικολάου στη Ν.Υ. πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της

Ελλάδα
Tools

Η παλιά Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία συντρίφτηκε κάτω από τον νότιο ουρανοξύστη που έπεφτε, ήταν ο μόνος οίκος λατρείας που καταστράφηκε στις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους την 11 Σεπτεμβρίου 2001

Η κατασκευή συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου απέναντι από το Μνημείο και το Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Το θολωτό ιερό που υψώνεται στο Κάτω Μανχάταν, όπου οι εργαζόμενοι είναι απασχολημένοι με την εγκατάσταση διαφανούς ελληνικού μαρμάρου εγκαίρως για τελετουργικό φωτισμό στις 10 Σεπτεμβρίου, δεν μοιάζει πολύ με τον απλό ενοριακό ναό που είχε ανακαλύψει ο Γιάννης Κατσιματίδης πριν από πολλά χρόνια.

Επισκεπτόταν συχνά την παλιά Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου για να κάνει μια προσευχή του και να ανάψει ένα κερί καθώς πήγαινε από ή προς τη δουλειά κοντά στον 104ο όροφο του βόρειου πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Η εκκλησία στάθηκε ως μια ήσυχη όαση μέσα στην πολύβουη οικονομική περιοχή.

Ο Τζον Κατσιματίδης «ενθουσιάστηκε που υπήρχε ελληνική εκκλησία ακριβώς απέναντι από το μέρος όπου εργαζόταν», θυμάται η αδερφή του, Ανθούλα Κατσιματίδη. «Ο αγ/ Νικόλας ήταν πολύ ξεχωριστός Αγιος για εκείνον. »

st nicolas before catastr

Αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι συγγενείς του Τζον συνέχισαν να ελπίζουν ότι μπορεί να είχε επιζήσει. Έβαλαν αφίσες αγνοουμένων στο Κάτω Μανχάταν και τον έψαξαν στους δρόμους και τα νοσοκομεία.

Αλλά καθώς οι μέρες κυλούσαν σε εβδομάδες, "ο ιερέας μας επέμεινε ότι εμείς, για χάρη της ψυχής του, διαβάζουμε τις τελετές προσευχής" σηματοδοτώντας τον θάνατό του, είπε η Ανθούλα. Ο John, 31 ετών, μεσίτης εταιρικών ομολόγων στο Cantor Fitzgerald, ήταν μεταξύ των σχεδόν 3.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις 11/9.

Η παλιά εκκλησία του Αγίου Νικολάου καταστράφηκε επίσης εκείνη την ημέρα. Ενώ κανείς δεν σκοτώθηκε στο κτίριο, αυτό συντρίφτηκε κάτω από τον νότιο πύργο που έπεσε - ο μόνος οίκος λατρείας που καταστράφηκε στις επιθέσεις.

«Όταν ανακαλύψαμε ... ότι είχε χαθεί και ο Άγιος Νικόλαος, σκεφτήκαμε ότι υπήρχε κάποιο είδος μηνύματος εκεί, ότι τα θύματα δεν πέθαναν μόνα τους», είπε η Ανθούλα Κατσιματίδη. «Θυμάμαι τη μητέρα μου να λέει ότι ... Ο Τζον και τα άλλα θύματα ήταν λικνισμένα από τον Άγιο Νικόλαο.»

Στις 10 Σεπτεμβρίου, παραμονή της ημερομηνίας 20 χρόνια μετά την πιο φονική τρομοκρατική επίθεση στο έθνος, θα παρευρεθεί στον τελετουργικό φωτισμό της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και του Εθνικού Ιερού Ναού, που χτίζεται για να αντικαταστήσει την ενοριακή εκκλησία και να τιμήσει εκείνους που χάθηκαν.

st nikolas zero point restor1

Η τελετή θα είναι ένα ορόσημο σε ένα έργο που περιβάλλεται από γραφειοκρατικά μπερδέματα και οικονομικά δεινά, αλλά τώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την πλήρη ολοκλήρωσή του το επόμενο έτος.

«Αγ. Ο Νικόλας με φέρνει κοντά στον αδερφό μου », είπε η Ανθούλα Κατσιματίδη. «Το να μπορώ να έρθω και να προσκυνήσω στον τόπο του θανάτου του αδελφού μου, σε ένα όμορφο παρεκκλήσι που όχι μόνο τιμά τον Ιωάννη αλλά και όλα τα θύματα που πέθαναν εκείνη την ημέρα και είναι σύμβολο αυτής της αναγέννησης, είναι απίστευτα σημαντικό για μένα τώρα».

Ο ιδιαίτερος φωτισμός της εκκλησίας θα έρθει από μέσα. Μέσα από μια καινοτόμο διαδικασία, τα εσωτερικά φώτα σχεδιάζονται για να φωτίζουν λεπτές πλάκες από μάρμαρο, που εξορύσσονται από την ίδια πεντελική φλέβα στην Ελλάδα, απ’ όπου προήλθε και ο Παρθενώνας, ο αρχαίος ναός στην Ακρόπολη της Αθήνας.

Η εκκλησία χτίζεται σε ένα μικρό, υπερυψωμένο πάρκο με θέα την αναμνηστική πλατεία του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, κοντά στις αντανακλαστικές πισίνες που σηματοδοτούν εκεί που κάποτε βρισκόταν οι δίδυμοι πύργοι.

Μια τεράστια, χάλκινη σφαίρα που κάποτε βρισκόταν ανάμεσα στους πύργους τώρα στέκεται, τσακισμένη και κατεστραμμένη, στο πάρκο ακριβώς έξω από τις πόρτες του παρεκκλησίου. Ομάδες περιηγήσεων και σχολείων συχνά συγκεντρώνονται σε μια σκάλα που οδηγεί στον ιερό ναό.

St. Nicholas Greek Orthodox Church troulos

Οι εργασίες για την τοποθέτηση της μαρμάρινης επένδυσης έχουν προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς τις τελευταίες εβδομάδες εγκαίρως για τον τελετουργικό φωτισμό, αν και η εκκλησία δεν έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο έτος.

Σημειώνεται, ότι ο ναός είναι σχεδιασμένος από τον διάσημο Ισπανό αρχιτέκτονα Santiago Calatrava, με τον τρούλο, τα παράθυρα και την εικονογραφία του να είναι εμπνευσμένα από ιστορικές πρώην βυζαντινές εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της παγκοσμίου φήμης Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ένας Έλληνας εικονογράφος ενσωματώνει στο εσωτερικό της παραδοσιακά σχέδια με εικόνες από την 11η Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων των αφιερωμάτων στους νεκρούς διασώστες.

st nikolas zero point

Με την ευκαιρία του φωτισμού της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δήλωσε:

"Ο Άγιος Νικόλαος στέκεται μπροστά σας σήμερα για να πει στον κόσμο ότι το φως θα λάμπει πάντα μέσα στο σκοτάδι και το σκοτάδι δεν θα το ξεπεράσει ποτέ! Η πίστη θα θριαμβεύει πάντα επί της αμφιβολίας. Η ελπίδα θα νικά πάντα την απόγνωση. Και η αγάπη θα νικά πάντα το μίσος".