Εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοιού- Αγωνία για τα νησιά ενόψει των διακοπών του Αυγούστου

Ελλάδα
Tools

Όλα αυτά την ώρα που βρισκόμαστε εν μέσω της τουριστικής περιόδου με το μεγάλο κύμα των εκδρομέων να αναμένεται τον Αύγουστο.

Συναγερμός έχει σημάνει στους ειδικούς από τη μετατόπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στη νησιωτική χώρα εν μέσω του καλοκαιριού.

Η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς καθώς είναι πιο μεταδοτική και επιθετική. Και όλα αυτά την ώρα που βρισκόμαστε εν μέσω της τουριστικής περιόδου με το μεγάλο κύμα των εκδρομέων να αναμένεται τον Αύγουστο.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.565 κρούσματα και είναι η πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας που καταγράφεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Συγκεκριμένα, συμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν κρούσματα σε 21 από τις 26 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου και μόνο στα νησιά του Αργοσαρωνικού πραγματοποιήθηκαν 36 διαγνώσεις.

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει ολόκληρη η Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν συνολικά 334 νέες λοιμώξεις (Ηράκλειο 153, Ρέθυμνο 94, Χανιά 52, Λασίθι 35.) Και εκεί καταγράφονται αρκετά αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων, με τα Χανιά να βρίσκονται πρώτα στη λίστα με +176%, ακολουθεί ο Άγιος Νικόλαος με +110% και το Ρέθυμνο με +24%.

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται η επιδημία και στα τουριστικά νησιά, με τη Σαντορίνη -που είναι ήδη στο πορτοκαλί επίπεδο να καταγράφει 58 νέα κρούσματα και ακολουθεί η Ρόδος με 48. Στη Μύκονο καταγράφηκαν 37 νέες διαγνώσεις και στην Πάρο 34.

Ηπιότερα αλλά με αυξητική τάση είναι τα στοιχεία και για τα νησιά του Ιονίου, με την Κέρκυρα να συγκεντρώνει εδώ και αρκετές ημέρες σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων -το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 27. Ζάκυνθος (11), Λευκάδα (8) και Κεφαλλονιά (6) βρίσκονται κι αυτές στον επιδημιολογικό χάρτη του ΕΟΔΥ.

Έκρηξη σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική η αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων φτάνει αυτή την εβδομάδα στο 219% και κατά συνέπεια θεωρούνται σχεδόν αναμενόμενες οι 1.607 νέες λοιμώξεις που εντοπίστηκαν σήμερα στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Από αυτές, οι 375 καταγράφηκαν στο κέντρο της Αθήνας, οι 283 στις δυτικές περιοχές και 277 στον Πειραιά.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, όπου το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 254 νέα κρούσματα, ενώ το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά 260%. Σχεδόν ίδια είναι η αύξηση που καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα και στην Αλεξανδρούπολη (255%).

Υψηλός αριθμός κρουσμάτων σημειώνεται σε Κορινθία (81), Λάρισα (77), Εύβοια (59), Αχαΐα (51), Μεσσηνία (48), Ιωάννινα (45) και Μαγνησία (39), ενώ ήπιες μεταβολές παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο των περισσότερων από αυτές τις περιοχές. Ενδεικτικά, +48% στα Ιωάννινα, +35% στην Πάτρα, +34% στη Λάρισα και μείωση κατά 68% καταγράφηκε στον Βόλο.

newpost