Ενοίκια: Έρχεται λύση για τις υπεκμισθώσεις ακινήτων και οριστικό τέλος στα κουρέματα των μισθωμάτων

Ελλάδα
Tools

Λύσεις αναφορικά με τα ενοίκια και την κάλυψη τους, αναμένεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου χιλιάδες ιδιοκτήτες να κλείσουν μια σειρά από εκκρεμότητες τους.

Κυριότερο πρόβλημα είναι η εμπλοκή που έχει προκληθεί σε όσους ιδιοκτήτες είχαν παραχωρήσει δικαίωμα υπεκμίσθωσης στους ενοικιαστές.

Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες τους προηγούμενους μήνες είχαν χάσει το δικαίωμα να αποζημιωθούν για τα ενοίκια που έχασαν εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο , άμεσα αναμένεται το υπουργείο Οικονομικών να λάβει σχετική απόφαση με την οποία θα αντιμετωπίζεται το πρόβλημα.

Το κενό που υπάρχει σχετικά με την αντιμετώπιση του θέματος, έχει προκαλέσει σοβαρές προστριβές ανάμεσα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί οριζόντια λύση στο επίμαχο ζήτημα αποζημίωσης των ιδιοκτητών στις περιπτώσεις όταν μετά την αρχική μίσθωση, έχει ακολουθήσει μισθωτήριο που έχει υποβληθεί από τον μισθωτή, για υπεκμίσθωση του ακινήτου προς τρίτο πρόσωπο (υπομισθωτή).

Μετά από την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης, η οποία θα δώσει λύση στο πρόβλημα, σειρά παίρνουν οι πληρωμές για τα κουρεμένα ενοίκια του Μαΐου και ακολουθεί η διάταξη για την επέκταση του μέτρου των μηδενικών ενοικίων και τον Ιούνιο.

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Ιούνιος θα είναι ο τελευταίος μήνας όπου το μέτρο των «κουρεμένων» ενοικίων εφαρμόζεται σε τόσο μεγάλη κλίμακα.

Από τον Ιούλιο το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο σε όποιες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή, οι οποίες αναμένεται να είναι ελάχιστες.

Έτσι, τις επόμενες ημέρες αναμένεται:

να εκδοθεί νέα απόφαση με την οποία θα ξεκαθαρίζεται τι ισχύει με τα μειωμένα ενοίκια και τις περιπτώσεις μισθώσεων ακινήτων όπως τις υπεκμισθώσεις για τις οποίες πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων παρά το γεγονός ότι λαμβάνουν μειωμένα ή μηδενικά ενοίκια και έχουν υποβάλλει δηλώσεις Covid, δεν έχουν λάβει ούτε μίσθωμα, ούτε την ανάλογη αποζημίωση εδώ και πολλούς μήνες.

Ήδη από την πλευρά των ιδιοκτητών έχει υποβληθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αίτημα προκειμένου είτε να αποζημιωθούν πλήρως για τα κουρεμένα ή μηδενικά ενοίκια, είτε να κληθούν οι ενοικιαστές να αποδώσουν κανονικά τα ενοίκια που οφείλουν.

η προκαταβολική πληρωμή των ιδιοκτητών ακινήτων για την αποζημίωση των «κουρεμένων» ενοικίων του Μαΐου.

Οι φορολογούμενοι για να μπορέσουν να εισπράξουν τα χρήματα από το κράτος θα πρέπει μέχρι και την Τρίτη 15 Ιουνίου να υποβάλλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη δήλωση Covid για τα μειωμένα έως 100% ενοίκια του Απριλίου. Με βάση τις δηλώσεις αυτές θα αποζημιωθούν οι δικαιούχοι και με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.

Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.

Οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν λάβει καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.

η κατάθεση στη Βουλή της διάταξης για την επέκταση του μέτρου των μηδενικών ενοικίων και τον Ιούνιο και στη συνέχεια θα εκδοθεί η απόφαση για τους δικαιούχους των μηδενικών και μειωμένων κατά 40% ενοικίων.

Τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται τον Ιούνιο για τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών και τα γυμναστήρια. Για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, οι οποίες έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε κούρεμα κατά 40% του ενοικίου για τον μήνα Ιούνιο.

Μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα πληρώσουν και αυτό το μήνα οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων παιδιών τους.