Ένταση στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια: Έληξαν με επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ελλάδα
Tools

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο νομοσχέδιο Κεραμέως, καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία- διαγραφές πειθαρχικά» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και προχώρησαν προς τη Βουλή όπου έπεσαν χημικά.

Συλλαλητήρια έγιναν αντίστοιχα σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα με ανάλογη ένταση στην συμπρωτεύουσα. Η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας αποκαταστάθηκε λίγο νωρίτερα. 

Οι συγκεντρωμένοι αντέδρασαν στο νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ καθώς επίσης και στην ίδρυση ειδικής αστυνομικής ομάδας στα πανεπιστήμια καθώς και σε σειρά άλλων θεμάτων.

Σύγκρουση φοιτητών με αστυνομικές δυνάμεις

Ένταση επικράτησε μπροστά από τη Βουλή όταν φοιτητές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις στην προσπάθεια τους να σπάσουν το φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν παραταχθεί μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους διαδηλωτές κάνοντας ρίψη χημικών. Η ένταση αυτή εκτονώθηκε γρήγορα και οι διαδηλωτές παρέμειναν στο Σύνταγμα.

Ωστόσο λίγο πριν τη λήξη του συλλαλητηρίου επεισόδια σημειώθηκαν στην Πανεπιστημίου και σε κάθετους δρόμους γύρω από αυτήν κοντά στα Προπύλαια όταν ομάδα νεαρών έριξε πέτρες και βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν κάνοντας ρίψη δακρυγόνων, και χειροβομβίδων κρότου λάμψης ενώ στη συνέχεια η ομάδα ΔΡΑΣΗ κυνήγησε την ομάδα των ατόμων στην οδό Ρήγα Φεραίου πλησίον του μετρό «Πανεπιστήμιο».

Αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.