Το 90% των κρουσμάτων κορονοϊού στις φυλακές εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη. "Θερίζει" ο φονικός ιός στα Διαβατά

Ελλάδα
Tools

Η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη και τα εκατοντάδες κρούσματα, έχουν συμπαρασύρει και τις φυλακές Διαβατών, με το κατάστημα κράτησης να μετράει 2 νεκρούς, 97 κρατούμενους και 6 σωφρονιστικούς υπαλλήλους θετικούς στον ιό. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το 90% των κρουσμάτων σε φυλακές της χώρας έχει καταγραφεί στη Θεσσαλονίκη, με τα συνολικά κρούσματα σε όλες τις φυλακές της χώρας να ανέρχονται σε 137 (109 κρατούμενοι και 28 σωφρονιστικοί υπάλληλοι).

Την Πέμπτη, 81χρονος κρατούμενος στα Διαβατά, θετικός στον ιό, κατέληξε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν. Σύμφωνα με πηγές από τις φυλακές, η κατάστασή του ήταν επιβαρυμένη, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ ήταν ο δεύτερος νεκρός από το κατάστημα κράτησης της Θεσσαλονίκης καθώς στις 13 Νοεμβρίου είχε καταλήξει ένας 69χρονος άνδρας με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 1.151 τεστ σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα, ενώ είναι προγραμματισμένα να γίνουν ακόμα 505 τεστ από την ερχόμενη Δευτέρα.

Τέλος, στο πλαίσιο ειδικών μέτρων που έλαβε η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ήδη κρατούμενοι από τις φυλακές της Νιγρίτας και από το κατάστημα κράτησης της Λάρισας έχουν μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, όπου υπάρχουν περιθώρια για τουλάχιστον 100 άτομα επιπλέον, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

dikaiologit