Συνθήκες πολέμου με τον COV-19: Επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη για ασθενείς με κορωνοϊό

Ελλάδα
Tools

Σε επιτάξεις ιδιωτικών κλινών στη Θεσσαλονίκη προχωράει το υπουργείο Υγείας έπειτα από την λήξη του τελεσίγραφου που είχε δόσει στους κλινικάρχες της περιοχής με το οποίοζητούσε να διατεθούν 200 κλίνες για περιστατικά Covid.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, καιβάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της τέταρτης υγειονομικής περιφέρειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο θεραπευτήρια που επιτάσσονταιειναι η Γενική Κλινική Λυσίμαχος Γρηγ.Σαραφιανός Α.Ε και η Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί ότι ο Γρηγόρης Σαραφιανός είναι ο πρόεδρος της ΠανελλήνιαςΈνωσης Ιδιωτικών Κλινικών.

Υπενθυμίζεται ότι το τελεσίγραφο του υπουργείου Υγείας προς τους κλινικάρχες έληξε στις 9 το βράδυ της Πέμπτης. Σεέγγραφό του το υπουργείο προειδοποιούσεπως σε περίπτωση αρνητικής απάντησης θα προχωρούσε σε επιτάξεις.

Στο σχετικό έγγραφο τουΓενικού Γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας, υπήρχε η επισήμανσηπως ενώ έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης,τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών έχουν αρνηθεί.

Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες κλινικών στη Θεσσαλονίκη αρνούνται την νοσηλεία ασθενών με Covid-19, λέγοντας ότι αφενός υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και αφετέρου το προσωπικό των κλινικών δεν διαθέτει την εμπειρία νοσηλείας ασθενών με Covid-19.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, «κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το υπουργείο ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία».

Όπως εξηγεί το υπουργείο, η απόφαση για την επίταξη ελήφθη καθώς το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο στο νομό Θεσσαλονίκης «δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού», ενώ ανέφερε δύο βασικούς λόγους που καθστούν την επίταξη απαραίτητα.

«Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορωνοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων», υποστηρίζεται.

Στην ανακοίνωση του το υπουργείο επαναλαμβάνει ότι «απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης».

«Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ», καταλήγει.

naftemporiki