Εντός του 2021 θα έρθουν τα σύγχρονα μαχητικά α/φ RAFALE στην Ελλάδα. Τι θα γίνει με τις φρεγάτες

Ελλάδα
Tools

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αποκάλυψε πότε θα έχουμε στη διάθεση μας τα πρώτα αεροσκάφη και πότε το σύνολο της νέας μοίρας. 

«Φιλόδοξο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμά της χώρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη για το κόστος του και για το αν τα αεροσκάφη και οι φρεγάτες θα είναι άμεσα επιχειρησιακά διαθέσιμα και τι άλλο περιλαμβάνει η αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία.

«Το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η προσέγγιση είναι διαφορετική καθώς γίνονται κάποιες σημαντικές επενδύσεις, αλλά αναγνωρίζεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάνω απ' όλα το ανθρώπινο δυναμικό γι αυτό και σε βάθος πενταετίας προβλέπονται 15 χιλιάδες προσλήψεις.

rafal sminos

«Τα Ραφάλ έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιότερα Μιράζ 2000», σημείωσε και πρόσθεσε πως η πρόβλεψή μας και η ελπίδα μας είναι τα πρώτα αεροσκάφη να φθάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022. Επεσήμανε ότι στη διάρκεια της κρίσης δεν έγιναν σοβαρές επενδύσεις στο Ναυτικό και η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση του στόλου μας. Για τις φρεγάτες είπε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα έχει χρόνο υλοποίησης πέντε με επτά έτη.

«Εδώ και μία δεκαετία, γιατί τα χρόνια της κρίσης δεν έγιναν ουσιαστικές επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, και ειδικά στο Ναυτικό. Η κεντρική εισήγηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ είναι ότι είναι απολύτως απαραίτητο μεσοπρόθεσμα να ενισχύσουμε το στόλο μας. Αυτό θα γίνει με την απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου καθώς και με την αναβάθμιση και τον επανεξοπλισμό τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το ποιες φρεγάτες θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό. Όπως είπε η τελική επιλογή των φρεγατών αλλά και το συνολικό κόστος της προμήθειας τους θα καθοριστεί από τις προσφορές των εταιριών.

Το Πολεμικό Ναυτικό και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αξιολογήσουν με επιχειρησιακά και οικονομικά κριτήρια και θα εισηγηθούν την τελική επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης έχουν γίνει οι απαραίτητες συζητήσεις για την εγγραφή των απαραίτητων πιστώσεων για την υλοποίηση του προγράμματος ναυπήγησης των νέων φρεγατών σε ορίζοντα 10ετίας.