35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα – 530 συνολικά – Τα 98 είναι απροσδιόριστα - Παραμένουν 13 οι νεκροί - Αναμένουμε περαιτέρω αύξηση τις επόμενες ημέρες

Ελλάδα
Tools

Πάνω από 500 έχουν φτάσει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενημέρωσε ο κ. Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτών.

Συγκεκριμένα, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 35, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό τα 530. Τα 98 από αυτά είναι τα απροσδιόριστα, τα περισσότερα επιβεβαιωμένα είναι στην Αθήνα, ενώ έχουν ελεγχθεί 8.000 δείγματα.

Τα 100 κρούσματα νοσηλεύονται και τα 18 από αυτά είναι διασωληνωμένα, ενώ πολλοί από τους 100 θα διασωληνωθούν τις επόμενες μέρες.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας το 79% των νοσηλευμένων έχουν σοβαρά νοσήματα, ενώ το 54% είναι άνδρες.

Οι νεκροί στη χώρα ανέρχονται σε 13. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας οι 12 είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ο 13ος ήταν άνω 80 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 76 έτη. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και μία γυναίκα άνω των 90 ετών.

Ο κ. Τσιόδρας μεταξύ άλλων ζήτησε να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τους νεκρούς.

«Σεβαστείτε τους νεκρούς», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Θυμηθείτε αυτά τα λόγια: Την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος, πρέπει κάθε γλώσσα να μιλεί στην καλοσύνη. Στο τέλος της ημέρας ας γίνει αυτός ο αγώνας όλων μας».

«Συμπεριφορές εγωιστικές και απερίσκεπτες μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλη διασπορά. Η επιλογή υπάρχει και είναι εδώ. Δεν είναι κάτι που το γλιτώσαμε, θα υπάρχει στις επόμενες εβδομάδες. Ο κίνδυνος είναι ορατός, το βλέπω και πρέπει να περάσει και στο κοινό. Είμαστε σε επαγρύπνηση, αρχίζουμε και βλέπουμε μια πίεση στο σύστημα Υγείας και πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Όσο για το αν θα υπάρξει άμεσα εμβόλιο: «Αργούμε ακόμα και ένα εμβόλιο δεν είναι πάντα αποτελεσματικό. Απέχουμε πολύ από αυτό».

Χαρδαλιάς: «Είναι ανοησία να πηγαίνουν στα χωριά»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ξέσπασε για εκείνους που αποφάσισαν να αφήσουν την πόλη και να πάνε στα χωριά τους.

«Έχουμε μια εικόνα με ένα κομβόι στρατιωτικών οχημάτων που μετέφεραν φέρετρα στην Ιταλία και έχουμε και μια εικόνα με κομβόι αυτοκινήτων στα διόδια. Δεν έχει λογική όλο αυτό. Τι αξία έχει να φύγουμε να πάμε στις παραλίες; Τι αξία έχει να φύγουμε από την οικογενειακή θαλπωρή και να πάμε στα χωριά; Όταν φύγεις μπορεί να μη νοσείς, να πας στο χωριό, να εμφανίσεις συμπτώματα, να έχεις επαφή με κάποιον άλλον, εσύ να επιστρέψεις πίσω, αλλά εκεί θα έχεις αφήσει το στίγμα της νόσου. Μιλάμε για την απόλυτη διασπορά. Είναι ανοησία».

«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Η Ιταλία πριν από 24 μέρες είχε 10 νεκρούς και 322 νέα κρούσματα. Τα αριθμητικά δεδομένα της χώρας μας σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε Ιταλία. Έχουμε λάβει εγκαίρως τα μέτρα για να μην φτάσουμε εκεί. Να είστε σίγουροι ότι στον χρόνο που πρέπει θα λάβουμε όποια άλλα μέτρα επιβάλλεται να ληφθούν», τόνισε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

«Είναι σίγουρο ότι δεν θα βγούμε αλώβητοι από τη μάχη, αλλά είναι δεδομένο ότι όταν τελειώσει η ιστορία, ο κόσμος μας δεν θα είναι ο ίδιος. Θα χρειαστεί να ξαναγεννηθούμε και μια και δυο και πολλές φορές ακόμα. Είναι στο χέρι ας πώς θα αλλάξει. Ας πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Είναι τρεις για τη ζωή μας, του οικείου μας, τα παιδιά μας, την πατρίδα μας».

Η ραγδαία εξάπλωση του ιού στην Ιταλία 

italia koron grafima