Έτοιμη για νέα μέτρα η κυβέρνηση για να ανακόψει την εξάπλωση του κορωνοϊού - Θέμα χρόνου η γενίκευση του "lockdown" - Με μοντέλο Ουχάν φτιάχνουν 400 νέες κλίνες

Ελλάδα
Tools

Σε τροχιά γενίκευσης του «lockdown» για να σπάσει η αλυσίδα μαζικής εξάπλωσης του κορωνοϊού στις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες κινείται το Μαξίμου και αναβαθμίζει κλιμακωτά το επίπεδο των μέτρων (με επιτάξεις, απαγορεύσεις, πρόστιμα), προχωρώντας από τις ασκήσεις επί χάρτου σε αυστηρή εφαρμογή.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η ετοιμότητα του συστήματος Υγείας ενώ τις αποφάσεις για νέους περιορισμούς οδηγούν οι μεγαλύτερες ανησυχίες της: τα «ορφανά» κρούσματα (δηλαδή όσα δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό ή επιδημιολογική σύνδεση με άλλο κρούσμα) κυρίως στην Αττική, αλλά και η αβλεψία μέρους της κοινής γνώμης μπροστά στον επόμενο «πολύ δύσκολο μήνα», κατά τις προειδοποιήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, που παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της υπόλοιπης Ευρώπης, κυριαρχεί η άποψη ότι απαιτούνται πιο δραστικά βήματα ανεξαρτήτως του αριθμού κρουσμάτων.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι θέμα χρόνου η επέκταση του «κλεισίματος» σε τομείς της οικονομίας και, κατά πληροφορίες, αναμένονται «ρολά» και στα εμπορικά καταστήματα, ενώ υπό επεξεργασία είναι περαιτέρω περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Στο τραπέζι φαίνεται πως βρίσκονται σενάρια για λήψη μέτρων – καραντίνα – σε επίπεδο δήμων ή νομών ενώ η απόφαση αναβάθμισης του μέχρι σήμερα γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά σε υφυπουργό με απευθείας αναφορά στον Πρωθυπουργό θα συμβάλλει, σύμφωνα με επιτελείς του Μαξίμου, στο να υπάρχει σαφής εικόνα για ανάγκες, προβλήματα και επιπλέον μέτρα σε τοπικό επίπεδο.

Μετά τις χθεσινές αποφάσεις του Μαξίμου και τη δημοσίευση δεύτερης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, συνεχίζεται η επικοινωνία με ξένες πρεσβείες ώστε τις επόμενες μέρες η Ελλάδα να προμηθευθεί μάσκες από χώρες που έχουν απόθεμα.

Στα πρότυπα της Κίνας

Κατά το μοντέλο της κινεζικής πόλης Ουχάν όπου σε μία εβδομάδα είχε χτιστεί νοσοκομείο για την περίθαλψη νοσούντων από τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει άμεσα 400 νοσοκομειακές κλίνες σε νέο κτίριο στην δυτική Αττική.

Στην περίπτωση της Ελλάδας δεν θα στηθεί εργοτάξιο καθώς η υποδομή υπάρχει ήδη στην περιοχή του Θριάσιου και απομένει η στελέχωση του νέου νοσοκομείου με εξοπλισμό, γιατρούς και νοσηλευτές. Πρόκειται για ιδιωτική κλινική που θα λειτουργούσε το επόμενο διάστημα, ωστόσο παραχωρείται (υπό μίσθωση προφανώς) στο Δημόσιο ώστε να την αξιοποιήσει αποκλειστικά για τα κρούσματα της πανδημίας που θα χρειαστούν νοσηλεία.

Με βιντεοκλήση

Κύκλο διαδοχικών κατ’ ιδίαν επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς ξεκινάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχής γενομένης σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα. Η συζήτηση των δύο αρχηγών θα γίνει μέσω βιντεοκλήσης, ώστε να εκπέμψουν και το μήνυμα «μένουμε σπίτι», ενώ ορίστηκε για τις 6 το απόγευμα. Στόχος της Κουμουνδούρου είναι να ενημερωθεί για τις εξελίξεις και να καταθέσει τις δικές της προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος

Για να καθορίσει το καθεστώς λειτουργίας των εκκλησιών συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η Ιερά Σύνοδος. Ο Πρωθυπουργός σε επικοινωνία του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ζήτησε «ανοιχτούς ναούς μόνο για ατομική λατρεία και για τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο». Ολα δείχνουν ότι η Ιερά Σύνοδος θα ανακοινώσει είτε περιορισμούς των ιερών ακολουθιών είτε ακόμα και πλήρη αναστολή για δύο εβδομάδες. Διαφορετικά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη κεντρική παρέμβαση.

Παρέμβαση Γεννηματά

Εκκληση να παρέχει την εξέταση για κορωνοϊό η πρωτοβάθμια υγεία, απηύθυνε η Φώφη Γεννηματά, με ανάρτηση που αφηγείται την περιπέτεια που είχε συνεργάτης της όταν το παιδί του εμφάνισε συμπτώματα γρίπης.