Δημοσκόπηση: "Double score" για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -«Σφήνα» Τσακαλώτου στον Τσίπρα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Tools

Double score καταγράφει η ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση, καθώς προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 20,3% στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας 39,4%, έναντι 19,1% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Στην πανελλαδική δημοσκόπηση της Interview για το Βεργίνα TV το διάστημα 16 έως 21 Οκτωβρίου, οι πολίτες απαντούν και σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το τι ανησυχεί περισσότερο τους πολίτες, ποια πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, πόσο εμπιστεύονται την επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, οι πολίτες ανησυχούν πρωτίστως για την οικονομία (43%) και μετά για την τουρκική προκλητικότητα (32%) και την πανδημία (20%). Επίσης, επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία ζητάει το 30%, ενώ το 21% επιθυμεί και στρατιωτική απάντηση.

Το 46% εγκρίνουν την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, έναντι 38% που επιθυμεί να παραμείνει ίδια. Ταυτόχρονα, οι πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που οι περισσότεροι την προσδιορίζουν «μετά το 2023» (39%), ενώ το (28%) τη βλέπει να έρχεται το 2022. 

Ως προς τη δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, το 53% θεωρεί ότι οι καταδικασθέντες για σύσταση και διεύθυνση εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν δίκαια, το 27% θεωρεί ότι κρίθηκαν με επιείκεια και μόλις ένα 11% εκτιμά ότι κρίθηκαν αυστηρά.

Σταθερή υπεροχή της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Σύμφωνα με την αξιολόγηση των πολιτών και την καταγραφή των απόψεών τους, η συντριπτική πλειοψηφία του 39,4% εμπιστεύεται την κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα την ψήφιζε εάν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές. Με διαφορά 20,3% από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύεται το 19,1%.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ είναι μπροστά με 20,3% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ 39,4%
ΣΥΡΙΖΑ 19,1%
ΚΙΝΑΛ 7.3%
ΚΚΕ 5%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,5%
ΜεΡΑ25 3,0%
ΑΛΛΟ 8,2%
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 12,5%
ΑΚΥΡΟ/ΛΕΥΚΟ 1,0%

Οι δημοφιλέστεροι υπουργοί

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των πολιτικών προσώπων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αξιολογείται πρώτος (6,8%). Ακολουθούν ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης (6,7%), ο Τάκης Θεοδωρικάκος (6,3%), ο Βασίλης Κικίλιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης (6%), ο Μάκης Βορίδης (5,9%) και τελευταίος ο Νίκος Δένδιας με 5,8%.

Το 65% εμπιστεύεται την επιτροπή λοιμωξιολόγων

Σχετικά με την COVID-19, φαίνεται η πλειοψηφία να εμπιστεύεται την επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων (65%), σημαντικό όμως ποσοστό (35%) δεν τους εμπιστεύεται πια. Ταυτόχρονα, 60% των ερωτηθέντων είναι διατεθειμένο να κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού όταν αυτό υπάρξει κι εφόσον υπάρχει εγγύηση ότι είναι ασφαλές, ενώ 30% δεν πρόκειται να εμβολιαστεί.

Σχετικά με τη χρήση μάσκας και παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η συντριπτική πλειοψηφία (68%) απαντά ότι κάνει ό,τι ακριβώς προβλέπεται, με ένα σημαντικό ποσοστό (25%) να κάνει χρήση μάσκας «τις περισσότερες φορές».

Τσακαλώτος, αν αποχωρήσει ο Τσίπρας από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε ποσοστό 22% προτιμούν οι πολίτες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση αλλαγής ηγεσίας και αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα, με τον Αλέξη Χαρίτση να ακολουθεί (14%).

iefimerida