Θερμή υποδοχή Μακρόν σε Μητσοτάκη-Στο πλευρό της Ελλάδας & Κύπρου για Τουρκία και μεταναστευτικό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Tools

mitsotakis makron paris

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε ο Γάλλος Πρόεδρος στον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου και ακολούθως οι δύο ηγέτες είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση με τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες τους.

Στόχος της επίσκεψης είναι να δοθεί σαφές μήνυμα ότι η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα, ενώ από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας τόσο στο μέτωπο της κυπριακής ΑΟΖ όσο και στο Λιβυκό.

Μακρόν: Ο Ερντογάν παραβιάζει τις συμφωνίες του Βερολίνου

«Μιλήσαμε κυρίως για την ασφάλεια της Α. Μεσογείου. Επαναβεβαιώνω τη δική μας θέση: Υποστηρίζουμε την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με τον σεβασμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη θάλασσα, καταδικάζοντας με τους εταίρους μας τις προκλήσεις της Τουρκίας. Καταδικάσαμε το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε τουρκικά πλοία στη Λιβύη. Παραβιάζονται οι συμφωνίες του Βερολίνου», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Θέλαμε να δυναμώσουμε και να κάνουμε μια πραγματική εταιρική στρατηγική σχέση η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Τέλος Φεβρουαρίου θα επισκεφτεί ο υπουργός Άμυνας την Ελλάδα. Οι δύο χώρες θα προχωρήσουν σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε θάλασσα και ξηρά», συμπλήρωσε

«Συζητήσαμε το μεταναστευτικό. Έχουμε ένα όραμα που συγκλίνει. Η ελλάδα έχει αντιμετωπίσει μια πολύ σκληρή κατάσταση. Η Γαλλία θα βοηθήσει με όλους τους τρόπους για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Μαζί θα προωθήσουμε και τις αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσω του νέου σχεδίου επιθυμούμε η ΕΕ να έχει ένα κοινό τρόπο αποτελεσματικής αλληλεγγύης. Να υπάρχουν κοινοί κανονισμοί ασύλου για να μπει σε μία τάξη».

Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι δεσμοί των δύο χωρων είναι ιστορικοί και οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές, είπε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η ατζέντα της συζήτησης ήταν πλούσια. «Διμερής αμυντική και οικονομική συνεργασία. Προσφυγικό, κλιματική κρίση, νέος προϋπολογισμός της ΕΕ. Σε όλα αυτά Ελλάδα και Γαλλία έχουν κοινή αντίληψη και κοινό βηματισμό», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Διαμορφώνουμε τον κοινό χάρτη που θα  αναβαθμίσει τις σχέσεις μας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «καθώς η Ελλάδα άφησε πίσω της την κρίση, προσβλέπει και στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων και το ίδιο θερμά η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει και τις ελληνικές πρωτοβουλίες στη Γαλλία», ενώ αναφέρθηκε και στη χθεσινή έκδοση του ομολόγου, λέγοντας ότι «χθες η Ελλάδα εξέδωσε μετά από 11 χρόνια 15ετές ομόλογο», επισημαίνοντας ότι αυτό «είναι δείγμα του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στη χώρα».

Σε ότι αφορά στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μετά τη συζήτηση με τον Πρόεδρο Μακρόν ότι είναι κοινή η καταδίκη της παραβατικότητατς, τόσο στην Κύπρο, όσο και για το έγγραφο που συνυπέγραψε με μέρος της πολιτικής τάξης της Λιβύης.

«Η οποιαδήποτε λύση στη Λιβύη έχει προϋπόθεση την ακύρωση του Μνημονίου αυτού. Ενα Μνημόνιο άκυρο, κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και είναι κοινή άποψη. Η μόνος δρόμος της λύσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο είναι το διεθνές δίκαιο. Η Αθήνα καλοσωρίζει την άφιξη γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή ως εγγυητές της ασφάλειας. Ελλάδα και Γαλλία καλλιεργούμε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας. Οι υπουργοί Αμυνας βρίσκονται σε επαφή για όλα τα θέματα που αφορούν την περιοχή μας».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε όλα εκείνα τα θέματα για τα οποία υπάρχει συναντήληψη με τη Γαλλία.

 

«Η Γαλλία ήταν συμπαραστάτης στο αίτημα για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Εχει έρθει η ώρα πια που σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών μπορούμε να ζητήσουμε μικρότερα πλεονάσματα από το 2021. Ξέρουμε ότι θα έχουμε τη Γαλλία σύμμαχο.  Η χώρα διεκδικεί αυξημένους πόρους από το Ταμείο Συνοχής είναι δίκαιο για μια χώρα σαν την Ελλάδα να ενισχυθεί περισσότερο. Η Ελλάδα είναι κράτος πρώτης εισόδου μεταναστών. Η Γαλλία είναι χώρα προορισμου.

Παρότι έχουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά έχουμε ίδια αντίληψη. Συμφωνούμε σε τρία κλειδιά για την αντιμετώπιση:Τα εξωτερικά σύνορα, πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλη της ευρώπης και να ενταθούν επιστροφές η κοινή δήλωση εε τουρκίας είναι εξαιρετικά χρήσιμη εφόσον τηρείται. Παρά τις διαφορές μας , θέλουμε την Τουρκία συνεργάτη Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνει σε εθνική επίπεδο, είναι ευρωπαϊκό το θέμα.

iefimerid

Οι Γάλλοι θωρακίζουν την ανατολική Μεσόγειο με την παρουσία του αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκωλ»