Οι Γάλλοι θωρακίζουν την ανατολική Μεσόγειο με την παρουσία του αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκωλ»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Tools
aeroplanoforo charle de gaule 

Λίγο πριν από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι με τον Εμανουέλ Μακρόν, η Γαλλία ετοιμάζεται να θωρακίσει την Ανατολική Μεσόγειο με τη ναυαρχίδα του γαλλικού Στόλου, το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ».

Το αεροπλανοφόρο θα καταπλεύσει στην περιοχή συνοδεία της φρεγάτας «Σπέτσες» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε πως το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο έως τον Απρίλιο. Μάλιστα η ελληνική φρεγάτα θα το συνοδεύσει από την Τουλόν μέχρι τα Στενά του Ορμούζ, διασχίζοντας ολόκληρη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα οι Γάλλοι έστειλαν στον Πειραιά το γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Dixmude» προκειμένου να συμμετάσχει σε άσκηση των ελληνικών ειδικών δυνάμεων. Είναι η πρώτη φορά που το γαλλικό ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφιβίου επιθέσεως θα συμμετάσχει στη μεγάλη ετήσια διακλαδική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος».

Στην αποστολή συμμετέχουν τουλάχιστον δέκα φρεγάτες, καταδρομικά και αντιτορπιλικά τα οποία όταν φθάσουν στην Κρήτη θα συμμετέχουν σε ασκήσεις σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική μας Αεροπορία.

Αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ -Ο Γάλλος γίγαντας

Το πυρηνικό αεροπλανοφόρο «Σάρλ ντε Γκώλ» (Charles de Gaulle) είναι η ναυαρχίδα του Γαλλικού ναυτικού και το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Ευρώπης. Είναι το δέκατο αεροπλανοφόρο στην ιστορία της Γαλλίας αλλά το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο επιφανείας, εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Βρίσκεται στην κατοχή του Γαλλικού Ναυτικού το 2000. 

Τα χαρακτηριστικά του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ

Το πλοίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει αεροσκάφη τύπου Dassault-Breguet Σούπερ Étendard, Dassault Rafale M και E-2C Hawkeye, αλλά και ελικόπτερα EC725 Caracal και AS532 Cougar για έρευνα και διάσωση, καθώς και πυραύλους αεράμυνας Aster-15.
Πρόκειται για αεροπλανοφόρο τύπου catobar και χρησιμοποιεί ένα σύστημα ατμοπροωθούμενων ή ηλεκτρικών καταπελτών τα οποία υποβοηθούν το αεροσκάφος να φτάσει στην απαραίτητη ταχύτητα απονήωσης.

Για την προσνήωση, χρησιμοποιείται ένα σύστημα σύλληψης των αεροσκαφών, τα οποία φέρουν γάντζους, και οι οποίοι συγκρατώνται κατά την προσνήωση από συρματόσχοινα απλωμένα στο κατάστρωμα πτήσης.

Μάλιστα το Σάρλ ντε Γκώλ είναι το μόνο μη-αμερικανικό αεροπλανοφόρο στον κόσμο που είναι αρμόδιο για τη μεταφορά αμερικανικών αεροσκαφών, όπως το F / A-18E Super Hornet ή to C-2 Greyhound

Μεγάλη άσκηση Ελλάδας - ΗΠΑ - Γαλλίας: Κωδικός "Μέγας Αλέξανδρος"