Ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος της Βορειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι

Κόσμος
Tools

pentarofski

Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας και με τη «βούλα» είναι πλέον ο νικητής των προεδρικών εκλογών, της περασμένης Κυριακής, Στέβο Πεντάροφσκι.

Ο Πενταρόφσκι ορκίστηκε το πρωί της Κυριακής νέος πρόεδρος της χώρας, με την τελετή ορκωμοσίας να γίνεται παρουσία του -εκπροσωπούντα την ελληνική κυβέρνηση- υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.

Στην τελετή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παραβρέθηκαν ακόμη οι πρόεδροι της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεβ, της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα και του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, καθώς και υπουργοί Εξωτερικών και υφυπουργοί άλλων χωρών της περιοχής.

Ο Στέβο Πεντάροφσκι ως υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βόρειας Μακεδονίας που διεξήχθη στις 5 Μαϊου, συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 52% έναντι 45% της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (το εναπομείναν ποσοστό αντιστοιχεί στα άκυρα ψηφοδέλτια).

Ο Πεντάροφσκι υποστηρίχτηκε στις προεδρικές εκλογές αυτές από τα συγκυβερνώντα κόμματα "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι, καθώς και από μικρότερα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Χαρτοφυλάκιο περιορισμένων εξουσιών

Οι εξουσίες του προέδρου της χώρας, σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι διαδέχεται στο αξίωμα του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE.

Η θητεία του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας διαρκεί πέντε χρόνια.