Αισιοδοξία για μία ευρεία πολιτική συναίνεση στο θέμα δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων εξωτερικού.

Ελλάδα
Tools

kalpes

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής 11/10, ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς. To αποτέλεσμα αυτών των επαφών μπορεί να κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αισιοδοξεί για μία ευρεία συναίνεση στο θέμα του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Μόνον ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεση του στις κυβερνητικές προτάσεις, διευκρινίζοντας όμως ότι είναι σύμφωνος στο να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες της διασποράς.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών –που κατά μέσο όρο είχαν διάρκεια περίπου 45 λεπτά- δόθηκε η δυνατότητα σε όλες τις πλευρές να διατυπώσουν τις θέσεις τους, έστω και σε ένα αρχικό στάδιο. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να δει τα περιθώρια που υπάρχουν για ευρύτερη συναίνεση σε ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολύ και που ο ίδιος ετοιμάζεται να το φέρει στη Βουλή.

Όπως τονίζουν από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε σε αυτές τις συναντήσεις με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, ενώ χαρακτηρίζεται παραγωγική και η στάση των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας.

Το αντικείμενο διαβούλευσης λοιπόν είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την άσκηση του δικαιώματος των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και το πως θα εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων.

Πάντα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αν και πάνω σε αυτά τα θέματα εκφράστηκαν διάφορες απόψεις κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, φάνηκε ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

the huff