Πανέτοιμοι οι πρώτοι χειριστές των αεροσκαφών P-3 Orion του ΠΝ

Ελλάδα
Tools

p3 orion xeiristes

Με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της η πρώτη Σειρά Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού για την απόκτηση Πολιτικού Πτυχίου Επαγγελματία Χειριστού Αεροπλάνων επιπέδου Αερογραμμών ATPL (A) σύμφωνα με τα πρότυπα της Πολιτικής Αεροπορίας της Ευρώπης EASA.

Την Παρασκευή, έγινε στις εγκαταστάσεις της Αναδόχου της Σύμβασης για την εκπαίδευση των Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού εταιρείας AEROSERVICES, στο Αεροδρόμιο Πάχης Μεγάρων, η Τελετή αποφοίτησης της Πρώτης Εκπαιδευτικής Σειράς.

Οι Ανθυποπλοίαρχοι του ΠΝ ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους εντός του Συμβατικά προβλεπομένου χρονικού διαστήματος 18 μηνών, περνώντας όλες τις εσωτερικές της Σχολής και τις εξετάσεις στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με την πρώτη φορά και με άριστη επίδοση. Κατά γενική ομολογία όλων των εμπλεκομένων οι επιδόσεις και η εν γένει συμπεριφορά των εκπαιδευομένων ανέδειξε την υψηλή κατάρτιση και αφοσίωση στην Αποστολή των Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι Ανθυποπλοίαρχοι χειριστές αεροπλάνων θα εκπαιδευτούν στην συνέχεια επί τύπου στο αεροπλάνο P3 ORION στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα στελεχώσουν την Μοίρα Αεροπλάνων της Διεύθυνσης Αεροπορίας Ναυτικού.

Την Απονομή των Πτυχίων και Αναμνηστικών Πλακετών κατά την Τελετή πραγματοποίησε ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο οποίος στην ομιλία του ετόνισε την αναγκαιότητα επανένταξης των αεροπλάνων ναυτικής συνεργασίας στο δυναμικό του Πολεμικού Ναυτικού, τα καθήκοντα των νέων χειριστών και συνεχάρη για τις επιδόσεις τους, τους Ανθυποπλοιάρχους και την Ανάδοχο εταιρεία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπαίδευση της Δεύτερης Σειράς Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα πλήρως αναβαθμισμένα αεροσκάφηι P-3B του Π.Ν.:

Είναι το μόνο Α/Φ ναυτικής συνεργασίας που ικανοποιεί το σύνολο των αποστολών του ΠΝ σε Περιόδους ειρήνης και κρίσεων.

Είναι η μοναδική λύση για την επείγουσα ικανοποίηση των απαιτήσεων του ΠΝ για την εκτέλεση αποστολών ναυτικής Συνεργασίας

Διαθέτει την μεγαλύτερη εμβέλεια, αυτονομία (14 ώρες) και δεν μπορεί να συγκριθεί με τις αντίστοιχες των δικινητήριων που ανέρχονται σε μόλις 4-5 ώρες, καθιστώντας το ως το μοναδικό Α/Φ που μπορεί να επιχειρήσει στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της ΝΑ Μεσογείου, που αποτελεί και γεωστρατηγικό στόχο για την χώρα μας.

Χρησιμοποιείται, μέχρι σήμερα, από 21 διαφορετικούς χώρες-χρήστες ενώ η συνεχής υποστήριξη και εξέλιξη του έχει καταστήσει δυνατή την επιχειρησιακή του αξιοποίηση, από όλους τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένου και του αμερικανικού ναυτικού για τα επόμενα τουλάχιστον είκοσι πέντε χρόνια (έως το 2040)

Είναι η πλέον οικονομικά αποδοτική και χαμηλού ρίσκου λύση, με τη χρησιμοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων υφιστάμενων μέσων, υποδομών και ανταλλακτικών.

Δίδει την μέγιστη δυνατή Ελληνική Προστιθέμενη Αξία στο πρόγραμμα.

Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία θα απορροφήσει το 1/3 των συνολικών κονδυλίων του προγράμματος σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας, τεχνογνωσία ενώ θα της δοθεί η ευκαιρία να εμπλακεί ανταγωνιστικά σε παρόμοιες αναβαθμίσεις αεροσκαφών σε διεθνές επίπεδο, καθώς μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού οι αντίστοιχες ξένες.

Δίδει στο ΠΝ και τη χώρα την αυτονομία και την ανάπτυξη εγχώριων δυνατοτήτων για την μελλοντική υποστήριξη και αναβάθμιση τόσο των αεροσκαφών P-3B όσο και του τακτικού συστήματος (mission system).