Δευ05202019

Τελευταία ΕνημέρωσηΔευ, 20 Μαϊ 2019 6pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Κυπρος

Με υπογραφή Συμφωνίας των Υπουργών Αμυνας: Η Γαλλία στέλνει τον στόλο της στην Κύπρο

aeroplanofo gallias

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει η στρατιωτική συμφωνία που υπεγράφη από τη Γαλλία και την Κύπρο την Τετάρτη.

Η συμφωνία υπεγράφη από τους υπουργούς Αμυνας των δυο χωρών, Σάββα Αγγελίδη και Φλορένς Παρλί, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Κυπρίου υπουργού στο Παρίσι.

Οπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», με τη συμφωνία ενισχύονται σημαντικά οι ναυτικές δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Γαλλία, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη στάση που διατηρεί το τελευταίο διάστημα η Τουρκία.

Ο γαλλικός στόλος θα χρησιμοποιεί τη βάση «Ευάγγελος Φλωράκης»

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η χρήση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» από τον γαλλικό στόλο.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται πως «οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών».

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, όπως αναφέρει ο «Πολίτης», ο υπουργός Σάββας Αγγελίδης ενημέρωσε την ομόλογό του για την προκλητικότητα και την κλιμάκωση παράνομων ενεργειών από την Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Γαλλική «ασπίδα» απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση που είχαν έγινε αναφορά και στη χθεσινή πρωτοφανή δήλωση του Βρετανού υπουργού Ευρώπης Αλαν Ντάνκαν, ο οποίος αμφισβήτησε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, δικαιολογώντας ουσιαστικάτη στάση της Τουρκίας.

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη της Γαλλίας προς τη Κύπρο και καταδίκασε ταυτόχρονα τις ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Total: Δεν λαμβάνει υπόψη την Τουρκία και προχωράει σε πέντε γεωτρήσεις στα Κυπριακά οικόπεδα

geotrisi exedra

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης των πρώτων ενταλμάτων σύλληψης σε σχέση με την τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος

ΥΠΕΞ Τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις σε σχέση με την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι σήμερα διεξάγεται μια σημαντική Άτυπη Σύνοδος της ΕΕ στη Ρουμανία, όπου ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει και να συζητήσει με τους ομολόγους του για τα επόμενα βήματα όσον αφορά τον τρόπο αντίδρασης της ΕΕ. Όπως είπε, στην Άτυπη Σύνοδο θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες του τρόπου αντίδρασης.

Όσον αφορά τα βήματα που γίνονται για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στα Συμπεράσματα του Μαρτίου του 2018, στην κοινή θέση των 28 κρατών μελών στο Συμβούλιο Σύνδεσης της ΕΕ και στις άμεσες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, ενώ είπε ότι η Λευκωσία είναι σε επαφή με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Βγαίνουν εντάλματα σύλληψης

Ερωτηθείς για τα εντάλματα σύλληψης σε σχέση με την τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είμαστε στο τελικό στάδιο για να εκδοθούν τα πρώτα εντάλματα σύλληψης. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της δικαιοσύνης».

Συνέχισε, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους της δικαιοσύνης, «αλλά όλα τα σχετικά στοιχεία έχουν ήδη προωθηθεί και εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει η έκδοση των πρώτων ενταλμάτων σύλληψης».

Σε ερώτηση αν θα συνεχιστούν οι τοποθετήσεις υποστήριξης από πλευράς ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν τόσο σε θεσμικό επίπεδο, από τα όργανα της ΕΕ, όσο και από κράτη μέλη.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, είμαστε σε επαφή ειδικότερα με τα γειτονικά κράτη τα οποία ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις και παρακολουθούν πολύ προσεκτικά, όπως επίσης και με εκείνες τις χώρες που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανακοινώσεις από TOTAL

Αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε στο Παρίσι, την Τετάρτη, λέγοντας ότι είχε καλές συζητήσεις με τον Γάλλο ομόλογό του για όλα αυτά τα θέματα.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές του με εκπροσώπους της γαλλικής TOTAL, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα πρέπει να αναμένουμε ανακοινώσεις και εξελίξεις σε σχέση με τη συνέχιση και υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού.

Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν, ότι η TOTAL παρά τις τουρκικές προκλήσεις θα ανακοινώσει έρευνες και πέντε γεωτρήσεις το 2019 και 2020 στα τέσσερα θαλάσσια τεμάχια για τα οποία έχει αδειοδοτηθεί μαζί με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ>

Νέα σoρός σε αποσύνθεση σε δεύτερη βαλίτσα που ανασύρθηκε από την «Κόκκινη Λίμνη» Κύπρου

kokini limni skafos dytes

Δύτης ανέσυρε ένα νέο εύρημα από την Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό, όπου συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο εκ των τριών θυμάτων του serial killer «Ορέστη». Σύμφωνα με το offsite.com.cy, πρόκειται για ακόμη μία βαλίτσα.

Στο σημείο σπεύδουν ιατροδικαστές, όπως αναφέρει η ίδια πηγή. Έγκυρες πληροφορίες – σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ - αναφέρουν ότι η σορός που εντοπίστηκε και ανασύρθηκε το απόγευμα της Κυριακής ανήκει σε παιδί.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αρχών ήταν πως η σορός είτε ανήκει στην 8χρονη κόρη της άτυχης Μπουνέα είτε 29χρονη Μαρικάρ, τις οποίες ο «Ορέστης» έχει υποστηρίξει πως δολοφόνησε.

Σύμφωνα με το reporter.com.cy, πληροφορίες αναφέρουν το θύμα έφερε ρούχα και δεν ήταν γυμνό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες φαίνεται να πρόκειται για το οκτάχρονο κοριτσάκι, το οποίο ήταν σε πλήρη αποσύνθεση.

Να σημειωθεί πως την Κυριακή του Πάσχα οι Αρχές είχαν καταφέρει να ανασύρουν ακόμη μία βαλίτσα, στην οποία βρέθηκε το πτώμα μίας γυναίκας. Σύμφωνα με τις ενδείξεις πρόκειται για την 36χρονη μητέρα από τη Ρουμανία, Λίβια Φλορεντία Μπουνέα. Αναμένονται, όμως, οι εξετάσεις για να ταυτοποιηθεί η ταυτότητα της σορού.

Σοκάρει ο "serial killer"

Την ίδια ώρα, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει ο 35χρονος καθ΄ομολογίαν και κατά συρροή δολοφόνος τις Αρχές, συγκλονίζει.

Προκλητικός και κυνικός ο serial killer της Κύπρου, σόκαρε ακόμα και τους αξιωματικούς της αστυνομίας που τον ανέκριναν.

«Εσείς να βρίσκετε πτώματα και εγώ θα σας λέω ποιες είναι». Αυτά ήταν τα λόγια του, σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News» στους αστυνομικούς, την ώρα που οι νεκροψίες αποκαλύπτουν ότι ο λοχαγός δολοφονούσε τα θύματά του ενίοτε και με κεφαλοκλείδωμα.

«Τη Μεγάλη Πέμπτη κι ενώ ο "Ορέστης" είχε μεταφερθεί στο δικαστήριο προκειμένου να ανανεωθεί η διαταγή κράτησής του, είδε να περνούν μπροστά του δύο ανακριτές. "Σκότωσα κι άλλες. Να πάτε να βρείτε πού είναι" τους είπε», αναφέρουν πηγές στην εφημερίδα.

Κατηγορούμενος και για βιασμό

Νέα στοιχεία για τη δράση του «Ορέστη» αποκαλύφθηκαν το Σάββατο στο δικαστήριο, όπου οδηγήθηκε ο 35χρονος για ανανέωση του διατάγματος κράτησής του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του offsite.com.cy, ενώπιον των Αρχών υπάρχει καταγγελία από 19χρονη γυναίκα πως ο 35χρονος τη βίασε.

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, στις αρχές του 2017 την πήρε με το αυτοκίνητο του για να τη φωτογραφίσει. Την μετέφερε σε άγνωστη περιοχή και τη βίασε στο αυτοκίνητο του ενώ - σύμφωνα πάντα με την καταγγελία της 19χρονης - ο 35χρονος κατέγραψε σε βίντεο την πράξη του.

 

Κατεχόμενα: Παραιτήθηκε ο "πρωθυπουργός" και "αντιπρόεδρος" του Ψευδοκράτους

katexomena
 
Την παραίτησή του στον ψευδο[ρόεδρο του Ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί υπέβαλλε ο πρωθυπουργός Οζερσάι.

Πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου.

Καταρρέει η κυβέρνηση στα κατεχόμενα! Ο αντιπρόεδρος του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι υπέβαλε την παραίτησή του και όλα δείχνουν πως η τετρακομματική κυβέρνηση που είχε προκύψει από τις εκλογές του ’18 άντεξε στην εξουσία μόλις 460 μέρες. 

Την είδηση πως ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους υπέβαλε την παραίτησή του μετέδωσαν με έκτακτα και τα τουρκικά ΜΜΕ. Σημειώνεται πως πριν από μερικές μέρες είχε βρεθεί στα κατεχόμενα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ οι εξελίξεις έρχονται στη σκιά της προκλητικής στάσης της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πριν την παραίτηση του Οζερσάι είχε προηγηθεί εκείνη του Σερντάρ Ντενκτάς από το «υπουργείο Οικονομικών». 

Φυσικά, οι πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα είναι κεντρικό θέμα στον τουρκοκυπριακό τύπο. Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) έχει τίτλο «Η κρίση για το οικόπεδο αποτελείωσε την κυβέρνηση» και σημειώνει ότι η παραίτηση του Σερντάρ Ντενκτάς δεν αρκούσε και το κόμμα του Λαού αποχώρησε από την τετρακομματική «κυβέρνηση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα αναμένεται να δοθεί εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» θα δοθεί στον πρόεδρο του ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ.

«Τελείωσε η κυβέρνηση» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Κιπρίς, που σημειώνει ότι η τετρακομματική «κυβέρνηση» που ανέλαβε καθήκοντα στις 2 Φεβρουαρίου 2018 κατόρθωσε να αντέξει 15 μήνες.

«Ο Οζερσάι το έβαλε στα πόδια, η 4κομματική διαλύθηκε» γράφει η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», που κάνει λογοπαίγνιο με την λέξη arazi που στα τουρκικά σημαίνει οικόπεδο και την φράση arazi olmak που σημαίνει το βάζω στα πόδια, καταγράφοντας το χρονικό των εξελίξεων χθες και τα όσα φημολογούνται για την συνεργασία Τατάρ – Οζερσάι που προκρίνει και η Άγκυρα.

Ένα σκάνδαλο φαίνεται πως ήταν η αιτία για την κατάρρευση της τετρακομματικής κυβέρνησης στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Όπως αναφέρουν ΜΜΕ της μεγαλονήσου, η «πέτρα του σκανδάλου» ακούει στο όνομα Σερντάρ Ντεκτάς, που δεν είναι άλλος από τον γιό του πρώτου ηγέτη του ψευδοκράτους, Ραούφ Ντεκτάς.

Κατά τα ίδια δημοσιεύματα, ο Σερντάρ Ντεκτάς -μέχρι χθες το απόγευμα «υπουργός Οικονομικών» στα κατεχόμενα- είναι συνιδιοκτήτης Πανεπιστημίου που φέρει το όνομα του πατέρα του. Όμως εκείνο που του προσάπτουν είναι πως προχώρησε σε σχεδόν χαριστικές παραχωρήσεις γης για το Πανεπιστήμιο και μάλιστα χωρίς συμβόλαια, αξιοποιώντας ή εκμεταλλευόμενος το πόστο του και το όνομα του πατέρα του.

Αυτή η κίνηση εξόργισε τον Κουντρέτ Οζερσάι, «αντιπρόεδρο» και «υπορυγό εξωτερικών» του ψευδοκράτους και ηγέτη ενός εκ των κομμάτων της συγκυβέρνησης στα κατεχόμενα, του Κόμματος του Λαού. Το κόμμα αυτό, μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση που κράτησε 3,5 ώρες, αποφάσισε με πλειοψηφία 55-4 να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν το Κόμμα στην απόφαση αυτή, ο Οζερσάι συμπεριέλαβε την «έλλειψη εμπιστοσύνης» με αφορμή την εκμίσθωση «κρατικής γης» από το «υπουργείο δημοσιονομικών», του οποίου προΐστατο ο Ντεκτάς.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο Ντεκτάς -μετά το σάλο που προκλήθηκε- αναγκάστηκε να υποβάλλει την παραίτησή του, ανακοινώνοντας την απόφασή του μέσω facebook.

Αυστηρή προειδοποίηση των ΗΠΑ στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

geotrypano ao kyproy
 
Σαφή προειδοποίηση στην Τουρκία ότι οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν με έντονο τρόπο οποιαδήποτε ενέργεια που κλιμακώνει την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε μέσω του ΑΝΤ1 ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάνον, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Νέα Υόρκη με τίτλο “The Eastmed-New York Invenstment Summit Greece-Cyprus-Israel Strengthening ties”.

O Αμερικανός αξιωματούχος, συμμετέχοντας σε συζήτηση με τίτλο  “Εnergy Dimplomacy and the Geopolitical Landscape” κλήθηκε να σχολιάσει στον ΑΝΤ1 τις προθέσεις της Άγκυρας να προχωρήσει σε διαδικασίες εξόρυξης εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, το ερχόμενο καλοκαίρι, κατά πόσο προκαλεί στην Ουάσιγκτον ανησυχία μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή και το ποια θα είναι η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης αν η Τουρκία επιχειρήσει κάτι τέτοιο.

Ο κ. Φάνον επανέλαβε την πάγια θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζοντας ότι «η αμερικανική πολιτική κινείται εδώ και χρόνια με σεβασμό απέναντι στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους φυσικούς της πόρους. Πιστεύουμε ότι οι φυσικοί της πόροι, συμπεριλαμβανομένων των πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα πρέπει να μοιραστούν με δίκαιο τρόπο ανάμεσα στις δύο κοινότητες, στο πλαίσιο μιας γενικότερης συμφωνίας.
 
Ακούσαμε μερικές συζητήσεις, στο περιθώριο των οποίων έγινε λόγος για τα ευρήματα και το πώς και πότε θα αξιοποιηθούν και τι σημαίνει στο πλαίσιο μιας γενικότερης συμφωνίας, και αυτό μας κάνει αρκετά αισιόδοξους. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο θα παίξει καταλυτικό ρόλο στον διάλογο.

Ο Φράνσις Φάνον  απέφυγε να προσδιορίσει το ποια θα είναι η στάση των ΗΠΑ σε περίπτωση “θερμού επεισοδίου” στην κυπριακή ΑΟΖ, άλλα έστειλε το μήνυμα του: «Δεν μπορούμε ασφαλώς να προτρέχουμε για το τι είναι πιθανόν να κάνουν οι ΗΠΑ σε τέτοιες εντελώς υποθετικές καταστάσεις. Γενικότερα, ωστόσο, αποθαρρύνουμε έντονα κάθε ενέργεια που κλιμακώνει την ένταση».

Ερωτηθείς από τον ΑΝΤ1 για και το πώς επηρεάζει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή το γεγονός ότι η  Τουρκία δεν συμπεριλαμβάνεται στα μέχρι σήμερα ενεργειακά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Φάνον, παραδέχθηκε διπλωματικά ότι υπάρχουν «πολιτικά σύννεφα», αποφεύγοντας να αναφερθεί ευθέως στην Τουρκία.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για κάτι που αφορά το Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο διαχειρίζονται οι Αιγύπτιοι ή για το αν υπάρχει πρόβλεψη για την αύξηση ή τη διεύρυνση της συμμετοχής σ’ αυτό. Θα σας ζητήσω να απευθυνθείτε στους ίδιους.

Εμείς βλέπουμε αυτήν την περιοχή ανάπτυξης ως μια πολύ καλή ευκαιρία. Μίλησα νωρίτερα για τον βαθμό ενεργειακού ρεαλισμού. Υπήρξαν πολιτικά σύννεφα σε ορισμένα μέρη στην περιοχή αυτή. Εμείς διαβλέπουμε τη δυνατότητα ουσιώδους διαλόγου και ουσιώδους οικονομικής συνεργασίας αν και υπάρχουν αυτά τα διαρκή σύννεφα. Επαναλαμβάνω ότι βλέπουμε την κατάσταση με σχετική αισιοδοξία» κατέληξε ο κ. Φάνον.

Λακκοτρύπης στον ΑΝΤ1: δεν πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να πέσουν στην παγίδα της Τουρκίας

Στο συνέδριο του Economist πήρε μέρος και ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος συμμετείχε στο ίδιο πάνελ με τον Φράνσις Φάνον. Σε δηλώσεις στον ΑΝΤ1 μετά το πέρας της εκδήλωσης, κληθείς να σχολιάσει  τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν θα πρέπει να πέσουν στην παγίδα της Τουρκίας, που επιδιώκει “θερμό επεισόδιο” στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι απειλές της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται.

«Οι απειλές και οι προκλήσεις της Άγκυρας ιδιαίτερα εναντίον της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, δεν είναι κάτι καινούργιο. Συμβαίνει από  τότε που αρχίσαμε τις δραστηριότητες  εντός της κυπριακής ΑΟΖ είτε αυτές αφορούσαν τις συμφωνίες οριοθέτησης που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία με τα γειτονικά κράτη είτε τους γύρους αδειοδότησης είτε τις γεωτρήσεις που έχουν αρχίσει από το 2011 και συνεχίζονται.

Αυτό θέλω να τονίσω, ότι συνεχίζονται παρ’ όλες τις προκλήσεις με τα αποτελέσματα που έχετε δει τις τελευταίες εβδομάδες, και αναφέρομαι στην ανακάλυψη μιας αμερικάνικης εταιρείας,  της ExxonMobil. Θεωρούμε ως Κυβέρνηση ότι η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις είναι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε απρόσκοπτα τον ενεργειακό μας σχεδιασμό».

-Φτάνουμε όμως σ’ ένα οριακό σημείο, που απειλούν με γεώτρηση το ερχόμενο καλοκαίρι εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ποια θα είναι η αντίδραση και τι μηνύματα παίρνετε από την αμερικανική πλευρά;

«Ακούσατε και τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης (σσ: τον Φράνσις Φάνον) που υποστηρίζει σθεναρά τα δικαιώματα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους. Από εκεί και πέρα ακούσατε ότι προτρέπουν για την αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας  που θα προκαλέσει ένταση. Η Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμάζει διάφορα μέτρα, διαμέσου του Υπουργείου Εξωτερικών, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε». 

Φοβάστε  ότι μπορεί να προκληθεί ένα πολεμικό επεισόδιο;

«Δεν το πιστεύω και η αλήθεια είναι ότι και εμείς θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε. Αν γίνει κάτι τέτοιο ή προκληθεί ένταση, παίζουμε ακριβώς το παιχνίδι που θέλει η Τουρκία να παίξουμε: της αποσταθεροποίησης.

Ο λόγος που προχωρούμε στους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς είναι γιατί Ελλάδα και Κύπρος έχουμε δημιουργήσει με τους γείτονές μας ένα κλίμα σταθερότητας και φιλίας. Γνωρίζουν ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών τους είναι άριστες, οι Πρωθυπουργοί, οι Υπουργοί, είναι ένα τηλεφώνημα μακριά από τον άλλον για να λύσουν οποιοδήποτε πρόβλημα. Αν πέσουμε στην παγίδα της Τουρκίας, εκείνοι που θα χάσουν είναι η Κύπρος και η Ελλάδα».

Αν επιχειρήσει η Τoυρκία γεώτρηση ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση της Αθήνας και της Λευκωσίας;

 «Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Εκείνα τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε είναι πολιτικά και νομικά».

Στρατιωτικά, με την βοήθεια της Ελλάδας;

«Όχι, δεν θέλω να επεκταθώ σ’ αυτό το θέμα. Το πιο σημαντικό είναι να αποφύγουμε το παιχνίδι της έντασης».

ant1news