Επεισόδιο στα ανοιχτά της Κύπρου μεταξύ τουρκικού και ισραηλινού ναυτικού - Διάψευση της είδησης!

Σύντομα Νέα HOT
Tools

turkish navy
Παρότι η Τουρκία δεν έχει καμία δικαιοδοσία στην περιοχή της Μεσογείου, στην οποία έπλεε το ισραηλινό ερευνητικό σκάφος, απαίτησε την απομάκρυνσή του.

Μια άκρως προκλητική ενέργεια από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έλαβε χώρα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, πολεμικό πλοίο της Άγκυρας διέταξε την απομάκρυνση του ισραηλινού ερευνητικού σκάφους «Bat Galim», το οποίο εκείνη την ώρα βρισκόταν κοντά στην Κύπρο και μάλιστα είχε τη σχετική άδεια πλεύσης από τις κυπριακές Αρχές.

Στο ισραηλινό πλοίο επέβαιναν ερευνητές καθώς και ένας Κύπριος γεωλόγος, στο πλαίσιο ερευνών για τον αγωγό EastMed.

Παρότι η Τουρκία δεν έχει καμία δικαιοδοσία στην περιοχή της Μεσογείου, στην οποία εργάζονταν οι ερευνητές, απαίτησε την απομάκρυνση του πλοίου, όπως μετέδωσε πρώτο το δίκτυο Channel 13 και αναπαράγεται και από άλλα ισραηλινά Μέσα, όπως οι The Times of Israel.

Μάλιστα, το εν λόγω περαστικό επιβεβαίωσε και το αρμόδιο υπουργείο Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Νερού του Ισραήλ.

Όπως τονίζουν τα δημοσιεύματα, ο καθορισμός των ορίων της ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ, στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Πέμπτη είχε καλέσει τον πρέσβη του Ισραήλ στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί επισήμως. Όμως το Τελ Αβίβ παρά τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας, δεν υποχώρησε.

«Λαγοί» έγιναν τουρκικό Ναυτικό & Αεροπορία μόλις βγήκαν «προς συνάντηση» τα ισραηλινά F-35, F-15 & F-16

«Στις τρύπες του» κατέφυγε από τα ξημερώματα σήμερα το τουρκικό Ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν πέταξε «ούτε κουνούπι», ούτε αεροσκάφος, ούτε καν UAV, περιμετρικά της Κύπρου, με τον απόπλου των ισραηλινών πολεμικών πλοίων και την απογείωση των ισραηλινών μαχητικών F-35I, F-15I και F-16 Sufa, με την υποστήριξη τριών ή τεσσάρων εναέριων τάνκερ προς συνάντηση των τουρκικών πολεμικών προκειμένου να απαντήσουν στην εκδίωξη του ερευνητικού πλοίου Bat Galim.

Διαψεύδεται η είδηση 

Σε διάψευση των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας για επεισόδιο στην Κυπριακή ΑΟΖ προχώρησε η Κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Κυεβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωσή του διέψευσε ότι έχει λάβει χώρα οποιονδήποτε επεισόδιο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μεταξύ ισραηλινού ερευνητικού πλοίου και τουρκικού πολεμικού πλοίου.

Επίσης, όπως αναφέρουν πηγές του ελληνικού ΓΕΕΘΑ «Κανένα τουρκικό εναέριο ή πλωτό μέσο δεν πλησίασαν τα ισραηλινά αεροσκάφη ή πλοία. Ολα τα τουρκικά πλοία από χθες το βράδυ που εκδόθηκαν οι ισραηλινές NOTAM και NAVTEX μπήκαν στους ναυστάθμους, εκτός από μια φρεγάτα που έμεινε κοντά στο πλωτό γεωτρύπανο "Yavuz".».

AP, pronews, onalert