Θα γίνει μετακίνηση δημόσιων υπαλλήλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνοδευόμενη από σχετικούς πόρους

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Tools

dimarxeio ilioypolis

Στο νόμο τον οποίο θα συνδιαμορφώσει με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στις Περιφέρειες και τους Δήμους, συνοδευόμενες από πόρους για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους, αναφέρεται ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στην «Βραδυνή της Κυριακής».

Μάλιστα, ο υπουργός ανακοινώνει και σχέδιο μετακίνησης ακόμη και δημοσίων υπαλλήλων από τον «στενό» δημόσιο τομέα στους ΟΤΑ.

Όπως λέει στην συνέντευξή: «Είναι αυτονόητο ότι η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων που σήμερα σε μεγάλο βαθμό βρίσκονται στις λεγόμενες αποκεντρωμένες διοικήσεις του κρατικού μηχανισμού θα μεταβιβαστούν, και τα πρόσωπα που εργάζονται στον κρατικό τομέα, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μετακινηθούν, στο πλαίσιο και στα όρια που επιτρέπει το Σύνταγμα, στην περιφερειακή και στην Τ.Α».

«Θέλουμε να το κάνουμε αυτό γιατί πιστεύουμε στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης και πιστεύουμε ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες για μια βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα για την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή», συμπληρώνει ο κ. Θεοδωρικάκος και παράλληλα αναφέρεται στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων του κράτους.

Όπως αναφέρει ο ίδιος: «το νέο ενοποιημένο υπουργείο Εσωτερικών όπως διαμορφώθηκε με τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, περιλαμβάνει όλο τον τομέα της Τ.Α. και των Δήμων και των Περιφερειών και ταυτόχρονα τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα, τον κρίσιμο τομέα της ιθαγένειας και της πολιτογράφησης των Ελλήνων πολιτών και οτιδήποτε έχει σχέση με τον εκλογικό νόμο με την ρύθμιση των οικονομικών θεμάτων και με τη ρύθμιση των δημοσκοπικών θεμάτων.

Πρόκειται στην ουσία για μια ευρύτατη γκάμα που αφορά στην ποιότητα ζωής και στην κοινωνική συνοχή μέσω της Τ.Α και του συνόλου του κράτους».

«Έκτακτα κονδύλια σε Δήμους για προσφυγικό»

Σχετικά με το προσφυγικό, ο υπουργός αναφέρει ότι: «Το υπουργείο εσωτερικών δεν είχε κάποια αρμοδιότητα στο θέμα άσκησης μεταναστευτικής πολιτικής. Είναι ένας τομέας που υπάγεται στο τομέα του υπουργείου Προστασίας του πολίτη.

Κληθήκαμε με εντολή του πρωθυπουργού να συμβάλουμε ως υπουργείο Εσωτερικών στις κοινωνικές και πολιτικές ζυμώσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου ολόκληρη η χώρα να συνδράμει σε έκτακτες λύσεις που είναι μπροστά μας εξαιτίας μιας έκτακτης κατάστασης που υπάρχει από τις δραματικές προσφυγικές ροές που συρρέουν δυστυχώς στη χώρα.

» Η λογική μας είναι η συνεργασία με τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες, με τα πολιτικά στελέχη κάθε τοπικής κοινωνίας, ο διάλογος και η κοινή βούληση να συνδράμουμε με θετικό και δημιουργικό τρόπο για την επίλυση κάθε προβλήματος που μπορεί να προκύπτει από τις μετακινήσεις των προσφύγων και μεταναστών.

Συμβάλουμε σε ένα πατριωτικό καθήκον και σε ένα θέμα που έχει πάρει χαρακτήρα εθνικής ασφάλειας , δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νησιά μας να βουλιάζουν από μετανάστες και πρόσφυγες και για αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε λύσεις που θα στερεώνουν την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή των κοινωνιών.

» Για αυτό πουθενά δεν γίνεται τίποτα που να αιφνιδιάζει την τοπική κοινωνία, γιατί το δόγμα μας δεν είναι αποφασίζουμε και διατάζουμε , το δόγμα μας είναι συνεργαζόμαστε για να κρατήσουμε ασφαλή την πατρίδα μας και την κοινωνία μας».

Σχετικά με το αν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη σε όσους ανταποκριθούν από δημάρχους θετικά, ο κ. Θεοδωρικάκος απαντάει:

«Είμαστε ήδη σε σοβαρή διαπραγμάτευση με την ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων για να εξασφαλίσουμε έκτακτα κονδύλια με τα οποία θα στηρίξουμε με έργα, δράσεις και παρεμβάσεις όλους τους δήμους που παίρνουν στην πλάτη τους βάρος για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος».

aftodioik