ag dimitr ds

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίου Δημητρίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση – συζήτηση της μελέτης τροποποιήσεων – βελτιώσεων στη διαπλάτυνση της Λεωφόρου Αγίου Δημητρίου.

Η κάμερα της διαδικτυακής τηλεόρασης της Νέας Σμύρνης www.nstv.gr, καλεσμένη από το συνεργαζόμενο site www.imaginistes.com κάλυψε τηλεοπτικά την εκδήλωση. Στη συζήτηση αναφέρθηκε πως η μελέτη αποτελεί επικαιροποίηση παλαιότερης μελέτης, η οποία είχε εκπονηθεί στο παρελθόν και συμπεριλαμβάνει τις προτάσεις που εκφράστηκαν στην ανοιχτή δημόσια διαβούλευση του Δήμου το 2013. Υπήρξε πολυφωνία σχετικά με το εγχείρημα τόσο από την πλευρά δημοτών, όσο και από την πλευρά Δημοτικών Συμβούλων, μια και η ενημέρωση ήταν διαπαραταξιακή.

Η Δήμαρχος της πόλης Μαρία Ανδρούτσου, μιλώντας στην κάμερα του www.nstv.gr, μίλησε για τη μελέτη και για την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, που έχει ήδη οδηγήσει σε αλλαγές πολλών σημείων, προκειμένου να είναι στο πνεύμα της βιώσιμης κινητικότητας της πόλης. Επίσης, ενημέρωσε πως το συγκεκριμένο έργο είχε αρχικά προενταχτεί σε χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και πως ο Δήμος διεκδικεί τη χρηματοδότησή του είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο έχει περιοριστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, είτε από το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΠΕΠ Αττικής.

Τέλος, ο Βασίλης Κουτσοβασίλης, επικεφαλής της παράταξης ΜΕΤΕΧΩ που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για τα προβλήματα που καλείται να λύσει το συγκεκριμένο έργο, εντοπίζοντας τα χρόνια προβλήματα, που συνοδεύονται δυστυχώς από ατυχήματα, τόσο μεταξύ οχημάτων, όσο και κατά τη διέλευση πεζών. Επίσης, πρόσθεσε πως μέσω του έργου αυτού θα δοθεί προστιθέμενη αξία στα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται επί της ομώνυμης λεωφόρου. 

Εριέλλα Χρυσού

ag dimitrios diavouleysi

Ολο και περισσότεροι δήμοι όπως φαίνεται ανοίγουν τις πόρτες της διαδικασίας των αποφάσεων στους δημότες τους προκειμένου να τους κάνουν κοινωνούς των προβλημάτων τους και να ενισχύσουν την πολυπόθητη συμμετοχή.

Αλλη μια πρωτοβουλία καταγράφεται στον Αγίο Δημήτριο όπου η Δήμαρχος κα Μαρία Ανδρούτσου προσκαλεί όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 6μμ στο δημοτικό θέατρο 'Μελίνα Μερκούρη', προκειμένου να συζητήσουν ανοιχτά και δημοκρατικά το υπό ψήφιση Σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2015.

Μαζί με την πρόσκληση η κα Ανδρούτσου, επισυνάπτει και το υπό ψήφιση σχέδιο του Τεχνικού προγράμματος προκειμένου οι πολίτες να προσέλθουν ενημερωμένοι στη συνεδρίαση.

Η παρουσία όλων μας αναφέρει στην πρόσκλησή της η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, ισχυροποιεί και δίνει ουσιαστικό νόημα στους θεσμούς της δημόσιας Διαβούλευσης και της Δημοκρατίας.

myota

ag dimitrios prolhptikh iatrikh1

Δωρεάν δράσεις προληπτικής ιατρικής από το Δήμο Αγ. Δημητρίου σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ για όλους τους δημότες

Ένα νέο πρόγραμμα δράσεων προληπτικής ιατρικής από το Σεπτέμβριο μέχρι και το τέλος του χρόνου εγκαινιάζει το Τμήμα Υγείας & Πρόνοιας του Δήμου Αγ. Δημητρίου σε συνερ-γασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ).

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω δράσεις προληπτικής ιατρικής και αγωγής της υγείας αφορούν στα εξής προγράμματα:

- Πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας – ΣΕΠΤΕΜ-ΒΡΙΟΣ 2014
Έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 25/09, ώρα 17:00, στα Δημοτικά ιατρεία και απευθύ-νεται σε καπνιστές ηλικίας 40 ετών και άνω.

- Προληπτικός έλεγχος σακχαρώδη διαβήτη – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 03/10, ώρα 08:00π.μ, στα Δημοτικά Ιατρεία και απευθύνεται σε όλους τους δημότες.

- Σχολείο άσθματος (αυτοδιαχείριση της νόσου) – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014
Κάθε 15 ημέρες και μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργούν ομάδες στα Δημοτικά Ια-τρεία. Η πρώτη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 23/10. Η συγκεκριμένη δράση αφορά στην εκπαίδευση των ασθματικών ασθενών σχετικά με την ασφαλή αυτο-διαχείριση του άσθματός τους.

- Δωρεάν προληπτικός έλεγχος θυρεοειδή – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014
Απευθύνεται σε όλους τους δημότες και έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 13 και Πα-ρασκευή 14/11, ώρα 08:00π.μ, στα Δημοτικά Ιατρεία.

- Δωρεάν προληπτικός έλεγχος κήλης – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους δημότες και έχει προγραμματιστεί για την Τε-τάρτη 10/12, ώρα 08:00π.μ, στα Δημοτικά Ιατρεία.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Αγ. Δημητρίου με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, προγραμματίζεται σειρά δράσεων αγωγής υγείας στα σχολεία του Δήμου οι οποίες α-φορούν:

- Μαθήματα Α' Βοηθειών
- Υγιεινή χεριών
- Πρόληψη καπνίσματος
- Στοματική Υγεία

Οι ημερομηνίες για τις παραπάνω δράσεις αγωγής υγείας θα ανακοινωθούν στο επόμε-νο διάστημα.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας κ. Ελένη Καντζέλη δηλώνει χαρακτηριστικά για το πρόγραμμα: « Για εμάς αυτή η συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ είναι πολύ σημαντική. Ο Δή-μος Αγ. Δημητρίου αποδεικνύει έμπρακτα μέσα από την ανάπτυξη πολλών παρόμοιων προγραμμάτων τα τελευταία 4 χρόνια, πως η εφαρμογή και η λήψη προληπτικών μέσων για την αποφυγή της εμφάνισης ασθενειών, δηλαδή η πρωτογενής πρόληψη, αλλά και η έγκαιρη ανίχνευση νόσων, η δευτερογενής πρόληψη οφείλει να αποτελεί στόχο ενός σύγ-χρονου Τμήματος Υγείας & Πρόνοιας. Ταυτόχρονα όμως με την πρόληψη προχωρούμε και ένα βήμα παραπέρα, οργανώνοντας προγράμματα εκπαίδευσης και γνώσης για την υιο-θέτηση υγιεινών συνηθειών με αποδέκτες όλες τις πληθυσμιακές ομάδες της πόλης».

Τα προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής του Δήμου Αγ. Δημητρίου είναι δωρεάν για όλους τους δημότες και κατοίκους της πόλης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για προγραμματισμό ραντεβού στο τηλέ-φωνο των Δημοτικών Ιατρείων: 210 9755163

elegktiko aftodioikisi-

Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου διαπίστωσε σημαντική απώλεια εσόδων, κατά την οικονομική χρήση 2011, στον Δήμο Αγίου Δημητρίου Αττικής.

Ειδικότερα, η έκθεση επισημαίνει ότι ο βαθμός είσπραξης των απαιτήσεων του Δήμου Αγ. Δημητρίου για το 2011 ανέρχεται στο 8,18% επί του συνόλου των απαιτήσεων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε, είχε τα εξής ευρήματα:

α) ποσό 1,47 εκατ. ευρώ από πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) των οικονομικών χρήσεων 2007-2011 δεν έχει βεβαιωθεί έως και το 2011,

β) μικρό ποσοστό του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των επιτηδευματιών (σε σύνολο τουλάχιστον 452 οφειλετών) έχει βεβαιωθεί στη χρήση 2011,

γ) ποσό 120.100 ευρώ που αφορά σε επιστρεφόμενα τέλη (καθαριότητας, φωτισμού και ακίνητης περιουσίας) από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ δεν απεικονίζεται στις οικονομικές καταστάσεις,

δ) χαμηλή εισροή εσόδων από τέλη διαφήμισης και από πρόστιμα παράνομης διαφήμισης,

ε) ανείσπρακτα δημοτικά τέλη και φόροι από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ποσού 816.300 ευρώ δεν απεικονίζονται στον ισολογισμό της 31.12.2011, καθώς ο δήμος κατά πάγια τακτική βεβαιώνει έσοδα από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη χρονική στιγμή της είσπραξής τους,

ζ) έσοδα από πιστωτικούς τόκους ποσού 173.000 ευρώ δεν έπρεπε να περιληφθούν στην κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως του 2011, ενώ ποσό 290.000 ευρώ από πρόστιμα για δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και τέλη ακίνητης περιουσίας δεν έχει συμπεριληφθεί στην ελεγχόμενη οικονομική χρήση 2011,

η) απαίτηση για καταλογισμό ποσού 196.800 ευρώ έχει περιληφθεί στον ισολογισμό της 31.12.2011, αντί του ορθού ποσού 10.600 ευρώ και

θ) δεν έχουν αναζητηθεί από το δήμο πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαίρετων κατασκευών ποσού 273.400 ευρώ, λόγω επικοινωνιακών δυσχερειών και ερμηνευτικών ασαφειών του ρυθμιστικού πλαισίου.

Τέλος, το Ελεγκτικό Συνέδριο υπογραμμίζει ότι «τα ευρήματα καθιστούν σαφές ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν σημαντικά μέτρα για τη διασφάλιση της πληρότητας των εσόδων (βεβαίωση και είσπραξη όλων των δυνητικών και νομίμων εσόδων)», όπως επίσης πρέπει να υπάρξει «ενδυνάμωση του συστήματος εσωτερικών δικλίδων και της λογοδοσίας, θα αποτελέσουν τα σημαντικά εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση».

kompostopoiisi kadoi

Ο Δήμος Αγ. Δημητρίου στο πλαίσιο της καλύτερης διαχείρισης των απορριμμάτων έχει ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης διαθέτοντας κάδους στους ενδιαφερόμενους πολίτες εντελώς δωρεάν, αλλά και σεμινάρια εκπαίδευσης για τη σωστή χρήση του κάδου και τα οφέλη της κομποστοποίησης.

Η Κομποστοποίηση είναι η φυσική διεργασία κατά την οποία ορισμένοι μικροοργανισμοί - ή για την ακρίβεια ορισμένα γκρουπ μικροοργανισμών - διασπούν τις πολύπλοκες ενώσεις των οργανικών υπολειμμάτων σε απλούστερες.

Η διάσπαση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή των οργανικών υπολειμμάτων σε ένα πλούσιο και σταθερό οργανικό μείγμα, το οποίο στη συνέχεια μπορεί  να το χρησιμοποιηθεί στο έδαφος του κήπου, εύκολα και οικονομικά!
Συνεπώς τα οφέλη της κομποστοποίησης είναι πολλαπλά.

Οι πιέσεις που δέχεται το περιβάλλον μειώνονται σημαντικά καθώς μία οικογένεια μπορεί να μειώσει την ποσότητα οργανικών σκουπιδιών που παράγει έως και 35%!
Παράλληλα, βελτιώνεται το έδαφος του κήπου ενός νοικοκυριού εμπλουτίζοντάς το με οργανική ουσία, αυξάνοντας την ικανότητά να συγκρατεί υγρασία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μειώνεται η ανάγκη χρήσης ανόργανων λιπασμάτων.

Ερωτήσεις & απαντήσεις για την οικιακή κομποστοποίηση

Ενημερωτικό έντυπο

Αίτηση συμμετοχής στο πιλοτικό πρόγραμμα

ag simitrios istoselida

"Το διαδίκτυο δεν ανήκει πλέον στη σφαίρα της νέας τεχνολογίας. Αποτελεί ένα καθημερινό αναγκαίο εργαλείο ενημέρωσης, πληροφόρησης, γνώσης, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας των πολιτών.

Στην προσπάθειά μας να κάνουμε καλύτερο αυτό το εργαλείο για το Δήμο μας, δημιουργήσαμε μια νέα ιστοσελίδα  http://www.dad.gr,  πιο φιλική για το χρήστη, σε περιβάλλον αισθητικά και λειτουργικά αναβαθμισμένο. 

Ζητάμε την κατανόησή σας σε πιθανές ελλείψεις που μπορεί να έχει η νέα μας ιστοσελίδα, κατά το πρώτο διάστημα της λειτουργίας της.

Η ενημέρωσή της, όχι μόνο για τα τρέχοντα θέματα, αλλά και σε γενικότερο αρχειακό υλικό θα είναι συνεχής, ώστε στην πορεία να εξελιχθεί σε μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων που θα μπορεί να ανατρέξει ο πολίτης για κάθε θέμα που αφορά στο Δήμο.

Στην πορεία αυτή κάθε υπόδειξη, παρατήρηση και συμβουλή που μπορείτε να μας δώσετε θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στη δυναμική διαμόρφωση της ιστοσελίδας μας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων εργαλείων Επικοινωνίας δημιουργήσαμε και ενεργοποιήσαμε και την επίσημη σελίδα του Δήμου Αγ. Δημητρίου στο facebook για έναν πιο άμεσο και εξελιγμένο τρόπο ενημέρωσης.

Καλή πλοήγηση!"

δελτιο τυπου δημου

mpraxami1

Παλιά στο Μπραχάμι, ένα σωρό άνθρωποι, αυτοί που λέμε βιοπαλαιστές, έβγαζαν μεροκάματο κυριολεκτικά στους δρόμους, στις γειτονιές (κάτι σαν τους «παράνομους» μετανάστες σήμερα). Άλλος πουλούσε ψάρια, άλλος είδη μαναβικής και φρούτα, άλλος ακόνιζε μαχαίρια ή έφτιαχνε ομπρέλες, άλλος με την ταβανόβουρτσα στον ώμο ασβέστωνε σπίτια.

Με μικρά καροτσάκια με μια φουφού επάνω, άλλοι πουλούσαν κάστανα και στραγάλια, άλλοι με ψυγείο (με πάγο) παγωτά το καλοκαίρι και ο κυρ-Βαγγέλης έφτιαχνε σουβλάκια. Στο καροτσάκι με την ψησταριά με τα κάρβουνα, μοσχομύριζε η γειτονιά και έτρεχαν τα σάλια της πιτσιρικαρίας, που συνήθως έτρωγε ψωμί με ζάχαρη ή στρωμένο με ντομάτα πελτέ...Ο κυρ-Βαγγέλης είναι ένας θρύλος για το Μπραχάμι, επειδή είναι συνδεδεμένος με την μεγάλη απόλαυση της γεύσης.

Αν και χρόνια και χρόνια γνωστός και αγαπημένος, έφτασε στη μεγάλη του δόξα τη δεκαετία του '70, όταν άνοιξε σουβλατζίδικο στην πλατεία. Στην άκρη της, δίπλα από εκεί που ήταν παλιά τα μπιλιάρδα του Μπάρμπα- Τάσου. Μια σταλιά χώρος λίγο πιο μεγάλος από περίπτερο. Ίσα-ίσα χώραγε την ψησταριά του, ένα ψυγείο σαν αυτά που είχαμε στο σπίτι και λίγους πελάτες να περιμένουν.Ναι, αυτό ήταν ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά του κυρ-Βαγγέλη.

Αν ήθελες να φας σουβλάκι, έπρεπε να περιμένεις – και αν προλάβεις! Μάλιστα. Δεν είχε, κάνουμε σουβλάκια από το πρωί μέχρι το βράδυ. Πουλούσε (αν θυμάμαι καλά) 150 σουβλάκια τη μέρα και τέρμα. Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε. Ήταν μέρες που τα 150 είχαν τελειώσει σε 1 ώρα από παραγγελίες και περιμένανε μετά ώρες να το φάνε...

mpraxami2

Ήμουν μέσα μια φορά που έσκασε ένας άσχετος και ζήτησε και... τζατζίκι. «Δεν έχουμε» απάντησε ο κυρ-Βαγγέλης. «Γιατί;», να επιμένει ο άσχετος. «Μας τελείωσε». Σιγά τώρα να μην κάτσει να του εξηγήσει τους λόγους. Μόλις τελείωνε τα 150, μάζευε το μαγαζάκι του, έβγαζε την άσπρη του ποδιά, έπαιρνε το ποδήλατο του και σπίτι. Ούτε να γίνει πλούσιος ήθελε, ούτε επιχειρηματίας μεγάλος. Είχε κάνει τον λογαριασμό του. Τόσα πουλάω, τόσα τα έξοδα, τόσα το ενοίκιο, τόσα την ημέρα μένουν. Βγήκε το μεροκάματο, πάμε σπίτι.

Κλασική περίπτωση ανθρώπου που εργαζότανε για να ζήσει και δεν ζούσε για να δουλεύει. Λιγομίλητος, αλλά χαμογελαστός ειδικά με τους νέους που τους ήξερε (και που έμενε ο καθένας) από τα χρόνια που έβγαζε μεροκάματο με το καροτσάκι.

Μέσα σε λίγα χρόνια, αυτό το μικρό μαγαζάκι, αυτός ο θησαυρός κουλτούρας, έγινε γνωστό σε όλη την Αθήνα. Ερχόντουσαν άνθρωποι από τον Πειραιά, από τη Γλυφάδα, μέχρι και από το Αιγάλεω, να φάνε σουβλάκι του κυρ-Βαγγέλη στο Μπραχάμι. Το τι παρακάλια έπεφταν από γνωστούς και τα γύρω καφενεία, για να αυξήσει τις ώρες δουλειάς του και τα σουβλάκια του, δεν λέγετε! Αυτός όμως δεν μάσαγε. «Τελειώσαμε για σήμερα», έλεγε και πήγαινε σπίτι να συνεχίσει τη ζωή του.

mpraxami4

fthinopolis

Περισσότερα Άρθρα...