moyntompasket

Σε μια εντυπωσιακή τελετή που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 3/1 στο «Palau de la Musica Catalana» της Βαρκελώνης, η Εθνική ομάδα κληρώθηκε να αντιμετωπίσει στον δεύτερο όμιλο του Μουντομπάσκετ της Ισπανίας (30 Αυγούστου με 14 Σεπτεμβρίου), την Αργεντινή, Σενεγάλη, Φιλιππίνες, Κροατία και Πουέρτο Ρίκο.

Οι τέσσερις πρώτοι από κάθε όμιλο εξασφαλίζουν την παρουσία τους στα νοκ άουτ.

Έτσι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα βρεθεί στον όμιλο της Σεβίλλης και αν όλα πάνε καλά στους 16 διασταυρώνει με τον όμιλο της Γρανάδα, όπου υπάρχουν Ισπανία, Αίγυπτος, Ιράν, Σερβία, Βραζιλία και Γαλλία, σε αγώνες που θα γίνουν στη Μαδρίτη.

Αναλυτικά οι όμιλοι:

1ος Όμιλος (Γρανάδα): Ισπανία, Αίγυπτος, Ιράν, Σερβία, Βραζιλία, Γαλλία.

2ος Όμιλος (Σεβίλλη): Αργεντινή, Σενεγάλη, Φιλιππίνες, Κροατία, Πουέρτο Ρίκο, Ελλάδα.

3ος Όμιλος (Μπιλμπάο): ΗΠΑ, Φινλανδία, Νέα Ζηλανδία, Ουκρανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Τουρκία.

4ος Όμιλος (Γκραν Κανάρια): Λιθουανία, Ανγκόλα, Κορέα, Σλοβενία, Μεξικό, Αυστραλία.

Η φάση των «16»:

1. Α1-Β4
2. Β2-Α3
3. Β1-Α4
4. Α2-Β3
5. Γ1-Δ4
6. Δ2-Γ3
7. Δ1-Γ4
8. Γ2-Δ3

Προημιτελικά:

Α. Νικητής 1-Νικητής 2
Β. Νικητής 3-Νικητής 4
Γ. Νικητής 5-Νικητής 6
Δ. Νικητής 7-Νικητής 8

Ημιτελικά:

Νικητής Α-Νικητής Β
Νικητής Γ-Νικητής Δ

sotsi enarksi apotyx

Μια αποτυχία «αμαύρωσε» την σημερινή τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, καθώς η ...πέμπτη χιονονιφάδα δεν έγινε ποτέ ολυμπιακός κύκλος.

Το εφέ που είχαν ετοιμάσει οι Ρώσοι διοργανωτές προέβλεπε την αλλαγή πέντε χιονονιφάδων σε πέντε ολυμπιακούς κύκλους, αλλά κάποιο τεχνικό πρόβλημα δεν επέτρεψε το επιθυμητό αποτέλεσμα και το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων δεν σχηματίστηκε ποτέ.

Επιβλητική η Τελετή Έναρξης

Στο Σότσι της Ρωσίας είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα όπου, από αύριο, ξεκινούν επίσημα τα αθλήματα των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Τελετή Έναρξηςστο Ολυμπιακό Στάδιο Φιστ, χωρητικότητας 40.000 θεατών,ήταν εντυπωσιακή και επιβλητική, με μια αναδρομή στην ιστορία της Ρωσίας μέσα στους αιώνες και μαγευτικά χρώματα και χορογραφίες των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Τρία δισεκατομμύρια θεατές καθηλώθηκαν μπροστά στις οθόνες τους για να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης των Αγώνων, στους οποίους θα λάβουν μέρος από τις 7 έως τις 23 Φεβρουαρίου, 5.500 αθλητές από 80 χώρες.   

Ωστόσο, αν και η τελετή ήταν επιβλητική, δεν έλειψαν τα μικρά τεχνικά προβλήματα. Μάλιστα, έντονα σχολιάστηκε στα κοινωνικά δίκτυα ότι ένας από τους ολυμπιακούς κύκλους δεν άναψε ποτέ και παρέμεινε στην αρχική μορφή της χιονονιφάδας.

 Το ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα θα φιλοξενήσει τους πιο δαπανηρούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς το κόστος τους ανέρχεται σε 37 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Τον αντίπαλό του στη φάση των «32» του Europa League έμαθε ο ΠΑΟΚ, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος στη φάση των ομίλων.

Η Μπενφίκα, ομάδα που ήταν στον όμιλο του Champions League του Ολυμπιακού, είναι η ομάδα που καλείται να περάσει ο ΠΑΟΚ για να συνεχίσει στο θεσμό.

Αν ο «Δικέφαλος του Βορρά» ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπενφίκα, τότε θα αγωνιστεί με τον νικητή της αναμέτρησης Ντνίπρο-Τότεναμ.

Τα ζευγάρια του Europa League:

Ντνίπρο (Ουκρανία)-Τότεναμ (Αγγλία)
Μπέτις (Ισπανία)-Ρουμπίν Καζάν (Ρωσία)
Σουόνσι (Αγγλία)-Νάπολι (Ιταλία)
Γιουβέντους (Ιταλία)-Τράμπζονσπορ (Τουρκία)
Μάριμπορ (Σλοβενία)-Σεβίλλη (Ισπανία)
Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία)-Σαχτάρ (Ουκρανία)
Τσερνομόρετς (Ουκρανία)-Λιόν (Γαλλία)
Λάτσιο (Ιταλία)-Λουντογκόρετς (Βουλγαρία)
Έσμπιεργκ (Δανία)-Φιορεντίνα (Ιταλία)
Άγιαξ (Ολλανδία)-Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)
Μακάμπι Τελ-Αβίβ (Ισραήλ)-Βασιλεία (Ελβετία)
Πόρτο (Πορτογαλία)- Άιντραχτ Φρανκφούρτης (Γερμανία)
Ανζί (Ρωσία)-Γκενκ (Βέλγιο)
Ντινάμο Κιέβου (Ουκρανία)-Βαλένθια (Ισπανία)
ΠΑΟΚ (Ελλάδα)-Μπενφίκα (Πορτογαλία)
Σλόβαν Λίμπερετς (Τσεχία)-Άλκμααρ (Ολλανδία)

- Οι αγώνες των «32» θα γίνουν στις 20 και 27 Φεβρουαρίου. 

Οι Τρικολόρ επικράτησαν με 80-66 της Λιθουανίας στον τελικό του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας και ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Ο MVP της διοργάνωσης, Τόνι Πάρκερ και η παρέα του, δεν επέτρεψαν σε κανένα σημείο του αγώνα στον Λίνας Κλέιζα και στους συμπαίκτες του να τους απειλήσουν και δικαίως κάρφωσαν τη σημαία της Γαλλίας στην πρώτη θέση. Στην 3η θέση η Ισπανία που νίκησε 92-66 την Κροατία στον μικρό τελικό.

Στο μεταξύ, το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας ρίχνει την αυλαία του και αμέσως μετά η Ουκρανία παίρνει τη... σκυτάλη, καθώς θα είναι η «οικοδέσποινα» της διοργάνωσης του 2015.

Οι 17 πόντοι του Μπατούμ στο πρώτο ημίχρονο έδωσαν την απαραίτητη ώθηση στους Γάλλους για την πρώτη μεγάλη επιτυχία τους σε Ευρωμπάσκετ, για να πάρει τη σκυτάλη του σκοραρίσματος ο Ντιαό με 15 πόντους (13 στο δεύτερο ημίχρονο).

Ο μεγάλος αστέρας των «τρικολόρ», Τόνι Πάρκερ, ο οποίος αναδείχθηκε και MVP του Ευρωμπάσκετ, «ξεκουράστηκε» μετά τους 32 πόντους που φόρτωσε το καλάθι της Ισπανίας στον ημιτελικό και απόψε... έμεινε στους 12.

Από την ομάδα Γιόνας Καζλάουσκας, που πλέον μετράει δύο μετάλλια με διαφορετικές εθνικές ομάδες (χάλκινο με Ελλάδα το 2009 και ασημένιο με Λιθουανία το 2013), ξεχώρισε ο Λίνας Κλέιζα με 20 πόντους, αλλά μόλις 4 στο δεύτερο ημίχρονο, απόρροια της εξαιρετικής άμυνας των θριαμβευτών.

Τα ριμπάουντ (42 έναντι 25 των Λιθουανών), τομέας όπου διακρίθηκε ο Αζινκά με 10, και η δημιουργία (16 ασίστ) το μυστικό της επιτυχίας της Γαλλίας στον αποψινό τελικό του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας.

Γκόραν Ντράγκιτς από Σλοβενία, Τόνι Πάρκερ από Γαλλία, Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς από Κροατία, Λίνας Κλέιζα από Λιθουανία και Μαρκ Γκασόλ από Ισπανία συνέθεσαν την κορυφαία πεντάδα του Ευρωμπάσκετ.

Με μηδέν επιθετικά ριμπάουντ μέχρι το ημίχρονο και γενικότερα χαμένη τη «μάχη» της... εναέριας κυκλοφορίας (19 ριμπάουντ οι Γάλλοι - 9 οι Λιθουανοί, οι παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας έμειναν κοντά στο σκορ όσο άντεχε ο εξωπραγματικός και απόψε, Λίνας Κλέιζα (16π. στο α' ημ.). Με τον Λιθουανό πάουερ φόργουορντ να πετυχαίνει τους 11 από τους 22 πόντους της ομάδας του στο πρώτο δεκάλεπτο και η άμυνα να κάνει σωστά τη δουλειά της απέναντι στον Πάρκερ, η Λιθουανία προηγήθηκε με 22-19, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη...

Τελευταία φορά που οι Λιθουανοί απείλησαν ήταν στο 29-29 στο 15'. Με οδηγό στην επίθεση τον ασταμάτητο απόψε Μπατούμ (17π. στο ημίχρονο και 2 κολλητά τρίποντα στο β' δεκ.) και κυρίαρχο των... αιθέρων τον Αζινκά οι Γάλλοι, από τη στιγμή που έκατσε στον πάγκο για ανάσες ο Κλέιζα, έτρεξαν το εντυπωσιακό επιμέρους σκορ 21-5 και πήραν το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο +16 (50-34), μετά από τρίποντο του Ντιό στην εκπνοή του ημιχρόνου από τα 9 (!) μέτρα. Εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας σε αυτό το διάστημα για τους «τρικολόρ» με 63% στα σουτ εντός πεδιάς.

Κι αν στο πρώτο ημίχρονο ο Μπατούμ ντύθηκε... Πάρκερ, στην τρίτη περίοδο ήταν η σειρά του Ντιαό, με τον πάουερ φόργουορντ των Σπερς να πετυχαίνει 11 πόντους σε αυτό το διάστημα και να κρατάει τη διαφορά για τη Γαλλία. Από τους Λιθουανούς, ό,τι σχέδιο κι αν είχε σε άμυνα και επίθεση ο Καζλάουσκας ο Κολέ είχε την απάντηση και οι δύο ομάδες πήραν το δρόμο για την τρίτη περίοδο στο +18 (68-50).

Εξαιρετική η γαλλική άμυνα, που κράτησε άποντο τον Κλέιζα, και κράτησε την κυριαρχία της στα ριμπάουντ (31 έναντι 14 των Λιθουανών). Ο Πάρκερ μπορεί να μην ενίσχυσε στο σκοράρισμα, αλλά έδωσε βοήθειες στη δημιουργία (3 ασίστ). Ωστόσο, στον επίλογο του αγώνα ο πόιντ γκαρντ των Σπερς αφυπνίστηκε στην επίθεση και οι αποφασισμένοι Γάλλοι έφτασαν δίκαια στο τελικό 80-66.

Τα δεκάλεπτα: 19-22, 50-34, 68-50, 80-66

ΓΑΛΛΙΑ (Βενσάν Κολέ): Λοβέρν 2, Μπατούμ 17 (3), Ντιό 5 (1), Πετρό 8, Καουντί, Πάρκερ 12, Ερτέλ, Πιετρούς 6, Ντε Κολό 4, Ντιαό 15 (1), Αζινκά 4, Ζελαμπάλ 7.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Γιόνας Καζλάουσκας): Μοτεγιούνας , Καλνιέτις 19 (2), Κουζμίνσκας, Ντ. Λαβρίνοβιτς 7 (1), Ματσιούλις 7 (1), Σεϊμπούτις 10, Κλέιζα 20 (3), Πότσιους 3, Βαλαντσιούνας, Γιαβτόκας.


Το χάλκινο η Ισπανία...

Για 11η φορά στην ιστορία της η Ισπανία ανέβηκε στο βάθρο του Ευρωμπάσκετ. Οι «φούριας ρόχας» νίκησαν 92-66 την Κροατία στον μικρό τελικό και κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο (3ο ύστερα απ' αυτά του 1991 και του 2001). Όπως μαρτυρά η έκταση της διαφοράς, η ισπανική ομάδα έφτασε άνετα στη νίκη, χτίζοντας διψήφια διαφορά από το τέλος του δεύτερου δεκαλέπτου.

Μεγάλο ματς έκανε ο Γιουλ με 21 πόντους (5/10 τρίποντα). Στους 17 σταμάτησε ο Μαρκ Γκασόλ, ενώ 15 είχε ο Κλαβέρ, ενώ για τους Κροάτες, 22 είχε ο Μπογκντάνοβιτς και 12 ο Ούκιτς.

Τα δεκάλεπτα: 23-18, 47-36, 63-48, 92-66

Ισπανία (Ορένγκα): Αγκιλάρ, Φερνάντεθ 8, Ροντρίγκεθ 2, Ρέι 4, Καλντερόν 8, Ρούμπιο 6 (6 ασίστ), Κλαβέρ 16 (6 ριμπάουντ), Σαν Εμετέριο 5, Γιούλ 21, Γκασόλ 17 (8 ριμπάουντ), Γκάμπριελ 5, Μουμπρού

Κροατία (Ρέπεσα): Τόμιτς 1, Άντριτς 2, Ντρέιπερ 5, Μπογκντάνοβιτς 22, Σαριτς 6, Ρούντεζ 5, Ούκιτς 12, Σίμον 3, Μάρκοτα, Μ. Ντέλας 2, Ζόριτς 8 (6 ριμπάουντ), Α. Ντέλας


Σκυτάλη στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας ρίχνει την αυλαία του και αμέσως μετά η Ουκρανία παίρνει τη... σκυτάλη, καθώς θα είναι η «οικοδέσποινα» της διοργάνωσης του 2015. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ουκρανικής ομοσπονδίας και γνώριμος μας από τη «θητεία» του σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, Σάσα Βολκόφ, παρουσίασε σήμερα το σήμα του Ευρωμπάσκετ 2015.

Το κορυφαίο ευρωπαϊκό γεγονός του 2015 θα διεξαχθεί όπως και εφέτος με 24 ομάδες και το ίδιο σύστημα, ενώ οι πόλεις Λβιβ, Ντνιπροπετρόφσκ, Οδησσός και Χάρκοβο θα φιλοξενήσουν την Α' φάση του Ευρωμπάσκετ. Η Β' θα διεξαχθεί σε Κίεβο και Ντόνετσκ και τα προημιτελικά, ημιτελικά, όπως και ο «μικρός» τελικός και ο τελικός, στο Κίεβο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτηρίζουν την κατάσταση της υγείας του Μίκαελ Σουμάχερ, οι γιατροί του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ, ο οποίος νοσηλεύεται στην εντατική, έπειτα από ατύχημα που είχε, κάνοντας σκι στις Γαλλικές Άλπεις.

Οι γιατροί είπαν ότι δίνει μάχη, για να κρατηθεί στη ζωή, ενώ προσπαθούν να καταπολεμήσουν το οίδημα και τα αιματώματα που έχει υποστεί.

Ο Μίκαελ Σουμάχερ σύμφωνα με το νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν, δίνει μάχη για να κρατηθεί στην ζωή. "Δεν μπορούμε να σας πούμε ακόμα κάτι χειροπιαστό", είπαν οι γιατροί και πρόσθεσαν: "Δεν μπορούμε να πούμε κάτι για το μέλλον του Μίκαελ Σουμάχερ".

Ο Σουμάχερ υποβλήθηκε χθες σε 2 επεμβάσεις στο κεφάλι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γκρενόμπλ.

Η κατάστασή του παρακολουθείται ώρα με την ώρα, ενώ παραμένει σε τεχνητό κώμα, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης του.

ενικος

Την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στη φάση των "16" του Champions League. Στις 14:00GR μαθαίνει ο ΠΑΟΚ τον αντίπαλό του στους "32" του Europa League.

Τα ζευγάρια των 16 του Champions League

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Μάντσεστερ Σίτι - Μπαρτσελόνα
Μίλαν - Ατλέτικο Μαδρίτης
Λεβερκούζεν - Παρί Σεν Ζερμέν
Γαλατασαράι - Τσέλσι
Σάλκε - Ρεάλ Μαδρίτης
Ζενίτ - Ντόρτμουντ
Αρσεναλ - Μπάγερν Μ.

Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν 18 και 19 και 25 και 26 Φεβρουαρίου στην έδρα των δεύτερων, ενώ οι επαναληπτικοί στην έδρα των πρώτων στις 11 και 12 και στις 18 και 19 Μαρτίου.

Στις 14:00GR γίνεται η κλήρωση του Europa League, με τον ΠΑΟΚ να περιμένει μια εκ των: Βαλένθια (Ισπανία), Λουντογκόρετς (Βουλγαρία), Σάλτσμπουργκ (Αυστρία), Ρούμπιν Καζάν (Ρωσία), Φιορεντίνα (Ιταλία), Άιντραχτ Φρανκφούρτης (Γερμανία), Γκενκ (Βέλγιο), Σεβίλλη (Ισπανία), Λιόν (Γαλλία), Τραμπζονσπόρ (Τουρκία), Τότεναμ (Αγγλία), Νάπολι (Ιταλία), Μπενφίκα (Πορτογαλία), Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία), Βασιλεία (Ελβετία).

Οι αγώνες των «32» θα γίνουν στις 20 και 27 Φεβρουαρίου, με τη ρεβάνς να διεξάγεται στην έδρα των «ισχυρών» στις 13 και 20 Μαρτίου.

 

Μίτσελ: Τεράστια ποδοσφαιρική δύναμη η Μάντσεστερ

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Μίτσελ αναγνώρισε το μεγαλείο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όμως επισήμανε ότι και τον περασμένο καλοκαίρι ελάχιστοι πίστευαν ότι ο Ολυμπιακός θα ήταν στην σημερινή κλήρωση.

«Είναι ένα φανταστικός προημιτελικός Μας αρέσει να παίζουμε σε μυθικά στάδια. Θα έρθει μια μεγάλη ομάδα στο γήπεδό μας», ήταν το αρχικό σχόλιο του Ισπανού τεχνικού, ο οποίος πρόσθεσε: «Φυσικά και δεν είναι το ίδιο όπως με τον Φέργκιουσον αλλά είναι τεράστια ποδοσφαιρική δύναμη. Δείτε το δυναμικό της και θα καλάβετε γιατί μιλάμε».

Οσον αφορά τις πιθανότητες που έχει ο Ολυμπιακός να προκριθεί, ο Μίτσελ τόνισε: «Θα επαναλάβω ότι είπα και τον περασμένο Αύγουστο. Κανείς δεν πίστευε ότι θα είμαστε σήμερα εδώ. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να προσπαθούμε. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο αλλά θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την Ευρωπαϊκή μας πορεία όπως κάναμε μέχρι τώρα». 

Με τον Πάρκερ να παίρνει στις πλάτες του τη Γαλλία (32π.), οι «τρικολόρ» επικράτησαν σε έναν συγκλονιστικό ημιτελικό της Ισπανίας, στην παράταση με 75-72 και πήραν την πρόκριση στον μεγάλο τελικό του Ευρωμπάσκετ.

Η ομάδα του Κολέ, που θα έχει ξανά την ευκαιρία να διεκδικήσει το πρώτο της χρυσό μετάλλιο, όχι μόνο πήρε… εκδίκηση από τους «φούριας ρόχας» για τον χαμένο τελικό του 2011, αλλά τους στέρησε τη δυνατότητα να διεκδικήσουν το τρίτο τους συνεχόμενο χρυσό στη διοργάνωση!

Οι Γάλλοι, οι οποίοι γύρισαν το ματς από το -14, θα αντιμετωπίσουν στον τελικό την Κυριακή στις 22:00 τη Λιθουανία.

Όσο για τους Ισπανούς; Την ίδια ημέρα στις 18:30 θα κοντραριστούν τους Κροάτες με στόχο το χάλκινο μετάλλιο.

Το ματς

Η Ισπανία ήταν αυτή που ξεκίνησε με ταχύ ρυθμό στο ματς και έκανε το 4-0, όμως οι Γάλλοι έχοντας τον Πάρκερ σε εξαιρετική μέρα ισοφάρισαν σε 8-8 στο πρώτο πεντάλεπτο με τον άσο των Σπερς να πετυχαίνει και τους οκτώ πόντους της ομάδας του.

Οι δύο ομάδες πορεύονταν μαζί μέχρι το 14-14, με τους παίκτες του Ορένγκα με τέσσερις αναπάντητους πόντους να ολοκληρώνουν την περίοδο με 18-14. Ο Πάρκερ ξανάπιασε δουλειά φέρνοντας το ματς στα ίσα (18-18).

Στη συνέχεια όμως έκατσε στον πάγκο για να πάρει ανάσες και με τους συμπαίκτες του είναι άστοχοι τόσο κοντά στη ρακέτα όσο και από την περιφέρεια, οι Ισπανοί έτρεξαν σερί 13-0 για να βρεθούν στο 31-18.

Περισσότερα Άρθρα...