rio logo OA
Για υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί στα νερά του Ρίο κάνουν λόγο μέλη αποστολών από ολόκληρο τον κόσμο, λίγες ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σοκ προκαλούν οι φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου στις οποίες φαίνεται το πόσο βρώμικα είναι τα νερά.

Οι κολυμβητές στην ανοιχτή θάλασσα, οι ιστιοπλόοι και οι κωπηλάτες αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας έρευνας που διεξήχθη τα επίπεδα μόλυνσης των νερών είναι μέχρι και 1,7 εκατομμύρια φορές πάνω από το όριο που αρχίζει να κρίνεται ανησυχητικό στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ.

Σε αυτά τα επίπεδα μόλυνσης αρκεί να καταπιεί κανείς τρεις κουταλιές νερού για να του προκληθούν προβλήματα υγείας, από το στομάχι και το αναπνευστικό, μέχρι την καρδιά και τον εγκέφαλο.

enikos

stefanidi vathro

Στο Diamond League του Λονδίνου η Κατερίνα Στεφανίδη κέρδισε και επιβεβαίωσε ότι θα είναι από τις πρωταγωνίστριες στον εφετινό τελικό του επί κοντώ στο Ρίο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια μοιάζει αυτή την στιγμή να είναι σε εξαιρετική κατάσταση και ψυχολογία, κερδίζοντας όλους τους μεγάλους αγώνες, όμως οι Ολυμπιακοί είναι κάτι το διαφορετικό. Εκεί δεν θα είναι μόνη της και η πίεση ακόμη μεγαλύτερη, όμως η Στεφανίδη έχει δείξει μέχρι τώρα ότι μπορεί να ανταπεξέλθει.

Σταθερά ψηλά η Κατερίνα

Από το 4.90 τον Φεβρουάριο στον κλειστό (σε μήτινγκ) και το 4.86 στο γκαλά της Φιλοθέης στις αρχές Ιουνίου, η Κατερίνα δείχνει εφέτος μια εξαιρετική σταθερότητα σε άλματα πάνω από τα 4.80: χρυσό πανευρωπαϊκό με 4.81, χρυσό στο Diamond League του Μονακό πάλι με 4.81, νίκη και στο Λονδίνο με 4.80.

2016 07 09T182512Z 1248883066 LR1EC791F5PBN RTRMADP 3 ATHLETICS EUROPE
(Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2016 - Πηγή: Reuters / Michael Kooren)

Η σταθερότητα αυτή της δίνει ασφαλώς τεράστια αυτοπεποίθηση για τα χαμηλότερα ύψη, που συνήθως κρύβουν εκπλήξεις (λόγω άγχους) στους μεγάλους αγώνες και λογικά με ένα τέτοιο άλμα, η Στεφανίδη θα είναι στο βάθρο.

2016 03 18T054145Z 392189866 HP1EC3I0FTH00 RTRMADP 3 ATHLETICS WORLD
(Παγκόσμιο Κλειστού Πόρτλαντ, Μόρις (2η), Σουρ (1η), Στεφανίδη (3η) - Πηγή: Reuters / Mike Blake)

Πολύ σημαντικό ότι έχει κερδίσει στα δύο Diamond League δύο από τις βασικές αντιπάλους της, την Κουβανέζα Σίλβα και την Βραζιλιάνα Φαμπιάνα, αποκτώντας ψυχολογία νικητή.

2016 03 18T043839Z 1931243864 HP1EC3I0CWD00 RTRMADP 3 ATHLETICS WORLD
(Πηγή: Reuters / Mike Blake)

Αίλουρος από την Κούβα

Η 29χρονη Γιαρισλέι Σίλβα Ροντρίγκεζ είναι το μεγάλο όνομα του τελικού. Ασημένια Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο, πίσω από την Τζένιφερ Σουρ, και παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2015 στο Πεκίνο, η πρώτη Λατίνα, που ανεβαίνει σε βάθρο στο επί κοντώ.

GettyImages 485260282
(Πηγή: Getty Images / Andy Lyons)

Το μεγάλο της άλμα το έκανε πέρυσι περνώντας τα 4.91, ενώ εφέτος είχε νωρίς άλμα στα 4.84. Και στα δύο όμως τελευταία Diamond League έχασε από την Κατερίνα, αλλά έχει τεράστιο εγωϊσμό και ποιότητα.

«Παίζοντας» στην έδρα της

Η Φαμπιάνα Μούρερ θα είναι εντός έδρας και αυτό δίνει τεράστιο πλεονέκτημα στην 35χρονη άλτρια, που θέλει να αποχαιρετήσει τους στίβους με το χρυσό. Παγκόσμια πρωταθλήτρια σε κλειστό και ανοιχτό, αλλά το 2010 και το 2011, 2η πίσω από την Σίλβα, στο Πεκίνο πέρυσι, έχει και αυτή δύο πολύ σημαντικά άλματα.

GettyImages 544408616
(Πηγή: Getty Images / Alexandre Schneider)

4.85 πέρυσι τον Φεβρουάριο και 4.87 τον Ιούλιο. Στο Λονδίνο απέσυρε την συμμετοχή της, όμως στο Μόντε Κάρλο έχασε και αυτή από την Στεφανίδη.

Πρωταθλήτριες made USA

Η Τζένιφερ Σουρ και η Σάντι Μόρις είναι η μεγάλη Αμερικανική απειλή για την Κατερίνα. Οι 2 κορυφαίες Αμερικανίδες αθλήτριες την κέρδισαν στο Πόρτλαντ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του κλειστού.

GettyImages 546061742
(Η Τζένιφερ Σουρ - Πηγή: Getty Images / Patrick Smith)

Η Σουρ είναι η Ολυμπιονίκης του Λονδίνου (με 4.75) και η κορυφαία τα τελευταία χρόνια, όσο απουσίαζε η Ισινμπάγιεβα, αλλά δεν έχει ακόμη πιεστεί στο 2016 και τα άλματα της είναι στο ίδιο επίπεδο με της Ελληνίδας πρωταθλήτριας, 4.82.

GettyImages 516297896
(Παγκόσμιο κλειστού Πόρτλαντ 2016, Μόρις, Σουρ, Στεφανίδη - Πηγή: Getty Images / Ian Walton)

Η Σάντι Μόρις είναι το νούμερο 2 στις ΗΠΑ έχοντας κάνει και αυτή άλμα εφέτος στα 4.83 στην Ντόχα.

2016 07 11T004625Z 1425868976 NOCID RTRMADP 3 TRACK AND FIELD 2016 U S OLYMPIC TEAM TRIALS TRACK FIELD
(Η Σάντι Μόρις στα Trials των ΗΠΑ - Πηγή: Reuters / Kirby Lee USA TODAY Sports)

Τα αουτσάιντερ του αγώνα

Αν ο τελικός δεν πάει πολύ ψηλά ρόλο μπορεί να παίξουν δύο ακόμη αθλήτριες. Η Αυστραλέζα Αλάνα Μπόιντ έχει πηδήξει στην πατρίδα της 4.81 και η Ελβετίδα Νικόλ Μπούχλερ έχει 4.78 στον ανοικτό στην Ντόχα και ήταν 4η στο παγκόσμιο του Πόρτλαντ.

GettyImages 516233306
(Η Αλάνα Μπόιντ - Πηγή: Getty Images / Ian Walton)

Οι μεγάλες απούσες

Η τιμωρία της Ρωσίας από την IAAF μας στερεί την δυνατότητα να απολαύσουμε ξανά την τσαρίνα των αιθέρων Γελένα Ισινμπάγιεβα. Στο Λονδίνο ήταν έκπληξη η 3η θέση, πίσω από Σουρ και Σίλβα, όμως η μοναδική που έχει περάσει τα 5 μέτρα (5.06 στον ανοιχτό και 5.01 στον κλειστό τα δύο ρεκόρ της) ερχόταν με φόρα για την ρεβάνς.

GettyImages 89240838
(Πηγή: Getty Images / Michael Steele)

Είχε εύκολα άλμα στα 4.90 και σύμφωνα με τις δηλώσεις της θα έκλεινε την καριέρα της με χρυσό και επίδοση πάνω από τα 5 μέτρα.

GettyImages 89240872
(Πηγή: Getty Images / Michael Steele)

Επίσης δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί και η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2014 και του 2015,Ανζέλικα Σιντόροβα, που είχε εφέτος επίδοση στα 4.85 και ξέρει την πίεση των μεγάλων αγώνων.

GettyImages 485064394
(Η Σιντόροβα - Πηγή: Getty Images / Michael Steele)

Η δικιά μας Νικόλ

Στην λίστα αυτή μην ξεχνάμε τη Νικόλ Κυριακοπούλου. Αν δεν είχε χτυπήσει στο Μόντε Κάρλο και δεν ήταν σε αμφιβολία η συμμετοχή της, επίσης θα είχε τύχη σε έναν τελικό, εφόσον δεν θα πήγαινε πολύ ψηλά. Άλλωστε έδειξε πέρυσι στο παγκόσμιο στο Πεκίνο με το χάλκινο πίσω από Σίλβα και Μούρερ, ότι είναι αθλήτρια μεγάλων τελικών.

GettyImages 485339498
(Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2015, Μούρερ, Σίλβα, Κυριακοπούλου - Πηγή: Getty Images / Alexander Hassenstein)

Στον κλειστό στην Στοκχόλμη έκανε 4.81, ενώ στον ανοιχτό στην Ρώμη έκανε 4.75 στις αρχές Ιουνίου. Το σημαντικό όμως με την έτερα πρωταθλήτρια μας είναι να καταφέρει να ξεπεράσει τον τραυματισμό της και να βρεθεί στο Ρίο.

kyriakopoulou
(Πηγή: Facebook)

Συμπέρασμα

Η Στεφανίδη δεν έχει να φοβηθεί κάτι, μετά την απουσία της Ισινμπάγιεβα, που προκαλεί άλλωστε δέος σε όλες τις αθλήτριες. Όλες τις υπόλοιπες τις έχει αντιμετωπίσει, ενώ και το σερί νικών της τελευταία της δίνει αυτοπεποίθηση και γεμίζει και άγχος τις αντιπάλους της, που πλέον την υπολογίζουν περισσότερο από πέρυσι.

Αν καταφέρει να βγάλει το μεγάλο άλμα, πάνω από τα 4.85 λογικά θα παλέψει με την Σουρ και την Σίλβα. Αν ο τελικός μείνει πιο χαμηλά, όλες θα έχουν κοινή αφετηρία και σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα άλματα σε μικρότερα ύψη.

2016 03 18T023736Z 1490440522 HP1EC3I07AL00 RTRMADP 3 ATHLETICS WORLD
(Πηγή: Reuters / Mike Blake)

Η Κατερίνα σε όλους τους αγώνες της δείχνει αξιοθαύμαστη σταθερότητα στα μεσαία ύψη, που δεν την ζαλίζουν και τα «καθαρίζει» με την πρώτη. Καλή επιτυχία.

portogallia euro 2016

Η Πορτογαλία είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης, αφού ούτε ο τραυματισμός και η αποχώρηση του φυσικού ηγέτη της μόλις στο 25ο λεπτό στάθηκε ικανός να λυγίσει το αδάμαστο πνεύμα που έχει εμφυσήσει στο ιβηρικό συγκρότημα ο Φερνάντο Σάντος.

Το γκολ του Έντερ στο 109ο λεπτό «πάγωσε» το «Σταντ ντε Φρανς» κι έδωσε τη νίκη με 1-0 στους Πορτογάλους, που «ξόρκισαν» την κατάρα του 2004, νίκησαν τους «τρικολόρ» ύστερα από 40 χρόνια και κατάκτησαν το πρώτο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην ιστορία τους παίζοντας στον τελικό, όπως και η Ελλάδα, στην έδρα του αντιπάλου της.

Παράλληλα, δεν επέτρεψε στους Γάλλους να γίνουν η πρώτη ομάδα στη διοργάνωση που θα κατακτούσε δεύτερο τίτλο ως διοργανώτρια.

Από το πρώτο λεπτό του αγώνα η Γαλλία έκανε ξεκάθαρη την πρόθεσή της να δείξει στους Ίβηρες ότι θα έπαιζε το ρόλο του «αφεντικού» σττη συνάντηση, αναλαμβάνοντας αμέσως την κυριαρχία στον αγωνιστικό χώρο. Έτσι, στο 10΄ ο Γκριζμάν κινήθηκε στην πλάτη της άμυνας, έπιασε ψηλοκρεμαστή κεφαλιά μετά τη σέντρα του Παγέτ, αλλά ο Ρουί Πατρίσιο έκανε μεγάλη απόκρουση πετώντας την μπάλα κόρνερ.

Δύο λεπτά νωρίτερα το μαρκάρισμα του Παγέτ στον Κριστιάνο Ρονάλντο δημιούργησε πρόβλημα στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή των Πορτογάλων, που έσφιξε τα δόντια και ξαναμπήκε στο παιχνίδι, αλλά κούτσαινε πια σε κάθε βήμα και στο 25ο λεπτό αποχώρησε δακρυσμένος με φορείο.

Παραδόξως, μετά την έξοδο του CR7 έπεσε ο γρήγορος ρυθμός που είχαν επιβάλει οι «τρικολόρ», με αποτέλεσμα οι σωστά οργανωμένοι ανασταλτικά αντίπαλοί τους να πάρουν τις «ανάσες» που ήθελαν και να ελέγξουν το ρυθμό, ξεπερνώντας το σοκ από τη μεγάλη απώλεια.

Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε λοιπόν χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, οι Πορτογάλοι προσπάθησαν να γίνουν επιθετικοί στην επανάληψη αλλά χωρίς αποτέλεσμα και προϊόντος του χρόνου η γαλλική ομάδα ανέβασε ρυθμό και στο 66΄ έχασε σπάνια ευκαιρία, όταν στη σέντρα του Κομάν από αριστερά, ο Γκριζμάν έπιασε μόνος την κεφαλιά αστοχώντας ελάχιστα!

Με το χρόνο να λιγοστεύει οι «μπλε» ενέτειναν την πίεση, αλλά ο Ρούι Πατρίσιο ήταν σε πολύ μεγάλο βράδυ και επενέβη σωτήρια στο σουτ του Ζιρού στο 75΄ και τη «βολίδα» του Σισοκό από τα 20 μέτρα στο 84΄, ενώ λίγο νωρίτερα (80΄) ο Λορίς είχε μπλοκάρει το ανάποδο ψαλίδι του Κουαρέσμα. Και επειδή η τύχη στέκεται, ενίοτε, στο πλευρό των ικανών, το δεξί δοκάρι του Πορτογάλου τερματοφύλακα έσωσε την ομάδα του Σάντος στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, στην έξοχη προσπάθεια και το πλασέ του Ζινιάκ.

Ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση και στο 104΄ οι Πορτογάλοι «λαχτάρισαν» τους οικοδεσπότες, όταν σε εκτέλεση κόρνερ του Κουαρέσμα ο Έντερ πήρε την κεφαλιά υποχρεώνοντας τον Λορίς σε ασταθή απόκρουση, με τον Σανιά να απομακρύνει, ενώ στο 108΄ το φάουλ του Γκερέιρο έξω από την περιοχή έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι της γαλλικής ομάδας. Δευτερόλεπτα αργότερα, όμως, ο Έντερ σόκαρε το «Σταντ ντε Φρανς» όταν έκανε υπέροχη ατομική προσπάθεια και με ξαφνικό συρτό σουτ από τα 25 μέτρα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Λορίς σφραγίζοντας τη μοίρα του ιστορικού για τους Λουζιτανούς αγώνα.

Και μία σύμπτωση: μετά τον Κλάουντιο Ρανιέρι που δημιούργησε το μεγαλύτερο θαύμα στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου κατακτώντας το πρωτάθλημα στην Premier League με τη Λέστερ, απόψε ένας άλλος πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός, ο «δικός» μας Φερνάντο Σάντος, έφτασε επίσης στην κορυφή της Ευρώπης με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του!

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μαρκ Κλάτενμπεργκ (Αγγλία)

ΚΑΡΤΕΣ: Σέντρικ, Ζοάο Μάριο, Γκερέιρο, Καρβάλιο, Ζοάο Φόντε, Ρούι Πατρίσιο - Ουμτιτί, Ματουιντί, Κοσιελνί, Πογκμπά

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Φερνάντο Σάντος): Ρουί Πατρίσιο, Σέντρικ, Πέπε, Ζοζέ Φόντε, Γκερέιρο, Ουίλιαμ Καρβάλιο, Άντριεν Σίλβα (66΄ Μουτίνιο), Σάντσες (79΄ Έντερ), Ζοάο Μάριο, Νάνι, Ρονάλντο (25΄ Κουαρέσμα).

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Λορίς, Σανιά, Ουμτιτί, Κοσιελνί, Εβρά, Πογκμπά, Ματουιντί, Μουσά Σισοκό (110΄ Μαρσιάλ), Παγέτ (58΄ Κομάν), Γκριεζμάν, Ζιρού (78΄ Ζινιάκ).

galia euro

Η Γαλλία είναι η αντίπαλος της Πορτογαλίας στον τελικό του Euro 2016, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 10 Ιουλίου στο Παρίσι.
Οι «τρικολόρ» νίκησαν στον ημιτελικό της Μασσαλίας με 2-0 την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, με ισάριθμα γκολ του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης Αντουάν Γκριζμάν (45΄+ πέναλτι, 72΄) και θα διεκδικήσουν το τρίτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην ιστορία τους (1984, 2000) και δεύτερο ως διοργανωτές, μετά το 1984.

Ο πολύ γρήγορος ρυθμός έφερε την πρώτη ευκαιρία στο 6ο λεπτό, όταν ο Γκριζμάν έκανε έξοχη ατομική προσπάθεια και σούταρε, αλλά ο Νόιερ έπεσε και απέκρουσε σωτήρια το πλασέ του φορ της Ατλέτικο Μαδρίτης. Με την πάροδο του χρόνου η «νασιονάλμανσαφτ» βρήκε τα πατήματά της, πήρε την κατοχή και άρχισε να επισκέπτεται την περιοχή του Λορίς.

Έτσι, στο 13΄ και σε γύρισμα του Τσαν από τα δεξιά ο Μίλερ έκανε την προβολή αστοχώντας για λίγο, ενώ στο επόμενο λεπτό η μπάλα έφτασε στον Τσαν που σούταρε απευθείας, υποχρεώνοντας σε δύσκολη επέμβαση τον Γάλλο τερματοφύλακα.

Ακολούθησαν κάποια μακρινά σουτ εκατέρωθεν που εξουδετέρωσαν οι γκολκίπερς, για να χάσει μεγάλη ευκαιρία ο Ζιρού στο 42΄, όταν «τσίμπησε» την μπάλα με το κεφάλι και βγήκε απέναντι στον Νόιερ, αλλά τη στιγμή του σουτ ο Χέβεντες τον έκοψε με σωτήριο τάκλιν.

Κι ενώ παίζονταν οι καθυστερήσεις στο πρώτο ημίχρονο, ο Νικόλα Ριτσόλι έδειξε τα 11 μέτρα σε ανύποπτη φάση, όταν σε εφαλιά του Εβρά ύστερα από κόρνερ η μπάλα βρήκε στο χέρι του Σβάινσταϊγκερ και ο Γκριζμάν ξεγέλασε τον Νόιερ από το σημείο του πέναλτι, φτάνοντας τα 5 γκολ που τον φέρουν πρώτο στον πίνακα των σκόρερ στη διοργάνωση.

Το γκολ επηρέασε πολύ τους Γερμανούς, όπως φάνηκε ξεκάθαρα στο δεύτερο ημίχρονο. Οι παίκτες του Λεβ είχαν χάσει την ψυχραιμία και τη συγκέντρωσή τους, δεν είχαν το «καθαρό μυαλό» του πρώτου ημιχρόνου, ενώ η εξέλιξη του αγώνα είχε κλονίσει, σαφέστατα, την αυτοπεποίθησή τους.

Οι «τρικολόρ» δεν έκαναν πάντως το λάθος να ψάξουν για χώρους προκειμένου να επιτεθούν αλλά περίμεναν υπομονετικά και ανταμείφθηκαν στο 72΄: ύστερα από εξαιρετική ενέργεια και σέντρα του Πογκμπά, ο Νόιερ έκανε άστοχη έξοδο, δεν έδιωξε μακριά και ο Γκριζμάν με προβολή έγραψε το 2-0.

Η Γερμανία έχασε τη μεγάλη ευκαιρία δύο λεπτά αργότερα, όταν το εξαιρετικό σουτ του Κίμιχ με το αριστερό έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και άουτ, ενώ στις καθυστερήσεις ο Λορίς έκανε εκπληκτική απόκρουση στην κεφαλιά του ίδιου παίκτη και στέρησε κάθε ελπίδα στην ομάδα του Λεβ.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Νικόλα Ριτσόλι (Ιταλία)

ΚΑΡΤΕΣ: Σβαϊνστάιγκερ, Τσαν, Οζίλ, Ντράξλερ - Εβρά, Καντέ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιόαχιμ Λεβ): 
Νόιερ, Κίμιχ, Μπόατενγκ (61΄ Μουστάφι), Χέβεντες, Έκτορ, Τσαν (67΄ Γκέτσε), Σβαϊνστάιγκερ, Κρόος, Εζίλ, Ντράξλερ, Μίλερ

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ):
 Λορίς, Σανιά, Κοσιελνί, Ουμτιτί, Εβρά, Ματουϊντί, Πογκμπά, Σισοκό, Παγέ (71΄ Καντέ), Γκριζμάν (90΄+ Καμπάιγ), Ζιρού (77΄ Ζινιάκ)

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

champions league logo

Μετά τους αγώνες ρεβάνς του Β΄ προκριματικού γύρου, διαμορφώθηκαν τα ζευγάρια στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Στον Γ΄ προκριματικό θα παίξουν:

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ

Ρόζενμποργκ (Νορβηγία)-ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)
Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)-Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία)
Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ)-Χάποελ Μπερ Σεβά (Ισραήλ)
Αστάνα (Καζακστάν)-Σέλτικ (Σκοτία)
Ολίμπια Λιουμπλιάνα (Σλοβενία)-Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία)
Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία)-Καραμπάχ (Αζερμπαϊτζάν)
Άστρα Τζιούρτζιου (Ρουμανία)-Κοπεγχάγη (Δανία)
ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία)-Ντάνταλκ (Ιρλανδία)
Λουντογκόρετς Ράζγκραντ (Βουλγαρία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)
Παρτιζάνι (Αλβανία)-Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)

ΜΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ
Άγιαξ (Ολλανδία) - ΠΑΟΚ (ΕΛΛΑΔΑ)
Σπάρτα Πράγας (Τσεχία) - Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)
Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) - Γιούνγκ Μπόις (Ελβετία)
Ροστόφ (Ρωσία) - Άντερλεχτ (Βέλγιο)
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία) - Μονακό (Γαλλία)

bartzokas

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ο νέος προπονητής της Μπαρτσελόνα. Η διοίκηση των Καταλανών και ο Έλληνας τεχνικός έδωσαν τα χέρια για συνεργασία 2+1 χρόνων, ο 51 ετών προπονητής υπέγραψε το συμβόλαιό του και η πρόσληψή του ανακοινώθηκε από τους «μπλαουγκράνα». 

Ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατέκτησε τίτλο Euroleague (2013, Ολυμπιακός) αντικαθιστά τον Τσάβι Πασκουάλ, με τον τελευταίο να αποχωρεί μετά από 9 χρόνια. 

Ο Μπαρτζώκας εξαργύρωσε την εκπληκτική σεζόν της Λοκομοτίβ Κουμπάν, την οποία οδήγησε φέτος στο φάιναλ φορ της Euroleague στο Βερολίνο. 

Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι «μπλαουγκράνα» εμπιστεύονται σε Έλληνα την τεχνική καθοδήγηση του συλλόγου, ενώ ο Μπαρτζώκας έγινε και ο δεύτερος Έλληνας προπονητής σε ισπανικό σύλλογο, μετά τον Φώτη Κατσικάρη (Βαλένθια, Μπιλμπάο).

O Ναβάρο για Μπαρτζώκα

Για την αλλαγή που υπάρχει στην άκρη του πάγκου ρωτήθηκε ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο οποίος αυτή την περίοδο συμμετέχει στην προετοιμασία της εθνικής ομάδας της Ισπανίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τι είπε ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα;

"Έμαθα από τον Τύπο για την πρόσληψη του Γιώργου Μπαρτζώκα κι η αλήθεια είναι ότι έχω πολύ καλή άποψη για εκείνον", σχολίασε χαρακτηριστικά πριν προσθέσει ότι "δίχως αμφιβολία, υπάρχει μεγάλη αλλαγή στην ομάδα, όπως επίσης θα συμβούν σε επίπεδο ρόστερ. Θα δούμε τι ομάδα θα δημιουργηθεί τη νέα χρονιά. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να κερδίζουμε, γιατί απέχουμε δύο χρόνια από τους τίτλους".

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

portogalia euro

Η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος είναι η πρώτη φιναλίστ στο Euro 2016, στον δεύτερο τελικό της ιστορίας της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μετά από εκείνον το 2004. 

Οι Ίβηρες επικράτησαν στον πρώτο ημιτελικό της Ουαλίας με 2-0 στη Λιόν (πρώτη νίκη τους σε κανονική διάρκεια αγώνα) με σκόρερ τους Κριστιάνο Ρονάλντο στο 50ό και Νάνι στο 53ο λεπτό και περιμένουν τον αντίπαλό τους στον τελικό της Κυριακής (10/7), που θα προκύψει από τον αγώνα της Πέμπτης ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Το πρώτο ημίχρονο «συμπυκνώθηκε» στο οκτάλεπτο 16΄- 24΄. Την αρχή έκαναν οι Πορτογάλοι, όταν ύστερα από ωραίο «1-2» του Ρονάλντο με τον Ζοάο Μάριο, ο τελευταίος σούταρε δύο μέτρα άουτ από το δεξί δοκάρι του Χένεσι. 

Στο 19΄ και σε κομπίνα των Ουαλών σε κόρνερ, ο Λέντλεϊ βρήκε τον Μπέιλ στο ύψος του πέναλτι αλλά εκείνος σούταρε ψηλά, ενώ στο 23΄ ήταν και πάλι ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης που σούταρε ύστερα από ατομική προσπάθεια στην αγκαλιά του Ρούι Πατρίσιο. Στη συνέχεια το παιχνίδι ατόνησε ως το 44ο λεπτό, όταν στη σέντρα από δεξιά ο Ρονάλντο πήρε την κεφαλιά αλλά αστόχησε.

Τα πάντα, ωστόσο, άλλαξαν στην επανάληψη, καθώς με δύο γκολ σε τρία λεπτά οι Πορτογάλοι πήραν σαφές προβάδισμα και το διατήρησαν ως το τέλος. 

Στο 50΄ και σε εκτέλεση κόρνερ με πάσα του Ζοάο Μάριο στον Γκερέιρο και σέντρα του τελευταίου, ο Ρονάλντο σηκώθηκε ψηλότερα απ' όλους με εκπληκτικό επιτόπιο άλμα και με κεφαλιά νίκησε τον Χένεσι για το 1-0, ενώ στο 53' και σε σουτ του ίδιου έξω από την περιοχή ο Νάνι μπήκε στην πορεία της μπάλας και διπλασίασε με προβολή, απέναντι σε έναν σαστισμένο αντίπαλο που δεν μπόρεσε να αντιδράσει ως το τέλος αλλά σε κάθε περίπτωση αποτέλεσε τη μεγάλη και πολύ ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Γιόνας Έρικσον (Σουηδία)

ΚΑΡΤΕΣ: Μπρούνο Άλβες, Ρονάλντο - Άλεν, Τσέστερ, Μπέιλ

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Φερνάντο Σάντος): Ρουί Πατρίσιο, Σέντρικ, Μπρούνο Άλβες, Φοντέ, Γκερέιρο, Ντανίλο, Ζοάο Μάριο, Αντριέν Σίλβα, Ρενάτο Σάντσες, Νάνι, Ρονάλντο.

ΟΥΑΛΙΑ (Κρις Κόουλμαν): Χένεσι, Γκάντερ, Τσέστερ, Κόλινς, Γουίλιαμς, Τέιλορ, Κινγκ, Λέντλεϊ, Άλεν, Μπέιλ, Ρόμπσον-Κανού.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Άρθρα...