ntomates

Στην κατάσχεση ντομάτας προέλευσης Αλβανίας συνολικού βάρους 1.866κιλών, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά.

Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο και δειγματοληψία σε ντομάτες που εισήγαγε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου αγροτικών προϊόντων από την Αλβανίακαι μετά από εργαστηριακή εξέταση, ανιχνεύτηκαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε συγκεντρώσεις πολύ μεγαλύτερες από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Το συγκεκριμένο προϊόν αποσύρθηκε άμεσα από την κατανάλωση και καταστράφηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Οι έλεγχοι και οι δειγματοληψίες στα τρόφιμα θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς και το επόμενο χρονικό διάστημα με στόχο την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του καταναλωτή.

Efet plast koutala
Πλαστική κουτάλα μαύρου χρώματος με λευκά στίγματα, με εμπορική ονομασία "HOME BASIC PROFESSIONAL NYLON JINTIANLI", κινεζικής προέλευσης, ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). 

Συγκεκριμένα ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, Β΄ Χημική Υπηρεσία Αθηνών, διενήργησε δειγματοληψία στο προϊόν. Το δείγμα βρέθηκε μη κανονικό επειδή διαπιστώθηκε μετανάστευση πρωτοταγών αρωματικών αμινών σε συγκέντρωση που υπερβαίνει κατά πολύ το ανώτατο νομοθετικά επιτρεπόμενο όριο για τη χρήση της σε επαφή με τρόφιμα.

Πρόκειται για πλαστική κουτάλα μαύρου χρώματος με λευκά στίγματα, με εμπορική ονομασία «HOME BASIC PROFESSIONAL NYLON JINTIANLI», κινεζικής προέλευσης, ITEM No 10245-17 και αριθμό γραμμοκώδικα 5163121245172. Το εν λόγω προϊόν διακινήθηκε στην Ελλάδα από την επιχείρηση «ZI YUAN IMP-EXP», Γιαννιτσών 59, Θεσσαλονίκη.

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την εν λόγω επιχείρηση την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα του αναφερόμενου προϊόντος να μην το χρησιμοποιήσουν.
 
Ανακαλείται και παρτίδα γνωστού καφέ

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί πασίγνωστο καφέ. Ο καφές μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους βρέθηκε να είναι νοθευμένος σε υψηλό ποσοστό με άλλη ποικιλία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ:

«Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, διαπίστωσε, μετά από δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση που διενεργήθηκε σε εξειδικευμένο εργαστήριο δοκιμών στη Γαλλία, ότι το προϊόν «Καφές espresso αλεσμένος 100% Arabica Gold, συσκευασμένος, με εμπορική ονομασία Danesi Caffe Espresso Italiano Gold Quality, βάρους 250 g, αριθμού παρτίδας L12, ημερομηνίας λήξης 19/12/2020, προέλευσης Ιταλίας, εταιρείας παραγωγής και συσκευασίας DANESI CAFFE SPA – ROMA», είναι νοθευμένο σε υψηλό ποσοστό με καφέ ποικιλίας Robusta.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από τις εμπλεκόμενες στην διακίνηση του προϊόντος επιχειρήσεις την άμεση ανάκληση / απόσυρση της ανωτέρω παρτίδας L12, ημερομηνίας λήξης 19/12/2020, ενώ οι σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο εν λόγω έλεγχος που αφορούσε στην αυθεντικότητα – γνησιότητα καφέ ποικιλίας Arabica εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό ελέγχων του ΕΦΕΤ για την καταπολέμηση δόλιων πρακτικών και νοθείας στα τρόφιμα με γνώμονα πάντα την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών».

 
 
 
 

taverna thalassina krasi

Χρήσιμες συμβουλές για την σωστή επιλογή τροφίμων τα οποία καταναλώνονται εκτός σπιτιού παραθέτει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Όπως τονίζεται και μετά από σχετική ανακοίνωση ότι 1 στους 10 νοσεί έπειτα από κατανάλωση ακατάλληλης τροφής, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει ότι οι καταναλωτές οι οποίοι επισκέπτονται εστιατόρια ή επιχειρήσεις γρήγορης εξυπηρέτησης θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τις εξής οδηγίες :

Να επιλέγουν εστιατόρια που εφαρμόζουν μέτρα υγιεινής τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των τροφίμων.

Να μην καταναλώνουν φαγητά που έχουν ύποπτο χρώμα, μυρωδιά και γεύση.

Να ζητούν πάντα το κρέας να είναι καλοψημένο.

Να μην καταναλώνουν λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά.

Έτοιμα σάντουιτς τα οποία δεν διατίθενται αμέσως μετά την παρασκευή τους, πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο (θερμοκρασίες 1ο C - 5ο C).

Έτοιμα γεύματα τα οποία σερβίρονται ζεστά, πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 50ο C.

Σαλάτες που διατηρούνται σε salad bar πρέπει να διατηρούνται με ψύξη (θερμοκρασίες 1ο C - 5ο C) και να είναι προφυλαγμένες από μύγες, άλλα έντομα και σκόνη.

Τα χύμα παγωτά θα πρέπει να έχουν κατάλληλη κατάψυξη, να είναι σκληρά, να μην είναι εκτεθειμένα σε μύγες και άλλα έντομα και να σερβίρονται με καθαρά εργαλεία.

Ο γύρος, τα σουτζουκάκια και τα λουκάνικα να είναι καλοψημένα.

Τα ψυγεία με αναψυκτικά και νερό να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.

Έτοιμα φαγητά τα οποία δεν καταναλώθηκαν εντός δύο ωρών από την αγορά τους και δεν διατηρήθηκαν στο ψυγείο, πρέπει να απορρίπτονται.

Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί τους εστιάτορες με κυρώσεις

Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και σε περίπτωση υποψίας παραπλάνησης να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ.

MELISES

Οδηγίες προστασίας των καταναλωτών όταν αγοράζουν μέλι δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που περιέχει περίπου 180 διαφορετικές ουσίες (σάκχαρα, οργανικά οξέα, νερό, πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, φλαβονοειδή), οι οποίες του προσδίδουν μοναδικές ιδιότητες.

Το ελληνικό μέλι κατέχει ξεχωριστή θέση στη Μεσογειακή Διατροφή και έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση, λόγω των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του, καθώς είναι πιο πυκνό και πιο πλούσιο σε αρωματικές ουσίες και θρεπτικά συστατικά, σε σχέση με το μέλι που εισάγεται από χώρες με πυκνή βλάστηση.

Σε αυτό συμβάλλουν οι ευνοϊκές για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας κλιματικές συνθήκες, καθώς και η πλούσια και ποιοτική μελισσοκομική χλωρίδα της χώρας μας.

Στην Ελλάδα το μέλι συλλέγεται κατά 90% από άγρια οικοσυστήματα και όχι από μονοανθικές καλλιέργειες (όπως συμβαίνει με το μέλι άλλων χωρών) ενώ δεν υπάρχουν καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων φυτών.

Τα 2/3 του παραγόμενου ελληνικού μελιού είναι μέλι μελιτώματος (πεύκο 55% – 60%, ελάτης 5% – 10%) και το 1/3 είναι μέλι ανθέων (θυμαριού 10%, πορτοκαλιάς 10%).

Το "Μέλι Ελάτης Βανίλια Μαινάλου" και το "Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης" είναι προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης – ΠΟΠ ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και θεσμοθετηθεί τα φυσικοχημικά και μικροσκοπικά χαρακτηριστικά 8 κατηγοριών ελληνικού μελιού (πεύκου, ελάτης, καστανιάς, ερείκης, θυμαριού, πορτοκαλιάς, βαμβακιού, ηλίανθου).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατατάσσει το μέλι ως το έκτο κατά σειρά τρόφιμο που είναι ευάλωτο σε πρακτικές απάτης – νοθείας. Η νοθεία του μελιού αποτελεί οικονομική απάτη και παραπλάνηση του καταναλωτή, καθώς το νοθευμένο προϊόν στερείται των ευεργετικών ιδιοτήτων του πραγματικού μελιού.

Οι πιο συνηθισμένες παραπλανητικές πρακτικές είναι η ψευδής δήλωση της βοτανικής προέλευσης (διαθέτουν ανθόμελο ως θυμαρίσιο) ή της γεωγραφικής προέλευσης (διαθέτουν εισαγόμενο μέλι ως ελληνικό) ενώ η πιο συνηθισμένη νοθεία είναι η προσθήκη εξωγενών σακχάρων (π.χ. ισογλυκόζη).

Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής όταν αγοράζει μέλι :

Το μέλι διατίθεται συσκευασμένο και φέρει ετικέτα με τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ονομασία του προϊόντος (π.χ. μέλι ανθέων).
  • Χώρα συγκομιδής (για το μέλι που συσκευάζεται διατίθεται στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης ή, στην περίπτωση μιγμάτων μελιού, των χωρών προέλευσης).
  • Ονοματεπώνυμο ή εμπορική επωνυμία και έδρα του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή του διανομέα.
  • Στοιχεία για το καθαρό βάρος, τη χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας (σε περίπτωση που περιλαμβάνεται η ημέρα και ο μήνας, αναγράφεται ο αριθμός παρτίδας) και οι ιδιαίτερες συνθήκες διατήρησης και χρήσης (π.χ. διατήρηση σε ξηρό και σκιερό μέρος).

Η σωστή συντήρηση και αποθήκευσή του μελιού συμβάλλουν στην επί μακρόν διατήρησή του. Το προϊόν διατηρεί τη θρεπτική αξία του όταν βρίσκεται σε κλειστή συσκευασία, σε δροσερό, σκοτεινό, ξηρό και χωρίς έντονες οσμές περιβάλλον (έχει την ιδιότητα να απορροφά υγρασία από το περιβάλλον και επηρεάζεται από την απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως).

Η κρυστάλλωση του μελιού είναι μία φυσική διαδικασία που παρατηρείται κυρίως στο ανθόμελο και δεν αλλάζει τη θρεπτική αξία του προϊόντος. Μέλι με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα (π.χ. μέλι ρεικιού) ενώ μέλι με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη κρυσταλλώνει αργότερα ή καθόλου (π.χ. μέλι πεύκου). Αν θελήσουμε να ρευστοποιήσουμε κρυσταλλωμένο μέλι θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε το βάζο με το μέλι μέσα σε ένα δοχείο με νερό – το οποίο θερμαίνεται – ανακατεύοντάς το συνεχώς ώστε να θερμανθεί ομοιόμορφα. Η θερμοκρασία του μελιού δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τους 45ο C, καθώς η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση του.

Το χρώμα του μελιού σχετίζεται με τη βοτανική προέλευσή του και όλα τα είδη μελιού έχουν τον τυπικό χρωματισμό της φυτικής προέλευσής τους.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών δείχνει προτίμηση στο ανοικτόχρωμο μέλι μη λαμβάνοντας υπόψη ότι αρκετές αμιγείς κατηγορίες (π.χ. πεύκου, ελάτης, καστανιάς) είναι εκ φύσεως σκουρόχρωμες με μειωμένη διαύγεια.

Να αποφεύγεται η αγορά μελιού από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι συστήνονται ως μελισσοκόμοι αλλά δεν διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου ούτε μελισσοκομικό βιβλιάριο.

Ο ΕΦΕΤ, μέσα από τακτικούς και έκτακτους ελέγχους καθώς και με τη σύνταξη και υλοποίηση των εθνικών προγραμμάτων ελέγχου και δειγματοληψιών, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές, εργάζεται συνεχώς για την αποτροπή φαινομένων νοθείας και παραπλάνησης, με στόχο την προστασία του καταναλωτή, τη διασφάλιση της ποιότητας του πολύτιμου αυτού εθνικού διατροφικού θησαυρού και τη στήριξη των παραγωγών

epoli

kebab salmonela

Ανακαλείται λόγω ανίχνευσης σαλμονέλας κεμπάπ με τυρί κρέμα μοσχάρι και πρόβειο από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.

Συγκεκριμένα ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο διενέργειας τακτικών ελέγχων, διαπίστωσε ότι στο προϊόν με εμπορική επωνυμία «ΥΨΗΣΤΟΝ ΜΕΑΤΚΑ- ΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΑΣ, κεμπάπ με τυρί κρέμα μοσχάρι και πρόβειο», συσκευασίας τετρακοσίων (400) γραμμαρίων, με αρ. παρτίδας LOT 34818 και ημερομηνία λήξης 15/12/2019, ανιχνεύτηκε σαλμονέλα (Salmonella spp).

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο προϊόν παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την επιχείρηση «MEATKA A.E.», Θερμοπυλών 20 & Διαγόρα στα Σπάτα Αττικής.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω, μη ασφαλές και επιβλαβές για την υγεία προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην το καταναλώσουν.

kimaskotopouloefet

Ανακαλείται από τον ΕΦΕΤ, κιμάς κοτόπουλο ελληνικός νωπός αφού σε δείγμα του βρέθηκε σαλμονέλα!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια ελέγχων, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος έλεγχος Μικροβιολογικών κριτηρίων ασφάλειας τροφίμων» έτους 2019, προέβη σε δειγματοληψία κιμά κοτόπουλου, με την εμπορική ονομασία «ΚΙΜΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΩΠΟΣ», με ημερομηνία παραγωγής 03/06/19 και ημερομηνία λήξης 08/06/19, που διακινείται από την εταιρεία ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑΣ και, σε συνεργασία με το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε η ΠΑΡΟΥΣΙΑ Salmonella spp. στο ανωτέρω δείγμα.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Ανακαλείται επικίνδυνο παιδικό σερβίτσιο

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται επικίνδυνο παιδικό σερβίτσιο!
Στην ανάκληση παιδικού σερβίτσιου που θεωρείται επικίνδυνο για την υγεία προχώρησε ο ΕΦΕΤ. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με τη διακίνηση προϊόντος, στο οποίο διαπιστώθηκε μετανάστευση μελαμίνης και φορμαλδεΰδης σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα ανώτατα νομοθετικά επιτρεπόμενα όρια.

Πρόκειται για το παιδικό σερβίτσιο από ίνες μπαμπού 5 τεμαχίων 
(πιάτο, μπολ, ποτήρι, κουτάλι, πιρούνι), προέλευσης Κίνας, με εμπορική ονομασία «NAVA eco Bamboo Kid sets», με αριθμό παρτίδας 187.06.07.18 και αριθμό γραμμοκώδικα 5205746123685. 

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την επιχείρηση που διακινεί το εν λόγω προϊόν την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. 

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα προϊόντος (φωτογραφία κάτωθι), το οποίο διατέθηκε στην ελληνική αγορά από τον Οκτώβριο του 2018, να μην το χρησιμοποιήσουν.

avga

Επιδιώκοντας συνεχή επικοινωνία με κάθε πρόσφορο μέσο για την ενημέρωση των καταναλωτών σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, καθώς και σε θέματα προστασίας από πρακτικές παραπλάνησης, ο ΕΦΕΤ συμβουλεύει τους καταναλωτές τι να προσέχουν όταν αγοράζουν αυγά.

1) Τα αυγά πρέπει να είναι Α’ κατηγορίας, να έχουν ωοσκοπηθεί και σημανθεί ανάλογα.

2) Όσον αφορά τα συσκευασμένα αυγά, η συσκευασία πρέπει να φέρει τις εξής πληροφορίες:

Ονομασία πώλησης.
Όνομα, εμπορική επωνυμία και διεύθυνση του υπεύθυνου της εγκατάστασης.
Κατηγορία ποιότητας (είτε «κατηγορία Α» είτε «Α», σε συνδυασμό ή όχι με τη λέξη «φρέσκο»).
Κατηγορία βάρους.
Ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης.
Τον αριθμό των αυγών ανά συσκευασία.
Κωδικός με τη μορφή ΑΑ / ΒΒ / ΚΚ / ΧΧΧ
ΑΑ : μέθοδος εκτροφής (0 : βιολογικά, 1 : ελευθέρας βοσκής, 2 : αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή, 3 : κλωβοστοιχίας). ΒΒ : χώρα προέλευσης. ΚΚ : κωδικός αριθμός που αντιστοιχεί στην κάθε Περιφερειακή Ενότητα. ΧΧΧ : αριθμός ταυτοποίησης μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων.

3) Τα αυγά που φέρουν την ένδειξη «extra» ή «extra φρέσκα» μπορούν να πωλούνται μόνο μέχρι την έβδομη μέρα από τη συσκευασία τους ή την ένατη μέρα από την ωοτοκία.

4) Όσον αφορά τα αυγά που πωλούνται χύμα, είναι απαραίτητες οι παρακάτω ενδείξεις

Κατηγορία ποιότητας (είτε «κατηγορία Α» είτε «Α», σε συνδυασμό ή όχι με τη λέξη «φρέσκο»).
Κατηγορία βάρους.
Ένδειξη της μεθόδου εκτροφής.
Κωδικός παραγωγού.
Ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης

5) Όσον αφορά τα αυγά που πωλούνται χύμα στις λαϊκές αγορές, δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς με μικρό αριθμό ωοπαραγωγών ορνίθων να πωλούν τα αυγά χωρίς υποχρέωση σήμανσης. Σε αυτή την περίπτωση, στο σημείο πώλησης πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.

6) Δεν επιτρέπεται η πώληση αυγών με ραγισμένο, σπασμένο ή λερωμένο κέλυφος.

7) Τα αυγά πρέπει να παραμένουν καθαρά, στεγνά, και να προστατεύονται από την απευθείας έκθεσή τους στον ήλιο.

8) Τα αυγά είναι προτιμότερο να φυλάσσονται εκτός ψυγείου, σε σκιερό και δροσερό χώρο. Σε περίπτωση που φυλάσσονται σε θερμοκρασία ψύξης, πρέπει να διατηρείται η αλυσίδα ψύξης μέχρι την κατανάλωσή τους.

9) Για λόγους ασφάλειας, τα αυγά πρέπει να αποθηκεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα εκτεθειμένα τρόφιμα για την αποφυγή επιμολύνσεων (κυρίως αποτροπή επιμόλυνσης με σαλμονέλα).

10) Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο πριν και μετά τη χρήση αυγών.

Ο ΕΦΕΤ, ενόψει και της εορτής του Πάσχα, έχει εντατικοποιήσει ακόμα περισσότερο τους ελέγχους, ενώ επισημαίνει για μία ακόμα φορά στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και σε περίπτωση υποψίας παραπλάνησης να επικοινωνούν με τον πενταψήφιο αριθμό 11717.

Οι δε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των τροφίμων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι φέρουν την απόλυτη ευθύνη σε περίπτωση μη εφαρμογής της νομοθεσίας, γεγονός που επισύρει αυστηρές κυρώσεις.

Περισσότερα Άρθρα...