Ακυρώνονται όλες οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη χορήγηση άδειας για τη διάθεση της γενετικά τροποποιημένης πατάτας «Amflora» στην ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επισημαίνεται, η αρμόδια επιτροπή παρέβη τους διαδικαστικούς κανόνες του συστήματος χορήγησης άδειας για διάθεση γενετικά τροποποιημένου οργανισμού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εταιρεία BASF «Plant Science GmbH» είχε ζητήσει μέσω θυγατρικής της από τις ευρωπαϊκές Αρχές να χορηγήσουν άδεια για τη διάθεση της πατάτας «Amflora» στην αγορά, με σκοπό την καλλιέργειά του για βιομηχανικές χρήσεις.
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Κ.Ε.Α.

Aν και είχαμε από το καλοκαίρι σταματήσει την πρωτοβουλία μας για απευθείας διάθεση προϊόντων από τους παραγωγούς στους δημότες μας γιατί πιστεύαμε ότι είχαμε πετύχει τον στόχο ( να συμπιεστούν οι τιμές προς όφελος των δημοτών μας στην τοπική αγορά ) εντούτοις δεκάδες επικοινωνούν με τα γραφεία μας και ζητούν πάλι προϊόντα.

Έτσι, ενόψει των εορτών για να βοηθήσουμε και πάλι τον κόσμο που έχει ανάγκη διοργανώνουμε μια νέα διάθεση προϊόντων με γνήσια παραδοσιακά προϊόντα της πατρίδας μας στις καλύτερες δυνατές τιμές που μας έδωσαν οι παραγωγοί.

Την προστασία της φέτας όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και στην αγορά του Καναδά κέρδισε η Ελλάδα μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά.

Το προσχέδιο της συμφωνίας , προβλέπει την προστασία του ελληνικού προϊόντος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Δηλαδή, απαγορεύεται η εισαγωγή προϊόντων παραγωγής Καναδά με την ονομασία «ΦΕΤΑ» . Ακόμα πιο σημαντικό πάντως είναι το γεγονός ότι στη συμφωνία προβλέπεται ότι και στην αγορά του Καναδά η φέτα θα αποτελεί προστατευμένο ελληνικό προϊόν ονομασίας προέλευσης καθώς ήδη υπάρχοντες καναδοί παραγωγοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν το όρο φέτα μόνο υπό την προϋπόθεση να συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως «τύπου φέτα», «στυλ φέτας», «απομίμηση φέτας» και με ευανάγνωστη και ευδιάκριτη αναφορά στη γεωγραφική θέση προέλευσης προϊόντος δηλαδή «made in Canada». Προβλέπεται επίσης ότι κανένας νέος παραγωγός δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί την ονομασία φέτα ακόμα και με τις παραπάνω διατυπώσεις.

Επιπλέον για τα προϊόντα που ήδη κυκλοφορούν στον Καναδά και φέρουν την ονομασία φέτα θα απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε εικαστικού στοιχείου που να παραπέμπει στην Ελλάδα π.χ Παρθενώνας. Τέλος το υπουργείου Εμπορίου του Καναδά θα έχει την ευθύνη να ζητούν την συμμόρφωσης στις περιπτώσεις που εντοπιστούν εταιρείες που θα παραβούν την συμφωνία αυτή χωρίς να χρειάζεται η Ελλάδα να ακολουθήσει δικαστική διαδικασία. 

Μάλιστα η συμφωνία περιλαμβάνει και τον διπλασιασμό των ποσοτήτων τυριών που θα μπορούν να εξάγονται από την Ε.Ε στον Καναδά με μηδενικούς δασμούς.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς η συμφωνία με τον Καναδά εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πιλότο και για άλλες συμφωνίες που πρόκειται να συνάψει η Ε.Ε όπως αυτήν με τις ΗΠΑ.

Χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΙΝΤΑ), Βιτάλ Μορέιρα και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Εμπορίου Κάρελ Ντε Γκουχτ στους οποίους έθεσε τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς και ζήτησε στην συμφωνία να υπάρχει πρόβλεψη για την προστασία του ελληνικού προϊόντος . Οι επαφές θα συνεχιστούν μέχρι και την τελική υπογραφή της συμφωνίας η οποία θα γίνει επί Ελληνικής Προεδρίας και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης ο στόχος τώρα είναι στην τελική συμφωνία όλα αυτά να αποτυπωθούν με σαφήνεια ώστε να μην αφήνουν περιθώρια αμφισβητήσεων ή διεκδικήσεων.

Η φέτα αποτελεί ένα σημαντικό εξαγωγικό προϊόν για την Ελλάδα. Σήμερα η ζήτηση φέτας παγκοσμίως είναι στις 200.000 τόνους. Η Ελλάδα παράγει περίπου τη μισή ποσότητα , δηλαδή 100.000 τόνους από τους οποίους μόλις το 10% κατευθύνεται στις ξένες αγορές γεγονός που δείχνει τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης που μπορεί να υπάρξουν.

Μάλιστα υπολογίζεται ότι στην παραγωγή φέτας δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα περίπου 300.000 εργαζόμενοι σε περίπου 100.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οικογενειακής μορφής, ενώ άλλοι 50.000 γεωργοί υποστηρίζουν τον κλάδο εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες για τη διατροφή των ζώων ζωοτροφές.

Στην ανάκληση τόνου σε κονσέρβα λόγω υπέρβασης των νομοθετημένων μεγίστων ορίων για την ισταμίνη, προχώρησε ο ΕΦΕΤ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη διενέργεια ελέγχων, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος έλεγχος μικροβιολογικών κριτηρίων ασφάλειας τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης Προσδιορισμός ισταμίνης σε αλιευτικά προϊόντα», μετά τη διενέργεια δειγματοληψίας τόνου σε κονσέρβα και σε συνεργασία με τη Β' Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης του Γενικού Χημείου του Κράτους, διαπίστωσε την υπέρβαση των νομοθετημένων μεγίστων ορίων για την ισταμίνη.

Πρόκειται για το προϊόν «cavos τόνος σε λάδι», με κωδικό T78E2COYN 35GEA, ημερομηνία παραγωγής 10-5-2013 και λήξης 10-5-2018. Το προϊόν διακινήθηκε από την εταιρεία με την επωνυμία Δ. & Ν. Μαργαρίτης ΑΕ, που εδρεύει στη Σίνδο και κρίθηκε μη κανονικό- μη ασφαλές.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση- απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την εταιρεία και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Στο καθεστώς χαμηλού ΦΠΑ και ο καφές «delivery»

Αλλαγές στον τρόπο φορολογίας των 18άρηδων, τον καθορισμό νέας διαδικασίας του ύψους της φορολογητέας αξίας εισαγόμενων οχημάτων, αλλά και εξαιρέσεις από το Τέλος Επιτήδευματος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προσθήκη - τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.


Με την ίδια τροπολογία καθορίζεται το νέο τέλος παραμονής και πλόων που θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής μήκους 7 μέτρων και άνω καθώς και η διαδικασία που θα ακολουθούν οι τράπεζες για να δίνουν τα στοιχεία καταθετών στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μέσω του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών.

Παράλληλα, προβλέπεται η υπαγωγή στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ προϊόντων όπως είναι ο έτοιμος καφές, τα σοκολατούχα ροφήματα, το τσάι κτλ. στην περίπτωση που παρασκευάζονται από επιχειρήσεις εστίασης, κατόπιν συγκεκριμένης παραγγελίας του πελάτη.

Με την προτεινόµενη διάταξη «προβλέπεται η υπαγωγή στο µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ του έτοιµου καφέ, των σοκολατούχων ροφηµάτων και των έτοιµων αφεψηµάτων (τσάι, χαµοµήλι, κλπ.), στην περίπτωση που παρασκευάζονται από επιχειρήσεις εστίασης, κατόπιν συγκεκριµένης παραγγελίας του πελάτη. Με τη διάταξη αυτή ο µειωµένος συντελεστής εφαρµόζεται σε κάθε περίπτωση κατανάλωσης των ανωτέρω ποτών, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για επιτόπια ή όχι κατανάλωση». 

Συγκεκριμένα, εξαιρούνται του τέλους επιτηδεύματος για το έτος 2013 (άρθρο 31 του ν.3986/2011) σε επιτηδευματίες με αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%.
 
Οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών δεν θα υποβάλλουν το 2014 φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2013 εφόσον συνοικούν με τον υπόχρεο (γονιό ή κηδεμόνα) και το ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό και απαλλασσόμενο εισόδημα τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

Σε ό,τι αφορά τα τέλη πλόων σκαφών αναψυχής, ιδιοκτήτης επτάμετρου φουσκωτού θα πληρώνει το χρόνο 200 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα το μήκος του σκάφους.
 
δολ

Υδράργυργος ανιχνεύτηκε σε μεγάλη παρτίδα εισαγόμενου από την Κίνα κατεψυγμένου γαλέου.
Οι ελεγκτές της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά προχώρησαν στην κατάσχεση 16 τόνων κατεψυγμένου γαλέου και στην δέσμευση περίπου 8 τόνων του ίδιο προϊόντος.


Πιο αναλυτικά στις 11-09-2013 κατά τον έλεγχο στις ψυκτικές εγκαταστάσεις εταιρείας στον Πειραιά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1261 χαρτοκιβώτια γλαυκού ακέφαλου και γλαυκού σε φέτες, προέλευσης Κίνας, συνολικού βάρους 16.465 κιλών.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα κατασχέθηκαν ως μη ασφαλή και επιβλαβή για τη δημόσια υγεία, διότι μετά από εργαστηριακό έλεγχο του εργαστηρίου καταλοίπων του Ινστιτούτου Υγιεινής Τροφίμων, διαπιστώθηκε η ύπαρξη υδραργύρου σε συγκεντρώσεις υψηλότερες των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων.

Μετά τη γνωστοποίηση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, η εν λόγω εταιρεία, προέβη στην άμεση ενημέρωση των πελατών της, έτσι ώστε να αποσυρθεί η διακινηθείσα ποσότητα της συγκεκριμένης παρτίδας, με ημερομηνία παραγωγής 01-07-2013 και ημερομηνία λήξης 01-07-2015.

Επιπλέον οι ελεγκτές κτηνίατροι της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Πειραιά, προχώρησαν και  στη δέσμευση 7996 κιλών του ιδίου αλιεύματος, της ίδιας εγκατάστασης (3300/02535)-χώρας προέλευσης, και της ίδιας ζώνης αλίευσης (FAO 61).

Τα κατασχεθέντα κατεψυγμένα αλιεύματα θα καταστραφούν ή θα επιστραφούν στη χώρα προέλευσης τους εντός 60 ημερών.

Η τύχη της δεσμευμένης παρτίδας θα κριθεί βάσει των αναμενόμενων εργαστηριακών αποτελεσμάτων του εργαστηρίου καταλοίπων τροφίμων του Ινστιτούτου Υγιεινής Τροφίμων.

Μια πραγματική μάχη διεξάγεται αυτή την ώρα στο κολέγιο των επιτρόπων που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την προστασία της ελληνικής φέτας.

Τη μάχη δίνει η κοινοτική επίτροπος Μ. Δαμανάκη με αφορμή την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ- Καναδά που έφερε σήμερα προς συζήτηση ο Βέλγος επίτροπος αρμόδιος για θέματα εμπορίου Κάρελ Ντε Χυχτ.

Ο Βέλγος επίτροπος μέσα στη βιασύνη να κλείσει τη συμφωνία αγνόησε ότι μεταξύ άλλων, ο Καναδάς παράγει και φέτα, την οποία οι παραγωγοί σε πολλές περιπτώσεις διαφημίζουν και ως ελληνική. Το παράπτωμα υπέπεσε στην αντίληψη του επιτελείου της Μ. Δαμανάκη που προετοίμασε την επίτροπο για το τι επρόκειτο να ακούσει σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με ανώτερη κοινοτική πηγή, που έχει γνώση της συζήτησης αυτή την ώρα στο κολέγιο, στόχος της επιτρόπου είναι αφενός να απαγορευτεί να διαφημίζεται η καναδέζικη φέτα ως ελληνική, αφετέρου να μην επιτραπεί σε νέους παραγωγούς να μπουν σε αυτή τη βιομηχανία, δεδομένου ότι η φέτα είναι προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Μέχρι σήμερα και καθώς δεν υπήρχε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, το τι γινόταν στον Καναδά δεν μπορούσε να ελεγχθεί ή να επηρεαστεί από τις Βρυξέλλες. Όταν οριοθετούνται όμως αμοιβαιότητες πρέπει να γίνεται σεβαστό και το νομικό καθεστώς στην Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής ο Κάρελ ντε Χυχτ, που έφερε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά προς συζήτηση κρατά σθεναρές αντιστάσεις, καθώς θέλει οι υπογραφές να πέσουν το συντομότερο – ενόψει και της λήξης της θητείας της Κομισιόν. Για να συμβεί όμως αυτό και να περάσει η συμφωνία από το κολέγιο, θα πρέπει να έχουν ληφθεί υπόψη και τα ελληνικά συμφέροντα. Για την ώρα η μάχη συνεχίζεται.

ρεαλ
 

Περισσότερα Άρθρα...