kalampokia

Υπερψηφίστηκε την Πέμπτη από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τροπολογία που κατέθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, ώστε να απορριφθεί πρόταση ευρωπαϊκής νομοθεσίας που θα υποχρέωνε τους ευρωπαίους αγρότες να χρησιμοποιούν αποκλειστικά σπόρους των πολυεθνικών.

Παράλληλα, οι Ευρωβουλευτές αντιτάχθηκαν στην επιβολή γραφειοκρατικών εμποδίων σε όσους αγρότες επιλέγουν να μην αγοράζουν σπόρους από το εμπόριο, ενώ υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση σε τροφή αλλά και τη διατροφική ασφάλεια.

Ο Κρίτων Αρσένης έγραψε για αυτή την απόφαση στην ιστοσελίδα του:

«Δώσαμε μια μάχη απέναντι σε μια πρωτόγνωρη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πρόταση που υποχρέωνε τους έλληνες και όλους τους ευρωπαίους αγρότες να αγοράζουν σπόρους αποκλειστικά από τις πολυεθνικές. Αν χάναμε θα ήταν πρακτικά αδύνατο για τους αγρότες να διατηρούν και να αναπαράγουν σπόρους όπως έκαναν από την εφεύρεση της γεωργίας έως σήμερα.

Κερδίσαμε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και τώρα θα συνεχίσουμε τη μάχη για να 'μπλοκάρουμε' τη νομοθεσία και στην Επιτροπή Γεωργίας. Όταν το Δεκέμβριο κατέθεσα την τροπολογία απόρριψης δεν περίμενα ότι αυτή θα υπερψηφιζόταν από όλους τους Ευρωβουλευτές της Επιτροπής. Η πρώτη αυτή νίκη είναι το προϊόν εντατικής δουλειάς αλλά και μαζικής κινητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών, που μέσω της αλληλογραφίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατέκλεισαν με το αίτημα της απόρριψης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η νίκη αυτή δείχνει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιδρά θετικά στο δημοκρατικό έλεγχο και πως η ευκαιρία για κάθε πολίτη να επηρεάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι καθημερινή και δεν εξαντλείται την ημέρα των ευρωεκλογών. Απομένει τον ερχόμενο Φεβρουάριο η κρίσιμη ψήφος της Επιτροπής Γεωργίας, στην οποία επίσης έχω καταθέσει πρόταση απόρριψης.

Είμαι αισιόδοξος ότι σε λίγες ημέρες θα 'μπλοκάρουμε' οριστικά τη νομοθετική αυτή πρόταση, που έθετε σε κίνδυνο το ανθρώπινο δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στους παραδοσιακούς σπόρους, επιβάλλοντας τον έλεγχο της τροφής από τις πολυεθνικές».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συγκεκριμένη πρόταση έχει προτείνει τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εμπορία των σπόρων. Οι νέοι κανόνες θα είναι ένα από τα τελευταία θέματα που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν τις ευρωεκλογές.

Στόχος των πολυεθνικών είναι η επιβολή μονοπωλίου στην εμπορία των σπόρων στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά -η εμπορική αξία της οποίας υπολογίζεται στα 45 δισ. δολάρια και της ευρωπαϊκής στα 9 δισ. δολάρια ετησίως. Παράπλευρος στόχος, η απαλλαγή δια παντός από τους «ανταγωνιστές» της (αγρότες, βιολογικούς κτηνοτρόφους, παραγωγούς παραδοσιακών σπόρων - ελεύθεροι από δικαιώματα ιδιοκτησίας).

Σήμερα, οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου ελέγχουν το 58% της παγκόσμιας αγοράς, οι 10 μεγαλύτερες το 73% και τα ποσοστά αυτά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ωστόσο οι πολυεθνικές ισχυρίζονται πως χάνουν το 40% των εν δυνάμει αγορών, λόγω 'παράνομης αναπαραγωγής', αλλά και καλλιέργειας μη καταχωρισμένων ποικιλιών σπόρων».

lifo

Κορωπί: Συναγερμός για κοτόπουλα πτηνοτροφείου!

Επικίνδυνα απαγορευμένα αντιβιοτικά ανιχνεύθηκαν σε δείγματα πουλερικών από τις υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής.

Διαπιστώθηκε πάντως ότι η συγκεκριμένη πτηνοτροφική μονάδα, καθώς και όσες είναι παραγωγικά συνδεδεμένες με αυτή, δεν διακινούν προϊόντα χωρίς να έχει προηγηθεί κτηνιατρικός έλεγχος και έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ήδη η εγκατάσταση τέθηκε σε καραντίνα μετά την ανίχνευση της απαγορευμένης ουσίας, η οποία ανήκει στην ομάδα των νιτροφουρανίων.

Οι έλεγχοι έγιναν στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Καταλοίπων Κτηνιατρικών Φαρμάκων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων..

Η Coca-Cola εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων ότι αποσύρει προληπτικά όλες τις μεμονωμένες πλαστικές συσκευασίες PET 500ml των Coca-Cola light και Nestea (όλων των γεύσεων). Η εταιρεία προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια, καθώς χθες εστάλησαν σεενημερωτικό site και εφημερίδα, δύο USB sticks και δύο φιάλες, στις οποίες οι κρατικές υπηρεσίες εντόπισαν υδροχλωρικό οξύ.

Ενώ σε βίντεο που ήταν αποθηκευμένο στο USB οι αποστολείς ανέφεραν ότι έχουν ρίξει υδροχλωρικό οξύ και σε άλλες συσκευασίες, τις οποίες θα τοποθετήσουν πίσω στα ράφια.

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που έχει αναλάβει την προανάκριση της υπόθεσης, ενημέρωσε τηνCoca-Cola να προβεί στις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες όσον αφορά στις ατομικές συσκευασίες Coca-Cola Light των 500ml σε πλαστική φιάλη, καθώς και ατομικές συσκευασίες Nestea Λεμόνι, Nestea Ροδάκινο και Nestea Sugar Free με γεύση Λεμόνι, όλα σε πλαστικές φιάλες των 500ml.

Παράλληλα ενημερώθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) για τις όποιες περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Η ανακοίνωση της Coca-Cola

«Η Coca-Cola σε συνέχεια ανακοίνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας αναφορικά με χθεσινή αποστολή σε ενημερωτικό site και σε εφημερίδα, στην οποία εκφραζόταν απειλή κατά προϊόντων Coca Cola light και Nestea, ενημερώνει τους καταναλωτές για τα ακόλουθα:

• Η εταιρεία από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

• Με αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών μας, προχωρούμε σε προληπτική απομάκρυνση όλων των μεμονωμένων πλαστικών συσκευασιών PET 500ml των Coca-Cola light και Nestea (όλων των γεύσεων).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με την εταιρεία στο τηλεφωνικό της κέντρο στο νούμερο 80011-2222, χωρίς χρέωση.

Η Coca-Cola, έχοντας ως πρώτιστο μέλημα την ασφάλεια των καταναλωτών, διαβεβαιώνει ότι σε συνεργασία με τις αρχές θα προχωρήσει σε όποια αναγκαία περαιτέρω ενέργεια, ενημερώνοντας άμεσα το καταναλωτικό κοινό με νεότερη ανακοίνωση, εφόσον απαιτηθεί».

enikos

 

Ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση (13%) θα ισχύσει και το 2014. Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Στο νομοσχέδιο σημειώνεται ότι η διάταξη αυτή έχει στόχο τη διατήρηση των τελικών τιμών στην εστίαση και της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στον τουριστικό τομέα καθώς και τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο «δεδομένου ότι η πιλοτική εφαρμογή του συντελεστή (13%) από την 1.8.2013 δεν οδήγησε σε σημαντική μείωση των εσόδων του Δημοσίου, προτείνεται η διατήρησή του στο μέλλον».

farmer market

Έρχεται το πρώτο σουπερμάρκετ αγροτών, χωρίς μεσάζοντες, που θα λειτουργεί στον Άγιο Στέφανο, τόσο με νωπά όσο και τυποποιημένα προϊόντα από 150 παραγωγούς, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα για online παραγγελίες και διανομή στο σπίτι.

Πρόκειται για μια ιδέα του επιχειρηματία Δημήτρη Κουτσολιούτσου, που μετά το "Γίνε Αγρότης", εφαρμόζει τώρα και στην Ελλάδα έναν θεσμό δοκιμασμένο στο εξωτερικό, τις αγορές παραγωγών, γνωστές ως farmer markets, όπου μικροί αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές σε χαμηλές τιμές.

Με τη διαφορά ότι η συγκεκριμένη αγορά θα είναι στεγασμένη, θα έχει σε πρώτη φάση έκταση 1.200 τ.μ., θα διαθέτει ράφια για τουλάχιστον 100 τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα, ενώ θα λειτουργεί καθημερινά ως σουπερμάρκετ, αλλά τα Σάββατα και ως λαϊκή αγορά με 40 πάγκους.

Ως περιοχή επελέγη ο Άγιος Στέφανος επειδή είναι εύκολη η πρόσβαση από την Εθνική Οδό και τα εγκαίνια του Farmers Republic, όπως ονομάζεται το εγχείρημα, έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου. Σημειωτέον ότι η έναρξη λειτουργίας της επιχειρηματικής αυτής ιδέας συμπίπτει χρονικά με τη θεσμοθέτηση των λαϊκών αγορών για παραγωγούς, καθώς τις ημέρες αυτές συζητείται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οπως λέει ο Δ. Κουτσολιούτσος στην εφημερίδα "Τα Νέα", το Farmers Republic θα λειτουργεί ως εξής: καταρχάς επιλέγονται οι αγρότες, οι οποίοι πρέπει να είναι κατ' επάγγελμα παραγωγοί και τα προϊόντα τους να είναι κατά προτίμηση βιολογικά (τουλάχιστον κατά την πρώτη φάση της λειτουργίας), γι' αυτό και πρέπει να συνοδεύονται από σχετικές πιστοποιήσεις, οι οποίες και ελέγχονται.

Από την πλευρά της η επιχείρηση βάζει τον χώρο και τη διαχείρισή του, δηλαδή το σκέλος των logistics. Έναντι ενός ενοικίου, τα Σάββατα οι παραγωγοί θα διαθέτουν τα νωπά προϊόντα τους σε πάγκους, αφού τις ημέρες αυτές ο χώρος θα λειτουργεί και ως λαϊκή αγορά. Σε αυτήν οι καταναλωτές θα βρίσκουν νωπά προϊόντα προερχόμενα αποκλειστικά από γειτονικές περιοχές (π.χ. Αττική, Βοιωτία).

Και τις επτά ημέρες της εβδομάδας, όπου ο χώρος θα λειτουργεί ως στεγασμένο παντοπωλείο, ένα είδος πρωτότυπου σουπερμάρκετ, η επιχείρηση θα φιλοξενεί στα ράφια τυποποιημένα προϊόντα αγροτών απ' όλη την Ελλάδα έναντι μιας μικρής προμήθειας.

Τέτοια προϊόντα θα είναι από ελαιόλαδα, τυροκομικά, αλλαντικά και κρέας, μέχρι μέλι, ξηρούς καρπούς, ζυμαρικά, σπιτικά γλυκά και είδη αρτοποιίας.
«Πρόκειται στην ουσία για ένα μοντέλο δίκαιου εμπορίου, με δίκαιες τιμές για τον καταναλωτή, αλλά και για τον αγρότη», λέει ο κ. Κουτσιολούτσος.

Ο χώρος θα διαθέτει και κουζίνα, όπου κάποιος θα μπορεί να δοκιμάσει τα προϊόντα. Πέραν των παραπάνω, η επιχείρηση θα παρέχει στους παραγωγούς υπηρεσίες marketing και βελτίωσης των καλλιεργειών τους, καθώς συνεργάζεται με γεωπόνους, τεχνολόγους τροφίμων, φορείς ελέγχου και πιστοποίησης, εταιρείες διάθεσης σπόρων, αγροτικών εργαλείων, εξοπλισμού κ.ά.

Επίσης, σε ειδικές προθήκες στους πάγκους και στο σουπερμάρκετ θα παρουσιάζεται το βιογραφικό του κάθε παραγωγού, η μέθοδος καλλιέργειας και παρασκευής των προϊόντων του κ.ο.κ.

Τέλος, στον χώρο θα λειτουργεί ένα ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) μέσω του οποίου ο καταναλωτής θα μπορεί να παραγγέλνει ηλεκτρονικά τα προϊόντα της επιλογής του, κατά το μοντέλο του "Γίνε Αγρότης".

Τη λίστα με τις εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν βαριά πρόστιμα για το διατροφικό σκάνδαλο που τους προηγούμενους μήνες συγκλόνισε και τη χώρα μας, έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΦΕΤ.

Πρόκειται για εταιρείες σε προϊόντα των οποίων ανιχνεύτηκε DNA αλόγου, ενώ σε μία περίπτωση βρέθηκε και κρέας από... μουλάρι και που όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν να έχουν κάνει τη συγκεκριμένη παράβαση. Τα συνολικά πρόστιμα στις 23 εταιρίες ανήλθαν σε 228.000 ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά τις εταιρείες και τα πρόστιμα...

1.Πρόστιμο € 7.000 στην επιχείρηση παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ Α.Ε. στη Θέρμη διότι διαπιστώθηκαν :

– Δυσχέρανση του ελέγχου.

– Η επιχείρηση χρησιμοποίησε, τουλάχιστον σε μία περίπτωση, κρέας αλόγου για την παρασκευή έτοιμων φαγητών.

2. Πρόστιμο € 8.000 στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΑΔΑΣ & ΣΙΑ Α.Β.Ε.Ε. στις Αχαρνές διότι διαπιστώθηκε :

– Δείγμα του προϊόντος "κεμπάπ κατεψυγμένο" στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

3. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος ΑΡΙΣΤΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ Α.Β.Ε.Ε. στο Αιγάλεω διότι διαπιστώθηκε :

– Δείγμα του προϊόντος "καβουρμάς" στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

4. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση παραγωγής τυροπιτών – πίτσας ΝΕΤΙΜ Α.ΜΕΧΜΕΤ στο δήμο Μαρωνειας – Σαπων διότι διαπιστώθηκαν :

– Δείγματα των προϊόντων "σαλάμι βοδινό" και "λουκάνικο πέταλο" στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

5. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος Ι. ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ & ΑΦΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ Ε.Π.Ε. – NOSTIMA στην Αλεξανδρούπολη διότι διαπιστώθηκε :

– Δείγμα του προϊόντος "λουκάνικο χωριάτικο" στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

6. Πρόστιμο € 10.000 στο εστιατόριο της φοιτητικής λέσχης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Α. ΧΟΥΤΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – XOYTOS CATERING A.E. στην Ορεστιάδα διότι διαπιστώθηκαν :

– Δείγμα του προϊόντος "σουτζουκάκι" στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

– Παραπλάνηση του καταναλωτή.

– Διακίνηση δεσμευμένων τροφίμων κατά παράβαση του Αγορανομικού Κώδικα.

7. Πρόστιμο € 14.000 στην ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ T& T FOODS A.E. στη Νέα Προποντίδα διότι διαπιστώθηκαν :

– Δείγμα του προϊόντος "σουτζουκάκι" στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

– Παραπλάνηση του καταναλωτή.

8. Πρόστιμο € 5.000 στο εστιατόριο της φοιτητικής λέσχης Αλεξανδρούπολης Α.ΧΟΥΤΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – XOYTOS CATERING A.E. διότι διαπιστώθηκαν :

– Δείγματα των προϊόντων "σνιτσελάκι κοτόπουλο αλεσμένο" και "μπιφτέκι" στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

– Παραπλάνηση του καταναλωτή.

9. Πρόστιμο € 8.000 στην ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ T & T FOODS A.E. στη Νέα Προποντίδα διότι διαπιστώθηκαν :

– Δείγματα των προϊόντων "σνιτσελάκι κοτόπουλο αλεσμένο" και "μπιφτέκι" στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

– Παραπλάνηση του καταναλωτή.

10. Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση Α. ΧΟΥΤΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – XOYTOS CATERING A.E. – ΑΛΣΟΣ ΝΥΜΦΑΙΑΣ στην Κομοτηνή διότι διαπιστώθηκαν :

– Δείγμα του προϊόντος "σνιτσελάκι κοτόπουλο αλεσμένο" στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

– Παραπλάνηση του καταναλωτή.

11. Πρόστιμο € 6.000 στην ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ T & T FOODS A.E. στη Νέα Προποντίδα διότι διαπιστώθηκαν :

– Δείγμα του προϊόντος "σνιτσελάκι κοτόπουλο αλεσμένο" στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

– Παραπλάνηση του καταναλωτή.

12. Πρόστιμο € 15.000 στο εστιατόριο της φοιτητικής λέσχης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Α. ΧΟΥΤΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – XOYTOS CATERING A.E. στην Κομοτηνή διότι διαπιστώθηκαν :

– Δείγματα των προϊόντων "μπιφτέκι", "σουτζουκάκι" και "κοτομπουκίτσες" στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

– Παραπλάνηση του καταναλωτή.

13. Πρόστιμο € 25.000 στην ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ T & T FOODS A.E. στη Νέα Προποντίδα διότι διαπιστώθηκαν :

– Δείγματα των προϊόντων "μπιφτέκι", "σουτζουκάκι" και "κοτομπουκίτσες" στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

– Παραπλάνηση του καταναλωτή.

14. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση ΑΦΟΙ ΜΠΑΤΑΝΙΑΝ Α.Β.Ε.Ε. στο Κορωπί διότι διαπιστώθηκε:

– Δείγμα του προϊόντος "κεμπάπ τύπου αρμένικο" σστο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

15. Πρόστιμο € 17.000 στη βιομηχανία κρέατος – αλλαντικών ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε. στο δήμο Παύλου Μελά διότι διαπιστώθηκαν :

– Δυσχέρανση του ελέγχου.

– Ανεπαρκής εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

– Η επιχείρηση χρησιμοποίησε επανειλημμένα κρέας αλόγου για την παρασκευή προϊόντων.

16. Πρόστιμο € 7.000 στην επιχείρηση Α. ΧΟΥΤΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – XOYTOS CATERING A.E. στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη διότι διαπιστώθηκαν :

– Δυσχέρανση του ελέγχου.

– Η επιχείρηση κατείχε και διέθεσε προϊόντα τα οποία βρέθηκαν θετικά στην παρουσία κρέατος αλόγου και ημιόνου.

17. Πρόστιμο € 15.000 στην ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ T & T FOODS A.E. στη Νέα Προποντίδα διότι διαπιστώθηκαν :

– Δυσχέρανση του ελέγχου.

– Η επιχείρηση χρησιμοποίησε κρέας αλόγου για την παραγωγή τροφίμων.

18. Πρόστιμο € 10.000 στη βιομηχανία αλλαντικών ΥΦΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. στην Κηφισιά διότι διαπιστώθηκε:

– Δείγμα του προϊόντος "μπιφτέκια έτοιμα ψημένα" το οποίο βρέθηκε θετικό σε DNA αλόγου. Στη συνέχεια, κλιμάκιο της υπηρεσίας προέβη σε έλεγχο στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στην Αττική. Από την επιθεώρηση προέκυψε ότι, ενώ είχε αλλαχθεί η συνταγή του εν λόγω προϊόντος, δεν είχε αλλαχθεί η επισήμανσή του. Συνεπώς, το προϊόν ήταν μη κανονικό ως προς την επισήμανση. Στο προιόν "μπιφτεκι προψημένο" χρησιμοποιήθηκε μόνο βοδινό κρέας ενώ η ετικέτα ανέφερε και χοιρινό κρεας.

19. Πρόστιμο € 5.000 στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος KRIVEK A.E. στη Χερσόνησο Ηρακλείου διότι διαπιστώθηκε :

– Δείγμα προϊόντος στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

20. Πρόστιμο € 10.000 στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος Π. Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. στον Άγιο Στέφανο διότι διαπιστώθηκαν :

– Δείγματα των προϊόντων "παριζάκι μοσχάρι" και "λουκάνικο τύπου Φρανκφούρτης" στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

21. Πρόστιμο € 16.000 στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος Π. Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. στον Άγιο Στέφανο διότι διαπιστώθηκαν :

– Δείγματα των προϊόντων "πάριζα με εκλεκτό μοσχαρίσιο κρέας", "παριζάκι από φρέσκο κρέας" και "πάριζα από φρέσκο χοιρινό κρέας" στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

22. Πρόστιμο € 36.000 στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος Π. Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. στον Άγιο Στέφανο διότι διαπιστώθηκαν :

– Δείγματα των προϊόντων "παριζάκι από φρέσκο κρέας" και "πάριζα με εκλεκτό μοσχαρίσιο κρέας" στα οποία ανιχνεύτηκε φαινυλοβουταζόνη.

– Δείγμα του προϊόντος "παριζάκι με εκλεκτό μοσχαρίσιο κρέας Fe Zn VITB2 VITB6″ το οποίο βρέθηκε μη κανονικό ως προς την επισήμανση γιατί η ονομασία πώλησης οδηγεί σε σύγχυση τον καταναλωτή ως προς τη φύση του προϊόντος.

– Δείγμα του προϊόντος "πάριζα" στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

23. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος Π. Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. στον Άγιο Στέφανο διότι διαπιστώθηκε:

– Δείγμα του προϊόντος "πάριζα βραστή" στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

enikos

Από ότι φαίνεται η μάχη της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν περιορίζεται μόνο στις διαρθρωτικές αλλαγές, τους πλειστηριασμούς και το κούρεμα του χρέους. Τώρα επεκτείνεται και στη... φέτα.

Το εθνικό προϊόν απειλείται ευθέως από την αρχική συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Χρηστίδη για λογαριασμό του BBC, η φέτα τίθεται εν κινδύνω, καθώς ενδέχεται η Ελλάδα να χάσει την αποκλειστικότητα της παραγωγής της. Σημειωτέον πως αυτή τη στιγμή, εντάσσεται (μαζί με άλλα 145 προϊόντα) που καλύπτονται από την λεγόμενη Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη της Ε.Ε.

Αυτό το καθεστώς απαγορεύει άλλους παραγωγούς, εκτός Ελλάδας, να κοπιάρουν το αυθεντικό προϊόν και να το παρουσιάσουν ως πρωτότυπο. Κοινώς: φέτα μπορούν να φτιάχνουν μόνο Ελληνες παραγωγοί.

Η συμφωνία ΕΕ-Καναδά, έκλεισε τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων. Πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των 28 κρατών μελών, καθώς και από την κυβέρνηση και τις 10 επαρχίες του Καναδά . Έτσι, η συμφωνία είναι απίθανο να τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2015 το νωρίτερο. Βάσει αυτής της συμφωνίας, ο Καναδάς θα μπορεί να παράγει προϊόντα που δεν του... ανήκουν. Οπως επί παραδείγματι τη φέτα.

Αυτή τη στιγμή η βιομηχανία της φέτας ανθεί και αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70 % των ελληνικών εξαγωγών τυριών, ενώ. περίπου 300.000 Έλληνες κτηνοτρόφους κερδίζουν τα προς το ζην από τη φέτα .

Στην ελληνική βουλή η συγκεκριμένη συμφωνία δεν έχει έρθει για επικύρωση, ωστόσο ήδη υπάρχει διακομματικό ρεύμα που προτίθεται να την καταψηφίσει. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει πως αν γίνει κυβέρνηση θα ασκήσει βέτο για τη συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά.

Ο Μιχάλης Αρβανίτης είναι ένας από τους πολλούς παραγωγούς φέτας στην Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας, λοιπόν, στο BBC, εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον λέγοντας "η Ε.Ε. πρέπει να προστατεύσει την κληρονομιά της και όχι να σκέφτεται μόνο το εμπορικό κομμάτι μιας συμφωνίας. Οι γεωγραφικές ενδείξεις σε ένα προϊόν δεν είναι μια... ιδιοτροπία".

Από την μεριά του ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Κτηνοτρόφων, Ελευθέριος Γκίτσας, κάνει λόγο για επαχθή συμφωνία και για "μαύρη ημέρα" για την Ελλάδα.

Πάντως, οι Καναδοί πατώντας στην αρχική συμφωνία αντιδρούν, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει καμία δέσμευση, από την μεριά τους, να μην παράγουν προϊόντα όπως η φέτα που έχει μεγάλη κατανάλωση στη χώρα. Αυτό που οφείλουν να κάνουν οι καναδικές εταιρίες, είναι να μην ονομάζουν το τυρί "φέτα", αλλά απομίμηση φέτας και στη συσκευασία να μην υπάρχουν παραπλανητικές ενδείξεις, όπως ελληνικά γράμματα ή εικόνες που παραπέμπουν σε τοπία της Ελλάδας.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ιταλία με το προσούτο, αλλά και με την παρμεζάνα που θα πρέπει να... συνυπάρξουν στο ίδιο ράφι με τα υποκατάστατά τους. Ωστόσο η Ε.Ε. κάνει λόγο για επικερδή συμφωνία, καθώς για πρώτη φορά τα ευρωπαϊκά προϊόντα, πρώτης ποιότητας, να περάσουν στην αγορά του Καναδά (κάτι σαν προάγγελος για μια αντίστοιχη συμφωνία με τις ΗΠΑ) και να μπορούν να αντιπαρατεθούν με ανταγωνιστικούς όρους. Πρόκειται όπως λένε αξιωματούχοι των Βρυξελλών, "για μια συμφωνία που αλλάζει το status quo και μπορεί να μην είναι αυτή που θέλαμε αρχικά, αλλά είναι ένας καλός συμβιβασμός".

BBC

Περισσότερα Άρθρα...