psomi rafia

Θα γίνεται υποχρεωτικά παρουσία του πελάτη

Σε καθολική εφαρμογή θα τεθεί το μέτρο της ζύγισης του ψωμιού από την 1η Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο, το ψωμί θα ζυγίζεται -όπως ορίζει ο νόμος- υποχρεωτικά παρουσία του πελάτη, ενώ υποχρεωτική είναι και η αναγραφή της τιμής ανά κιλό στον άρτο και τα αρτοσκευάσματα.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης σημειώνουν ότι αν οι καταναλωτές διαπιστώσουν άρνηση ζύγισης του ψωμιού από τους πωλητές ή άλλη παράβαση, μπορούν να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (τηλ. 1520).

taverna

Μπορεί η υπόθεση του περιπτερά που χρέωνε το μπουκάλι νερό τρία ευρώ κάτω από την Ακρόπολη να έκανε αρκετούς να απορήσουν, ωστόσο, η κατάσταση σε άλλα σημεία της Αττικής είναι το ίδιο απελπιστική αν όχι χειρότερη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, στην παραλιακή, σε τουριστικά σημεία δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους, οι τιμές είναι κυριολεκτικά εξωφρενικές, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα καταστήματα δεν κόβουν αποδείξεις.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τιμοκαταλόγου:

Φραπέ με παγωτό -8,50 ευρώ

Irish Coffee -9,00 ευρώ

Γεμιστά -13 ευρώ

Χωριάτικη σαλάτα -8 ευρώ

Μοσχαράκι με πατάτες -19 ευρώ

Ενα κομμάτι τυρόπιτα -6 ευρώ

Σημειωτέον ότι οι τιμές αυτές είναι με ΦΠΑ στο 13%, ενώ, παράλληλα, τουρίστες και παραθεριστές τονίζουν ότι η έκδοση απόδειξης παραμένει σε αρκετές περιπτώσεις μυστήριο.

la t retsina

Συστάσεις προς τους αμερικανούς λάτρεις των κρασιών να γνωρίσουν τα ελληνικά κρασιά επευθύνει αρθρογράφος της εφημερίδας Los Angeles Times κάνοντας λόγο για εξαιρετική ποιότητα και καταρρίπτοντας το στερεότυπο ότι ελληνικό κρασί ίσον ρετσίνα.

«Περιστασιακά συναντώ κάποιο ελληνικό κρασί στους καταλόγους κρασιών των εστιατορίων, γεγονός που με εκπλήσσει.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η έκπληξή μου όταν το περιοδικό Wine & Spirits στη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής του με 50 δημοφιλέστερες ετικέτες στις λίστες των Αμερικάνικων εστιατορίων, περιέλαβε και δύο ελληνικά», αναφέρει η κριτικός εστιατορίων Irene Virbila, προσθέτοντας: «γι' αυτό, όταν προσκλήθηκα πρόσφατα να δοκιμάσω ελληνικά κρασιά, εννοείται ότι δέχτηκα καθώς ήταν μια ευκαιρία να ικανοποιήσω την περιέργειά μου γύρω από τα κρασιά μιας χώρας που φτιάχνει εδώ και χιλιάδες χρόνια».

Η εμπειρία αυτή φαίνεται πως ενθουσίασε την κριτική η οποία είχε μόνο καλά λόγια να πει για τις ποικιλίες κρασιών της χώρας μας, ανάμεσα στα οποία το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, το Μελισσάνθη, το Λιμνιό και το Ξινόμαυρο και πολλές άλλες.

Δοκιμάζοντας κρασιά από πολλές περιοχές της Ελλάδας, η αρθρογράφος της στήλης κρασιού της εφημερίδας επισημαίνει ότι δίκαια «τα ελληνικά κρασιά αρχίζουν να κερδίζουν μια θέση στα ράφια των τοπικών καταστημάτων κρασιού», προτρέποντας τους αμερικανικούς να τα αναζητήσουν προκειμένου αυτά να «εμφανίζονται πιο συχνά στις λίστες κρασιών καθώς οι νέοι σομελιέ ανακαλύπτουν την εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών κρασιών».

 

pagota

Στη δέσμευση 5.212 κιλών παγωτού και 120 κιλών επιδόρπιων γιαουρτιών, προχώρησαν ελεγκτές τροφίμων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, έπειτα από αιφνιδιαστικό έλεγχο, σε ψυκτική εγκατάσταση στην περιοχή του Ρέντη.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, η ποσότητα παγωτού είχε ελλιπή σήμανση επί της συσκευασίας, καθώς δεν αναγραφόταν τα κύρια συστατικά του προϊόντος.

Επίσης, στο επιδόρπιο γιαουρτιού δεν αναγραφόταν η ημερομηνίας παραγωγής επί της συσκευασίας.

Τα συγκεκριμένα τρόφιμα παραμένουν δεσμευμένα και δεν επιτρέπεται η διάθεσή τους στην αγορά με ευθύνη του ιδιοκτήτη, μέχρι την οριστική λήψη απόφασης για την τύχη τους.

Ανάκληση σαλαμιού αέρος από τον ΕΦΕΤ

 

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), στο πλαίσιο τακτικού ελέγχου στην επιχείρηση Αλλαντοποιία ΙΩΒ– ΘΩΜΑΣ & ΦΛΩΡΑ ΜΑΛΑΚΑΣΗ ΟΕ στη Λευκάδα και σε συνεργασία με το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπίστωσε την παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes σε σαλάμι.

Πρόκειται για το προϊόν «Σαλάμι Λευκάδος» με ημερομηνία παραγωγής 31/05/2014 και ημερομηνία λήξης 31/08/2014, το οποίο κρίθηκε ως μη ασφαλές.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της εν λόγω παρτίδας προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

gala-pswmi

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το γάλα η τιμή του παραμένει στα επίπεδα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου που κατάργησε τον προσδιορισμό φρέσκο από το γάλα και αύξανε τη διάρκεια ζωής του από πέντε σε επτά ημέρες.

Την ίδια στιγμή, στα χαρτιά παραμένει και το ζύγισμα του ψωμιού σε φούρνους, πρατήρια και σούπερ μάρκετ.

Το γάλα παραμένει το ίδιο ακριβό

Μπορεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος να αυξήθηκε από τις πέντε στις επτά ημέρες ωστόσο η τιμή του παραμένει στα ίδια επίπεδα παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου που καταργούσε τον προσδιορισμό του ως φρέσκου.

Μάλιστα σε δύο περιπτώσεις, μια εταιρία προχώρησε και σε αύξηση της τιμής, ενώ άλλη δεν προχώρησε στη διάθεση του λεγόμενου γάλατος ημέρας. Οι βιομηχανίες επικαλούνται αποθέματα σε υλικά συσκευασίας καθώς σήμερα έληξε και ο χρόνος της μεταβατικής περιόδου και ζητούν επιμήκυνσή της μέχρι το Σεπτέμβριο.

Πάντως ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θαν. Σκορδάς, μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» ισχυρίστηκε πως υπάρχει αποκλιμάκωση τιμών στα γαλακτοκομικά προϊόντα μιλώντας όμως για το γάλα υψηλής παστερίωσης.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης η σταθερή τιμή του γάλακτος οφείλεται στο γεγονός ότι η τιμή του αυξήθηκε διεθνώς το τελευταίο χρονικό διάστημα αλλά και τις στρεβλώσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη τα όποια αποτελέσματα από την κατάργηση του προσδιορισμού "φρέσκο" θα γίνουν αισθητά το φθινόπωρο αλλά δεν αναμένεται να είναι εντυπωσιακά.

Δεν μπήκε ζυγαριά για το ψωμί

Στο μεταξύ, στα χαρτιά παραμένει και το ζύγισμα του ψωμιού σε φούρνους, πρατήρια και σούπερ μάρκετ. Έτσι ενώ βάσει της νομοθεσίας οι αρτοποιοί είναι υποχρεωμένοι να ζυγίζουν το ψωμί πριν το πουλήσουν αλλά και να αναγράφουν την τιμή του ψωμιού ανά κιλό αυτό στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν γίνεται.

Τις τελευταίες μέρες κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης που έχουν κάνει σαφάρι ελέγχων στην αγορά έχουν διαπιστώσει σωρεία παραβάσεων αλλά προς το παρόν έχουν περιοριστεί σε συστάσεις.

real

psomi

Ελέγχους για την εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει υποχρεωτική ζύγιση του ψωμιού και επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες, αναγγέλλει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Η σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στον νόμο 4254/2014 προβλέπει υποχρεωτική ζύγιση του ψωμιού παρουσία του πελάτη καθώς και υποχρεωτική αναγραφή της τιμής ανά κιλό στον άρτο και τα αρτοπαρασκευάσματα.

«Η σχετική διάταξη, επισημαίνει το ΥΠΑΑΝ, ψηφίστηκε, προκειμένου να υπάρχει πλήρης διαφάνεια για τη σχέση της ποσότητας του πωλούμενου άρτου με το καταβαλλόμενο τίμημα».

Τονίζει ακόμη ότι σε πρόσφατη επικοινωνία με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος κατέστη για μία ακόμη φορά σαφές ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις και για τον σκοπό αυτόν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή θα ξεκινήσουν άμεσα ελέγχους και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις θα επιβληθούν κυρώσεις.

Το υπουργείο καλεί τέλος τους καταναλωτές να ζητούν τη ζύγιση, ώστε να αξιοποιούν το δικαίωμά τους να πληρώνουν το ακριβές αντίτιμο για την ποσότητα του άρτου που αγοράζουν και σε περίπτωση που διαπιστώνουν άρνηση ζύγισης εκ μέρους του πωλητή, να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (τηλ.1520) για τις σχετικές καταγγελίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Άρθρα...