agora xoris mesazontes

Με άδεια που θα παίρνουν από τους δήμους, μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν οι αγορές χωρίς μεσάζοντες σύμφωνα με απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Γιακουμάτος στον Δήμαρχο αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλη.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρι ο Υπουργός στην επιστολή του με το άρθρο 56 του ν. 4235/2014 (ΦΕΚ 32/Α) αρμοδιότητας του Υπ. Ανάπτυξης, επετράπει η λειτουργία Αγορών Παραγωγών (farmers markets), όπου δραστηριοποιούνται παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, συμμετέχουν και διαθέτουν απ' ευθείας στο καταναλωτικό κοινό τα προϊόντα τους.

LAXANIKA-trofima

Σε  δηλώσεις  στο   Δημοτικό  Συμβούλιο   της  19/09/2014 ο Δήμαρχος  Καλλιθέας Δημήτρης  Κάρναβος ανέφερε  μεταξύ  άλλων ότι  θα  παρέμβει  στα  αρμόδια  Υπουργεία  για  την  άρση των  εμποδίων στις  αγορές   χωρίς  μεσάζοντες.

Συγκεκριμένα  δήλωσε : 

«Οπως γνωρίζετε η παράταξη μας είχε οργανώσει κατά το παρελθόν  αγορές χωρίς  μεσάζοντες. Το ίδιο είχαν κάνει  κατά το παρελθόν και  άλλες παρατάξεις όπως και   ο δήμος Καλλιθέας αλλά και  άλλοι δήμοι σε όλη τη χώρα. 

Δυστυχώς, με ένα πρόσφατο νομοθέτημα η πολιτεία βάζει φραγμούς σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, με τον πρόσφατο νόμο  υπ αριθμ. 4264/2014 (φεκ α 118) περί άσκησης εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος απαγορεύθηκε, κατ’ αναλογική εφαρμογή των διατάξεων περί υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου, η διάθεση αγροτικών προϊόντων σε δήμους με πληθυσμό άνω των τριών (3.000) κατοίκων.

Η άποψη μας είναι σαφής: τέτοιες πρωτοβουλίες από  τη μια πλευρά στηρίζουν το εισόδημα των συμπολιτών μας σε μια δύσκολη εποχή και από την άλλη στηρίζουν και την ελληνική παραγωγή. 

Εαν χρησιμοποιηθούν με μέτρο, αυτές οι αγορές  ενισχύουν και την τοπική αγορά και την τοπική μας ανάπτυξη. 

Εμεις θα παλέψουμε να αλλάξει ο νόμος και μέσω των συλλογικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης και με απευθείας παρέμβαση στα αρμόδια υπουργεία".

portokalada olympos

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Επίσημου Ελέγχου Ασφάλειας και Ποιότητας των Τροφίμων, για την παρακολούθηση των προσθέτων και των χρωστικών ουσιών και σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Βόλου του Γενικού Χημείου του Κράτους, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντος «Αναψυκτικό Πορτοκαλάδα», το οποίο βρέθηκε να περιέχει βενζοϊκά σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από τα ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα.

Πρόκειται για το προϊόν «Πορτοκαλάδα ΟΛΥΜΠΟΥ», σε συσκευασίες του 1.5 Λίτρου, με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας: ΣΕΠ '14. 

Το προϊόν παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την εταιρία: «Δ. Καψάλης & ΣΙΑ Ο.Ε., Εργοστάσιο Εμφιάλωσης Αναψυκτικών», Λιβάδι Ελασσόνας Λάρισας.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την ανωτέρω επιχείρηση την άμεση ανάκληση / απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα του εν λόγω προϊόντος να μην το καταναλώσουν.

KIBOTIA LIMANI

Οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, συνεχίζοντας τους συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους στους χώρους των Τελωνείων του Πειραιά, εντόπισαν και απαγόρευσαν την εισαγωγή στη Χώρα μας, φορτίου με καρυδόψιχα προέλευσης Χιλής, συνολικού καθαρού βάρους 5 τόνων, καθώς επίσης και φορτίου με κανέλα, προέλευσης Ινδονησίας, συνολικού καθαρού βάρους 10.200 κιλών.

Συγκεκριμένα, κατά τον διενεργηθέντα επιτόπιο ποιοτικό έλεγχο στο χώρο του Ε' Τελωνείου του Πειραιά, οι ελεγκτές γεωπόνοι εντόπισαν και απαγόρευσαν την εισαγωγή στη Χώρα μας 500 χαρτοκιβωτίων με καρυδόψιχα προέλευσης Χιλής συνολικού βάρους 5 τόνων. Το συγκεκριμένο προϊόν δεν πληρούσε τις ελάχιστες ποιοτικές προδιαγραφές, καθώς παρουσίαζε εκτεταμένες μυκητιάσεις (μούχλα).

Σε δεύτερο έλεγχο εντόπισαν και απαγόρευσαν την εισαγωγή στη χώρα μας 412 χαρτοκιβωτίων με κανέλα συνολικού βάρους 10.200 κιλών. Το παραπάνω προϊόν δεν πληρούσε τις ελάχιστες ειδικές ποιοτικές προδιαγραφές εμπορίας, καθώς παρουσίαζε ζώντα έντομα με τα προϊόντα του μεταβολισμού τους και εκτεταμένες μυκητιάσεις (μούχλα) στο μεγαλύτερο μέρος του φορτίου.

Η περαιτέρω τύχη των φορτίων με την καρυδόψιχα και κανέλα θα κριθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

odontobourtsa

Χημική ουσία που ενοχοποιείται ακόμα και για καρκινογένεση περιέχεται στη σύσταση πολύ γνωστής οδοντόκρεμας. Οπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg News, η Colgate Total περιέχει την επικίνδυνη τρικλοζάνη προκειμένου να καταπολεμά την ουλίτιδα.

Η εταιρία που παράγει την οδοντόκρεμα επιμένει ότι η ουσία είναι ασφαλής στη χρήση, επειδή η σύνθεση της οδοντόκρεμας είχε πάρει το πράσινο φως το 1997 από την Υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ.

Ωστόσο τα τοξικολογικά στοιχεία που δόθηκαν στην υπηρεσία προκειμένου να επιτρέψει την κυκλοφορία της οδοντόκρεμας δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις στις αρχές του χρόνου, ύστερα από αγωγή που κατατέθηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου. Από αυτά προκύπτει λοιπόν, πάντα σύμφωνα με το Bloomberg, ότι η αμερικανική υπηρεσία βασίστηκε σε στοιχεία που είχε μόνο από την εταιρία προκειμένου να καταλήξει σε συμπέρασμα για την ασφάλεια του προϊόντος.

Η έκθεση 35 σελίδων που είδε το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει ότι η αμερικάνικη Υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων και Τροφίμων είχε ανησυχίες σχετικά με τον ενδεχόμενο η τρικλοζάνη να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, ωστόσο η εταιρία που παράγει την οδοντόκρεμα είχε υπογραμμίσει ότι η ουσία είναι επικίνδυνη μόνο σε μεγάλες δόσεις. Στοιχεία που υπήρχαν τότε αλλά και νεότερες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν πράγματι ανησυχίες για τη χημική ουσία, η οποία ενοχοποιείται -μεταξύ άλλων- για πρόωρες γεννήσεις και κακά ανεπτυγμένα οστά σε ζώα.

Σύμφωνα με την εταιρία, δεν προκύπτει πουθενά στην έκθεση των 35 σελίδων ότι το χημικό είναι επικίνδυνο για τους ανθρώπους και υπογραμμίζει ότι η ασφάλειά του έχει αποδειχθεί από περισσότερες από 80 κλινικές μελέτες σε 19.000 ανθρώπους.

«Στα σχεδόν 18 χρόνια που η Colgate Total κυκλοφορεί στην αγορά στις ΗΠΑ δεν υπήρξε ένδειξη ζητήματος ασφάλειας από αναφορές παρενεργειών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπός της Τόμας Ντι Πιάτσα στο Bloomberg.
«Λατρεύω την ιδέα ότι όλα είναι ασφαλή. Αλλά όταν έχουμε έρευνες σε ζώα που δείχνουν κάτι αντίθετο, νομίζω ότι είναι τεράστιο το ρίσκο που παίρνουμε» σχολιάζει, από την πλευρά του, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αμχερστ της Μασαχουσέτης, Τόμας Ζέλερ.

espressonews

nero emfialomeno

Η παρτίδα των εμφιαλωμένων νερών που αποσύρθηκε λήγει τον Ιούλιο του 2015 και όχι αυτόν που διανύουμε σύμφωνα με νέα διορθωτική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ.Λήξης Ιουλίου 2015 και όχι 2014, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΦΕΤ, είναι η παρτίδα εμφιαλωμένου νερού της εταιρίας Σέλι που αποσύρθηκε κατόπιν μικροβιολογικών ελέγχων, ανακοίνωσε σήμερα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε προ ολίγου, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του «Προγράμματος Επισήμου Ελέγχου για τα Εμφιαλωμένα Νερά» του έτους 2014, προέβη σε δειγματοληψία για έλεγχο μικροβιακών παραμέτρων του φυσικού μεταλλικού νερού με την εμπορική επωνυμία «Σέλι», εμφιαλωμένου σε πλαστικές φιάλες των 18,9 λίτρων, με ημερομηνία λήξης 07/2015, αριθμό παρτίδας L 183141431, που παρασκευάζεται από την εταιρία «Σ. Μεντεκίδης Α.Ε.», Πηγή Βερμίου.

Από τις εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν από τη χημική υπηρεσία Σερρών του Γ.Χ.Κ
. και αφορούσαν σε μια σειρά μικροβιολογικών παραμέτρων (κολοβακτηριοειδή, E. coli, εντερόκοκκοι, Pseudomonas aeruginosa, Clostridium perfrigens), ανιχνεύτηκε μία αποικία εντεροκόκκων/ 250ml νερού, αντί απουσίας. Το δείγμα χαρακτηρίστηκε ως «ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ και ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ» (Οδηγία 2009/54/ΕΚ, L 164/45/26.06.2009, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι και Καν.178/2002, L 31/1.2.2002, άρθρο 14).

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση/απόσυρση του συνόλου του παραπάνω προϊόντος από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι και κάλεσε τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Περισσότερα Άρθρα...