vouli olomeleia

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, άρχισε στην κατάμεστη αίθουσα της ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2020.

Η συζήτηση θα κορυφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των κομμάτων, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία -κατά παράδοση- λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι κατά την επεξεργασία του προϋπολογισμού, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το σχετικό νομοσχέδιο είχε γίνει δεκτό κατά πλειοψηφία, με τη Νέα Δημοκρατία να ψηφίζει υπέρ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, να το καταψηφίζουν, και την Ελληνική Λύση να επιφυλάσσεται για την ολομέλεια.

Η συζήτηση άρχισε με τους γενικούς και ειδικούς εισηγητές και θα συνεχιστεί με κατάλογο ομιλητών εναλλάξ και ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν από αύριο Κυριακή οι τοποθετήσεις των υπουργών και των αρχηγών των κομμάτων.

Σταϊκούρας: θα διεκδικήσουμε με ασφάλεια χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα

«Διευρύνεται και αυξάνεται η φορολογική βάση, με αποτέλεσμα να προσδοκούμε περισσότερα έσοδα», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ

Η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει με ασφάλεια χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και έχει στόχο να αναδείξει αυτό το ζήτημα, μέσα στο 2020, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού 2020.

«Για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πρέπει να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Εμείς έχουμε στόχο, μέσα στο 2020, να αναδείξουμε αυτό το θέμα, με τέσσερα βασικά επιχειρήματα: υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, χαμηλό κόστος δανεισμού, πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ήδη έγινε, και αξιοποίηση των ANFAs και των SMPs, των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για αναπτυξιακούς λόγους.

Αυτά τα τέσσερα στοιχεία ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους σημαντικά, ειδικά τον παρονομαστή, άρα μπορούμε να διεκδικήσουμε, με ασφάλεια, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε και την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης, για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ και τους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι «αισιόδοξες». «Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει πέσει μέσα στις εκτιμήσεις της», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικαλείστε τα στοιχεία των θεσμών και των φορέων. Αφού τα επικαλείστε, τα αποδέχεστε. Άρα αποδέχεστε ότι το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019».

Φορολογικά έσοδα

Σχολιάζοντας την κριτική ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση φορολογικών εσόδων, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση αλλά, με τη μεγέθυνση της οικονομίας, διευρύνεται και αυξάνεται η φορολογική βάση, με αποτέλεσμα να προσδοκούμε περισσότερα έσοδα.

Ως προς την εκτίμηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι «η κυβέρνηση βοηθάει λίγες επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες», ο Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί ότι με αυτή την επιχειρηματολογία πυροβολεί τα πόδια του.

«Είναι σαν λέει ότι άφησε λίγες κερδοφόρες επιχειρήσεις. Άρα αποδέχεται ότι έχει υπερφορολογήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», είπε και επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι η μέση φορολογική επιβάρυνση για τα νομικά πρόσωπα ήταν 13.244 ευρώ το 2014, ενώ το 2017 η μέση φορολογική επιβάρυνση για τα νομικά πρόσωπα ήταν 16.457 ευρώ.

«Για όσους κόπτονται, από την αξιωματική αντιπολίτευση, για τον μεγάλο πλούτο, την περίοδο 2014-2017, τα νομικά πρόσωπα με κέρδη πάνω από 7,5 εκατομμύρια αυξήθηκαν κατά 41,77% και οι μικρές επιχειρήσεις, με κέρδη μέχρι 1,2 εκατομμύρια ευρώ μειώθηκαν κατά 1.998», επισήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

eurogroup
Το Eurogroup, στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, ενέκρινε την επιστροφή των 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, όπως και την ακύρωση της αύξησης του επιτοκίου, που είχε επιβληθεί σε μέρος του δανείου του ESM, στο δεύτερο μνημόνιο.

Για το ενδεχόμενο χρήσης των κερδών για την ανάπτυξη, όπως ζητά η Ελλάδα, η απόφαση μετατέθηκε για του χρόνου και συγκεκριμένα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Η σημερινή συνεδρίαση, αυτή τη φορά, ήταν για καλούς λόγους, όπως επεσήμανε και ο Μάριο Σεντένο.

«Η έκθεση της Κομισιόν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι αρκετά θετική. Βλέπουμε καλά σημάδια εκεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup προσερχόμενος στη συνεδρίαση. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Συνολικά, βλέπουμε θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά την εφαρμογή των δεσμεύσεων, ακόμη και το να ξεπερνιούνται οι μεταμνημονιακοί δημοσιονομικοί στόχοι. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί το momentum των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις πριν από το Eurogroup.

iefimerida

eurogroup

Σε εύκολη υπόθεση αναμένεται να εξελιχθεί για τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, καθώς ήδη το EuroWorking Group ενέκρινε χθες το να επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs KAI SMPs).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του EuroWorking Group ενημερώθηκαν χθες από τους θεσμούς για τα αποτελέσματα της τέταρτης αξιολόγησης ενισχυμένης εποπτείας της χώρας μας. Από τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τους θεσμούς προκύπτει πως εφέτος η Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5% και πως το 2020 το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα επιτευχθεί με ρεαλιστικό και επιτεύξιμο τρόπο.

Σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε πως υπάρχουν ζητήματα που απαιτείται προσοχή, όπως η μη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, η εφαρμογή μέτρων για την αποφυγή της υποεκτέλεσης του προϋπολογισμού δημόσιων επενδύσεων και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά τονίσθηκε πως σε γενικές γραμμές η Ελλάδα προχώρησε στην επίτευξη των συμπεφωνημένων στόχων.

Το βασικό συμπέρασμα ήταν πως οι σχέσεις των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση είναι αγαστές και πως η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και δύναται να λάβει τα 767 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην επιστροφή των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs KAI SMPs).

Η εκταμίευση των ANFA και SMP (δηλ. των κερδων των τραπεζων της ζώνης του ευρώ από τα ελληνικ΄ομόλογα) αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά και την τυπική επικύρωση της απόφασης από τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας και πιθανώς πριν από το τέλος του έτους.

ee ellinik simaia

Στη διαπίστωση ότι η Ελλάδα έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της καταλήγει η τέταρτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, ανοίγοντας το δρόμο για την ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

«Αυτή η έκθεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση ώστε το Eurogroup να αποφασίσει την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης των μέτρων για το χρέος αξίας 767 εκατομμυρίων ευρώ», υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης και συνεχίζουν: «Η έκθεση αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων για τα μέσα του 2019.

Οι περαιτέρω δράσεις θα είναι ζωτικής σημασίας για την ολοκλήρωση και, όπου είναι απαραίτητο, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Η αξιολόγηση αυτή λαμβάνει υπόψη τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες για την εφαρμογή των δεσμεύσεων στο πλαίσιο της προώθησης ενός ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων και της προθυμίας της να τις προετοιμάσει σε στενή συνεργασία με τα θεσμικά όργανα».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιτευχθεί για το 2019 (3,8%) και για το 2020 (3,5%), παρά τα θετικά μέτρα που λήφθηκαν τον περασμένο Μάιο, τα οποία ανήλθαν τελικά στο 0,7% του ΑΕΠ, ενώ στην προηγούμενη έκθεση γινόταν λόγος για δημοσιονομικό κόστος 1,1-1,4%. «Για να εξασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, η νέα κυβέρνηση αναθεώρησε τα ανώτατα όρια δαπανών προς πιο ρεαλιστικά επίπεδα, ενώ επιπλέον φορολογικά έσοδα παρείχαν περαιτέρω δημοσιονομικό χώρο», σημειώνεται, ενώ υπογραμμίζεται επίσης ότι παρόλο που τα μέτρα που πήρε η νέα κυβέρνηση για το 2020 είναι «δημοσιονομικά ουδέτερα», αναμένεται να «βελτιώσουν την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών και να προωθήσουν την ανάπτυξη».

Ωστόσο, σημειώνεται ότι «τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους σχετικά με τις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου τομέα». Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις το ζήτημα προκύπτει από τις αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ για το μισθολόγιο του Δημοσίου από τον υψηλό αριθμό προσωρινού προσωπικού και τη διεύρυνση των εξαιρέσεων στο ενιαίο μισθολόγιο. Κάτι τέτοιοι θα μπορούσε να επηρεάσει την επίτευξη του στόχου του 3,5% αλλά και να οδηγήσει σε περαιτέρω υποεκτέλεση του προϋπολογισμού για τις δημόσιες επενδύσεις.

Αναφορικά με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, η Επιτροπή σημειώνει ότι η αναθεώρηση του ΕΝΦΙΑ πρέπει να επαναπρογραμματιστεί προκειμένου να «διευκολυνθεί η ουσιαστικότερη μεταρρύθμιση του συστήματος αντικειμενικών αξιών για τις φορολογικές επιβαρύνσεις έως το τέλος του 2020». Προειδοποιεί, δε, ότι η αναστολή του ΦΠΑ στις καινούργιες οικοδομές για τρία χρόνια «κινδυνεύει να αυξήσει το μερίδιο της μαύρης οικονομίας και τίθεται υπό διερεύνηση σε σχέση με τη συμβατότητά του με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Επιπλέον, οι στόχοι για τη στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής εσόδων, σημειώνεται ότι δεν αναμένεται να επιτευχθούν, ωστόσο επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να λάβει επιπλέον μέτρα, ενώ το ίδιο κάνει και με το ζήτημα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων του Δημόσιου, καθώς υιοθέτησε σχέδιο δράσης για την αποπληρωμή τους μέχρι το 2021. Αντίστοιχα, μεικτή πρόοδος καταγράφεται στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων στην υγεία και το κράτος πρόνοιας, με τους σχετικούς όρους για το 2019 να παραμένουν εντός τροχιάς.

Σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σημειώνεται πως η μείωσή τους έχει επιταχυνθεί αλλά το συνολικό απόθεμα παραμένει υψηλό (74,5 δισ. ευρώ ως τον Ιούλιο του 2019) και ο στόχος παραμένει η μείωση στα 26 δισ. ως το τέλος του 2021, ζητώντας πρόσθετες προσπάθειες. Αναφερόμενοι στο πρόγραμμα Ηρακλής, οι συντάκτες σημειώνουν ότι μπορεί να συμβάλει «στον καθαρισμό του ισολογισμού των ελληνικών τραπεζών».

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η Επιτροπή χαιρετίζει την πρόοδο, σε Ελληνικό, Μαρίνα Αλίμου, ΕΛΠΕ, το Αεροδρόμιο, ΔΕΠΑ, περιφερειακά αεροδρόμια και Εγνατία, αλλά σημειώνει και τα σχετικά εμπόδια που πρέπει ακόμη να ξεπεραστούν. Εξάλλου, επισημαίνεται ότι «από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση έχει λάβει ορισμένα πρώτα βήματα που ανοίγουν το δρόμο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού τοπίου».

Σε ό,τι αφορά το χρέος, η έκθεση περιλαμβάνει μια "επικαιροποιημένη" ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Σύμφωνα με αυτήν , «το βασικό σενάριο δείχνει ότι το χρέος μειώνεται, αν και παραμένει πάνω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2041. Οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας θα κυμανθούν γύρω στο 10% του ΑΕΠ έως το 2032 και θα παραμείνουν γύρω στο 14% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του χρονικού ορίζοντα πρόβλεψης».

Πράσινο φως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020

Στο επιπλέον συμπέρασμα ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 της Ελλάδας είναι "συμβατό" με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υιοθέτησε σήμερα τις γνώμες για τα προσχέδια των προϋπολογισμών όλων των κρατών μελών της ευρωζώνης. Εκτός από την Ελλάδα, με τους κανόνες της ΕΕ για το έλλειμμα και το χρέος συμμορφώνονται πλήρως οι προϋπολογισμοί της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας.  

Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο προϋπολογισμός για το 2020 της Ελλάδας "ανταποκρίνεται στον συμφωνηθέντα στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη" και ότι "η κυβέρνηση έχει αναλάβει συνολικά τις απαραίτητες δράσεις για την επίτευξη των ειδικών μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων για τα μέσα του 2019, στο πλαίσιο της προώθησης ενός ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων". "Οι περαιτέρω δράσεις θα είναι ζωτικής σημασίας για την ολοκλήρωση και, όπου είναι απαραίτητο, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων", επισημαίνει η Επιτροπή. 

Τα συμπεράσματα της έκθεσης της Επιτροπής θα συζητηθούν στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου 2019, στη βάση των οποίων θα εξεταστεί και η ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).

Θετική η έκθεση για την Ελλάδα, λένε Ντομπρόβσκις-Μοσκοβισί

«Ενθαρρυντική και θετική» χαρακτήρισε την έκθεση για την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά τη σημερινή παρουσίαση των αποφάσεων της Επιτροπής για τους προϋπολογισμούς των χωρών της ευρωζώνης. «Πολλοί θυμόμαστε ακόμα την κρίση χρέους του 2015 και σήμερα είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που δημοσιεύουμε μια ενθαρρυντική και θετική έκθεση για την Ελλάδα», επισήμανε ο Β. Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι το Eurogroup θα συζητήσει το Δεκέμβριο την έκθεση και την ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

Όπως είπε, η Ελλάδα για έκτο συνεχόμενο έτος θα ξεπεράσει το στόχο για το πλεόνασμα και αναμένεται να εκπληρώσει το στόχο και το 2020.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στους κεφαλαιακούς ελέγχους που έχουν σταδιακά καταργηθεί, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει «σημαντικά βήματα» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των τραπεζών προκειμένου να μπορούν να δίνουν πιστώσεις σε επιχειρήσεις και πρόσωπα. Σημείωσε, δε, ότι έχει ενισχυθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και οι δράσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις της για το 2019, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστούν προς την ολοκλήρωση της «φιλόδοξης ατζέντας» της.

Από την πλευρά του και ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «θετικά» συμπεράσματα της έκθεσης, στη βάση των οποίων θα κριθεί και η καταβολή στην Ελλάδα περαιτέρω κεφαλαίων, των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση έκανε τα απαραίτητα προκειμένου να επιτύχει όλες τις δεσμεύσεις της για τα μέσα του 2019», είπε, σημειώνοντας επίσης, και την εποικοδομητική συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς. Ο ίδιος αξιολόγησε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα προχώρησαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα έχουν «θετικό» αντίκτυπο στις «επενδύσεις και στην ανάπτυξη».

Τέλος, και ο Π. Μοσκοβισί υπενθύμισε το δρόμο που έχει διανύσει η Ελλάδα από το 2015, εκφράζοντας, ωστόσο, την επιθυμία να είχε κάνει «περισσότερα» η Επιτροπή για τη χώρα, προκειμένου να έχουν αποφευχθεί κάποια «μέτρα του Eurogroup». Παρόλα αυτά, είπε πως η Επιτροπή θα πρέπει να είναι «περήφανη» για το έργο της καθώς αποφεύχθηκε το Grexit, κάτι που αποτελούσε «πολιτική στάση» της Επιτροπής Γιούνκερ η οποία όπως είπε στάθηκε στη «σωστή πλευρά της ιστορίας», προκειμένου «να παραμείνει η Ελλάδα στην καρδιά της ευρωζώνης και να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ευρωζωνης».

«Αυτό ήταν από τα βασικά επιτεύγματα αυτής της Επιτροπής», υπογράμμισε και χαρακτήρισε «θετικό» το τελικό αποτέλεσμα, αφού «όλα τώρα βαίνουν στη σωστή κατεύθυνση» προς «μεγαλύτερη ανάπτυξη» και «περισσότερες θέσεις εργασίας» προς όφελος του ελληνικού λαού. 

Την άποψη ότι μια «ξεκάθαρη τάση» για τη βελτίωση της βιώσιμοτητας του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να «αντικατοπτριστεί» στη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο η θετική έκθεση της Επιτροπής θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του στόχου 3,5%, ο Β. Ντομπρόφσκις υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ξεπερνάει για πέμπτη συνεχή χρονιά τον στόχο της, κάτι που όπως είπε «ανοίγει το δρόμο» για την καταβολή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ANFA και SMP. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει μέρος των κεφαλαίων αυτών για επενδύσεις και όχι για την αποπληρωμή του χρέους, για το οποίο, όμως, η τελική απόφαση ανήκει στους πιστωτές.

Αναφερόμενος στην περίοδο μετά το 2020, εξήγησε πως ο βασικός λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε συγκεκριμένους στόχους είναι ότι έχει «κατά πολύ» το μεγαλύτερο λόγο χρέους/ΑΕΠ, «κοντά στο 180%». Ως εκ τούτου, σημείωσε, θα πρέπει να μειωθεί σε επίπεδα που επιφυλάσσουν «λιγότερους κινδύνους» για την ελληνική οικονομία. «Το επίπεδο του δημόσιου χρέους δεν δίνει πολλά περιθώρια για λάθη πολιτικής. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αλλά οι στόχοι στηρίζονται σε μια ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και αν δούμε ξεκάθαρες θετικές τάσεις, φαντάζομαι ότι αυτές θα αντικατοπτριστούν και στους στόχους», κατέληξε ο Β. Ντομπρόβσκις.

Iκανοποίηση Σταϊκούρα

Την ικανοποίησή του, χωρίς να θριαμβολογε ί- όπως λέει - εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για το περιεχόμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αξιολογεί θετικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σε δήλωσή του ο υπουργός, αναφέρει ότι η έκθεση χαρακτηρίζεται ως η θετικότερη από τις τέσσερις εκθέσεις που έχουν εκπονηθεί έως σήμερα και προβλέπει επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, με βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων οικονομικών, αποτέλεσμα της στοχευμένης μείωσης φορολογικών συντελεστών από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, προσθέτει πως η έκθεση εκτιμά για το 2019 ικανοποιητικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και ακόμη υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2020 και προβλέπει σημαντική μείωση της ανεργίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στους πρώτους μήνες διακυβέρνησής της. 

Η πλήρης δήλωση του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα την 4η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα.

Η χώρα, ως γνωστό, τελεί υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από τον Αύγουστο του 2018.

Η Έκθεση εκφράζει τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Χαρακτηρίζεται δε ως η θετικότερη από τις μέχρι σήμερα τέσσερις εκθέσεις που έχουν εκπονηθεί.

Προβλέπει επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, με βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων οικονομικών, αποτέλεσμα της στοχευμένης μείωσης φορολογικών συντελεστών από την κυβέρνηση.

Εκτιμά για το 2019, παρά τη χαμηλή επίδοση του πρώτου εξαμήνου, ικανοποιητικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και ακόμη υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2020, που προβλέπεται να είναι διπλάσιος σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Προβλέπει επίσης σημαντική μείωση της ανεργίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στους πρώτους μήνες διακυβέρνησής της.

Η κυβέρνηση δια του επιτελείου του υπουργείου Οικονομικών:

*Κάλυψε το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019 που είχε αφήσει «παρακαταθήκη» η προηγούμενη κυβέρνηση.

*Συμφώνησε με τους θεσμούς για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020.

*Προχώρησε σε γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία είναι μεγαλύτερη για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

*Βελτίωσε σημαντικά το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των ιδιωτών προς την εφορία, με αποτέλεσμα, τελικά, περίπου 600.000 πολίτες να αξιοποιούν τη ρύθμιση.

*Προχώρησε σε συστηματικές και συντονισμένες ενέργειες για να απλοποιήσει τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου περισσότεροι ιδιοκτήτες να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση. Επιπροσθέτως, παρατείνει το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για ακόμη τέσσερις μήνες, από το τέλος τους έτους που προβλεπόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

*Κατήργησε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, που είχαν επιβληθεί το 2015, μετά την ανεύθυνη διαπραγμάτευση της τότε κυβέρνησης.

*Προχώρησε εμβληματικά έργα που είχαν τελματώσει, όπως είναι το Ελληνικό.

*Προώθησε αποκρατικοποιήσεις, που επί μακρόν «σέρνονταν», όπως είναι η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

*Προχώρησε στην αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ.

*Δρομολόγησε σχέδιο συστημικής αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος «κόκκινων δανείων» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

*Νομοθέτησε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά, εργάζεται και συνάμα αισιοδοξεί ότι η τροχιά της ελληνικής οικονομίας θα είναι ολοένα και καλύτερη.

Αυτή την αισιοδοξία, σε συνδυασμό με τον ρεαλισμό, την μοιράζεται με τους εταίρους, τους επενδυτές, τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης και πρωτίστως με τους Έλληνες πολίτες.

Ως υπουργός Οικονομικών εκφράζω την ικανοποίησή μου, χωρίς φυσικά να θριαμβολογώ, για το περιεχόμενο της Έκθεσης που είναι θετικό για την εξέλιξη της οικονομίας, υπό τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Καλώ, με αίσθημα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να συμπράξουν ενεργά σε αυτή την πορεία».

topontiki

trainose

Επενδύσεις στο μοντέλο της Cosco και στα τρένα: Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπέγραψε σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον βασικό της μέτοχο την Trenitalia, η οποία ανήκει στον ιταλικό όμιλο Ferrovie dello Stato Italiane.

Με τη συμφωνία αφενός εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των σιδηροδρομικών δρομολογίων και κυρίως των «άγονων» για τα επόμενα 15 χρόνια, με το ίδιο αντίτιμο που προβλεπόταν και στην προηγουμένη σύμβαση, που είχε συμφωνηθεί και από το 2018, συνολικού ύψους 750 εκ. ευρώ –δηλαδή 50 εκ. ευρώ ετησίως.

Και αφετέρου με τη νέα σύμβαση για πρώτη φορά προβλέπονται επενδύσεις μέχρι 2,5 δισ ευρώ μέσα στα επόμενα εννέα χρόνια. Χωρίς συνυπολογισμό των φορολογικών εσόδων που η συμφωνία θα αποφέρει παράλληλα στο δημόσιο.

Στόχος όπως εξήγησε σε δηλώσεις του κατά την υπογραφή της συμφωνίας ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο με σημαντικές επενδύσεις.

“Για τα επόμενα 10+5 χρόνια, λοιπόν, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα καλύψει πλήρως τις απαιτούμενες υπηρεσίες επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών, όπως ακριβώς προβλεπόταν και στην προηγούμενη σύμβαση. Από την πλευρά του - και αυτό είναι το νέο στοιχείο της συμφωνίας - ο Ιταλικός Όμιλος μέλος του οποίου είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για το ίδιο διάστημα δεσμεύεται να επενδύσει στη χώρα μας από 2,2 έως 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ” σημείωσε ο κ.Καραμανλής.

Ενδεικτικά ανέφερε τα νέα υβριδικά τρένα τα οποία θα κινούνται και με τις δύο μορφές ενέργειας (πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα). Τα τρένα αυτά, θα χρησιμοποιηθούν σε συνδέσεις όπου το δίκτυο δεν είναι πλήρως ηλεκτροδοτημένο, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί σημαντικά η παρεχόμενη υπηρεσία, αφού δεν θα απαιτείται η αλλαγή μηχανών έλξης. Και βέβαια, είναι πολύ σημαντικό ότι με τη συμφωνία αυτή εξασφαλίζεται ουσιαστικά κι η εύρυθμη λειτουργία του ΟΣΕ, που θα εισπράττει το τέλος για τη χρήση του δικτύου του, πρόσθεσε ο κ.Καραμανλής.

“Οι επενδύσεις αυτές, έρχονται να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη στρατηγική επιλογή μας να επενδύσουμε στο σιδηροδρομικό έργο και δίκτυο της πατρίδας μας, με σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη στον ελληνικό σιδηρόδρομο, αλλά και με επεκτάσεις του. Επίσης συμβάλουν στην ανάπτυξη της πιο οικολογικής μορφής μετακίνησης που περιβαλλοντικά και χωροτακτικά αντιπροσωπεύει ο σιδηρόδρομος, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση” κατέληξε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ.Καραμανλής τη Δευτέρα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε επίπεδο Υπουργών Μεταφορών, θα συναντηθεί με την Ιταλίδα ομόλογό του, Πάολα ντε Μικέλι και σε επόμενο στάδιο, θα υπογραφεί το οριστικό κείμενο της σύμβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγάλο αυτό deal ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση του με τον Ιταλό ομόλογο του Τζουζέπε Κόντε την Τρίτη.

Η πλευρά της κυβέρνησης δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συμφωνία, την οποία από το υπουργείο χαρακτήριζαν μεγέθους Cosco από την πλευρά οφέλους για την ελληνική οικονομία, καθώς για πρώτη φορά από την ιδιωτικοποίηση της, η επιδότηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις άγονες γραμμές συνδέεται με επενδύσεις.

dnt ellada
Ολοκληρώθηκε, μετά από απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, η διαδικασία της πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού τμήματος των δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η διαδικασία ενεργοποιήθηκε κατόπιν επίσημου αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών, στις 16 Σεπτεμβρίου 2019, ενώ το μέρος του δανείου που αποπληρώθηκε είναι ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με τον χειρισμό αυτόν «ενδυναμώνεται η αξιοπιστία της χώρας, μειώνεται το κόστος δανεισμού, καταβάλλονται μικρότερα ποσά, βελτιώνεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και ενισχύεται περαιτέρω η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών».

Να σημειωθεί πως το συνολικό όφελος από την πρόωρη εξόφληση του συγκεκριμένου δανείου θα ανέρχεται σε ετήσια βάση στα 70 εκατ. ευρώ.

cnn

xaa 

«Talk of the town» στα χρηματιστηριακά γραφεία του Λονδίνου έχουν γίνει τα ελληνικά ομόλογα, που συνεχίζουν την τρελή «κούρσα» τους. Οι διεθνείς διαχειριστές στις μεταξύ τους συζητήσεις χαρακτηρίζουν τους ελληνικούς τίτλους, ως το απόλυτο επενδυτικό story και εκτιμούν πως οι αποδόσεις τους θα υποχωρήσουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. 

Εν μέσω αυτού του κλίματος αμερικανικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, μεταξύ των οποίων JP Morgan, Citigroup, Morgan Stanley και Pimcο, προχωρούν σε αγορές ελληνικών τίτλων.

Και ενώ το μπαράζ θετικών εκθέσεων για την Ελλάδα συνεχίζεται, τα ελληνικά ομόλογα σπάνε όλα τα ρεκόρ, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί στο 1,15% και σε νέα ιστορικά χαμηλά με πτώση άνω του 3% από χθες, ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 156 μ.β.

Μεγαλύτερη η άνοδος για τα πενταετή ελληνικά ομόλογα με την απόδοσή τους να υποχωρεί στο 0,396% με πτώση άνω του 11%.

Γενικότερα η διεθνής αγορά ομολόγων κινείται ανοδικά στον απόηχο της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια. Για μια ακόμη φορά τα ελληνικά ομόλογα αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές, συνεχίζοντας το ράλι στο οποίο επιδίδονται τους τελευταίους μήνες.

Θετικά λειτουργεί στην ελληνική αγορά ομολόγων η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η αναβάθμιση της S&P, η οποία φέρνει τη χώρα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα και οι προσδοκίες πως αύριο και η DBRS θα επιβεβαιώσει τη θετική πορεία της οικονομίας και της χώρας γενικότερα.

Αξίζει να αναφερθεί πως η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι λίγο υψηλότερη από του αντίστοιχου ιταλικού, με την Capital Economics σε έκθεσή της να επισημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου, το spread να καταστεί αρνητικό, δεδομένης της συγκριτικά χαμηλής ανάπτυξης στην Ιταλία, της δυναμικής του χρέους και του μεγαλύτερου πολιτικού ρίσκου.

O οίκος επισημαίνει ότι η ελληνική ανάπτυξη είναι ισχυρότερη στην Ελλάδα από ότι στην Ιταλία και ότι η «ψαλίδα» αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω.

Παράλληλα, το ελληνικό χρέος είναι σε πτωτική τροχιά, σε αντίθεση με αυτό της Ιταλίας, τη στιγμή που τα πολιτικά ρίσκα στη γειτονική χώρα ενισχύονται.

Ως εκ τούτου δεν αποτελεί έκπληξη που το spread των ιταλικών με τα ελληνικά ομόλογα μειώθηκε στις 12 μονάδες αυτή την εβδομάδα, στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε η κρίση, με τον οίκο να θεωρεί ότι θα μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Η πρόβλεψη του οίκου είναι ότι το spread θα μηδενιστεί έως τα τέλη του έτους και θα καταστεί αρνητικό από το 2020, σημειώνοντας ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη κάτι τέτοιο να συμβεί νωρίτερα.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις διεθνών οίκων για την Ελλάδα.

Η Moοdy’s αποτιμά θετικά την πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον οίκο η χώρα δανείστηκε η χώρα θα εξοικονομήσει περίπου 70 εκατ. ευρώ από την κίνηση ή περίπου 1,2% από τα κόστη για τόκους.

Η Bank of America – Merrill Lynch ξεκινά εκ νέου την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι οι θετικές εξελίξεις στα macro και στο ρυθμιστικό επίπεδο έχουν βελτιώσει τη δυνατότητα μείωσης των δεικτών NPEs χωρίς νέα κεφαλαιακή ένεση, όπως έχει φανεί από τις μέχρι τώρα εξαιρετικές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο θα χρειαστεί όλοι οι εγχώριοι και εξωτερικοί παράγοντες να κινούνται συνεχώς προς τη σωστή κατεύθυνση.

cnn

Περισσότερα Άρθρα...