Μετά την ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που αναβαθμίζει τον ενεργειακό και γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην Μεσόγειο και την Ευρώπη, έρχονται παραχωρήσεις «οικοπέδων» σε Ιόνιο και Κρήτη αλλά και για νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Ιωάννινα, Πατραϊκό κόλπο και Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

Με τους ειδικούς να μιλούν για το ενδεχόμενο να υπάρχουν στο τρίγωνο μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ κοιτάσματα ικανά να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης για αρκετά χρόνια, η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί ότι θα συνεχιστεί η γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας στο μέλλον.

Εξάλλου, οι εξελίξεις στην ενέργεια αποτέλεσαν θέμα συζήτησης μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Αντώνη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο, ενώ την Πέμπτη υπογράφτηκε και το Τριμερές Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα της ενέργειας (Ενεργειακές Υποδομές, Έρευνα και Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φυσικοί Πόροι), της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης υδατικών πόρων.

Η συμφωνία αυτή που έγινε με τις ευλογίες της Ουάσινγκτον αναβαθμίζει σημαντικά το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και της Ευρώπης.

Μιλώντας στο Mega, o χημικός μηχανικός Δρ. Ηλίας Κονοφάγος δήλωσε ότι υπάρχουν μελέτες και από το Ινστιτούτο Γεωλογικών ερευνών των ΗΠΑ που δείχνουν την πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων στο χώρο ανάμεσα στην Κύπρο, το Ισραήλ, την Κρήτη και την Αίγυπτο και για αυτό μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Από την άλλη, ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνών του ΙΔΙΣ είπε ότι ο ρόλος της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη αρχικά ως διαμετακομιστή και αργότερα και ως παραγωγού ενδέχεται να αποδειχτεί καθοριστικός.

Πρόσθεσε ότι οι προβλέψεις για την Ελλάδα αποδυναμώνουν το μονοπώλιο της Τουρκίας και δημιουργούν μία πιο αξιόπιστη εναλλακτική για τη μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη, αν και επεσήμανε ότι το στάδιο είναι εξαιρετικά πρώιμο για να αξιολογηθούν με ασφάλεια οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας.

Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, αναμένεται ως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των στοιχείων από τις έρευνες του Nordic Explorer στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Όπως είπε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης στο Mega, η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος ώστε μέσα στο 2014 να προχωρήσει ένα μεγάλο πακέτο παραχωρήσεων για όλο το Ιόνιο και την περιοχή νότια της Κρήτης, προκειμένου όπως είπε η μισή θαλάσσια περιοχή της χώρας να δοθεί προς αξιοποίηση προς όφελος του ελληνικού λαού.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο θα κατατεθούν για κύρωση από τη Βουλή οι συμβάσεις για τις έρευνες σε Ιωάννινα και Πατραϊκό κόλπο, ενώ το ΥΠΕΚΑ αναζητά κοινά αποδεκτή λύση για τις έρευνες στο Κατάκολο.

Ακόμα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον στο ΥΠΕΚΑ για έρευνες και σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτός από αυτές που ήδη είναι στο τραπέζι των συζητήσεων, που σύμφωνα με το Mega θα αφορούν περιοχές της Βορείου Ελλάδας.

Τέλος, η σημασία της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου και της Ευρώπης αλλά και η γεωστρατηγική της αναβάθμιση αποτυπώνεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και στην διοργάνωση το φθινόπωρο στην Αθήνα του μεγαλύτερου συνεδρίου πετρελαϊκών εταιρειών και επιστημόνων στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε ο Γ.Μανιάτης, όπου εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο θα συζητήσουν ενεργειακά θέματα που αφορούν την Μεσόγειο, την Κασπία, τη Μαύρη Θάλασσα αλλά και την Ανατολική Ευρώπη.

ρεπορτάζ: Πάνος Τουμάσης, 7μερες, mega

iliovasilema oia cnn

Την Οία Σαντορίνης, αναφέρει το CNN, ως το μέρος στο οποίο οι τουρίστες μπορούν να θαυμάσουν ένα από τα 10 καλύτερα ηλιοβασιλέματα στον κόσμο!

Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει τα εξής:

Η πόλη της Οια που βρίσκεται στην κορυφή του ηφαιστειακού λόφου είναι ένας γνωστός προορισμός για το ηλιοβασίλεμα.

Το πορώδες ηφαιστειακό πέτρωμα, σε συνδυασμό με το λευκό και το μπλε των σπιτιών, που υποστηρίζεται από ένα κρύσταλλο Αιγαίο, δημιουργούν για τους ταξιδιώτες μία από τις πιο φωτογραφημένες σκηνές του κόσμου.

Ανθρωποι συρρέουν το απόγευμα σε κάθε εστιατόριο, γωνία και σχισμή κατά μήκος του γκρεμού περιμένοντας να δουν εκεί τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα.

hellicocysstis

Ένα απολιθωμένο πλάσμα σε σχήμα τσιγάρου, το οποίο έζησε πριν 520 εκατομμύρια χρόνια ανακαλύφθηκε στο Μαρόκο.

Το νέο είδος, με την επιστημονική ονομασία Helicocystis moroccoensis, κατατάσσεται βάσει των χαρακτηριστικών του στα πιο πρώιμα εχινόδερμα, κατηγορία που περιλαμβάνει τους αχινούς και τους αστερίες.

Το Helicocystis moroccoensis ήταν εξαιρετικά συμμετρικό και μπορούσε να αλλάξει το σχήμα του σώματός τους από λεπτό και μακρύ σε κοντόχοντρο.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μεταβατικό ζώο που θα μπορούσε να βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς εξελίχθηκαν τα πρώτα εχινόδερμα.

Κάμβρια έκρηξη

Το 2012 παλαιοντολόγοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ. Άντριου Σμιθ, ανακάλυψαν το απολίθωμα κατά τη διάρκεια εκσκαφών στην οροσειρά του Αντι-άτλαντα στο Μαρόκο.

Το περίεργο πλάσμα ζούσε στην υπερήπειρο Γκοντβάνα όταν σημειώθηκε η Κάμβρια έκρηξη, που προκάλεσε τεράστιες αλλαγές στα είδη που ζούσαν σε ξηρά και θάλασσα.

Το Helicocystis moroccoensis είχε κυλινδρικό σώμα που έφτανε σε ύψος τα 4 εκατοστά. Το στόμα του ήταν στην κορυφή του σώματός του και ο σκελετός του αποτελούνταν από ασβεστίτη.

Στην περιοχή των ερευνών εντοπίστηκαν και άλλα εχινόδερμα, άλλα εντελώς ασύμμετρα και άλλα με διμερή συμμετρία, κάτι που καταδεικνύει ότι τη συγκεκριμένη περίοδο τα είδη είχαν περάσει σε φάση δραματικής διαφοροποίησης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

econews

keratsini anaplasi

Νέα πνοή θα δώσει στο Κερατσίνι και στην Δραπετσώνα, η σχεδιαζόμενη ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου των δύο περιοχών, στα πρότυπα τού Φαληρικού Δέλτα.

Συνολικά 640 στρέμματα, αναμένεται να αποκτήσουν, εκτός από πράσινο, πολιτιστικές, αλλά και εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Υπό συζήτηση είναι ακόμα και η δημιουργία πίστας για Φόρμουλα1.

Επόμενα βήματα είναι να ολοκληρωθούν οι προτάσεις από τους εμπλεκόμενους στο χώρο ιδιοκτήτες, προκειμένου να επιλεγεί η καλύτερη λύση, που θα είναι ελκυστική στον μελλοντικό επενδυτή που θα αναλάβει το έργο.

elliniko egkataleipsi restaurant

Δώδεκα χρόνια μετά την παύση λειτουργίας του και εννέα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες  της Αθήνας, η πλήρης εγκατάλειψη είναι εμφανής απ' άκρη σ' άκρη στις αχανείς εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου.

elliniko egkataleipsi

Η αξιοποίηση όμως δεν έχει έρθει.

Το οδοιπορικό των ΝΕΩΝ στο Ελληνικό κατέγραψε ερειπωμένα κτίρια, σκουπίδια, παρατημένα οχήματα της Ολυμπιακής, απέραντες εκτάσεις με τσιμέντο, χώρους με πράσινο άλλοτε, που τώρα έχουν γεμίσει ξερόχορτα και σκουπίδια.

Ειδικά τις πρωινές ώρες το πρώην αεροδρόμιο θυμίζει πόλη-φάντασμα: πολύ δύσκολα θα δει κανείς πολίτες να κάνουν περίπατο ή να χρησιμοποιούν για άθληση τους χώρους.


 

 

 

 

 
elliniko egkataleipsi 1
 
tanea

fedenature

Ο Υμηττός αποτελεί τη μοναδική δασική περιοχή της Ελλάδος που έχει ενταχθεί στο Δίκτυο της FEDENATUR (Eυρωπαϊκή Oμοσπονδία των Mητροπολιτικών και Περιαστικών Φυσικών και Αγροτικών Περιοχών) μετά την προσχώρηση του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) αλλά και της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών.

Η ένταξη του ΣΠΑΥ στη FEDENATUR τον Ιούνιο του 2012, με πρωτοβουλία του Προέδρου του Συνδέσμου, Νίκου Χαρδαλιά, Δήμαρχου Βύρωνα, είχε ως αποτέλεσμα να αποφασίσουν τα μέλη της, ομόφωνα, την πραγματοποίηση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της, της σημαντικότερης ημερίδας της αλλά και μιας τεχνικής επίσκεψης στην Ελλάδα για πρώτη φορά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΠΑΥ οργάνωσε επισκέψεις των ξένων επισήμων στον Υμηττό στα όρια των Δήμων Βύρωνα, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Καισαριανής και Παπάγου-Χολαργού.

Συγκεκριμένα, στις 7 Ιουνίου, τα μέλη επισκέφτηκαν τα πυροφυλάκια των εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας δασοπυρόσβεσης Βύρωνα και Γλυφάδας ενώ η εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας Παπάγου-Χολαργού (ΔΑΠΑΧΟ) τους ξενάγησε στην περιοχή Αγίας Ελεούσας Παπάγου.

Ο Πρόεδρος της FEDENATUR Sliman Tir τόνισε ότι το γεγονός ότι Δήμοι-μέλη του ΣΠΑΥ διαθέτουν εκπαιδευμένες εθελοντικές ομάδες τουλάχιστον 60 ατόμων που υποστηρίζονται υλικοτεχνικά από τον Σύνδεσμο και συντονίζονται επιχειρησιακά από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, είναι αξιοθαύμαστο.

Επισκεπτόμενοι το βουνό με στελέχη του ΣΠΑΥ, οι ξένοι επίσημοι εξέφρασαν την έκπληξη τους για τους περιορισμούς που βάζει η ελληνική νομοθεσία στην αυτονομία του Συνδέσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Εμείς δεν χρειαζόμαστε άδειες για αυτονόητα πράγματα όπως ο καθαρισμός των δασών μας και οι κλαδεύσεις δένδρων. Σε αντίθεση με τον ΣΠΑΥ, διαχειριζόμαστε τον προϋπολογισμό μας ελεύθερα χωρίς προληπτικό έλεγχο από το κράτος» τόνισαν οι εκπρόσωποι των γαλλικών πάρκων.

Τέλος, τα μέλη της FEDENATUR είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ορισμένες από τις ομορφιές του Υμηττού όπως το αισθητικό δάσος και το Μοναστήρι Καισαριανής, όπου ξεναγήθηκαν σε συνεργασία με τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών καθώς και τη λίμνη Βουλιαγμένης, όπου τους παράθεσε δείπνο ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Σπυράγγελος Πανάς.

perivallon

Η «Πράσινη Ανάπτυξη» αποτελεί λύση; Μήπως οι συνθήκες επιβάλλουν την ανάγκη δημιουργίας μιας άλλης οικονομίας που να διασφαλίζει βιωσιμότητα, ισότητα και σταθερότητα;

Το 3ο τεύχος της περιοδικής έκδοσης του Ευρωπαϊκού Πράσινου Ιδρύματος εστιάζει στην ανίχνευση του τύπου οικονομίας που απαιτεί η μετα-αναπτυξιακή εποχή.

Οι απαντήσεις στη παραπάνω προβληματική είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και το μέλλον της. Η θεματολογία της εκδήλωσης βασίζεται στο περιεχόμενο του 3ου τεύχους της περιοδικής έκδοσης του Ευρωπαϊκού Πράσινου Ιδρύματος, «Πέραν της Ανάπτυξης και της Αποανάπτυξης», και φιλοδοξεί να βάλει στο ίδιο τραπέζι διεθνείς ειδικούς σε μια συζήτηση γύρω από το καταλληλότερο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό μοντέλο για την χώρα. Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Απριλίου 2013, στις 18.00 - 21.00 μ.μ, στο Πνευματικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Αθήνα (Σταθμός ΗΣΑΠ Θησείο). Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Επιθυμητή η προ - κράτηση στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,

Πληροφορίες: 210 3242861, 6937242120

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

18.00-18.15      Εισαγωγή

18.15 - 19.45   «Από την Ανάπτυξη στην Αποανάπτυξη: προοπτικές για την αλλαγή του οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού μοντέλου στην Ελλάδα»

Mauro Bonaiuti, Συνιδρυτής της Ιταλικής Ένωσης για την Αποανάπτυξη

Mary Mellor, Επίτιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Τεχνών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Northumbria, Newcastle

Valter Bonan, Ακτιβιστής στο χώρο της συμμετοχικής δημοκρατίας και της προστασίας των φυσικών πόρων

Igor Matutinovic, Οικονομολόγος στο πεδίο των οικολογικών οικονομικών - PhD Πανεπιστημίου Ζάγκρεμπ

Την συζήτηση συντονίζει ο Σταύρος Αγογλωσσάκης, αντιπρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου.

Περισσότερα Άρθρα...