poeota diamrtyria

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) καλεί όλους τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμμετάσχουν στην 24ωρη Απεργιακή Κινητοποίηση, της Πέμπτης 7 Απριλίου 2016 «και να διατρανώσουν μαζί με όλους τους υπαλλήλους στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα την αντίθεσή τους στην διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. κατόπιν εντολής των δανειστών», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην ανακοίνωσή της.

Μαζικά και ενωτικά καλούνται επίσης να δώσουν το παρώνν στο Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11.00 το πρωί, όπως επίσης και σε άλλες Συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε άλλες πόλεις της Χώρας.

«Στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα στη συγκυβέρνηση και στην τρόικα ότι οι εργαζόμενοι του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα δεν θα δεχθούν την "αντιασφαλιστική" μεταρρύθμιση», προσθέτει και συνεχίζει:

«Περιλαμβάνει μέτρα-σφαγείο που όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσουν τα οξυμένα προβλήματα και να αποτρέψουν την κατάρρευση των Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά θα την επιτείνουν, διαλύοντας ό,τι έχει μείνει μέχρι σήμερα όρθιο. Κι αυτό, ταυτόχρονα με τη πλήρη εξαθλίωση των ασφαλισμένων, αφού οι συντάξεις, μετά από πολλές περικοπές τώρα θα μετατραπούν σε φιλοδώρημα. Το προδίδει αυτό το ποσό του 1,8 δις ευρώ που προβλέπεται για περικοπές από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Και υπάρχει συνέχεια. Η βίαιη μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη "μεταρρύθμιση" της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. που συνεχίζει την πολιτική λιτότητας των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έρχεται να προστεθεί στους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς Νόμους (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, Λοβέρδου, κ.λπ.), να αυξήσει τα όρια ηλικίας στα 67 χρόνια (ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας), να αυξήσει τις εισφορές για την περίθαλψη στους ήδη συνταξιούχους καθώς και να μειώσει περαιτέρω τις παροχές σε όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, νυν και μελλοντικών. Αποφάσισαν τη νέα περικοπή (κατά 32,5%) του μερίσματος του Μ.Τ.Π.Υ.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για να ανατρέψουν τη μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. και των δανειστών, να αποτρέψουν τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και να εμποδίσουν την παράδοσή της στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Τώρα είναι η ώρα του δυναμικού αγώνα. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν πώς δεν υπάρχει περιθώριο για δεύτερες σκέψεις. Ή ανατρέπονται τα σχέδια της συγκυβέρνησης και της τρόικα ή μπαίνει ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση που αν περάσει η μεταρρύθμιση θα αποτελεί πλέον προνόμιο για τους λίγους».

eurogroup

Νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκαλεί, σύμφωνα με το γερμανικό κρατικό δίκτυο ZDF, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται και ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε νέο αίτημα παράτασης του προγράμματος για μια εβδομάδα στους ηγέτες.

Στη Σύνοδο θα αντιπροταθεί στον Αλέξη Τσίπρα η υποβολή αιτήματος για νέο πρόγραμμα μιας και το παλιό τα έχει ήδη λήξει. Υπ αυτό το πρίσμα οι διαβουλεύσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν άμεσα και να υπάρξει και προκαταβολική στήριξη.

Αυτό ήθελαν και οι χθεσινές πληροφορίες ως κίνηση της Άνγκελα Μέρκελμετά την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον αμερικανικό παράγοντα.

Οι πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση εντάθηκαν σήμερα στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τον Μπαράκ Ομπάμα, για την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μη έγκαιρη καταβολή των δόσεων 1,7 δισ. προς το ΔΝΤ δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός, ούτε χρεοκοπία και συνεπώς δεν υπάρχουν γεγονότα που θα πυροδοτούσαν σκληρότερη στάση από τους δανειστές και την ΕΚΤ, ενώ δεν υπάρχει και λόγος για υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων.

Το κλίμα είχε αρχίσει να βελτιώνεται, στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο από χθες, ενώ σήμερα ενδεικτική της προσπάθειας γεφύρωσης του χάσματος άμεσα ήταν η ανακοίνωση της Κριστίν Λαγκάρντ, όπου η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ θέτει επί τάπητος νέα πρόταση και επισημαίνει ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει άμεσα.

Μετά την επικοινωνία σε επίπεδο κορυφής ανάμεσα στον αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου είχε εκ νέου επικοινωνία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Μισέλ Σαπέν καλώντας τους να γίνει η ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, συμπεριλαμβανομένου και της ελάφρυνσης του χρέους. Επικοινωνία για τον ίδιο λόγο είχε και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το ZDF η Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το βράδυ.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, 31 Ιουνίου, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας και επομένως, από την Τετάρτη, 1 Ιουλίου, η χώρας θα βρίσκεται εκτός προγράμματος.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλλει νέο αίτημα βοήθειας προς τον ESM και το ΔΝΤ μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, σχεδιασμό ρεαλιστικό και ικανό να πυροδοτήσει τη δυναμική αναδιάρθρωσης του χρέους και επίτευξης νέας συνολικής συμφωνίας με χρηματοδότηση.

madata

espa1

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα τον νέο ΕΣΠΑ της Ελλάδας. Είναι το 3ο ΕΣΠΑ που εγκρίνεται (μετά από αυτά της Γερμανίας και της Δανίας) και γι' αυτό ο Επιτροπος Hahn προχώρησε σε δηλώσεις στις Βρυξέλλες στις 2.00 μμ ώρα Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε μήνυμα, μέσω του Επιτρόπου Hahn, στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την πολύ καλή δουλεία που έχει κάνει η Ελλάδα στο νέο ΕΣΠΑ.

Πέραν από τους πανηγυρισμούς, ωστόσο, η γρήγορη έγκριση του ΕΣΠΑ έχει και πρακτική σημασία. Σημαίνει ότι για πρώτη φορά οι δράσεις του προγράμματος θα ξεκινήσουν άμεσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απορρόφηση κονδυλίων. Μέσα στο τρέχον έτος θα προκηρυχθούν προγράμματα για την ανεργία και το «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον».

Το ελληνικό ΕΣΠΑ είναι το τρίτο πρόγραμμα μεταξύ των «28» που εγκρίνει η Κομισιόν (μετά της Δανίας και της Γερμανίας), γεγονός που όπως σημείωσε ο υπουργός είναι αποτέλεσμα αφενός της έγκαιρης προετοιμασίας, που ξεκίνησε ενάμιση χρόνο πριν και αφετέρου της καλής συνεργασίας και διαβούλευσης με τις 13 περιφέρειες, τα υπουργεία και τις υπηρεσίες της ΕΕ. Η έγκριση του προγράμματος, συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ δίνει το πράσινο φως για την έναρξη των προκηρύξεων οι οποίες μέσα στη χρονιά, όπως ανακοινώθηκε, θα αφορούν:

-Απασχόληση-εκπαίδευση-κατάρτιση νέων.

-Ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, κ.α.)

-Αντιμετώπιση της φτώχειας

-Υποστήριξη ανέργων για δημιουργία επιχειρήσεων

-Επιταγές (vouchers) για πρόσληψη νέων ανέργων

-Απασχόληση ανέργων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας

-Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών (συνέχιση του προγράμματος Εξοικονομώ κατ' Οίκον).

«Οι δράσεις θα ακολουθήσουν αμέσως, χωρίς τις καθυστερήσεις που είχαμε σε όλα τα προηγούμενα προγράμματα», τόνισε ο υπουργός. Τα προγράμματα για κοινωνικού χαρακτήρα (για την ανεργία, τη φτώχεια, κλπ.) θα είναι εμπροσθοβαρή, δηλαδή το μεγαλύτερο τμήμα των κονδυλίων θα διοχετευθεί στην κοινωνία κατά τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του προγράμματος οπότε τα κοινωνικά προβλήματα είναι περισσότερο οξυμένα λόγω της κρίσης. Θα ακολουθήσει η επίσημη υποβολή στην Ε.Ε. για έγκριση των επιμέρους επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των επιχειρησιακών προγραμμάτων και οι δράσεις που θα ενισχυθούν έχουν ως εξής:

1. Επιχειρηματικότητα - Ανταγωνιστικότητα - Καινοτομία

 Προϋπολογισμός: 4,55 δισ. ευρώ Το μεγαλύτερο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ,απορροφά το 25 % των πόρων.

Εννέα τομείς προτεραιότητας που προέκυψαν από μελέτες του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ και της McKinsey: Τουρισμός, Αγροδιατροφικός τομέας, Logistics, Περιβαλλοντική Βιομηχανία, Φάρμακα-Υγεία, Παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Δημιουργικές Βιομηχανίες και πολιτισμός.

Ενισχύσεις για: εξαγωγικές επιχειρήσεις, πιστοποίηση (branding) αγροδιατροφικών προϊόντων, νέες επιχειρήσεις από νέους-γυναίκες, τουριστική προβολή, εξοικονόμηση ενέργειας, ανακύκλωση - αξιοποίηση αποβλήτων, καινοτομία

2. Μεταρρύθμιση του Δημοσίου

Προϋπολογισμός: 0,5 δισ. ευρώ.

Δράσεις: Παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες, εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης, αξιολόγηση ανθρώπινου δυναμικού, αναβάθμιση ΟΤΑ Α' και Β΄ Βαθμού, Αναδιοργάνωση δομών και λειτουργίας, Δράσεις διαχείρισης της μετανάστευσης, Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Υγείας

3. «Περιβάλλον-Μεταφορές»

Προϋπολογισμός: 4,2 δισ. ευρώ.

Δράσεις: Ολοκλήρωση Διευρωπαϊκού οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Έργα αεροδρομίων, λιμενικά έργα, Διαχείριση αποβλήτων, Νέες υποδομές αλλά και ολοκλήρωση έργων του προηγούμενου ΕΣΠΑ

4. Εκπαίδευση-Κατάρτιση-Απασχόληση

Προϋπολογισμός: 2,5 δισ. ευρώ.

Αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του ΕΚΤ στο ΕΣΠΑ από 25% σε 31%

Δράσεις: Κατάρτιση-βελτίωση δεξιοτήτων, Κουπόνια ανέργων, Βρεφονηπιακοί σταθμοί, Εκσυγχρονισμός ΟΑΕΔ, Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για νέους, γυναίκες , μακροχρόνια άνεργους, Καινοτόμα προγράμματα για την ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, Σύνδεση της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης με την αγορά εργασίας, Μείωση πρόωρης εγκατάλειψης σχολείου, Απασχόληση νέων

5. Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Προϋπολογισμός: 5,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,5 δισ. ευρώ μέσω ΠΕΠ

-Επενδύσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και παραγωγικότητας του αγροδιατροφικού συστήματος και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων

-Στήριξη των παραγωγών προϊόντων με συγκριτικό πλεονέκτημα και εξαγωγικό χαρακτήρα,

-Στήριξη επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορία αγροτικών προϊόντων

-Στήριξη των νέων γεωργών για τη δημιουργία βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων

-Διαφοροποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο,

-Υποστήριξη πιλοτικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, προϊόντων και τεχνολογιών στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων

6. Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας

Προϋπολογισμός (εκτιμώμενο ποσό) 333 εκατ. ευρώ

-Επενδύσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στο σύνολο των κλάδων του τομέα (αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, εμπόριο και μεταποίηση),

-Ενίσχυση των υδατοκαλλιεργειών για την παραγωγή ειδών με εμπορική αξία

-Προώθηση της καινοτομίας σε όλη την αλυσίδα αξίας του τομέα της αλιείας

-Βελτίωση της οργάνωσης των αγορών προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Δεκατρία Περιφερειακά Επιχειρησιακά

Προϋπολογισμός: 6,75 δισ. ευρώ.

Αύξηση του ποσοστού των ΠΕΠ στο συνολικό πρόγραμμα από 22% στο 35%.

-Ξεχωριστό πρόγραμμα για κάθε Περιφέρεια (ΠΕΠ) ΜΟΝΟ για ΕΤΠΑ και ΕΚΤ

-Όλες οι Περιφέρειες θα διαχειριστούν περισσότερους πόρους σε σχέση με το σημερινό πρόγραμμα

-Έμφαση σε αναπτυξιακά έργα αλλά και επιχειρηματικότητα, κοινωνικές δράσεις

-Πολυτομεακά και πολυταμειακά προγράμματα

elliniko anat aer

Τη μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Νίκος Γαλανός, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η πιθανή ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης της Ελληνικό Α.Ε. από το ΤΑΙΠΕΔ, με την αξιολόγηση μίας μόνο προσφοράς στην τελική φάση του διαγωνισμού, πρέπει να εξεταστεί επισταμένως από τη Δικαιοσύνη.

Και αυτό γιατί τα πραγματικά περιστατικά δείχνουν πως καθόλου τυχαία και φυσιολογική δεν είναι η ακύρωση ή η αποχώρηση από τον σχετικό διαγωνισμό άλλων επενδυτικών ομίλων, καθώς και η επιλογή του συγκεκριμένου ομίλου εντέλει».

Δύο θέματα προκύπτουν που χρήζουν άμεσης διερεύνησης:

♦ Οι πράξεις και οι πιθανές παραλείψεις από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, που σχετίζονται με όλες τις φάσεις διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού.

♦  Η πιθανή βλάβη που θα υποστεί τελικώς το ελληνικό Δημόσιο, λόγω των πράξεων και των παραλείψεων και κυρίως λόγω του εκ των πραγμάτων εξοστρακισμού των ενδιαφερομένων, πράγμα που μηδένισε τον ανταγωνισμό στη διαδικασία.

Η προκήρυξη

Τα βασικά περιστατικά που παρατίθενται στη μηνυτήρια αναφορά είναι τα εξής:

1 «Στο ΤΑΙΠΕΔ, το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου ορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, είχε διοριστεί ως διευθύνων σύμβουλος έως τις 10 Αυγούστου 2012 ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος. Ο ως άνω διευθύνων σύμβουλος, όπως προκύπτει και από τις αρμοδιότητες που απορρέουν από το ισχύον καταστατικό του ΤΑΙΠΕΔ, διηύθυνε τις σχετικές διαδικασίες πώλησης των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. Ήτοι την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, την ενημέρωση των επενδυτών, την αξιολόγηση των ενδιαφερομένων κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού (εκδήλωσης ενδιαφέροντος) και τέλος τη σύνταξη του τελικού και δεσμευτικού καταλόγου των επενδυτικών ομίλων που θα είχαν δικαίωμα συμμετοχής στη δεύτερη φάση (δεσμευτικές προσφορές)».

2 «Όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση της 17.04.2012 του ΤΑΙΠΕΔ, προέκυψε “ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εννέα συνολικά επενδυτικών ομίλων”. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών ήταν και όμιλοι με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και εμπειρία. Φημολογείται δε ότι μεταξύ αυτών ήταν ο γνωστός επενδυτής D. Trump, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί, αφού υπάρχει πλήρης αδιαφάνεια στη διαδικασία. Στην ίδια ανακοίνωση, με δήλωση του Κ. Μητρόπουλου, επισημαίνεται ότι:

“Η συμμετοχή ισχυρών ομίλων σε ένα σύνθετο και μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό έργο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Πρόκειται πιθανότατα για το μεγαλύτερο έργο οικιστικής ανάπλασης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και είναι στρατηγικής σημασίας για την Αθήνα και την Ελλάδα. Η αξιοποίηση του Ελληνικού μπορεί να ενισχύει το ΑΕΠ της χώρας κατά 0,3% κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της κατασκευής και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία. Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την απόκτηση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. αποδεικνύει ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη έμπειρων επενδυτών στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Απαιτείται ισχυρή βούληση και η συνεργασία όλων για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου”.

Τέλος το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει ότι “σύντομα θα ανακοινώσει τα ονόματα των ενδιαφερομένων επενδυτών, που ικανοποιούν τα κριτήρια συμμετοχής για τη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας”. Με απόφασή του μετά από έναν περίπου μήνα, απέκλεισε τους 5 από τους 9 ενδιαφερόμενους. Μεταξύ αυτών που απέμειναν είναι η Qatari Diar, η οποία τελικώς απεχώρησε στη συνέχεια, αλλά και η Lamda Development του ομίλου Λάτση.

Παραμένει άγνωστο με ποια κριτήρια έγινε ο αποκλεισμός των πέντε άλλων ομίλων, καθώς και η κατάληξη ένστασης η οποία φημολογείται ότι κατετέθη κατά της εταιρείας του ομίλου Λάτση, διότι δεν πληρούσε τον σχετικό όρο του διαγωνισμού για εμπειρία κατασκευής έργου προϋπολογισμού 700 εκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον».

3 «Σημαντικό θέμα είναι η διερεύνηση της προγενέστερης θέσης του Κ. Μητρόπουλου πριν από τον διορισμό του στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και ιδιαίτερα στο κεντρικό πόστο του διευθύνοντος συμβούλου. Ενδεχομένως δε και της πιθανής παράλληλης εργασιακής του θέσης με αυτήν του διευθύνοντος συμβούλου.

Συγκεκριμένα ο κ. Κ. Μητρόπουλος ήταν υψηλόβαθμο κεντρικό στέλεχος των εταιρειών του ομίλου Λάτση. Πιο συγκεκριμένα, πριν αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο, διετέλεσε εκτελεστικός πρόεδρος της Eurobank EFG Equities ΑΕΠΕΥ και επικεφαλής Επενδυτικής Τραπεζικής και Private Equity του ομίλου Eurobank EFG. Υπήρξε ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Kantor Α.Ε., εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, στην οποία ο όμιλος Λάτση διαθέτει το 35% των μετοχών».

4 «Η πιθανή ολοκλήρωση της ως άνω διαγωνιστικής διαδικασίας με έναν εν τέλει “προσφέροντα” δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά προς διερεύνηση, όταν την ίδια χρονική περίοδο αντίστοιχη εταιρεία συμφερόντων του Ομίλου Λάτση μετέχει και στη διαγωνιστική διαδικασία από το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, από την οποία όμως απεχώρησε τελικώς πριν από την υποβολή της δεσμευτικής προσφοράς, παρόλο που είχε επιλεγεί.

Ο ενδελεχής έλεγχος πρέπει να γίνει με βάση σχετικές διαρροές γα “αμοιβαίες αποχωρήσεις” από τους δύο διαγωνισμούς τόσο του Ελληνικού όσο και του Αστέρα Βουλιαγμένης. Η έρευνα οφείλει να διερευνήσει τις όποιες ενδεχόμενες κοινές επιχειρηματικές σχέσεις των δεκάδων funds που ανακηρύχθηκαν τελικώς ως “προτιμητέων επενδυτών” για τον Αστέρα Βουλιαγμένης και αντίστοιχων funds που αποχώρησαν από την τελική φάση του διαγωνισμού για την πώληση του Ελληνικού».

5 «Τέλος, σημαντικό στοιχείο της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι το προσφερόμενο εν τέλει τίμημα, από τη στιγμή μάλιστα που επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου, μετά από σύσκεψη των αρμοδίων παραγόντων, διατυπώθηκε η είσπραξη 5 δισ. ευρώ από την πώληση του Ελληνικού. Το Ελληνικό Δημόσιο πωλεί περιουσιακά στοιχεία, τα οποία πρώτα εκχωρεί στο ΤΑΙΠΕΔ, για να εισπράξει το βέλτιστο τίμημα, ώστε να αποπληρώσει μέρος του δημοσίου χρέους. Άρα και η όλη διαδικασία πώλησης πρέπει να κατατείνει στο υψηλότερο δυνατό τίμημα. Οποιαδήποτε διαδικασία, που από αμέλεια ή δόλο υπονομεύει αυτόν τον στόχο, αντιβαίνει απολύτως στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».

ποντικι

grexit austerity

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη φαίνεται ότι - εκτός από ρεαλιστικό ενδεχόμενο - μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά απ'ότι περιμένουν κάποιοι αφού εκτός από την ελληνική κυβέρνηση για το ενδεχόμενο ετοιμάζεται και οι Γερμανοί:

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Europolitics, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοίμαζε έκθεση με τις συνέπειες της αποχώρησης της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ.

Συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας Κλάους Βέλε είχε ζητήσει την σύνταξη σχετικής έκθεσης τον Φεβρουάριο, κατά τη συνεδρίαση των γενικών διευθυντών της Επιτροπής.

Ωστόσο, η σύνταξη της εν λόγω έκθεσης διακόπηκε έπειτα από παρέμβαση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς όταν έλαβε ενημέρωση από το Βερολίνο ότι τα πράγματα κάθε άλλο παρά θετικά θα ήταν για την ευρωπαϊκή οικονομία σε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ μόλις πληροφορήθηκαν οι ΗΠΑ το περιεχόμενο της έκθεσης (ακολούθησε και ανάλογη ενημέρωση από την Αθήνα ότι η Ελλάδα θα πορχωρήσει στην έκδοση εθνικού νομίσματος αν δεν είχε αποτέλεσμα το χθεσινό Eurogroup) με την Ουάσιγκτον να αντιδρά βίαια και Αμερικανό αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να θέτει το ερώτημα στον συντάκτη της έκθεσης "Θέλετε να στείλετε την Ελλάδα στην αγκαλιά της Ρωσίας;".

Με αφορμή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των οπαδών της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε σχετικά:
«Η αποκάλυψη είναι πολύ σοβαρή και δείχνει του παιχνίδια που ορισμένοι κύκλοι επιχειρούν σε βάρος της χώρας, αλλά και της σταθερότητας της Ευρωζώνης.

Η διοίκηση του Ευρωκοινοβουλίου και πρωτίστως ο ΓΓ του, οφείλουν να τηρούν αυστηρή πολιτική ουδετερότητα, μακριά από πολιτικά παιχνίδια, ερήμην των αρμόδιων θεσμών και των προβλεπομένων διαδικασιών.

Ζητώ με επιστολή μου, η οποία θα αποσταλεί αύριο, από τον πρόεδρο κ. Σουλτς, υπεύθυνη πληροφόρηση. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και χρήζει άμεσης και πλήρους διαλεύκανσης».

Πάντως η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου μπορεί να είναι γεγονός και να ανοίξει την Πέμπτη η κάνουλα της ΕΚΤ, όπως μετέδωσε το Reuters και ανέδειξε στην Ελλάδα το defencenet.gr, αλλά μια συμφωνία εpέκτασης του Μνημονίου με όποιο όνομα και να του δώσουν είναι πολύ δύσκολο να περάσει από την ελληνική Βουλή χωρίς να διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να μην γίνει πράξη ο σχεδιασμός του Βερολίνου με κυβέρνηση "εθνικής ενότητας. Περίπου 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν κάτι τέτοιο...

defencenet

mutzisko

Με δύο σφαίρες στην καρδιά σκότωσαν άγνωστοι τον Αλεξάντρ Μουζίτσκο, ηγέτη του "Δεξιού Τομέα" στην Ουκρανία, στην πόλη Ronvo στην Δυτική Ουκρανία.

O Ουκρανός βουλευτής Aleksandr Doniy εγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook : "Το αυτοκίνητό του είχε αποκοπεί από δύο άλλα αυτοκίνητα. Το έσυραν και τον τοποθέτησαν πάνω σε αυτά τα αυτοκίνητα. Στη συνέχεια τον πέταξαν στο έδαφος, του έδεσαν τα χέρια πίσω από την πλάτη και τον σκότωσαν με δυο βολές στην καρδιά".

Ο Μουζίτσκο ήταν γνωστός για τις αντισημιτικές θέσεις του και για τη συμμετοχή του στον πόλεμο της Τσετσενίας με την πλευρά των ανταρτών.

Τον περασμένο μήνα είχε μπει στο εισαγγελικό γραφείο για να ζητήσει το λόγο επειδή, κατά την άποψη του, η έρευνα για μια δολοφονία καθυστερούσε.

Στο βίντεο που έκανε το γύρο του διαδικτύου ο Μουζίτσκο αρπάζει τον εισαγγελέα από τη γραβάτα και τον σφίγγει, ενώ σε μια ακόμη προσπάθεια του δικαστικού λειτουργού να του εξηγήσει πώς έχει η κατάσταση τον χαστουκίζει δυνατά.

Εγκληματίας στην Τσετσενία

Φανατικός αντιρώσος , είχε συμμετάσχει ως εθελοντής στον πόλεμο στην Αμπχαζία, τη Γεωργία και την Τσετσενία. Το 1994 στην Τσετσενία διοικούσε την ομάδα εθελοντών "Viking" και ανήκε στην προσωπική φρουρά του Dudayev.

Μάλιστα του απένειμαν και τον τίτλο "Ήρωα του Έθνους" για τις υπηρεσίες του. Το 2012 εξελέγη βουλευτής της Ουκρανίας. Την περασμένη Τρίτη, αυτός ο πρώην μαχητής , κατέφθασε στο περιφερειακό κοινοβούλιο του Rovno απειλώντας τους βουλευτές με πολυβόλο και μαχαίρια και απαιτώντας έκδοση απόφασης για χορήγηση κατοικιών στις οικογένειες των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων στο Κίεβο.

RT

giorgow vlaxos

Ο Καραμανλικός βουλευτής και τέως υπουργός Γιώργος Βλάχος, ο οποίος συμμετείχε στην πενταμελή επιτροπή της Βουλής (τρεις της ΝΔ, δυο του ΣΥΡΙΖΑ), που ενημέρωσε τους Ευρωπαίους βουλευτές για το θέμα της τρόικα, σε συνέντευξή του, στο Εκ-Κεντρικό Δελτίο και τη Μαρία Σμιλίδου, λέει ότι ο Α. Γεωργίου φούσκωσε το έλλειμμα για να μπούμε στο Μνημόνιο και ζητάει εξεταστική επιτροπή.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Μ.ΣΜΙΛΙΔΟΥ

Κύριε Βλάχο χθες το βράδυ στη βουλή τι ακριβός είπατε κατά του κου Γεωργίου, του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ ;

Γ. ΒΛΑΧΟΣ

Εξηγήσαμε ότι αυτό το έλλειμμα, «φούσκωσε» αφού από μονοψήφιο όπως τελικά θα έκλεινε , σε 1η φάση το ανέβασαν περί το 12 και κάτι τοις εκατό. Και επειδή και αυτό δεν ήταν αρκετό για να εφαρμοστεί αυτή η σκληρή και ανάλγητη πολιτική έφτασε περίπου στο 16% .

Μ.ΣΜΙΛΙΔΟΥ

Όπως αντιλαμβάνεστε κε Βλάχο αυτό είναι ευθεία κατηγορία έναντι του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ...

Γ. ΒΛΑΧΟΣ

Ασφαλώς είναι ευθεία βολή, ξέρετε ότι είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για το θέμα αυτό και το είπαμε στο κλιμάκιο ευρωβουλευτών ότι στην Ελλάδα δεν έχει κλείσει το θέμα η δικαιοσύνη ψάχνει και θα έχουμε τα συμπεράσματά της.
Έχουμε χρέος όλοι και η δικαιοσύνη και οι πολιτικές δυνάμεις να αγωνιστούμε να αποκαλυφθεί η αλήθεια διότι πρέπει στο τέλος- τέλος να μάθει κάθε Έλληνας για ποιο λόγο με ποιο τρόπο, φτάσαμε σε αυτή την τραγική κατάσταση
,η χώρα και ο λαός μας .

Μ.ΣΜΙΛΙΔΟΥ

Αν πραγματικά προκύψουν από τη δικαιοσύνη ευθύνες για τον κο Γεωργίου πιστεύετε και σεις ότι πρέπει να γίνει εξεταστική για τα μνημόνια;

Γ. ΒΛΑΧΟΣ

Εγώ το θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρχουν ευθύνες και με αυτό το πνεύμα μιλώ - αυτό απομένει να αποδειχθεί από το πόρισμα των δικαστών και τότε ο καθένας πρέπει να πάρει θέση. Αν προκύψουν ευθύνες ,είναι προφανές ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε διαδικασία διερεύνησης περαιτέρω για να καταλογιστούν και πολιτικές ευθύνες. Αυτή είναι η άποψη μου και δεν πρόκειται να σταματήσω να τη λέω.

sp spero

Περισσότερα Άρθρα...

Υποκατηγορίες