mikroytsikos andreas

Το «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Αθηνών εξέδωσε ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας του Ανδρέα Μικρούτσικου που νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής θεραπειας του..

«Ο κ. Ανδρέας Μικρούτσικος διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σήμερα 4/1/2020 περί τις 06.30 στο ΤΕΠ του Ν. «Ιπποκράτειο» Αθήνας με εικόνα υπερτασικής αιχμής, οξέος πνευμονικού οιδήματος και συνοδό καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια για την οποία απαιτήθηκε διασωλήνωση και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Έκτοτε νοσηλεύεται στη Μονάδα Εμφραγμάτων της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, διασωληνωμένος υπό καταστολή, σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση.

Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση μετά την πάροδο του 24ώρου», αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν.

Κυριακή, 5/1: Το νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν - Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα, περίπου στις 12 το μεσημέρι ο Ανδρέας Μικρούτσικος αποσωληνώθηκε και σταμάτησε η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής του. Παραμένει στη Μονάδα Εμφραγμάτων της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, στο Ιπποκράτειο, και εντός της ημέρας αναμένεται νέο ιατρικό ανακοινωθέν.
 
Οι γιατροί είναι αισιόδοξοι για την περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης της υγείας του και ήδη του έχουν συστήσει ξεκούραση. Άλλωστε, η ψυχολογική του κατάσταση είναι βεβαρημένη, μετά τον θάνατο του μεγαλύτερου αδερφού του, Θάνου Μικρούτσικου, το περασμένο Σάββατο (28.12.2019).

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος έχει από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του, τον γιο του Στέργιο, την -επί χρόνια- στενή συνεργάτιδα και κουμπάρα του, Ελευθερία Κεφαλά, καθώς επίσης την Σοφία Βόσσου και την κόρη της, Ερασμία.

 

mitropanos mikroytsikos

Ηταν για 20 ολόκληρα χρόνια ξεχασμένη σε ένα συρτάρι!!

Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της νεότερης ελληνικής μουσικής σκηνής.

Ο θάνατος του είναι βαρύ πλήγμα την ελληνική μουσική. Το έργο του μεγάλου Θάνου Μικρούτσικου, είναι σπουδαίο. Έχει προσφέρει στο ελληνικό τραγούδι μουσικές και κομμάτια-διαμάντια που ακούγονται και θα ακούγονται από όλες τις γενιές, με τα οποία έχουμε παθιαστεί και όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε σιγοτραγουδήσει.

Τα τραγούδια του έχουν σφραγίσει με τις υπέροχες ερμηνείες τους, πολλοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες. Πολλοί από αυτούς, εκφράζουν τη θλίψη τους για τον θάνατό του, μέσα από συγκινητικές αναρτήσεις του στο Facebook.

Μία από τις πιο γνωστές επιτυχίες του είναι η «Ρόζα», την οποία ερμήνευσε καταπληκτικά ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Όλοι μας όταν την ακούμε, κάνουμε εικόνα τον Θάνο Μικρούτσικο να παίζει με πάθος πιάνο και από δίπλα να τραγουδά με τη χαρακτηριστική χροιά του, ο αείμνηστος Δημήτρης Μητροπάνος. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι η μεγάλη αυτή επιτυχία ήταν κρυμμένη και ξεχασμένη για χρόνια μέσα σε ένα συρτάρι. Η «Ρόζα» συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «Στου αιώνα την παράγκα», που κυκλοφόρησε το 1996.

Η «Ρόζα» του Θάνου Μικρούτσικου 20 χρόνια στα αζήτητα

Είκοσι χρόνια πριν από την κυκλοφορία του τραγουδιού, το 1976, ο ποιητής Άλκης Αλκαίος είχε στείλει το ποίημά του «Η Ρόζα», στον Θάνο Μικρούτσικο για να το μελοποιήσει, όπως αναφέρει «Η Μηχανή του Χρόνου».

Ο γνωστός συνθέτης έμενε τότε σε διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας στην Αθήνα. Η έμπνευση δεν άργησε να του έρθει, αλλά η ώρα ήταν περασμένη και ακατάλληλη για ηχογράφηση. Για να μην ενοχλήσει τους γείτονες, πάτησε τη σουρντίνα του πιάνου (εξάρτημα που προσαρμόζεται στα έγχορδα όργανα για να «πνίγει» τον ήχο) και ξεκίνησε να ηχογραφεί το τραγούδι.

Το αποτέλεσμα της ηχογράφησης δεν ήταν ό,τι καλύτερο. Έτσι η Ρόζα, κατά το «δειγματισμό» τραγουδιών από τον Μικρούτσικο σε διάφορους καλλιτέχνες, περνούσε μονίμως στα αζήτητα.

Μεταξύ άλλων, ο Μικρούτσικος είχε παίξει τη Ρόζα και στη Χαρούλα Αλεξίου, αλλά λόγω της κακής ποιότητας του ήχου, η ερμηνεύτρια το προσπέρασε και δεν ήθελε να το ερμηνεύσει. Τα χρόνια περνούσαν και η Ρόζα έμενε ξεχασμένη σε ένα συρτάρι.

Πώς κατέληξε η Ρόζα στον Δημήτρη Μητροπάνο

Είχε μόλις λήξει η υπουργική θητεία του Θάνου Μικρούτσικου στο υπουργείο Πολιτισμού με την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και ο γνωστός συνθέτης αναζητούσε ερμηνευτή για τον νέο του δίσκο. Η συνεργασία του με τον Δημήτρη Μητροπάνο αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια μιας τιμητικής γιορτής, που είχε οργανώσει η εταιρία για την επιστροφή του Μικρούτσικου. Την εποχή εκείνη στην εταιρία εργαζόταν ο μουσικός παραγωγός Ηλίας Μπενέτος. Ο έμπειρος παραγωγός άκουσε την ξεχασμένη Ρόζα και του κέντρισε το ενδιαφέρον.

Ο Μικρούτσικος είχε πειστεί πια ότι η Ρόζα δεν άρεσε και ήταν έτοιμος να πατήσει το fast forward και να την προσπεράσει, όταν ο Μπενέτος του άρπαξε το χέρι και του είπε: αυτό είναι! Ο Μητροπάνος συμφώνησε. Άλλωστε, είχε ανάγκη και μια συμφωνία με τον φίλο του τον Θάνο, μετά από ένα καυγά που είχαν ρίξει για τα πολιτικά. Κάπως έτσι έφτασε στα αυτιά μας μια μεγάλη επιτυχία, που είχε ξεχαστεί για πολλά χρόνια σε ένα συρτάρι.

agries melisses
 
Πρεμιέρα έκανε το βράδυ της Κυριακής η νέα δραματική σειρά εποχής του ΑΝΤ1 «Άγριες Μέλισσες».

Οι τηλεθεατές την περίμεναν πώς και πώς εδώ και πολύ καιρό. Κι αυτό, διότι η κινηματογραφικών προδιαγραφών παραγωγή, το δυνατό σενάριο και το εξαιρετικό καστ είχαν δημιουργήσει μεγάλη αγωνία για την προβολή της.

Το κόστος της ανέρχεται σε έξι εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε ένα καστ αξιώσεων, μέσα σε ένα εντυπωσιακό πλαίσιο σκηνογραφίας, το οποίο επιμελήθηκε ο Αντώνης Χαλκιάς.

Για τις ανάγκες της σειράς δημιουργήθηκε στην ύπαιθρο ένα ολόκληρο χωριό που αναπαριστά με κάθε λεπτομέρεια την αισθητική της ελληνικής επαρχίας του ’50, μέσα στη ρημαγμένη, μεταπολεμική χώρα

Το σίγουρο είναι ότι είχαμε να δούμε πολλά χρόνια τέτοιο σκηνογραφικό πλαίσιο σε ελληνική σειρά. Οι περισσότερες πια έχουν γίνει σειρές δωματίου, ή έστω δωματίων. Μια κρεβατοκάμαρα, ένα σαλόνι και η κουζίνα ενός σύγχρονου διαμερίσματος είναι το σκηνικό που βλέπουμε και ξαναβλέπουμε στις οθόνες.

Οι «Αγριες Μέλισσες» σε περνάνε μέσα από την αισθητική και την ηθογραφία μιας περασμένης Ελλάδας, κατάλοιπα της οποίας παραμένουν ακόμα και σήμερα. Είναι ένα κινηματογραφικό μάθημα Ιστορίας, ένας καθρέφτης των ηθών και της νοοτροπίας μιας κοινωνίας, της οποίας αποτελούμε συνέχεια.

Εκεί μέσα βρίσκονται οι διηγήσεις των γονιών και των παππούδων μας, οι αναμνήσεις τους, η κληρονομιά μας. Και είναι πολύ ωραίο, και σίγουρα χρήσιμο, να τα βλέπουμε όλα αυτά στο γυαλί. Πηγή: Protagon.gr

Η κρίση έκανε τις τηλεοπτικές σειρές να μυρίζουν κλεισούρα και εμάς να αναζητούμε ένα.... «Survivor» για να ανοίξει λίγο ο οπτικός, τηλεοπτικός μας ορίζοντας 

Η πλοκή

Η ιστορία του πρωτότυπου σεναρίου διαδραµατίζεται στα τέλη της δεκαετίας του ’50 (1958) σε ένα χωριό του Θεσσαλικού Κάµπου και περιστρέφεται γύρω από τις τρεις αδελφές Σταµίρη, οι οποίες χτυπηµένες σκληρά από τη µοίρα προσπαθούν να επιβιώσουν σε µια ανδροκρατούµενη κοινωνία µε πολύ συγκεκριµένα πρότυπα.

Πρόκειται για την Ελένη (Μαρία Κίτσου), την Ασηµίνα (Ελλη Τρίγκου) και τη ∆ρόσω (∆ανάη Μιχαλάκη).

Μετά τον ξαφνικό χαμό του πατέρα τους, μένουν χωρίς κανένα στήριγμα μέσα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία και πρέπει να φροντίσουν τους εαυτούς τους και το βιός τους, μόνες τους. Μια πρόταση γάμου έρχεται ως θείο δώρο για την Ελένη.

Ο Σέργιος, ο μεγάλος γιος του Δούκα Σεβαστού, του μεγαλογαιοκτήμονα της περιοχής, θέλει να την παντρευτεί και να προσφέρει μια καλύτερη ζωή σ’ αυτήν και τις αδερφές της.

Ένας γάμος που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια συμφέρουσα οικονομική συμφωνία και για τις δυο πλευρές.

Η Ελένη είναι έτοιμη να αρνηθεί όταν επιστρέφει στο χωριό ο Λάμπρος. Ο μοναδικός έρωτάς της. Γυρνά για να αναλάβει τη θέση του δασκάλου στο Διαφάνι με τη γυναίκα του, Θεοδοσία, στο πλευρό του. Η καρδιά της Ελένης γίνεται χίλια κομμάτια και λέει το «ναι» στον Σέργιο. Μόνο που εκείνη τη στιγμή αγνοούσε πως άνοιγε την πόρτα για να μπούνε χίλιες συμφορές στο σπίτι της. Και την πρώτη νύχτα του γάμου της, εκείνη και οι αδερφές της θα βάψουν τα χέρια τους με αίμα…

Ενθουσιασμένοι οι τηλεθεατές

Οι «Άγριες Μέλισσες» κατά την προβολή του πρώτου επεισοδίου είχαν τεράστια απήχηση και τράβηξαν το ενδιαφέρον του κοινού από τα πρώτα λεπτά.

Η σειρά εντυπωσίασε τους τηλεθεατές, οι οποίοι μοιράστηκαν στα social media τον ενθουσιασμό τους.

Ειδική μνεία έγινε στην πρωταγωνίστρια της σειράς Μαρία Κίτσου, την ηθοποιό που ενσαρκώνει την Ελένη, μία από τς τρεις αδερφές.

Επίσης,το ενδιαφέρον τράβηξαν και οι άλλοι ηθοποιοί που με τις πολύ καλές ερμηνείες τους απογείωσαν τη σειρά.

 

mahairitsas

Με την πολύ άσχημη είδηση του θανάτου του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ξεκίνησε η εβδομάδα μας

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στις 4.30 τα ξημερώματα έγινε κλήση στο ΕΚΑΒ που έφτασε στην οικεία με κινητή μονάδα αλλά ο αγαπημένος τραγουδοποιός ήταν ήδη νεκρός. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της πόλης όπου διαπιστώθηκε τυπικά ο θάνατος του, ο οποίος φέρεται να οφείλεται σε καρδιακή προσβολή.

Ο ίδιος είχε δώσει συναυλία στην γενέτειρά του την περασμένη Παρασκευή με τον Νίκο Πορτοκάλογλου με τον οποίο θα τραγουδούσε αύριο στο Ηρώδειο.

Ο τροβαδούρος του ελληνικού ροκ σφράγισε την εγχώρια μουσική τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, συντρόφευσε δυο γενιές ακροατών και άφησε πίσω τραγούδια που αντέχουν στο χρόνο, όπως μεταξύ άλλων τα εξής:

«Διδυμότειχο μπλουζ», «Εκεί στο Νότο», «Πόσο σε θέλω», «Ρίξε κόκκινο στη νύχτα», «Μικρός τιτανικός», «Μου λες τα μάτια σου», «Ένας Τούρκος στο Παρίσι», «Ο μ΄ αγαπάς κι η σ΄ αγαπώ», «Θα ρωτήσω τα τραγούδια» και «Να δεις τι σου 'χω για μετά».

Θα μεταφερθεί στην Λάρισα για νεκροψία

Σε περσινή του συνέντευξη στην «Εφ.Συν.» ο Μαχαιρίτσας είχε δηλώσει πως «ζούμε μια απόλυτη μοναξιά μέσα σε εκατομμύρια άλλους...» και πως η ζωή «δεν σου δίνει τίποτα απλόχερα. Στα δίνει κι από δίπλα στα παίρνει. Αυτά που μου δίνονταν στη δουλειά συνέβαιναν συγχρόνως με προσωπικές τραγωδίες. Πράγματα που δεν μου αρέσει να κοινοποιώ.

Πέρασα ένα λούκι ανεβαίνοντας ιλιγγιωδώς, όταν έφτασα να κάνω τον «Γάτο» -μ' ένα διάλειμμα ίσως το «Παράθυρα που κούρασε η θέα» γιατί ήταν πολύ μαύρος δίσκος, τον έγραψα όταν είχε σκοτωθεί ο αδερφός μου- που έκανα όλο επιτυχίες».

Ποιος ήταν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική καθώς σε ηλικία 6 ετών αρχίζει τα μαθήματα πιάνου για έναν μόλις χρόνο.

Σε ηλικία 9 ετών αγοράζει τον πρώτο του δίσκο, το Help των Beattles. Σε τρία χρόνια ανακαλύπτει το Revolver, και πάλι των Beattles.

Η πρώτη δουλειά που κάνει είναι στην αποθήκη της δισκογραφικής εταιρείας Μίνως Μάτσας και Υιός, αλλά η ασυνέπεια στο ωράριο της εταιρείας είναι η αιτία που τον διώχνουν (συμπτωματικά τα προσωπικά του albums κυκλοφορούν από την MINOS-EMI). Το σχολείο το έχει σταματήσει προ πολλού, γιατί δεν τα πήγαινε καλά στα μαθήματα, αλλά και γιατί είχε τσακωθεί μ' ένα καθηγητή του, με αποτέλεσμα να αποβληθεί από όλα τα γυμνάσια! Ακολουθούν δεκάδες δουλειές, όπως μπάρμαν, παρκαδόρος, σερβιτόρος σε καφετέρια και πολλές άλλες. Στο στρατό υπηρετεί 14 μήνες σαν προστάτης (και άλλους 5-6 μήνες φυλακή).

Μόλις απολύεται από το στρατό αρχίζει να τραγουδά αντάρτικα τραγούδια με τον Πάνο Τζαβέλα στη ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ. Η εποχή που τα αντάρτικα ήταν της μόδας έχει περάσει, όμως είναι μια αρχή. Έχει φτάσει 20 χρονών και γεννιέται η ιδέα των P.L.J. Το ξεκίνημα γίνεται από τον ίδιο και τον Παύλο Κικριλή. Αυτός με τη σειρά του φέρνει τον Τάκη Βασαλάκη και το συγκρότημα είναι έτοιμο! Με την προσθήκη του Αντώνη Μιτζέλου στην κιθάρα οι P.L.J. ξεκινούν για την Γαλλία με σκοπό μια διεθνή καριέρα. Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί τελικά, όμως το 1982 κυκλοφορεί το ARMAGEDDON από την Polygram, με παραγωγό τον Γιάννη Δουλάμη, με τον οποίο και γίνονται όλοι οι δίσκοι του συγκροτήματος.

Το ARMAGEDDON είναι βασισμένο στην Παλαιά Διαθήκη και η συνθετική ιδέα έχει τη βάση της στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Στον Λαυρέντη αρέσει η ενασχόληση με θρησκευτικά θέματα, ενώ έχει κάνει και μαθήματα θρησκευτικής μουσικής και ψαλμωδίες στη Μονή Πετράκη. Την εποχή εκείνη όμως το rock που προωθεί το συγκρότημα δεν έχει τόση απήχηση. Είναι περίεργο το γεγονός ότι όταν πρόσφατα το ARMAGEDDON βγαίνει σε CD, θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους ελληνικούς rock δίσκους. Η απογοήτευση κάνει το συγκρότημα να στραφεί σε ελληνικό στίχο, και έτσι το 1983 βγαίνει ο 2ος δίσκος του συγκροτήματος.

Τότε το συγκρότημα μετονομάζεται σε Τερμίτες (υπάρχει ένα τραγούδι με αυτόν τον τίτλο στο 2ο δίσκο), όνομα που θυμίζει Beattles (σκαθάρια). Ο 3ος δίσκος είναι αυτός που κάνει τους πάντες να ενδιαφερθούν για τους Τερμίτες, το 1984. Με τίτλο ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΜΑΡΙΑ και με τον Γιώργο Νταλάρα να συμμετέχει στα τραγούδια ΑΡΚΟΥΔΕΣ και ΣΚΟΝΗ, ο δίσκος πουλάει χιλιάδες αντίτυπα και ακολουθούν εμφανίσεις, συναυλίες και άλλα. Τον Σεπτέμβριο του '86 κυκλοφορεί το τέταρτο album, με τίτλο ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑ ΤΡΕΝΑ, από την Virgin. Περιέχει τραγούδια όπως την ΣΚΛΗΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, και το ΟΥΤΕ ΜΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ. Σε αυτό το δίσκο συμμετέχει η Σοφία Βόσσου και η Φλέρυ Νταντωνάκη. Στο πιάνο είναι ο Γιάννης Μπαχ-Σπυρόπουλος, ενώ στα ντραμς ο Φίλιππος Σπυρόπουλος. Τελευταίο studio album των Τερμιτών είναι το ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΡΟΧΗ, που κυκλοφορεί το 1988 με τραγούδια όπως το ΠΟΣΟ ΣΕ ΘΕΛΩ, ΠΑΡΕ ΜΕ ΑΠΟ 'ΔΩ και άλλα. Με το album ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟ ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ, ζωντανά ηχογραφημένο από μια καταπληκτική συναυλία στο Λυκαβηττό όπου και συμμετέχει πλειάδα καλλιτεχνών, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Σοφία Βόσσου, ο Αντώνης Βαρδής (με τον οποίο ο Λαυρέντης τραγουδά το ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΤΡΕΛΑ) και οι Κατσιμιχαίοι, κλείνει ο κύκλος των Τερμιτών.

Το 1989 λοιπόν, ξεκινά η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής ταυτόχρονα.

Πρώτο album Ο ΜΑΓΑΠΑΣ ΚΑΙ Η ΣΑΓΑΠΩ από την MINOS-EMI, σε στίχους του Μιχάλη Μαρματάκη που έγραφε στίχους και για τους Τερμίτες. Δύο χρόνια αργότερα, το 1991, κυκλοφορεί το ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ BLUES, το οποίο γίνεται χρυσός δίσκος. Ο Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει στο ομώνυμο τραγούδι. Οι στίχοι των: Γιάννη Μπαχ-Σπυρόπουλου, Αφροδίτης Μάνου, Γιάννη Προεστάκη, Σάββα Πασχαλίδη και Χάρη Καφετζόπουλου. Στη συνέχεια το 1993 κυκλοφορεί το ΡΙΞΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ. Δέκα κομμάτια, τα οχτώ σε μουσική του Λαυρέντη, σε στίχους Λίνας Δημοπούλου, Μιχάλη Γκανά, Έλενας Ζερβού, Κώστα Καρυστινού, Άκου Δασκαλόπουλου.

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη συμμετέχει στο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ 'ΧΩ ΓΙΑ ΜΕΤΑ. Ο Λαυρέντης έχει ήδη ξεκινήσει κοινές καλλιτεχνικές εμφανίσεις με τον Διονύση Τσακνή, οι οποίες και αποτυπώνονται δισκογραφικά στο album Η ΝΥΧΤΑ ΘΑ ΤΟ ΠΕΙ, σε ζωντανή ηχογράφηση από την συναυλία στον Λυκαβηττό στις 6 Σεπτεμβρίου 1993 και από τις εμφανίσεις στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 1994 στο ΜΕΤΡΟ. Ο Λαυρέντης και ο Διονύσης είναι πλέον ένα αχώριστο δίδυμο (έγιναν και κουμπάροι) σε κάθε live εμφάνιση τους. Το 1995 κυκλοφορεί ο δίσκος (CD πλέον) ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΠΟΥ ΚΟΥΡΑΣΕ Η ΘΕΑ. Ένας από τους καλύτερους δίσκους του Λαυρέντη, ο οποίος όμως δεν θα έχει και ανάλογη εμπορική επιτυχία. Συμμετέχει ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος και η Ελισάβετ Καρατσόλη. Κατόπιν, σε λιγότερο από 2 χρόνια, κυκλοφορεί μέσα στο 1996 το ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΝ. Ένα album-σταθμός που αγαπήθηκε πάρα πολύ, παρουσιάζοντας πολύ μεγάλες πωλήσεις.

Η μουσική πάντα του Λαυρέντη (η ΑΠΟΥΣΙΑ είναι γραμμένη από τον Μίλτο Πασχαλίδη) και οι στίχοι του Ισαάκ Σούση, του Γιώργου Οικονομέα και της Λίνας Δημοπούλου. Τους στίχους στο ομώνυμο τραγούδι έγραψε ο Νίκος Τσακνής, αδερφός του Διονύση. Συμμετέχουν οι Πυξ Λαξ στο ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, ο Μπάμπης Στόκας (τραγουδιστής των Πυξ Λαξ) στο ΝΟΤΟ, καθώς και ο Δημήτρης Μητροπάνος στα ΚΙΤΡΙΝΑ ΒΡΑΔΙΑ. Μετά από δυόμισι και πλέον χρόνια δισκογραφικής απουσίας (συμμετέχει μόνο σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών κατά την περίοδο αυτή) ο Λαυρέντης επιστρέφει τον Ιούνιο του 1999 με το νέο του CD, ΕΤΣΙ ΔΡΑΠΕΤΕΥΩ ΑΠ' ΤΙΣ ΠΑΡΕΕΣ. Η μουσική στα 8 από τα 11 τραγούδια είναι του Λαυρέντη, με ένα τραγούδι του Lucio Battisti (από τους αγαπημένους του καλλιτέχνες), ένα του Vasco Rossi και ένα του Δημήτρη Βασαλάκη (από τους Τερμίτες).

Στο album αυτό συμμετέχει ο Διονύσης Σαββόπουλος, στο τραγούδι ΚΑΙ ΤΙ ΖΗΤΑΩ. Η συνέχεια το ίδιο σημαντική. Ο Λαυρέντης γράφει μουσική για την ταινία "Ένας κι ένας" και αφού γράψει την μουσική σε πολλά τραγούδια του 2πλου CD του Γ.Νταλάρα, βγάζει τον επόμενο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Το διάλειμμα κρατάει δυο ζωές". Σημαντική στιγμή του δίσκου η συνεργασία με τον Angelo Branduardi. Επόμενη δισκογραφική δουλειά του Λαυρέντη, το single με την μουσική της ταινίας "Εφάπαξ" όπου τραγουδάει ο Γιάννης Κότσιρας (για τον οποίο έγραψε και τη μουσική για το CD Ξύλινο Αλογάκι). Τελευταία του προσωπική δουλειά είναι το CD "Στο αφιερώνω", ενώ συμμετείχε και στο δίσκο "Χρειάζεται ένα θαύμα εδώ", που ουσιαστικά αποτελεί το πρόγραμμα των Μαχαιρίτσα, Τσακνή και Πλιάτσικα στο Σταυρό του Νότου.

Εκτός από τη δισκογραφική δραστηριότητα, τα τελευταία χρόνια, μαζί με τον Διονύση Τσακνή, "οργώνει" την Ελλάδα τα καλοκαίρια, δίνοντας συναυλίες σε όλη την επικράτεια. Παράλληλα, το ίδιο πάντα δίδυμο, κάνει και επιλεγμένες εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Εκτός από το Διονύση, ο Λαυρέντης έχει συνεργαστεί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Χαρούλα Αλεξίου, το Δημήτρη Μητροπάνο, το Βασίλη Παπακωνσταντίνου κ.α. Το περσινό καλοκαίρι έδωσε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και την Κύπρο με τον Χρήστο Θηβαίο.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Μαχαιρίτσας έχει μείνει πιστός στο χώρο του καλού ελληνικού τραγουδιού, με συνέπεια και σημαντική παρουσία.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είχε δηλώσει επανειλημμένα πως είναι οπαδός της Νίκης Βόλου.

spanos giannis

H είδηση του θανάτου του Γιάννη Σπανού, που «έφυγε» σε ηλικία 85 ετών, σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο.  

Η είδηση του ξαφνικού θανάτου του έχει πέσει σαν κεραυνός εν αιθρία καθώς δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει σιγοτραγουδήσει έστω και ένα τραγούδι του.

O Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας στις 26 Ιουλίου 1934. Εισήλθε στην δισκογραφία με το τραγούδι «Μιά Αγάπη για το Καλοκαίρι». Έχει γράψει πολλά τραγούδια για το λεγόμενο Νέο κύμα.

Σημαντικότεροι δίσκοι του:

1965 Ο Γιάννης Σπανός Παίζει Σπανό

1965 Αποδημίες – Καίτη Χωματά

1966 Η Σούλα Μπιρμπίλη σε τραγούδια του Γιάννη Σπανού και του Νότη Μαυρουδή

1967 Α’ Ανθολογία -Νέο Κύμα

1968 Β’ Ανθολογία -Νέο Κύμα

1968 Ο Γιάννης Σπανός Διευθύνει Γιάννη Σπανό

 

1969 Σκιές στην άμμο -Καίτη Χωματά, Μιχάλης Βιολάρης

1969 Μια Κυριακή -Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Σταμάτης Κόκοτας, Βίκυ Μοσχολιού

1969 Όλο το καλοκαίρι -Μπέμπα Μπλάνς

1971 Εκείνο το καλοκαίρι- Αφροδίτη Μάνου (Α’ Βραβείο Μουσικής Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)

1972 Η γλυκειά Ίρμα -Έλλη Λαμπέτη

1973 Μέρες Αγάπης -Δήμητρα Γαλάνη

1974 Ο Μορμόλης – Χρήστος Λεττονός, Γιάννης Φέρτης, Ξένια Καλογεροπούλου , Τάνια Τσανακλίδου

1974 Οδός Αριστοτέλους -Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου ,Γιάννης Καλατζής

1975 Γ’ Ανθολογία -Αρλέτα, Κώστας Καράλης

1976 η Αλέκα Κανελλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό

1977 Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδάει Γιάννη Σπανό

1978 Μ’αγαπούσες θυμάμαι -Δήμητρα Γαλάνη

1981 Στου καιρού τα ρέματα -Μανώλης Μητσιάς

1982 Φίλε -Τάνια Τσανακλίδου

1984 Έξοδος Κινδύνου -Άλκηστις Πρωτοψάλτη

1985 Χάρτινες Καρδιές – Γιάννης Πουλόπουλος

1988 Προσωπικά -Ελένη Δήμου

1991 Ανάμεσα σε δυο αγάπες (β’ πλευρά με στίχους Αντ. Ανδρικάκη)-Χριστίνα Μαραγκόζη

1992 Η Τάνια Τσανακλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό

1992 Να’χα δυο καρδιές να σ’αγαπώ -Κατερίνα Κούκα

1993 Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδάει Γιάννη Σπανό

1996 Άκου λοιπόν -Ελένη Δήμου

Τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι: «Σαν με κοιτάς», «Οδός Αριστοτέλους», «Σπασμένο καράβι», «Μια φορά θυμάμαι», «Μαρκίζα», «Είπα να φύγω», «Βροχή και σήμερα», «Θα με θυμηθείς», «Στην αλάνα», «Μια Κυριακή» κ.ά. Έχει συνεργαστεί με διάσημους Γάλλους μουσικούς και ηθοποιούς στην αρχή της καριέρας του.

Έχει μελοποιήσει στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Γιώργου Παπαστεφάνου, αλλά και ποιήματα των Βασίλη Ρώτα, Γεωργίου Βιζυηνού, Μυρτιώτισσας, Νίκου Καββαδδία, Μίλτου Σαχτούρη κ.ά.

maxairitsaskideia
Το τελευταίο αντίο είπαν στο κοιμητήριο Ζωγράφου, συγγενείς, φίλοι και θαυμαστές στο Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Τραγικές φιγούρες η μοναχοκόρη και η σύζυγός του.Έκκληση της οικογένειας να σεβαστούν την προσωπική τους στιγμής. 

 Ράγισε καρδιές το μήνυμα που έγραψαν μητέρα και κόρη πάνω στο στεφάνι για τον σύζυγο και πατέρα τους.

«Στον λατρεμένο μας σύζυγο και πατερούλη που η καλοσύνη του και η αγάπη του αγκάλιασε εμάς και όλο τον κόσμο». 

Η εξόδιος ακολουθία έγινε στις 3.30 μμ. στο Κοιμητήριο Ζωγράφου, με την οικογένεια του εκλιπόντος να παρακαλεί, αντί στεφάνων, να ενισχυθεί η πρωτοβουλία Ένωση "Μαζί για το παιδί"*.

Στο πλευρό της συζύγου του Ελένης και της κόρης του Μαρίας, όλοι οι φίλοι του. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Μελίνα Ασλανίδου…

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα στην κηδεία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα στην κηδεία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Στο Κοιμητήριο Ζωγράφου έδωσε «το παρών» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Το Πρωθυπουργικό ζεύγος φανερά συγκινημένο πήγε να πει το «τελευταίο αντίο» στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 63 ετών, προδομένος από την καρδιά του

 

koklonis

Σε ιδιωτικό νοσοκομείο των βορείων προαστίων, νοσηλεύεται ο Νίκος Κοκλώνης, μετά από έμφραγμα που έπαθε κατά την διάρκεια των χθεσινών γυρισμάτων του για την εκπομπή «It’s Show Time».

Ο ίδιος μίλησε στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου και αποκάλυψε:

«Ευτυχώς είμαι καλά τώρα, η τηλεοπτική σεζόν ήταν δύσκολη! Τώρα είμαι στο νοσοκομείο δεν πίστευα ότι ήταν κάτι τόσο σοβαρό... Με μετέφεραν στο νοσοκομείο και μου λένε θα έχει πέσει το ζάχαρο πήγαινε φάε κάτι μετά από λίγο μου λένε γρήγορα πρέπει να μπεις μέσα βρήκαμε ότι έχεις δυο δείκτες πολύ ανεβασμένους και αρχίσανε καρδιογραφήματα και όλα τα άλλα...

Θα μείνω σίγουρα κάποιες ημέρες στο νοσοκομείο να πάρω λίγο τα πάνω μου και θα είμαι καλά...», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοκλώνης.

Περισσότερα Άρθρα...