peir limani
Το λιμάνι του Πειραιά τείναι να γίνει το νούμερο ένα λιμάνι της Μεσογείου και της Ευρώπης, κατέχοντας κυρίαρχο ρόλο στην κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», μεταδίδει το Bloomberg και προσθέτει ότι η COSCO αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους φορείς εκμετάλλευσης λιμένων και έχει τεθεί επικεφαλής της κινεζικής αυτής πρωτοβουλίας.

Η Κίνα θεωρεί ότι ο Πειραιάς αποτελεί το «κεφάλι του δράκου», έναν στρατηγικής σημασίας διαμετακομιστικό κόμβο.

Η COSCO, που ανήκει στο κινεζικό κράτος, ανέλαβε τη διαχείριση της Προβλήτας ΙΙ το 2009 με 35ετή παραχώρηση και επένδυσε εκατομμύρια ευρώ για αναβάθμιση των υποδομών και κατασκευή μιας τρίτης προβλήτας. 

Το 2016, το ελληνικό κράτος στο πλαίσιο αντιμετώπισης της οικονομικής της κρίσης πούλησε μεγάλο πακέτο μετοχών του ΟΛΠ στη κινεζική εταιρεία, η οποία με εκατομμύρια επενδύσεων εδραίωσε τη θέση του Πειραιά στη νέα τάξη πραγμάτων που προωθεί το Πεκίνο.

Η επένδυση αυτή έχει αποδειχθεί μεγάλη επιτυχία και φαίνεται ότι η εταιρεία βρέθηκε στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή. Το λιμάνι του Πειραιά κατέστη το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και το έβδομο στην Ευρώπη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το περασμένο έτος. Σημείωσε δε, ανάπτυξη 200% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Εντούτοις, οι κινήσεις αυτές του Πεκίνου σε συνδυασμό με την εξάπλωση των κινεζικών επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη προκαλούν ανησυχία σχετικά με την «ήπιας δύναμης» προσέγγιση που ακολουθεί αλλά και τις γεωπολιτικές της φιλοδοξίες.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει να διασφαλίσουμε σχετικά με τις κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και τα επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτούνται από την Κίνα είναι η οικονομική βιωσιμότητά τους. Επιπλέον, οι πλειοδοτήσεις να είναι ανταγωνιστικές και ανοιχτές σε όλους. Θέλουμε να συμμετέχουμε σε αυτή την πρωτοβουλία, αλλά οι σημαντικές επενδύσεις πρέπει να είναι λογικές και διασφαλισμένες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν.

Υπάρχουν, ωστόσο, ανησυχίες που ξεπερνούν τα όρια της απλής εφαρμογής των κανόνων για τις κινεζικές επενδύσεις.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι γίνονται προσπάθειες εκ μέρους της Κίνας να ενισχύσει τη στρατηγική της επιρροή σε διάφορες χώρες μέσω των θετικών επενδύσεων σε αυτές και από τα οφέλη που αποκομίζουν ιδίως στον τομέα των υποδομών αλλά και την παροχή τεχνικής βοήθειας.

Στη συνέχεια, το Πεκίνο χρησιμοποιεί αυτήν την επιρροή προς όφελος του. Για παράδειγμα, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ουγγαρία, που έχουν ωφεληθεί ιδιαιτέρως από τις κινεζικές επενδύσεις μπλόκαραν την έκδοση ανακοίνωσης από την Ε.Ε. που θα καταδίκαζε τις κινεζικές πρακτικές στη θάλασσα της Νότιας Κίνα.

 

ithaki skitso polymixanos

Ο Αλ. Τσίπρας κατάφερε χθες να ξεπεράσει τον εαυτό του και ταυτόχρονα να δείξει ποιος πραγματικά είναι, το πρόσωπό του αφτιασίδωτο.

Δεν πρόκειται για αντίφαση. Χρησιμοποίησε την ευκαιρία που πρόσφερε η τυπική ολοκλήρωση του μνημονίου όχι μόνο για να επιμείνει στη ρητορική του διχασμού, αλλά και για να της δώσει νέες διαστάσεις.

Την ίδια στιγμή αποκάλυψε ότι ο ίδιος είναι ο κεντρικός καθοδηγητής των αχαρακτήριτων Πολάκηδων και των άλλων στελεχών, όταν εξαπολύουν χυδαίες επιθέσεις εναντίον όσων θεωρούν αντιπάλους του καθεστώτος Συρανέλ.

Φρόντισε, άλλωστε, να διανθίσει τον συμβολισμό της επιλογής της Ιθάκης για το διάγγελμά του με προβολή του εαυτού του ως πολυμήχανου Οδυσσέα και αντίθετα, εμφάνισε ως «μνηστήρες» που εποφθαλμιούν την εξουσία του όσους θα τη διεκδικήσουν στις επόμενες εκλογές.

Οι πάντες περίμεναν ότι ο πρωθυπουργός θα εκμεταλλευόταν επικοινωνιακά την περίσταση. Αλλωστε, συνεχώς αποδεικνύει την πεποίθησή του πως η άσκηση της πολιτικής ταυτίζεται και εξαντλείται στην επικοινωνία.

Υπήρχε όμως η ελάχιστη προσδοκία ότι αυτή τη φορά θα προσπαθούσε να είναι κάπως περισσότερο συναινετικός, να στείλει ένα στοιχειώδες μήνυμα ενότητας, καθώς το πλοίο «Η Ελλάς» μπαίνει με τσακισμένα πανιά και άλμπουρα στα επικίνδυνα νερά των αδυσώπητων αγορών. Το διάγγελμα τους διέψευσε οικτρά.

Αντ’ αυτού, ο Αλ. Τσίπρας έδειξε με το δάχτυλο τους Λουκά Παπαδήμο και Γιάννη Στουρνάρα ως δείγματα του ευτελισμού τής προ Συρανέλ δημοκρατίας –τότε που οι δικοί του εγκάθετοι σφιχταγκαλιασμένοι με ομογάλακτους αναρχομπαχαλάκηδες και χρυσαυγίτες προσπαθούσαν να την καταλύσουν–, λέγοντας «τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες».

Προσφέροντας με αυτόν τον εξοργιστικό τρόπο πολιτική θαλπωρή στους δράστες της απόπειρας δολοφονίας του πρώτου και σε όσους έχουν πιθανώς στοχοποιήσει τον δεύτερο. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι μία ημέρα πριν ο Π. Πολάκης και ο Δ. Τζανακόπουλος είχαν επιτεθεί ανοιχτά κατά του διοικητού της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα.

Δεν θέλει και το διαλαλεί ο πρωθυπουργός να επικρατήσει η λήθη, να γίνουν «λωτοφάγοι» οι πολίτες και να ξεχάσουν ποτέ «τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια». Επιλεκτικά ασφαλώς, σύμφωνα με τις δικές του υποδείξεις και απαλλάσσοντας τον ίδιο και τους πέριξ αυτού από τις ευθύνες τους για το κατάντημα της χώρας.

Αφού, λοιπόν, έτσι επιθυμεί, ούτε η δική του άθλια διακυβέρνηση πρέπει ποτέ να σβηστεί από τις μνήμες!

Agg. Stagos

axiomatikoi
 
Νέοι αρχηγοί αναλαμβάνουν σε Πυροσβεστική και ΕΛΑΣ, έπειτα από απόφαση του Πρωθυπουργού, στον απόηχο της πολύνεκρης δολοφονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Κατόπιν απόφασης του ΚΥΣΕΑ, νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Υπαρχηγός,Αντιστράτηγος Ματθαιόπουλος Βασίλειος και νέος αρχηγός της Αστυνομίας, ο μέχρι σήμερα Υπαρχηγός,Αντιστράτηγος Ανδρικόπουλος Αριστείδης.

Οι αλλαγές έρχονται μόλις δύο εικοσιτετράωρα μετά την απομάκρυνση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα,ενώ μετά το Δεκαπενταύγουστο επίκειται συνολικότερη…αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος.

Ποιος είναι ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής

Ο νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος ΠΣ, Βασίλειος Κων. Ματθαιόπουλος, γεννήθηκε το 1966, στην Καμενίτσα Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας, όπως αναφέρει το tempo24.news.

Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το έτος 1987 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας το 1992 με το βαθμό του Ανθυποπυραγού. Το 2006 φοίτησε στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε στο 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Πειραιά, στο Ανακριτικό Τμήμα της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιά, στην 1ηΕιδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Βυτίνας, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης και επί σειρά ετών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κιάτου.

Το 2011 τοποθετήθηκε ως Διοικητής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου.

Tο 2012 τοποθετήθηκε ως Πύραρχος Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Κορινθίας.

Το 2015 προήχθη στο βαθμό του Αρχιπυράρχου και τοποθετήθηκε ως Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας.

Το 2017 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και του ανατέθηκαν καθήκοντα Συντονιστή Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Το 2018 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Υπαρχηγού Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ευρισκόμενος πάντοτε στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων έχει λάβει μέρος, διαχειριστεί και συντονίσει πλήθος πυροσβεστικών επιχειρήσεων, αστικών, δασικών πυρκαγιών, εξειδικευμένων διασώσεων και συμβάντων μεγάλης έκτασης. Ειδικότερα κατά τα τελευταία έτη:

Ως Αρχιπύραρχος στις μεγάλες πυρκαγιές στην Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, το καλοκαίρι του 2015 και του 2016.

Ως Υποστράτηγος-Συντονιστής Επιχειρήσεων τέθηκε επικεφαλής στις μεγάλες πυρκαγιές της Ζακύνθου, Ζευγολατιού και Σοφικού Κορινθίας, στην Άρλα Αχαΐας, στο Κρανίδι Αργολίδας και στις πυρκαγιές της Λακωνίας κατά την αντιπυρική περίοδο του 2017.

Προήχθη σε όλους τους βαθμούς κατ’ επιλογή και τιμήθηκε με διάφορα μετάλλια, παράσημα και διαμνημονεύσεις, μεταξύ άλλων, με τον ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα, τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα και το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής.

Ποιος είναι ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

O Πατρινός Αριστείδης Ανδρικόπουλος είναι ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. O Αριστείδης Ανδρικόπουλος, όπως αναφέρει το patrasevents.gr, γεννήθηκε στην Πάτρα του Νομού Αχαΐας, το έτος 1960. Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Αρένων Πατρών το έτος 1978.

Κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Αστυνομίας Πόλεων, το έτος 1982 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1988.

Παρακολούθησε το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας το έτος 2000.

Υπηρέτησε ως Αξιωματικός σε μάχιμες Υπηρεσίες στις Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.

Τον Απρίλιο του 2014 προήχθη στο Βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε στην Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων.

Τον Αύγουστο του 2014 έως το 2015, τοποθετήθηκε ως Αναπληρωτής Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής και το Μάρτιο του 2015 έως το 2016, ως Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδος.

Έχει διατελέσει επί δώδεκα έτη Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως Α΄ Αντιπρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.), καθώς και σε άλλα αξιώματα αυτής. Το 2002 εκλέχθηκε ως Αναπληρωτής Γενικού Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αστυνομικών (C.E.S.P.).

Την 17/02/2016 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος.

Είναι έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων, που έχουν αποφοιτήσει από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας.

Η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας.

Όσο και αν επιχειρεί ο Πρωθυπουργός μέσα στην ταραχή του να διασωθεί απομακρύνοντας τους επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, οι Έλληνες ξέρουν ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε αποδρομή.

Φεύγοντας τακτοποιεί τους εναπομείναντες δικούς του ανθρώπους, επιλέγοντας με κομματικά κριτήρια την ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας».

kremlino 1

 Ρώσος Πρόεδρος καταδικάζει αποφασιστικά την επίθεση των ΗΠΑ και συμμάχων τους κατά της Συρίας. Σε γραπτή ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται πως «χωρίς την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταπατώντας τον καταστατικό χάρτη και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου προέβησαν σε επιθετική πράξη ενάντια σε ένα κυρίαρχο κράτος που βρίσκεται στις επάλξεις του αγώνα κατά της τρομοκρατίας ...»

Οι ΗΠΑ, όπως και πριν από ένα χρόνο όταν σκηνοθέτησαν τη χρήση χημικών όπλων κατά του πληθυσμού, έτσι και τώρα χρησιμοποιούν το ίδιο πρόσχημα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος τονίζει ότι στη Ντούμα βρέθηκαν Ρώσοι ειδικοί του στρατού και δεν διαπίστωσαν κανένα ίχνος χημικών. Η ιστορία θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και ήδη η Ουάσιγκτον έχει επιφορτιστεί την ευθύνη για τις αιματοχυσίες στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Λιβύη, επισημαίνεται στη δήλωση του Ρώσου Προέδρου.

Στο θέμα της πιθανής εμπλοκής σε σύγκρουση με τη Μόσχα, ο έμπειρος διεθνολόγος Γκεόργκι Μπόφτ, διευκρινίζει πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους απέφυγαν επιμελώς κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να τους φέρει σε εμπλοκή με τη Ρωσία. Έκαναν ό,τι ήταν δυνατό να μην περάσουν οι πύραυλοι από τον εναέριο χώρο των ρωσικών βάσεων στο λιμάνι της Ταρσούς και την αεροπορική βάση Χμειμίμ, κοντά στη Λαττάκια, και δεν έθιξαν καθόλου το κέντρο της Δαμασκού και το τετράγωνο που βρίσκεται το προεδρικό Μέγαρο αλλά και ξενοδοχεία που διαμένουν Ρώσοι και την περασμένη νύχτα έφθασαν εκεί οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ ), αναφέρει ενώ σε ό,τι αφορά το ρόλο της Βρετανίας και της Γαλλίας σε στρατιωτικό επίπεδο, λέει ότι δεν είναι σαφής.

tsipras ithaki

Στο περίγραμμα της μεταμνημονιακής πολιτικής που θα ακολουθήσει από τώρα και στο εξής, αναφέρεται στο διάγγελμά που απευθύνει προς τον ελληνικό λαό από την Ιθάκη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

"Σήμερα στην πατρίδα μας ξημέρωσε μια καινούργια μέρα. Μια μέρα ιστορική. Τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους τελείωσαν. Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμά της, να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της."

Σήμερα στην πατρίδα μας ξημερώνει μια καινούρια μέρα», «σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης, είναι όμως και η αφετηρία μιας νέας εποχής», «η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό από το νησί της Ιθάκης, σε αυτή την «ιστορική μέρα», την πρώτη μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Με ένα διάγγελμα γεμάτο συμβολισμούς, ο πρωθυπουργός είπε ότι η σύγχρονη «Οδύσσσεια» που πέρασε η χώρα από το 2010 έλαβε τέλος, ότι «τα μνημόνια επιτέλους τελείωσαν» και «η χώρα μας ανακτά το δικαίωμα της να ορίζει αυτή το μέλλον της», σημειώνοντας ότι «αφήσαμε πίσω μας τις Συμπληγάδες».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση πορεύτηκε με την εντολή που έλαβε πριν από τριάμιση χρόνια με μονο μια βεβαιότητα: «Να βγάλουμε τη χώρα από τη στενωπό των μνημονίων και της αέναης λιτότητας», πορεία κατά την οποία πέρασε από πολλά κύματα.

Μιλώντας για την επόμενη μέρα της χώρας από εδώ και πέρα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμισε ότι σε αυτή την αφετηρία της νέας εποχής «δεν θα διαπράξουμε την ύβρι να αγνοήσουμε τα διδάγματα της Ελλάδας των μνημονίων», «δε θα αφήσουμε τη λήθη να μας παρασύρει» και «δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι»: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια». Διότι όπως είπε αυτά «είναι τα εφόδια μιας χώρας που γράφει τη νέα σελίδα της ιστορίας της, σε χρόνο ενεστώτα».

«Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά δεν τελειώσαμε εδώ. Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να τονίσει ότι «τώρα που φτάσαμε στον πολυπόθητο προορισμό μας, έχουμε τη δύναμη να φτιάξουμε τον τόπο μας όπως του αξίζει».

Σημείωσε ότι «οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι» και είναι «όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια». «Δεν πρόεκιται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους», υπογράμμισε.

Ολοκληρώνοντας το διάγγελμά του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «από σήμερα, ξεκινάμε με όραμα και αποφασιστικότητα, για τη νέα εποχή της πατρίδας μας. Με σύνεση και ευθύνη να μη ξαναγυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας. Αλλά και με τόλμη για την αναγέννηση της Ελλάδας. Για μια πατρίδα ισότητας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ολόκληρο το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα:

«Σήμερα στην πατρίδα μας ξημερώνει μια καινούργια μέρα.

Μια μέρα ιστορική.

Τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης, και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους τελείωσαν.

Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμα της, να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της.

Σαν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς.

Χωρίς άλλους εκβιασμούς.

Χωρίς άλλες θυσίες του λαού μας.

Ο τόπος μας είναι κλειστός, τον κλείνουν οι δυο μαύρες Συμπληγάδες, λέει ο ποιητής.

Αυτές τις Συμπληγάδες αφήσαμε πίσω μας.

Γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η ιστορία της.

Τα επιτεύγματα, οι αγώνες αλλά και οι οδύνες.

Αυτά δηλαδή που καθόρισαν τη διαδρομή της στην πορεία των αιώνων.

Μια διαδρομή που δεν ήταν ποτέ εύκολη.

Αλλά είχε πάντα προορισμό.

Ακόμα και στις πιο σκοτεινές μέρες, στις πιο μεγάλες φουρτούνες.

Η Ελλάδα βίωσε από το 2010, τη σύγχρονη Οδύσσειά της.

Μέσα σε πέντε χρόνια, συνέβησαν πρωτοφανή πράγματα για μια χώρα σε καιρό ειρήνης.

Χάθηκε το 25% του εθνικού μας πλούτου.

3 στους 10 έμειναν άνεργοι.

6 στους 10 νέους, επίσης.

Υλοποιήθηκαν μέτρα λιτότητας 65 δις.

Η βία και η καταστολή, έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας.

Η δημοκρατία ευτελίστηκε.

Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες.

Φασιστικές συμμορίες, βγήκαν από τις κρυψώνες τους μετά από 60 χρόνια.

Μια χώρα σε διαρκή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Κι ένας λαός, όμως, που ποτέ δεν αποδέχτηκε τη μοίρα που του επιφύλασσαν οι ισχυροί.

Και έγραψε νέες σελίδες αντίστασης

Αυτός ο λαός, πριν από τριάμισι χρόνια πήρε μια ιστορική απόφαση.

Να πάρει το τιμόνι της χώρας από αυτούς που την οδήγησαν στα βράχια.

Και να το δώσει σε νέους καπετάνιους.

Αναλάβαμε αυτή την βαριά ευθύνη.

Με σθένος, αποφασιστικότητα αλλά και σεβασμό στις θυσίες του λαού μας.

Δεν πορευτήκαμε με βεβαιότητες. Παρά μόνο με μία.

Αυτή που μας όρισαν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες:

Να βγάλουμε τη χώρα από τη στενωπό των μνημονίων και της αέναης λιτότητας.

Περάσαμε από κύματα πολλά για να φτάσουμε σήμερα στον προορισμό μας.

Το πλήρωμα άλλαξε.

Άλλοι φοβήθηκαν τα κύματα, άλλοι προτίμησαν να τα δαμάσουν.

Ακούσαμε πολλές φορές τις Σειρήνες της ματαιότητας.

Ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Και τα μνημόνια θα είναι για πάντα εδώ.

Ότι δεν έχει νόημα να αντιστέκεσαι όταν απέναντι σου στέκονται οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες.

Τα θεριά που η μικρή και αδύναμη Ελλάδα δεν θα μπορούσε να νικήσει.

Τίποτα από αυτά, όμως, δεν λύγισε την προσπάθειά μας.

Και αυτό γιατί, οι άνθρωποι που μόχθησαν για να φτάσουμε στον προορισμό, δεν ήταν πια στο περιθώριο.

Δεν ήταν πια κλεισμένοι στο αμπάρι, χωρίς φωνή, χωρίς ελπίδα.

Αλλά ήταν στο τιμόνι. Μαζί μας.

Και στα δύσκολα ήταν αυτοί που το κράτησαν σφιχτά.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης.

Είναι όμως και η αφετηρία μιας νέας εποχής.

Και σε αυτή την αφετηρία, δεν θα διαπράξουμε την ύβρι να αγνοήσουμε τα διδάγματα της Ελλάδας των μνημονίων.

Δε θα αφήσουμε τη λήθη να μας παρασύρει.

Δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι.

- Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια.

Τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου,

τη γενικευμένη διαπλοκή και διαφθορά,

την ασυδοσία μιας σειράς επιχειρηματικών και εκδοτικών ομίλων που για χρόνια θεωρούσαν ότι η χώρα τους ανήκει,

τον κυνισμό και την περιφρόνηση μιας πολιτικής ελίτ η οποία νόμισε ότι η Ελλάδα είναι φέουδο και οι Έλληνες πειθήνιοι υπήκοοι της.

- Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που λοιδόρησαν και απαξίωσαν την Ελλάδα και τους Έλληνες,

επειδή τόλμησαν να μη συναινέσουν στην υλοποίηση ενός νεοφιλελεύθερου πειράματος που θα κρατούσε για δεκαετίες.

- Δεν θα ξεχάσουμε όμως και αυτούς που στάθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων και της Ελλάδας στα δύσκολα.

Πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Που αντιστάθηκαν σθεναρά στα σχέδια για έξοδο και τιμωρία της Ελλάδας.

Διότι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα για την Ευρώπη σημαίνει πολλά περισσότερα από δημοσιονομικά μεγέθη, .

Δε θα ξεχάσουμε τίποτα από όσα ζήσαμε γιατί δεν είναι απλά η ύλη για τους ιστορικούς του μέλλοντος.

Αλλά είναι τα εφόδια μιας χώρας που γράφει τη νέα σελίδα της ιστορίας της, σε χρόνο ενεστώτα.

Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά δεν τελειώσαμε εδώ.

Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας.

Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι.

Είναι όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια.

Όσοι έφτιαξαν κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση τους, την Ελλάδα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εξουσίας των λίγων.

Αυτοί που θέλουν να μπορούν ανενόχλητοι να φοροδιαφεύγουν, να παρασιτούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, έχοντας τις off shore τους και τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.

Αυτοί που θεωρούν εαυτούς υπεράνω κάθε νόμου και κανόνα ενός κράτους δικαίου.

Και που τρέμουν στην ιδέα μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους.

Τώρα που φτάσαμε στον πολυπόθητο προορισμό μας, έχουμε τη δύναμη να φτιάξουμε τον τόπο μας όπως του αξίζει.

Οι πολυμήχανοι Έλληνες, γράψαμε με αγώνα και θυσίες το τέλος των μνημονίων.

Από σήμερα, ξεκινάμε με όραμα και αποφασιστικότητα, για τη νέα εποχή της πατρίδας μας.

Με σύνεση και ευθύνη να μη ξαναγυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας.

Αλλά και με τόλμη για την αναγέννηση της Ελλάδας

Για μια πατρίδα ισότητας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Γιατί η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή».

«Η Ιθάκη είναι ιστορικός τόπος και η σημερινή εικόνα θα ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και θα ταυτιστεί με την έξοδο από τα μνημόνια. Η άφιξη στη Ιθάκη δεν είναι το τέλος της περιπέτειας.Έχουμε ακόμα αγώνες μπροστά μας... », δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο, απευθυνόμενος στον δήμαρχο του νησιού.

Παράλληλα τόνισε ότι είναι σημαντική η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την Πάτρα.

«Η Ιθάκη είναι ένας ιστορικός τόπος και ένας παράδεισος. Εχω πολλά χρόνια να έρθω. Ηρθα φοιτητής με μηχανάκι και μία σκηνή. Είμαι ευτυχής που η σημερινή εικόνα θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Θα σημάνει το τέλος μίας σύγχρονης Οδύσσειας για να θυμόμαστε ότι η άφιξη στην Ιθάκη δεν είναι και το τέλος της περιπέτειας. Πιστεύω ότι το νησί σας θα γίνει viral σε όλο τον κόσμο», είπε ο κ. Τσίπρας.

 

aigaio krisi

Τουρκικό αμόκ! Μετά από τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για τη κατάσταση στη Τουρκία, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων επαναλαμβάνει τις απαράδεκτες απόψεις για τα Ίμια, τα οποία χαρακτηρίζει τουρκικά.

Την ίδια ώρα συγκεντρώνει ισχυρές ναυτικές δυνάμεις στη περιοχή, θέλοντας να δείξει ότι “κάτι ετοιμάζει”.

Σε λίγες ημέρες, ξεκινά και η μεγάλη τουρκική άσκηση ΕΦΕΣ με κεντρικό σενάριο την αποβατική ενέργεια σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου.

Η Τουρκία ταυτόχρονα πιέζει αφόρητα την Ελλάδα και σε δεύτερη φάση τους Ευρωπαίους με το προσφυγικό. Μέσα σε λίγα 24ωρα πάνω από 1000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τα σύνορα στον Έβρο! Αυξημένες οι ροές και στο Αιγαίο. Όλα αυτά αφού ο Ερντογάν “τσέπωσε” 3 δις και πολλά ευμενή σχόλια από τους Ευρωπαίους για τη στάση του στο προσφυγικό!

Τέλος οι πληροφορίες για επίσπευση των εκλογών στη Τουρκία εντείνονται! Κάποιοι λένε και γράφουν πως ο Ερντογάν θα ΄θελε να κάνει εκλογές στην επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου. Αν αυτό ισχύει είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα ενταθεί άμεσα, σε μια χρονική περίοδο που η Ελλάδα προσδοκά πολλά από την τουριστική της βιομηχανία.

Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι κατευθυνόμαστε προς το κέντρο της “τέλειας καταιγίδας”. Το χειρότερο για τους Έλληνες πολίτες δεν είναι αυτό. Από καταιγίδες...άλλο τίποτα, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Το πρόβλημα είναι οι ...καπεταναίοι και δεν αναφερόμαστε μόνο στην κυβέρνηση. Αναφερόμαστε και στην αξιωματική αντιπολίτευση και σ΄ όλα τα κόμματα.

Όσο κι αν προσπαθούν φραστικά να μας πείσουν ότι υπάρχει ομοψυχία και κοινή εθνική γραμμή, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Το σύνδρομο του βεζίρη κυριαρχεί και αυτό είναι που τρομάζει και προκαλεί ανησυχία στη κοινή γνώμη.

Δεν αρκεί να ΄ναι έτοιμες οι ΕΔ ,που είναι. Όπως έχουμε ξαναγράψει θα πρέπει το πολιτικό σύστημα της χώρας να είναι έτοιμο να διαχειριστεί τη κρίση με αυτοματοποιημένες διαδικασίες.

Πιστεύει κάποιος ότι είναι;

Π. Καρβουνόπουλος

sminagos feretro

Τραγικές οι εικόνες στην κηδεία του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, που έχασε τη ζωή του την Πέμπτη, όταν το Mιράζ 2000-5 στο οποίο ήταν κυβερνήτης κατέπεσε βορειοανατολικά της Σκύρου.

Η κηδεία του τελείται αυτήν την ώρα στη γενέτειρά του, Μορφοβούνι Καρδίτσας, που ντύθηκε στα μαύρα, όπως και όλη η Ελλάδα, για να αποχαιρετίσει τον 34χρονο πιλότο.

Η σορός του είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και η εξόδιος ακολουθία ξεκίνησε στις 14:00, παρουσία του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, του αναπληρωτή Φώτη Κουβέλη, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη, και του Βασίλη Κικίλια.

Τραγική φιγούρα η σύζυγος του σμηναγού, που λιποθύμησε πριν από την κηδεία, και τα δύο ανήλικα παιδιά του.

«Μπαμπάκα μας, καμάρι μας, θα είσαι πάντα στην καρδιά μας», γράφει το στεφάνι των παιδιών του άτυχου Σμηναγού. 

Ένα συγκινητικό επικήδειο, με τον οποίο εξήρε το φρόνημα και την προσφορά του εκλιπόντος, εκφώνησε στενός φίλος και συνάδελφος του εκλιπόντος στην κηδεία.

«Αγάπησες κάθε σημείο της πονεμένης αυτής γης, της οποίας η τελευταία πλαγιά είναι ποτισμένη με αίμα. Πάλεψες παλικαρίσια και παλικαρίσια έφυγες με χαμόγελο. Σε φοβόταν ο ουρανός. Η 114 Πτέρυγα Μάχης θα σε διαφυλάττει πάντοτε στη μνήμη της. Η Πατρίδα μας σε κατατάσσει μεταξύ των ηρώων. Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή σου εκεί που δεν υπάρχει πόνος. Η οικογένεια σου θα είναι οικογένεια μας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σπύρος Καρέλης.

Ένα τραγούδι αφιερωμένο στο ήρωα Σμηναγό Γεώργιο Μπαλταδώρο

SMINAGOS IROAS

Ένα τραγούδι αφιερωμένο στο Σμηναγό Γεώργιο Μπαλταδώρο κάνει το γύρο του διαδικτύου και προκαλεί ρίγη συγκίνησης. Είναι ένα τραγούδι αφιερωμένο σε όλους τους Αθάνατους ήρωες, σε όλους του αετούς της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Λίγο μετά την τραγική είδηση του θανάτου του Σμηναγού Γεώργιου Μπαλταδώρου που έπεσε εν ώρα καθήκοντος τα μήνυματα οδύνης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης πήραν φωτιά. Μεταξύ των μηνυμάτων και των αφιερώσεων που έκανε ο απλός κόσμος στο παλικάρι ήταν και το τραγούδι “Ήλιος Θεός” που πρωτοεκτέλεσε ο Βασίλης Σκούλας. Είναι ένα τραγούδι αφιερωμένο σε όσους αετούς της Πολεμικής μας αεροπορίας έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.

Ένα τραγούδι που μιλά για τους Αθάνατους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους για την πατρίδα.
Το τραγούδι αυτό είχε αφιερωθεί μεταξύ άλλων και στον Κωνσταντίνο Ηλιάκη...

Οι στίχοι του τραγουδιού:

Ερμηνεία: Βασίλης Σκούλας

Moυσική: Νικολούδης Μιχάλης ]
Στίχοι: [Πάρης Μήτσος]

Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω
έχω φίλο τον Ήλιο Θεό
με του αγέρα το νέκταρ μεθάω
αγκαλιάζω και γη κι ουρανό.

Και χωρίς τα φτερά δεν φοβάμαι
το γαλάζιο ζεστή αγκαλιά
στα ψηλά τα βουνά να κοιμάμαι
στο Αιγαίο να δίνω φιλιά.

Λευτεριά στους ανέμους ζητάω
έχω πάψει να είμαι θνητός
ανεβαίνω ψηλά κι αγαπάω
δίχως σώμα χρυσός αετός.

Και χωρίς τα φτερά δεν φοβάμαι
το γαλάζιο ζεστή αγκαλιά
στα ψηλά τα βουνά να κοιμάμαι
στο Αιγαίο να δίνω φιλιά.

Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω
έχω φίλο τον Ήλιο Θεό
με του αγέρα το νέκταρ μεθάω
αγκαλιάζω και γη κι ουρανό.

 

Περισσότερα Άρθρα...

Υποκατηγορίες