Ντέιβιντ Χιλ: Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει δικαστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σύντομα Νέα HOT
Tools

david hill

Η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει δικαστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, υποστηρίζει ο Αυστραλός Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μιλώντας στον "Νέο Κόσμο" της Αυστραλίας, ο κ. Χιλ εξέφρασε την άποψη πως «η Ελλάδα μπορεί να μην έχει και άλλη επιλογή».

Όπως δήλωσε, ο ίδιος μεσολάβησε ώστε αυτές τις μέρες να μεταβούν στην Αθήνα τρεις μεγαλοδικηγόροι με μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή να συμβουλεύσουν-ενημερώσουν την ελληνική πλευρά πάνω στις νομικές επιλογές που ανοίγονται μπροστά της, αναφορικά με τη διεκδίκηση των Γλυπτών.

Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν βέβαια πάνω στην Αμάλ Αλαμουντίν, σύζυγο του Τζορτζ Κλούνεϊ, αλλά μαζί της φτάνουν στην Αθήνα και άλλοι δύο εξέχοντες νομικοί της Βρετανίας που έχουν μάλιστα ασχοληθεί ενεργά στο παρελθόν με το θέμα των Γλυπτών ο Τζέφρι Ρόμπερτσον (ο οποίος είναι και εργοδότης της Αλαμουντίν στο δικηγορικό γραφείο «Doughty Street Chambers» του Λονδίνου) και ο Νόρμαν Πάλμερ, αμφότεροι ειδικοί σε θέματα Διεθνούς Δικαίου και πολιτιστικής κληρονομιάς-ιδιοκτησίας, οι οποίοι μάλιστα φέρουν τον κορυφαίο τίτλο του Επίτιμου Συμβούλου της Βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας (Queen΄s Counsel).

Ο Ντέιβιντ Χιλ υπήρξε συμφοιτητής του Τζ. Ρόμπερτσον. Ο ίδιος αν και γεννημένος στη Βρετανία, μεγάλωσε στην Αυστραλία, είναι Αυστραλός πολίτης και παντρεμένος με Ελληνίδα.

Στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, υπήρξε διευθύνων σύμβουλος του ΑΒC, του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού ιδρύματος της Αυστραλίας, αλλά και πρώην πρόεδρος της Αυστραλιανής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Κορυφαίοι στον τομέα τους

Οι Ρόμπερτσον και Πάλμερ άρχισαν να ευαισθητοποιούνται γύρω από τα Γλυπτά στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Τον Αυστραλό Ρόμπερτσον τον ώθησαν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση δύο συμπατριώτες του: ο Ντέιβιντ Χιλ και ο φιλέλληνας πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Γκοφ Ουίτλαμ. Ο Πάλμερ, από την άλλη, άρχισε να ασχολείται με την υπόθεση των Γλυπτών επειδή αυτή εμπίπτει απολύτως στα ενδιαφέροντά του περί πολιτιστικής κληρονομιάς, με αποτέλεσμα στην πορεία να γνωρίσει κι αυτός προσωπικά τον Χιλ, με τον οποίο μάλιστα σήμερα διατηρεί φιλική σχέση.

Τόσο ο Ρόμπερτσον όσο και ο Πάλμερ ξεχωρίζουν παγκοσμίως ως κορυφαίοι δικηγόροι στους κλάδους τους.

Νομικός πολύπειρος, με μακρά και άκρως επιτυχημένη θητεία στον χώρο του Διεθνούς Δικαίου, σύμβουλος της βασίλισσας, τηλεπαρουσιαστής με δική του εκπομπή στην Αυστραλία, συγγραφέας, ακαδημαϊκός και... αστέρας των δικαστηρίων, ο 68χρονος Τζόφρι Ρόμπερτσον έχει τα περασμένα χρόνια υπερασπιστεί - εκπροσωπήσει στο δικαστήριο ουκ ολίγες διασημότητες (Σαλμάν Ρούσντι, Μάικ Τάισον, Τζούλιαν Ασάνζ κ.ά.), ορισμένα από τα μεγαλύτερα εκδοτικά - μιντιακά συγκροτήματα της Δύσης («Guardian», «WSJ», «Τhe Telegraph», «Forbes», «NY Times» κ.ά.), την ανθρωπιστική οργάνωση «Διεθνής Αμνηστία», καθώς και πολλές κυβερνήσεις. Εχει διακριθεί κυρίως σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα υπερασπίζεται εδώ και χρόνια την ανάγκη δημιουργίας ενός διεθνούς νομικού πλαισίου που θα εξασφαλίζει την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών πίσω στις χώρες προέλευσής τους.

Στην τελευταία, αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου του, με τον τίτλο «Crimes Against Humanity: The Struggle for Global Justice» του 2006, μιλάει μάλιστα για το «δικαίωμα στον πολιτισμό» και υποστηρίζει πως τα μεγάλης εθνικής αξίας έργα θα πρέπει να επιστρέφονται στις πατρίδες τους. Ο Ρόμπερτσον είχε την ευκαιρία να κάνει πράξη την παραπάνω θέση του το 2007, όταν κατάφερε να υπερασπιστεί με επιτυχία στο δικαστήριο το αίτημα των αβορίγινων-ιθαγενών της Τασμανίας («Tasmania Aboriginal Center») να πάρουν πίσω από το Βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τα περίπου 17 κρανία-λείψανα προγόνων τους, που χρονολογούνταν από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα και φυλάσσονταν εκεί.

Να σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη υπόθεση (η οποία έχει τεράστια αξία πλέον και για το ελληνικό αίτημα, καθώς δημιουργεί «προηγούμενο» επιστροφής «θησαυρών» από βρετανικό μουσείο), ο Ρόμπερτσον εργάστηκε μαζί... με τον Νόρμαν Πάλμερ.

Οι κάθε είδους αρχαιότητες και οι διαμάχες γύρω από την τύχη τους αποτελούν, άλλωστε, ειδικότητα του 66χρονου Πάλμερ, ο οποίος διατηρεί διευθυντική θέση στο βρετανικό «Institute of Art and Law» και έχει αναλάβει στο παρελθόν δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες) τέτοιες υποθέσεις για λογαριασμό πλήθους κρατών.