Τουλάχιστον 300 οι νεκροί από τον βομβαρδισμό στο θέατρο της Μαριούπολης. Τα τελευταία νέα συνοπτικά

Ελλάδα
Tools

Τοπικοί αξιωματούχοι στην πολιορκημένη Μαριούπολη δήλωσαν ότι τουλάχιστον 300 άνθρωποι είναι γνωστό ότι σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση στις 16 Μαρτίου στο Θέατρο της πόλης. Περίπου 1.300 πιστεύεται ότι είχαν καταφύγει στο κτήριο, με μόλις 150 επιζώντες να έχουν βγει από τα ερείπια αμέσως μετά την επίθεση.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν πόλεις και αμυντικές θέσεις στα ανατολικά προάστια του Κιέβου, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας στην τελευταία του ενημέρωση.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα στρατεύματά του απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις από ορισμένες περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα, Κίεβο. Τα ρωσικά στρατεύματα δεν είχαν αρκετούς πόρους για να προωθήσουν την επίθεσή τους στην Ουκρανία, δήλωσε ο Oleksander Motuzyanyk, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί από την καταστροφή του μεγάλου ρωσικού αποβατικού πλοίου καθώς έφερε προμήθειες στα στρατεύματά του. Δραματικές εικόνες έδειχναν φωτιά και μαύρο καπνό καθώς το 'Saratov', που ήταν ελλιμενισμένο στο Μπερντιάνσκ στην Αζοφική Θάλασσα, χτυπήθηκε από ουκρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι το Κίεβο ελπίζει να ανοίξει σήμερα σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα ένας ασφαλής διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντάλλαξαν αιχμαλώτους στην πρώτη ανταλλαγή στρατιωτών από τότε που ξεκίνησε η στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία πριν από έναν μήνα, είπε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερεσούκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί σήμερα στην πόλη Ζέτσνο, περίπου 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα της εμπόλεμης Ουκρανίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πολωνία, δεύτερο σταθμό του ταξιδιού του στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.

Οι ηγέτες σχεδόν ολόκληρου του δυτικού κόσμου συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για έναν γύρο έκτακτων Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της G7, καθώς προσπάθησαν να ευθυγραμμίσουν τις απαντήσεις τους στην εισβολή της Ρωσίας, με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν νέες κυρώσεις και βοήθεια για τους πρόσφυγες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν ζήτησε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων σε μια ομιλία του στο ΝΑΤΟ, αλλά ζήτησε στρατιωτική βοήθεια και καλύτερη αεράμυνα. Μιλώντας στο συμβούλιο της ΕΕ, ο Ζελένσκι σημείωσε ότι οι κυρώσεις ήρθαν λίγο αργά.

theatro marioupolis bomvard