Δένδιας προς Λαβρόφ, στη Μόσχα: Μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει κανέναν νικητή - Aποσταθεροποιητική και η απαραδεκτκη η στάση της Τουρκίας στην περιοχή

Ελλάδα
Tools

Τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντησή τους, στη Μόσχα. 

Ο κ.Δένδιας, στις κοινές του δηλώσεις με τον κ.Λαβρόφ τόνισε ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η διεθνής προσοχή είναι αλλου στραμμένη. 

Όπως είπε, η Τουρκία προφανώς εκμεταλλεύεται ότι η διεθνής προσοχή είναι στραμμένη σε άλλο σημείο του πλανήτη και θέτει ανυπόστατες αξιώσεις για ζητήματα που αφορούν την ελληνική κυριαρχία.

Ο υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε ότι η χώρα μας παγίως τάσσεται υπέρ του εποικοδημητικού διαλόγου, αλλά θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εθνική της αξιοπρέπεια έναντι οιασδήποτε απειλής. 

Ειδικά για τα περί αποστρατιωτικοποίησης, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Άγκυρα διατηρεί μια στρατιά απέναντι από τα ελληνικά νησιά, ενώ έχει εκδώσει και casus belli, μια απειλή πολέμου -την μόνη στον πλανήτη, αν η Ελλάδα ασκήσει τα δικαιώματα που προβλέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Χαρακτήρισε απολύτως προσχηματικές τις τουρκικές αιτιάσεις, θυμίζοντας ότι η συμφωνία αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων ήταν μια συμφωνία που έγινε τότε υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης και συνεπώς η Τουρκία δεν αντλεί το παραμικρό δικαίωμα από αυτή.

O Λαβρόφ από την πλευρά του σχολίασε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τα παράπονά της προς τους δυτικούς της συμμάχους «επειδή φουσκώνουν τη φασαρία αυτή εκ του μηδενός για να προωθήσουν προφανώς τα δικά τους συμφέροντα».

Επανέλαβε ότι η Μόσχα τάσσεται σταθερά υπέρ της διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και πως η Ρωσία θα είναι έτοιμοι στο βαθμό που περνά από το χέρι της να συνδράμει για τη δημιουργία συνθηκών διευθέτησης.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «μεγάλης σημασίας» την πέμπτη αυτή διά ζώσης συνάντηση των δύο υπουργών και ευχαρίστησε στον εισαγωγικό χαιρετισμό του «για την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας, αλλά και ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και του Δικαίου της Θάλασσας και, βεβαίως, στη βάση των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

«Θα ήθελα, καταρχήν, να σε ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκλησή σου να επισκεφθώ και να συναντηθούμε σήμερα στη Μόσχα. Έχω την εντύπωση, αν μετράω καλά, ότι είναι η πέμπτη συνάντησή μας τα τελευταία δύο-δυόμισι χρόνια. Θεωρώ όμως τη σημερινή μας συνάντηση ως μία συνάντηση μεγάλης σημασίας.

Σε ευχαριστώ για την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη», είπε ο Νίκος Δένδιας.

«Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Αλλά και ενός εποικοδομητικού διαλόγου, στη βάση πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και, βεβαίως, στη βάση των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Θα ήθελα, επίσης, να μου δώσεις την ευκαιρία να σε ενημερώσω για τις εξελίξεις στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, και να ζητήσω τις απόψεις σου για τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη.

Τέλος, προσβλέπω σε μία εκτεταμένη συζήτηση για τους τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Putin τον περασμένο Δεκέμβριο. Νομίζω ότι υπάρχει μία σημαντική διμερής ατζέντα, την οποία μπορούμε να προωθήσουμε στη σημερινή μας συνάντηση», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας