Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης από την Κυριακή, 3 Ιουλίου - Ποια είναι τα προϊόντα που καταργούνται

Περιβάλλον
Tools

Από την Κυριακή 3 Ιουλίου για πολλά από τα πλαστικά μιας χρήσης τίθεται σε ισχύ η απαγόρευσή τους στην ΕΕ.

Η απαγόρευση αφορά, σε πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης που χρησιμοποιούνται μια μόνο φορά ή για μικρό χρονικό διάστημα καθώς αυτά σχεδόν πάντα καταλήγουν στις θάλασσες. Ενδεικτικό είναι πως τα 10 πιο κοινά πλαστικά είδη μίας χρήσης αντιπροσωπεύουν το 70% όλων των θαλάσσιων απορριμμάτων στην ΕΕ.

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ στοχεύουν στη μείωση του όγκου και των επιπτώσεων των πλαστικών στο περιβάλλον και στην υγεία μας.

Στόχος της απαγόρευσης είναι η μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ο επανασχεδιασμός των προϊόντων με βάση τις προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία, ενώ τίθεται υποχρεωτικός στόχος χωριστής συλλογής των πλαστικών μπουκαλιών κατά 77% το 2025 και κατά 90% το 2029.

Επιπλέον όλα τα καπάκια θα πρέπει να είναι προσαρτημένα στα μπουκάλια τους μέχρι το 2024, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να κατασκευάζονται από 25% ανακυκλωμένο περιεχόμενο το 2025 και από 35% αντίστοιχα το 2030.

Τα προϊόντα που καταργούνται είναι:
• μαχαιροπίρουνα,
• πιάτα,
• καλαμάκια,
• περιέκτες από φελιζόλ
• κυπελάκια ποτών από φελιζόλ,
• περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ,
• αναδευτήρες ποτών,
• μπατονέτες,
• στηρίγματα για μπαλόνια,
• πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά)

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι τεράστιο. Σύμφωνα με με την WWF, αν δεν αλλάξουμε άμεσα τα πράγματα, έως το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά στη θάλασσα απ’ ό,τι ψάρια. Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο διαρρέουν στους ωκεανούς οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών. Υπολογίζεται μάλιστα ότι μόνο στις ελληνικές θάλασσες καταλήγουν ετησίως 11.500 τόνοι πλαστικών.

Κι ό, τι «καταλήγει» στη θάλασσα δεν μένει εκεί αλλά επιστρέφει στον ίδιο μας τον οργανισμό. Τα πλαστικά είναι κυριολεκτικά παντού. Στο έδαφος, τα ποτάμια, τις θάλασσες και κατ’ επέκταση στην τροφική αλυσίδα. Υπολογίστηκε ότι κάθε πολίτης καταναλώνει ακούσια 5 γραμμάρια μικροπλαστικών την εβδομάδα!

Οι δήμοι θα πρέπει να εκπονούν συνεχώς καμπάνιες και να θυμίζουν τις επιπτώσεις των πλαστικών διότι όπως είδαμε το μέτρο με την επιβολή τέλους στις πλαστικές σακούλες δημιούργησε στην αρχή μια πολύ σημαντική μείωση, όμως στην συνέχεια αφομοιώθηκε από τους καταναλωτές και άρχισαν πάλι να διακινούνται οι σακούλες.